Στράτα leftover... με πανσέτα και πατάτες

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 
Μια νόστιμη και διαφορετική συνταγή, με καταγωγή από την αγαπημένη Ιταλία, σας προτείνω σήμερα. Ξέρω το μυαλό σας πηγαίνει αμέσως στα ζυμαρικά ή στα νιόκι αλλά όχι... σήμερα θα σας ταξιδέψω στον ιταλικό κόσμο των ...αυγών. :))
Η στράτα, είναι κάτι ανάμεσα σε ομελέτα και ψευτοσουφλέ, με κυρίαρχο συνδετικό υλικό τα αυγά όπου μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτό που ονομάζουμε "οικιακή οικονομία" μια και χρησιμοποιούμε περισσεύματα άλλων πιάτων.
Φυσικά, ένα τόσο νόστιμο και εύκολο πιάτο δεν γίνεται μόνον με περισσεύματα αλλά με ό,τι υλικά θέλουμε. Μια συνταγή με πολλές παραλλαγές, εύκολη, γρήγορη αλλά και πεντανόστιμη. 
Ένα τέτοιο πιάτο ποιός, μικρός ή μεγάλος, θα το περιφρονήσει;
Χωρίς άλλα λόγια και με την έμπνευση αλλά και τη διάθεση να έχουν κάνει φτερά με όλα όσα συμβαίνουν στην χώρα καθημερινά σας αφήνω να αποφασίσετε τί θα χρησιμοποιήσετε για τη δική σας στράτα.
ΥΛΙΚΑ για 2-4 άτομα
2 πανσέτες ψημένες και ψιλοκομμένες
1 πατάτα μεγάλη ψημένη και κομμένη σε κύβους
4 φέτες ψωμιού σε κύβους
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
4 αυγά μεγάλα (ή 5 μεσαία)
150 ml γάλα (ή κρέμα γάλακτος)
1/3 κ.γλ. μουστάρδα έτοιμη 
Αλάτι & Πιπέρι
Λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε ένα πιάτο ανακατεύουμε τους κύβους της πανσέτας με τους κύβους της πατάτας.
Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, τα αυγά, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα.
Αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα ταψάκι πυρίμαχο 20-22 εκ. (ανάλογα με το πάχος της στράτας που επιθυμούμε να έχουμε).
Στρώνουμε στο ταψάκι μας τους μισούς από τους κύβους του ψωμιού και συνεχίζουμε με τη μισή ποσότητα από τις πανσέτες και τις πατάτες.
Βάζουμε τους υπόλοιπους κύβους ψωμιού και τις πανσέτες με τις πατάτες.
Περιχύνουμε με το μείγμα των αυγών και αφού σκεπάσουμε με διαφανή μεμβράνη, βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα ή μέχρι να δούμε ότι το υγρό έχει απορροφηθεί από τα ψωμιά.
Πριν βγάλουμε τη στράτα από το ψυγείο προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160 βαθμούς.
Ψήνουμε για 40 - 45 λεπτά και βγάζουμε από το φούρνο μόλις βυθίσουμε ένα μαχαίρι που η λάμα του θα βγεί καθαρή, για να μην στεγνώσει.

26 σχόλια:

  1. Ιδιαίτερα λαχταριστό το σημερινό σου πιάτο Κική μου, το οποίο με την ευελιξία του προσφέρεται για πολλούς-πολλούς συνδυασμούς και πειραματισμούς!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι σηκώνει πολλές παραλλαγές με την ίδια νοστιμιά Αμαλία μου!!
      Να περνάτε καλά!!!

      Διαγραφή
  2. Καλημερα Κικη! πολυ ωραιο φαγακι και βολικο! λατρευω τις συνταγες ανακυκλωσης..
    Θα ηθελα να διευκρινησω οτι η στρατα δεν ειναι πιατο της ιταλικης κουζινας, αλλα προερχεται απο τις Ηνωμενες Πολιτειες; ειναι απο αυτες τις συνταγες που ξεκινησαν μεν απο καποιο ιταλικο πιατο αλλα εξαμερικανιτηκαν, οπως πχ. και η παστα Αλφρεντο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για τις χρήσιμες πληροφορίες Μαρίνα ...δεν τις γνώριζα!!!! Είναι πάντως νοστιμότο!

      Διαγραφή
  3. Δείχνει λαχταριστό και τόσο εύκολο στην παρασκευή

    Σε φιλώ πολύ ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ακριβώς έτσι είναι Ελένη μου!!! Αξίζει να τη δοκιμάσεις!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  4. ΠΩ ΠΩ!!! πολύ λαχταριστή η στράτα!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε η στράτα γιατί είναι ένα πιάτο εύκολο και χρήσιμο!! :)

      Διαγραφή
  5. Σούπερ πρόταση!!!
    Λαχταριστό, εύκολο, γρήγορο!
    Τί άλλο να ζητήσουμε?!
    ΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά! Καλή εβδομάδα, Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τα έχει όλα και ...συμφέρει Ιωάννα μου!!! χαχαχα
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. στρατα, στρατούλα.... πολυ ωραία φαινεται!

    http://beautyfollower.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ ωραία και γευστική πρόταση Κική! Καλή εβδομάδα, ΧΟΧΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραίο Κική.
    Ιδανικό όταν έχει μείνει φαγητό. Γίνεται μια πεντανόστιμη συνταγή.
    Την ζήλεψα τώρα...

    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γίνεται εύκολα και είναι ωραιότατο πιάτο Μάριον!!! 'Ελα να σε φιλέψω!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  9. Είμαι υπέρ της ανακύκλωσης του φαγητού και η πρότασή σου είναι πεντανόστιμη!
    Καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πράγματι πολύ νόστιμη Αγγελική!!! Ευχαριστώ που ήρθες και χαίρομαι που σου άρεσε!

      Διαγραφή
  10. Ωωωω!Καταπληκτική ιδέα, Κική! Και μόνο από τις φωτό μας ανάβεις φωτιές! Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει η στράτα Ευγενία μου... αξίζει για να ανακυκλώνουμε περισσεύματα!! Άσε που γίνεται και πεντανόστιμη!!!

      Διαγραφή
  11. Με λίγα νέα υλικά και λίγα από το χθεσινό φαγητό δημιουργείται μία στράτα τέλεια!
    Πολύ ωραία πρόταση θα την ακολουθήσω!
    Πολλά φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι υπέροχη για να ανακυκλώσουμε τρόφιμα Μάχη μου! Χαίρομαι που σου άρεσε!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  12. Πωπωπωωωωωωω τι μου κάνεις! Είναι πρωί και είμαι στο γραφείο και ξερογλείφομαι μπροστά σε μια οθόνη! Σήμερα, σήμερα κιόλας θα την δοκιμάσω. Φιλιά και ευχαριστούμε για άλλη μία πεντανόστιμη συνταγή!

    http://artdecorationcrafting.blogspot.gr/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Νομίζω ότι η στράτα ανήκει στην κατηγορία των μεγάλων μαγειρικών "εφευρέσεων"!
    Χρειάζεται λίγα βασικά υλικά μόνο και το αποτέλεσμα είναι πάντα πολύ πολύ νόστιμο, σε οποιαδήποτε παραλλαγή!
    Λάτρεψα την τελευταία φωτογραφία, έτσι φουσκωτή και λαχταριστή όπως φαίνεται η στράτα σου!
    Σε φιλώ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!