Τηγανιά μανιταριών... η πιο νόστιμη χορτοφαγική λιχουδιά

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Τί λέτε να αρχίσουμε την εβδομάδα μας με ένα πιάτο γεμάτο νοστιμιά αλλά με λίγες θερμίδες;; Πιάτο γεμάτο χρώματα και γήινες μυρωδιές, ειδικά φτιαγμένο για όσους λατρεύουν τα μανιτάρια, όπως εγώ.
Παλιότερα, ούτε που θα σκεφτόμουν να φτιάξω ένα τέτοιο πιάτο... τώρα έχω αποκτήσει μια, σχεδόν εμμονική, λατρεία σ' αυτούς τους μύκητες που αποτελούν ένα από τους θησαυρούς τις φύσης με τα άπειρα είδη και τις διαφορετικές γεύσεις, περισσότερο ή λιγότερο έντονες και χαρακτηριστικές. 
Οι αρχαίοι Έλληνες και Ρωμαίοι τα θεωρούσαν εκλεκτή τροφή ενώ οι Φαραώ πίστευαν ότι προσφέρουν αθανασία και γι αυτό απαγόρευαν στους απλούς ανθρώπους να τα καταναλώνουν.
Με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό, φώσφορο, κάλιο και χαλκό, χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, υδατάνθρακες και νάτριο είναι η ιδανική τροφή για όσους θέλουν να χάσουν βάρος, τους διαβητικούς, υπερτασικούς και όσους έχουν υψηλή χοληστερόλη. Με πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αποτελούν το τέλειο υποκατάστατο του κρέατος αλλά και την καλύτερη λιχουδιά για τους χορτοφάγους και μη.
Μια εύκολη, χορτοφαγική τηγανιά σήμερα... με λίγες θερμίδες και πολλή νοστιμιά για μικρούς και μεγάλους και ελαφρώς ...ανατρεπτική με 3 είδη μανιταριών και το κόκκινο ημίγλυκο κρασί να παίρνει τη θέση του λευκού. Μια γνωστή ιδέα σε νέα εκδοχή!!
Πάμε να δούμε τις λεπτομέρειες;
ΥΛΙΚΑ για 4 μερίδες σαν κυρίως πιάτο 
300 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο, σε κομμάτια
300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους, σε κομμάτια
250 γρ. μανιτάρια λευκά, σε κομμάτια
1 μέτριο κρεμμύδι, σε φέτες
1 κομμάτι κόκκινη πιπεριά, σε καρεδάκια
1 κομμάτι κίτρινη πιπεριά, σε καρεδάκια
1 κομμάτι πορτοκαλί πιπεριά, σε καρεδάκια
8 φέτες λιαστής ντομάτας (σε λάδι), ψιλοκομμένες
200 ml κόκκινο ημίγλυκο κρασί (εναλλακτική ροζέ ημίγλυκο ή ημίξηρο)
1/2 κ.γλ. ρίγανη
1/3 κ.γλ. θυμάρι
1/3 κ/γλ. Αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
Ρύζι μπασμάτι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καθαρίζουμε τα μανιτάρια πορτομπέλο και τα λευκά είτε με τον παραδοσιακό τρόπο τρίβοντάς τα με ένα ελαφρώς βρεγμένο πανάκι είτε ξεφλουδίζοντάς τα και πλένοντάς τα με λίγο νερό (όπως κάνω εγώ αν και τα μανιτάρια απορροφούν νερό και το βγάζουν ύστερα στο τηγάνι).
Σε αντικολλητικό τηγάνι βαθύ βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και την πιπεριά.
Αφήνουμε να μαραθούν λίγο και προσθέτουμε τα κομμένα μανιτάρια.
Τα αφήνουμε για 3-4 λεπτά γιατί καθώς αυτά σοτάρονται βγάζουν και υγρά.
Προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες, το κρασί, τη ρίγανη, το θυμάρι και το αλάτι και αφήνουμε τα μανιτάρια να βράσουν σε σιγανή προς μέτρια φωτιά μέχρι να απορροφηθούν όλα τα υγρά τους.
Σερβίρουμε με ωραίο, αρωματικό ρύζι μπασμάτι σαν κυρίως πιάτο, με ψάρι τηγανιτό, ψητό ή στον ατμό ή με κοτόπουλο και κρέας ψητό σαν συνοδευτικό.

44 σχόλια:

  1. Είμαι μεγάλη μανιταρόφιλος και δεν λείπουν σχεδόν ποτέ από το ψυγείο!
    Υπέροχη η τηγανιά και ειδικά η αντικατάσταση του κλασικού λευκού κρασιού με το ημίγλυκο κόκκινο!
    Καλημέρα και καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τότε να τα δοκιμάσεις Αγγελική μου γιατί θα σου αρέσουν!!! Το ημίγλυκο κρασί κάνει τη διαφορά!

      Διαγραφή
  2. τελεια φαινεται! καλη εβδομαδα καλη μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΠΙΘΑΝΗ η γευστική σου πρόταση, Κική μου!
    Αγαπάμε τα μανιταράκια οικογενειακώς, οπότε ήδη μπήκε στα υπόψιν η μανιταροτηγανιά σου!
    ΣΣΣΣΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά-πολλά!
    Καλή εβδομάδα, κορίτσι μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ιωάννα μου κι αφού αγαπάτε τα μανιτάρια... αξίζει να δοκιμάσετε αυτή τη τηγανιά!!

      Διαγραφή
  4. τελεια κικιτσα,
    πεντανοστιμα μανιταρακια,τοσο λαχταριστα!μ αρεσε παρα πολυ το κοκκινο κρασακι,θα το δοκιμασω σιγουρα την επομενη φορα!!!!
    πολλα φιλιαααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη δοκιμάσεις Κικίτσα μου... αξίζει!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  5. Δεν έχω φτιάξει ποτέ μου μανιτάρια αλλά πιστεύω θα είναι πολύ νόστιμα και ελαφριά στη γεύση!Τώρα το τριήμερο πιστεύω να τα καταφέρω!Φιλάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τα δοκιμάσεις έτσι Πινελιά μου!!! Καλό τριήμερο!!

      Διαγραφή
  6. καλημερα καλη βδομάδα!!! υπεροχο φαγητο!!! ολος ο συνδυασμος ειναι φοβερος!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι φοβερός συνδυασμός! Όταν δοκιμάσεις αυτή την τηγανιά θα την προτιμάς από την αυθεντική!!

      Διαγραφή
  7. Αυτήν την τηγανιά που περιέχει και τα αγαπημένα μου πλευρώτους, ευχαρίστως θα την τσάκιζα!!!!
    Καλή βδομάδα Κικίτσα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συνδυασμός των πλευρώτους με τα πορτομπέλο και τα αγαρικά είναι αχτύπητος Έλενά μου!! Κρίμα να μην είμαστε κοντά για να την δοκιμάσεις!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Είμαι λάτρης των μανιταριών και η συνταγή σου φαίνεται υπέροχη Κική μου!! Φιλιά και ευχές για καλή εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αθηνά μου αν αγαπάς τα μανιτάρια αυτή η συνταγή θα σε ξετρελλάνει!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Εξαιρετική πρόταση!!
    Καλή εβδομάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ξανθή!!
      Επίσης καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  10. Ωραίο πιάτο Κική μου! Μας αρέσουν πολύ τα μανιτάρια μαγειρεμένα σε διάφορες εκδοχές! Η τηγανιά σου είναι μια πολύ νόστιμη πρόταση!!
    Καλό βράδυ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμη πρόταση και πολύ πλούσια!!!

      Διαγραφή
  11. Απλά ΤΕΛΕΙΟ!! και με το ρυζάκι από δίπλα είναι πλήρες πιάτο για τα δικά μου τουλάχιστον γούστα, Κική μου.
    Φιλιά πολλά και καλή εβδομάδα να έχετε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και πλήρες πιάτο και με λίγες θερμίδες σχετικά Πηνελόπη μου!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Ειμαι σιγουρη οτι θα ειναι τοσο νοστιμη, οσο και η original ;)

    Καλό βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν ξέρω για την οriginal αλλά αυτή είναι πεντανόστιμη τόσο που γίνεται εθιστική!!
      Καλό βράδυ! :)

      Διαγραφή
  13. Πολύ ωραία ενναλακτική για τηγανιά με μανιτάρια!
    Μου αρέσουν πολύ τα μανιτάρια, και το ημίγλυκο κρασί θα τους πηγαίνει!
    Καλό σου βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν σου αρέσουν τα μανιτάρια Μάχη δοκίμασέ τα έτσι...θεϊκή νοστιμιά!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  14. Βρίσκω την ιδέα σου καταπληκτική και μιας και είμαι λάτρης των μανιταριών θα τη δοκιμάσω πολύ σύντομα!!! Καλή εβδομάδα να έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σιλένα να τη δοκιμάσεις είναι νοστιμότατη!! Η ποικιλία μανιταριών κάνει το πιάτο ιδιαίτερο!!

      Διαγραφή
  15. Ao passar pela net encontrei seu blog, estive a ver e ler alguma postagens
    é um bom blog, daqueles que gostamos de visitar, e ficar mais um pouco.
    Tenho um blog, Peregrino E servo, se desejar fazer uma visita.
    Ficarei radiante se desejar fazer parte dos meus amigos virtuais, saiba que sempre retribuo seguido
    também o seu blog. Minhas saudações.
    António Batalha.
    Peregrino E Servo.
    http://peregrinoeservoantoniobatalha.blogspot.pt/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Υπέροχη Κική μου! Πολύ λαχταριστη! Τι χρώμα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η τηγανιά Μαρία μου!!

      Διαγραφή
  17. Πω πω!!!!!!!!!!!!!!!!!! Τηγανιά απο μανιτάρια! Δεν υπάρχει λέμε!!!
    Από τα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα που μπορεί κανείς να απολαύσει!
    Μπράβο Κική! Τα μανιτάρια και εμένα μου αρέσουν πολύ. Ανέκαθεν δηλαδή μου άρεσαν. Απλά τώρα τελευταία βλέπω όλο και διαφορετικούς τρόπους να δημιουργήσουμε με αυτά συνταγές ιδιαίτερες και να τα χαρούμε με ξεχωριστούς τρόπους. Και η τηγανιά σου είναι ένας από αυτούς!!!!!
    Σε φιλώ πολύ πολύ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έλα να σε φιλέψω Χρυσαυγή μου!! Είναι πράγματι φοβερό πιάτο... εθιστικό! Πράγματι υπάρχουν άπειροι τρόποι για να απολαύσεις τα μανιτάρια!
      Αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  18. Τηγανιά από μανιτάρια !?? Άκρως ενδιαφέρον !! Επίσης ωραίες φωτογραφίες, όμορφο πιάτο !!!!
    Καλησπέρα !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια Άρη!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  19. Δεν έχω λόγια σήμερα! Από τα καλύτερα χορτοφαγικά πιάτα που υπάρχουν!Όμορφη παρουσίαση με πολλά αρώματα. Καλό απόγευμα Κική μου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Λίλια γιατί είναι ένα πλούσιο σε γεύση πιάτο!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  20. Τι ωραίο μεζεδάκι μας ετοίμασες Κική! Μια παρόμοια συνταγή κάνει ένα αγαπημένο μου εστιατόριο και πάντα, μα πάντα, είναι το πρώτο πιάτο που διαλέγω από το μενού!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αλήθεια;;; Ποιό εστιατόριο;;; Είναι πράγματι πολύ ωραίο πιάτο!

      Διαγραφή
  21. Και μόνο που βλέπω το πιάτο σου Κική θέλω να το φάω!
    Πραγματικά φαίνεται πάρα πολύ νόστιμο και σούπερ δελεαστικό!
    Ωραία η ιδέα να χρησιμοποιήσεις ποικιλία από μανιτάρια και πιπεριές!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου το στείλω Ερμιόνη μου!!! Είναι πολύ μα πολύ νόστιμο πιάτο αυτή η τηγανιά!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  22. Τηγάνια από μανιτάρια, δεν έχω κάνει ποτέ Κική μου και βλέπω τις φωτογραφίες σου και έμεινα! Τι υπέροχο πιάτο να προσφέρεις!!! Αγαπώ τα μανιτάρια!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να κάνεις Ίριδα και θα την απολαύσεις είμαι σίγουρη!!! Ειδικά αν αγαπάς τα μανιτάρια θα την βρεις θεϊκή!!!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!