Λαχανόρυζο με ξερά φρούτα


Λαχανόρυζο κοκκινιστό με ξερά φρούτα

Comfort και vegeterian το ελαφρώς κοκκινιστό λαχανόρυζο είναι ιδανικό γι αυτές τις ημέρες της νηστείας πριν από τα Χριστούγεννα και όχι μόνον. Ένα πιάτο μαμαδίστικο, εύκολο που χρειάζεται μόνον ένα βαθύ τηγάνι ή, γιατί όχι, μια ρηχή κατσαρόλα θα ικανοποιήσει και τον πιο απαιτητικό ουρανίσκο με τη νοστιμιά του.

Λαχανόρυζο κοκκινιστό με ξερά φρούτα

Μια ενδιαφέρουσα, γλυκόξινη εκδοχή του παραδοσιακού κοκκινιστού λαχανόρυζου, ιδανική αν αναζητάς νέες γαστρονομικές εμπειρίες σου ετοίμασα σήμερα. 'Ενα πιάτο εύκολο, νόστιμο, χειμωνιάτικο αλλά σε μια παραλλαγή που, ειλικρινά, το απογειώνει και που, αν αγαπάς τα ξερά δαμάσκηνα και τα ξερά σύκα, θα το απολαύσεις.

Λαχανόρυζο κοκκινιστό με ξερά φρούτα

Το πάντρεμα των αποξηραμένων δαμάσκηνων και σύκων με την παραδοσιακή γεύση του λαχανόρυζου, όπως το γνωρίζαμε από τη γιαγιά και τη μαμά μας, του χαρίζει απροσδόκητες γλυκόξινες νότες που μαζί με τη γήινη νοστιμιά του λάχανου και του πελτέ το μετατρέπει σε ένα πιάτο απλό αλλά ζουμερό και ιδανικό για τις χειμωνιάτικες μουντές μέρες.

Λαχανόρυζο με κοκκινιστό ξερά φρούτα

Λαχανόρυζο ελαφρώς κοκκινιστό με ξερά φρούτα
            Λαχανόρυζο κοκκινιστό με ξερά φρούτα
         Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Καθημερινό, μαμαδίστικο φαγητό με μια γλυκόξινη πινελιά
Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
    • 500 γρ. λάχανο άσπρο, ψιλοκομμένο
    • 2 μέτρια καρότα, τριμμένα 
    • 1/2 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 6 αποξηραμένα δαμάσκηνα σε κομμάτια,
    • 5 ξερά σύκα σε κομμάτια
    • 120 γρ. ρύζι Καρολίνα
    • 1 κ.γλ. πελτέ
    • 1 κ.σ. κέτσαπ
    • 1/3 κ.γλ. σκόρδο
    • 1,5 κ.γλ. μπούκοβο γλυκό
    • 1 ποτηράκι μικρό λευκό κρασί
    • 100 ml ελαιόλαδο
    • Αλάτι και Πιπέρι
        

        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο και προσθέτουμε το λάχανο, το καρότο, την πιπεριά Φλωρίνης και το κρεμμύδι και τα αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν λίγο και να μειωθεί ο όγκος τους.
        2. Μετά, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, τα σύκα και τον πελτέ και τα αφήνουμε να σοταριστούν κι αυτά για λίγο.
        3. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε για 1 λεπτό, το φαγητό να βράσει ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
        4. Τέλος, προσθέτουμε το ρύζι, την κέτσαπ, το σκόρδο, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι και 400ml ζεστό νερό.
        5. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του και να μείνει με το λάδι του.
        6. Δοκιμάζουμε εάν το ρύζι είναι τόσο μαλακό όσο το θέλουμε, εάν είναι ακόμα σκληρό προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.
        7. Μόλις το ρύζι αποκτήσει την υφή που θέλουμε αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να κρυώσει λίγο και μετά σερβίρουμε με φέτα, πράσινη σαλάτα και λίγο χυμό λεμονιού.


        Μερικά μυστικά
        1- Για μεγαλύτερη ευκολία παρασκευής : Κάνουμε το λαχανόρυζο με 2 σακουλάκια με  έτοιμη καροτολαχανοσαλάτα.

        2- Το ρύζι καλό είναι να το ξεπλύνουμε μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό για να φύγει το περισσότερο άμυλο και να μην λασπώσει. 
        Αυτή η διαδικασία ΔΕΝ χρειάζεται για κίτρινο ρύζι.

        3- Προαιρετικά μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο κύμινο (ταιριάζει πολύ με τα ξερά φρούτα) για να του δώσουμε μια γεύση Ανατολής.

        Λαχανόρυζο κοκκινιστό με ξερά φρούτα

        Tante Kiki
        0 Comments
        No