Ζουμερό κριθαρότο με γαρίδες και ταχίνι


Η Σαρακοστή τελειώνει αλλά έρχεται η Μεγάλη Εβδομάδα με τη νηστεία να κορυφώνεται πριν την Ανάσταση.  Ωστόσο, στις μέρες μας, νηστεία δε σημαίνει φαγητά άνοστα ενώ ταυτόχρονα η νηστεία πλέον συμβαδίζει με την υγιεινή διατροφή και την αποτοξίνωση.

Κριθαρότο με γαρίδες έχω ξαναμαγειρέψει και το θεωρώ ένα από τα πιο νόστιμα πιάτα θαλασσινών παρά το γεγονός ότι δεν είμαι και πολύ φίλος τους. Το έχω μαγειρέψει με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, με ούζο, με κρασί, με περισσότερη ή λιγότερη σάλτσα ντομάτας αλλά και λιγότερο ή περισσότερο ζουμερό. Το αποτέλεσμα πάντα είναι ένα εξαιρετικό πιάτο που σε χορταίνει και το απολαμβάνεις.


Η σημερινή συνταγή είναι από εκείνες που, είναι δεν είναι νηστεία, από τη στιγμή που θα τις δοκιμάσεις θα τις αποζητήσεις ξανά και ξανά. Νόστιμο, μαμαδίστικο φαγητό, εύκολο και χορταστικό με το ταχίνι να του χαρίζει μια ιδιαίτερη προσωπικότητα που θα τη λατρέψεις. Αξίζει να το δοκιμάσεις!


Ζουμερό κριθαρότο με γαρίδες και ταχίνι
               Print Friendly and PDF

Περιγραφή : Κριθαρότο ζουμερό, με σάλτσα βασιλικού, ταχίνι και κρασί 
Μερίδες: 2
ΥΛΙΚΑ
    • 500 γρ. μεγάλες γαρίδες αποφλοιωμένες
    • 300 γρ. κριθαράκι χοντρό
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
    • 5-6 φέτες λιαστής ντομάτας, ψιλοκομμένες
    • 1 καρότο τριμμένο
    • 1 πιπεριά Φλωρίνης κομμένη, σε καρεδάκια
    • 1/2 ποτήρι κόκκινο ή ροζέ κρασί
    • 400 γρ. χυμό ντομάτας ελαφρά συμπυκνωμένο
    • 450 - 500 ml ζεστό νερό
    • 100 ml ελαιόλαδο
    • 2 κ.σ. ταχίνι
    • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
    • 1 κ.γλ. ζάχαρη 
    • 1 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
    • 1 κ.γλ. βασιλικό ξερό
    • Αλάτι & Πιπέρι κατά βούληση
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε σε βαθύ, αντικολλητικό τηγάνι λίγο από ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις γαρίδες για 2-3 λεπτά.
        2. Ύστερα, τις βγάζουμε σε ένα πιάτο.
        3. Βάζουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο στο ίδιο τηγάνι και μόλις ζεσταθεί, σοτάρουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και τις λιαστές ντομάτες για 3 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν.
        4. Προσθέτουμε το κριθαράκι και το σοτάρουμε κι αυτό για 1 λεπτό, ανακατεύοντάς το συνεχώς.
        5. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να πάρουν μια βράση για να εξατμιστεί το αλκοόλ.
        6. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας, το ταχίνι, τη ζάχαρη, το σκόρδο, τον βασιλικό, αλάτι,  και πιπέρι και ανακατεύουμε.
        7. Τέλος, προσθέτουμε τα 2/3 από το νερό και αφήνουμε το κριθαρότο μας να σιγοβράσει (σύμφωνα με τις οδηγίες βρασμού της συσκευασίας).
        8. Εάν δούμε ότι τα υγρά του τελειώνουν πριν ολοκληρωθεί το βράσιμο, προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
        9. Πέντε λεπτά πριν τελειώσει το μαγείρεμα, προσθέτουμε τις γαρίδες και ανακατεύουμε.
        10. Όταν το κριθαρότο είναι έτοιμο και ζουμερό, αποσύρουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.

        Τι πρέπει να γνωρίζω
        • Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τον μισό από τον έτοιμο χυμό ντομάτας με ντομάτες τριμμένες αρκεί αυτές να είναι ώριμες.
        • Όταν θα αποσύρουμε από τη φωτιά, το κριθαρότο πρέπει να είναι αρκετά ζουμερό γιατί όσο κρυώνει τα υγρά του θα μειώνονται.
        • Προαιρετικά, λίγο πριν το σερβίρισμα μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο ψιλοκομμένο δυόσμο.
        • Εάν δεν το θέλουμε νηστίσιμο, μπορούμε να προσθέσουμε στο πιάτο και λίγη θρυμματισμένη φέτα.

        Tante Kiki
        0 Comments
        No