Σπιτικό τυρί κρέμα light με γιαούρτι


Δύο γάλατα, ένα του 1.5 λίτρου και ένα του 1 λίτρου, υψηλής παστερίωσης, είχαν ξεμείνει στο ψυγείο μου μια και δεν μπορούσα να τα πάρω μαζί μου στις διακοπές. Τα γάλατα έληγαν την 1η Αυγούστου κι έτσι, αν και δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος όπως μας έλεγαν και στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή όταν έκανα μαθήματα μαγειρικής κα συντήρησης τροφίμων, ωστόσο προτίμησα να φτιάξω τη μυζήθρα που μας είχαν μάθει (θα τη βρείς ΕΔΩ) και μετά να την μετατρέψω σε τυρί κρέμα με γιαούρτι light.

Πολύ απλή συνταγή, γρήγορη παρασκευή, με λίγα λιπαρά, μπορείς να βάλεις περισσότερο γιαούρτι και επιπλέον να την κάνεις όσο αλμυρή θέλεις και να την χρησιμοποιήσεις για όποια παρασκευή επιθυμείς, γλυκιά ή αλμυρή.

Μ' αυτό το τυρί κρέμα έχω φτιάξει cheesecake του ονείρου που δεν διέφερε καθόλου από το τυρί κρέμα που κυκλοφορεί στο εμπόριο. Το έχω απολαύσει άπειρες φορές σαν άλειμμα σε φρυγανιά με την αγαπημένη μου μαρμελάδα φράουλα και, ταυτόχρονα, δεν πετάω το γάλα που έχει λήξει πριν 2-3 ημέρες (αλλά που ήταν στο ψυγείο).


Αλλά τί είναι αυτό το υγρό που μένει όταν το γάλα κόβει και γίνεται τυρί;
  •  Αυτό το υπόλευκο, ελαφρώς θολό υγρό είναι ο ορός γάλακτος (whey) ή μάλλον η πρωτεΐνη ορού γάλακτος και εκτός από πρωτεΐνη περιέχει και άλλα σημαντικά συστατικά όπως λακτόζη, βιταμίνες, αμινοξέα και μέταλλα.
Η ιστορία του
  • Ο ορός γάλακτος πρωτοχρησιμοποιήθηκε από τον Ιπποκράτη ο οποίος τον πρότεινε στους ασθενείς του για βελτίωση του ανοσοποιητικού τους συστήματος και βελτίωση της υγείας τους. Αυτή η χρήση για θεραπευτικούς σκοπούς συνεχίστηκε μέχρι τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.
  • Τον 17ο αιώνα, ο ορός γάλακτος σερβίρονταν σαν κοκτέιλ και τότε δημιουργήθηκαν τα "Whey houses" που ήταν κάτι σαν τις σημερινές καφετερίες. Η χρήση του ήταν δημοφιλής σε όλη την κεντρική Ευρώπη.
  • Το 1933 ξηράνθηκε για πρώτη φορά με εξάτμιση.
  • Σήμερα, παράγεται σκόνη πρωτεΐνης ορού γάλακτος με διήθηση μεμβράνης.
Μπορούμε να τον χρησιμοποιήσουμε; 
  • Φυσικά, μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο και να το καταναλώσουμε σαν "ποτό" γιατί είναι μια υγιεινή προσθήκη στη διατροφή του ανθρώπου που συμβάλλει και στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος, σύμφωνα με τον Ιπποκράτη. Μπορεί να συμβάλλει στη μυική ανάπτυξη και να ενισχύσει την ανάκαμψη ενός αθλητή μετά από προπόνηση με φυσικό τρόπο.
  • Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε ψωμί ή φύλλο πίτας, σε σούπες και ζωμούς αλλά και σε smoothies.

Ας επιστρέψουμε όμως στο τυρί κρέμα για να δεις εδώ αναλυτικά τη διαδικασία...

Σπιτικό τυρί κρέμα light με γιαούρτι

Σπιτικό τυρί κρέμα light με γιαούρτι
       
         Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Σπιτικό τυρί κρέμα light με γιαούρτι
Ποσότητα :  Περίπου 500 γρ.
ΥΛΙΚΑ
  • 2.5 λίτρα γάλα με 1.5% λιπαρά
  • Χυμό από 1.5 λεμόνι
  • 200 γρ. γιαούρτι με 2% λιπαρά 
  • 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • Λίγο από το νερό που απέμεινε από τη μυζήθρα 
      
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      1. Σε χαμηλή φωτιά, βάζουμε το γάλα να ζεσταθεί και να φτάσει σε σημείο βρασμού.
      2. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε τον μισό από τον χυμό λεμονιού.
      3. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, και μετά από 1 λεπτό ρίχνουμε πάλι 1/3 του χυμού, συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
      4. Αφήνουμε ένα λεπτό και ρίχνουμε τη τελευταία ποσότητα από τον χυμό λεμονιού.
      5. Ανακατεύουμε μέχρι να δούμε ότι το γάλα "έχει κόψει" και δημιουργούνται κόκκοι τυριού (όπως η μυζήθρα που θα δείτε ΕΔΩ).
      6. Σκεπάζουμε ένα σουρωτήρι με "τουλπάνι" (βαμβακερό πανί ειδικό για τέτοιες περιπτώσεις ή γάζα ή μια αραιοϋφασμένη πετσέτα κουζίνας) και το τοποθετούμε πάνω από ένα μεγάλο μπολ για να χωρέσει το νερό που απέμεινε από το γάλα.
      7. Μόλις το γάλα γίνει μυζήθρα (θα το καταλάβουμε από το υγρό που θα είναι πια σαν θολό νερό και θα έχει κόκκους), αδειάζουμε τη μυζήθρα στο σουρωτήρι και την αφήνουμε για 15-20 λεπτά να στραγγίσει όλο το  νερό (ορός γάλακτος) της.
      8. Μπορούμε να τυλίξουμε τη μυζήθρα με το ύφασμα που χρησιμοποιούμε και να το πιέσουμε με την ξύλινη κουτάλα για να φύγει πιο γρήγορα το υγρό που έχει απομείνει ΑΛΛΑ επειδή εμείς θέλουμε να το κάνουμε τυρί-κρέμα αυτή η διαδικασία δεν είναι απαραίτητη.
      9. Ύστερα, βάζουμε τη μυζήθρα στο multi, προσθέτουμε το γιαούρτι, το αλάτι και 4-5 κουταλιές της σούπας από το νερό της μυζήθρας και το χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει την υφή που έχει το τυρί κρέμα.
      10. Εάν θέλουμε, προσθέτουμε σιγά σιγά λίγο περισσότερο νερό για να γίνει το τυρί κανονική κρέμα όπως αυτές του εμπορίου.
      11. Τέλος, βάζουμε σε μπολ και αφήνουμε να πήξει στο ψυγείο για μερικές ώρες.
      12. Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε για να αλείψουμε σε ψωμί ή για διάφορες παρασκευές αλμυρές (προσθέτουμε αλάτι) ή γλυκές.

      Τι πρέπει να γνωρίζω
      • Όταν κάνουμε σπιτικό τυρί με γάλα χαμηλών λιπαρών ρίχνοντας το λεμόνι η διαδικασία είναι πιο γρήγορη ενώ όταν το γάλα είναι με όλα τα λιπαρά του χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο μέχρι να διαχωριστεί τελείως το "τυρί" από το γάλα. Για ολόπαχο γάλα ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ.
      • Όσο πιο λεία θέλουμε την κρέμα τυριού τόσο περισσότερες κουταλιές από το  νερό που απέμεινε πρέπει να βάλουμε.
      • Το γιαούρτι που θα χρησιμοποιήσουμε μπορεί να είναι ένα γιαούρτι στραγγιστό ή απλό (πάντα με χαμηλά λιπαρά). Εάν δεν είναι στραγγιστό θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε λιγότερες κουταλιές νερό για να το κάνουμε κρέμα γιατί έχει και το ίδιο το γιαούρτι τα υγρά του.
      • Μπορούμε να εμπλουτίσουμε το τυρί-κρέμα με τα αγαπημένα μας αρωματικά αλλά και να αυξήσουμε την ποσότητα του άλατος εφόσον το θέλουμε αλμυρό.
      • Τυρί-κρέμα μπορούμε να κάνουμε από αγελαδινό αλλά και κατσικίσιο γάλα.




      Tante Kiki
      2 Comments

      2 σχόλια:

      1. Πωπω! ωραίο φαίνεται, θα δοκιμάσω να κάνω.
        Καλό βράδυ και καλό ξημέρωμα.

        ΑπάντησηΔιαγραφή
        Απαντήσεις
        1. Να το κάνεις Ρένα είναι πολύ εύκολο και γίνεται τέλειο. Ωστόσο, προσοχή στη διαφορά ανάμεσα στο γάλα με λίγα λιπαρά και το ολόπαχο! Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!

          Διαγραφή

      Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

      No