Χαλβάς χωρίς γλουτένη με σταφίδες και κρασί


Χαλβάς χωρίς γλουτένη με σταφίδες και ημίγλυκο κρασί

Τι λες... θέλεις να ξεκινήσουμε γλυκά την εβδομάδα; Αν ναι, μπορώ να ρωτήσω και κάτι ακόμα; Την πολέντα καλαμποκιού την ξέρεις; 
Ξέρεις ότι η πολέντα (σιμιγδάλι από καλαμπόκι ή χοντροκομμένο καλαμποκάλευρο) κάνει έναν υπέροχο χαλβά, όπως και το αλεύρι αμυγδάλου (συνταγή ΕΔΩ) και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τον αντίστοιχο χαλβά με σιμιγδάλι σταριού; Και όχι μόνον δεν έχει τίποτε να ζηλέψει αλλά έχει και το πλεονέκτημα ότι είναι και χωρίς γλουτένη. Προσωπικά, αγαπώ κάθε εκδοχή του σιμιγδαλένιου χαλβά αυτού του τόσο απλού αλλά νόστιμου γλυκού που έχει γράψει τη δική ιστορία και έχει, δίκαια, κατακτήσει τις καρδιές των περισσότερων.

Χαλβάς με πολέντα, σταφίδες και ημίγλυκο κρασί

Ας πάρω όμως τα πράγματα από την αρχή! Εκεί που καθόμουν, Παρασκευή βράδυ, και μονολογούσα μια και αναρωτιόμουν πώς να κάνω έναν χαλβά γιατί είχα ξεχάσει να αγοράσω σιμιγδάλι ακούω τη μαμά μου να λέει: "Εμείς στην κατοχή κάναμε χαλβά από σιμιγδάλι ή αλεύρι καλαμποκιού μια και αυτό αφθονούσε σε σχέση με το σιταρένιο γι αυτό εκείνη την εποχή έβρισκες κυρίως καλαμποκόψωμο. Και ήταν ο αγαπημένος χαλβάς του παππού σου μαζί με μια καλαμποκόσουπα (το κατσαμάκι) που άλλοτε γινόταν αλμυρή και άλλοτε γλυκιά". Να μια λεπτομέρεια από το οικογενειακό παρελθόν που δεν γνώριζα αν και γνώριζα την αδυναμία του παππού Αχιλλέα για τον σιμιγδαλένιο χαλβά μια και μας ετοίμαζε ο ίδιος συχνά.  Ωστόσο, περνώντας η κατοχή το καλαμποκίσιο αλεύρι και σιμιγδάλι αντικαταστάθηκαν από τα αντίστοιχα σταρένια.

Χαλβάς με πολέντα, σταφίδες και ημίγλυκο κρασί

Πολέντα, λοιπόν, το αγαπημένο μου καλαμποκίσιο σιμιγδάλι δηλαδή χοντροαλεσμένο αλεύρι ουσιαστικά και μπορεί στην κατοχή να είχαν μόνον καλαμποκίσιο αλεύρι (ειδικά εδώ στη Βόρεια Ελλάδα) και μ' αυτό έκαναν ψωμί και κατσαμάκι (μια κρέμα άλλοτε αλμυρή και άλλοτε γλυκιά ανάλογα με τα προϊόντα που είχε κάθε οικογένεια) αλλά τώρα που υπάρχουν πολλά και διάφορα άλευρα το σιμιγδάλι αυτό είναι μια επιλογή.

Χαλβάς με πολέντα, σταφίδες και ημίγλυκο κρασί

Η αναλογία του χαλβά με την πολέντα είναι διαφορετική από τον κλασσικό σιμιγδαλένιο χαλβά ή τουλάχιστον η αναλογία που χρησιμοποιούσε ο δικός μου παππούς. Στον παραδοσιακό σιμιγδαλένιο χαλβά η αναλογία  είναι   1 ελαιόλαδο - 2 σιμιγδάλι - 3 ζάχαρη - 4 νερό. Στον καλαμποκίσιο χαλβά  με την πολέντα, η αναλογία  είναι 0,5 ελαιόλαδο - 1 πολέντα - 1,5 ζάχαρη - 2 νερό. 

Χαλβάς με πολέντα, σταφίδες και ημίγλυκο κρασί

Ωστόσο, πρέπει να ομολογήσω ότι πείραξα λίγο αυτές τις αναλογίες αλλά και τον χαλβά, δηλαδή έβαλα λιγότερο ελαιόλαδο (και έγινε μια χαρά), χρησιμοποίησα λιγότερη ζάχαρη και πρόσθεσα 2 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα πορτοκάλι και 80ml ημίγλυκο ροζέ κρασί στο σιρόπι. Το αποτέλεσμα ήταν να γευτούμε έναν υπέροχο χαλβά που όλοι στην οικογένεια λάτρεψαν! Ευχαριστώ μαμά!!

Χαλβάς με πολέντα, σταφίδες και ημίγλυκο κρασί

Χαλβάς χωρίς γλουτένη με σταφίδες και κρασί
            Χαλβάς με πολέντα, σταφίδες και ημίγλυκο κρασί
              Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Ο οικογενειακός χαλβάς των παππούδων μου στην περίοδο της κατοχής
Μερίδες: 6 μικρά φορμάκια

ΥΛΙΚΑ
    • 50 γρ. ελαφρύ ελαιόλαδο (4-5 κ.σ.)
    • 150 γρ. πολέντα (1 δοσομετρικό φλ. 250ml)
    • 200 γρ. καστανή ζάχαρη
    • 1/3 κ.γλ. κανέλα (σκόνη)
    • 40 γρ. ξανθές σταφίδες
    • 40 γρ. μαύρες σταφίδες
    • 80 ml ροζέ ημίγλυκο κρασί 

    Για το σιρόπι
    • 500 ml νερό (2 δοσομετρικά φλ. 250ml)
    • 2 κ.σ. μαρμελάδα πορτοκάλι
    • 1 ξυλάκι κανέλας
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο και το σιμιγδάλι και τα αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά για να αρχίσει το σιμιγδάλι να ψήνεται.
        2. Σε άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, την καστανή ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας και αφήνουμε το μείγμα σε χαμηλή φωτιά έτσι ώστε να λιώσει η ζάχαρη και να μπορέσει να βράσει το σιρόπι.
        3. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 2 λεπτά, όσο εμείς ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα το σιμιγδάλι για να ψηθεί.
        4. Μόλις το σιμιγδάλι ψηθεί, παίρνουμε σιρόπι με τη βαθιά κουτάλα της σούπας και το ρίχνουμε προσεκτικά στο σιμιγδάλι, πάντα ανακατεύοντας.
        5. ΠΡΟΣΟΧΗ γιατί όσο κι αν είναι ζεστά και τα δύο (σιμιγδάλι και σιρόπι) το σιμιγδάλι πιτσιλάει μόλις πέσει το νερό.
        6. Προσθέτουμε σταδιακά τα 2/3 από το σιρόπι και ανακατεύουμε.
        7. Προσθέτουμε τις σταφίδες με το κρασί στο οποίο έχουν μουλιάσει.
        8. Σταδιακά, προσθέτουμε και το υπόλοιπο σιρόπι και συνεχίζουμε να ανακατεύουμε.
        9. Ανακατεύοντας πάντα με την ξύλινη κουτάλα, αφήνουμε τον χαλβά να ψηθεί μέχρις ότου αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα και τον πάτο της κατσαρόλας.
        10. Αυτό σημαίνει ότι ο χαλβάς είναι έτοιμος.
        11. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε για 5 λεπτά να "πέσει" λίγο η θερμοκρασία του.
        12. Μετά, βρέχουμε και γεμίζουμε 6 μικρά φορμάκια (ή μια φόρμα) και τα αφήνουμε στο ψυγείο για μερικές ώρες ώστε να κρυώσουν και να τα ξεφορμάρουμε.
        13. Απολαμβάνουμε πασπαλίζοντας με λίγα φιστίκια Αιγίνης.


        Χαλβάς με πολέντα, σταφίδες και ημίγλυκο κρασί
        Tante Kiki
        0 Comments
        No