Είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και όλοι θέλουμε την μπαλκονάδα με φίλους, νοστιμιές με κρύα μπυρίτσα, πολύ κουβέντα και γέλια. Γιατί, εδώ που τα λέμε, τι είναι το μεσογειακό καλοκαίρι; Θάλασσα, βεράντα και παρέα. Δε συμφωνείς κι εσύ; Ναι, αλλά κάποια στιγμή πεινάς και θέλεις κάτι να φας. Κι αυτό το κάτι που λαχταράς, θέλεις να είναι νόστιμο και εύκολο. Ετοιμάζεις, λοιπόν μια καλή σαλάτα ή θέλεις να απολαύσεις ένα σάντουιτς με τα ψητά μπιφτέκια ή τα όσπρια που έχεις στην κατάψυξη. Κι εδώ τώρα έρχομαι εγώ να σου προτείνω αυτό που βλέπεις στις φωτογραφίες.
Οι γλυκόξινες πίκλες κόκκινου αλλά και λευκού κρεμμυδιού, που σου προτείνω σήμερα, είναι η τέλεια προσθήκη σε αρκετές νοστιμιές, από sandwich με burger μέχρι πίτσες, σαλάτες, όσπρια, ψητά κρέατα και ψάρια. Κι εδώ αφήνω στις δικές σου προτιμήσεις το πού θα τις χρησιμοποιήσεις για να τις απολαύσεις.
Εύκολες, γρήγορες και πολύ νόστιμες οι πίκλες αυτές αξίζουν την προσοχή σου για δύο τουλάχιστον λόγους.
1- Απογειώνουν γευστικά το πιάτο που συνοδεύουν είτε πρόκειται για μια απλή πατατοσαλάτα ή ντοματοσαλάτα είτε για ένα πιάτο με όσπρια (δοκίμασε τον τέλειο μεζέ, φάβα σε θερμοκρασία περιβάλλοντος με πίκλες κρεμμυδιού κι άφησε τα καραμελωμένα κρεμμύδια για χειμώνα), είτε για κρεατικά και ψάρια ψητά στη σχάρα και θα με θυμηθείς.
2- Δε χρειάζεται να κάνεις ποσότητα και να αποθηκεύεις βάζα αλλά μπορείς, όταν θελήσεις να τις χρησιμοποιήσεις, να αγοράσεις μερικά κρεμμύδια (ναι και τα άσπρα καλά γίνονται αλλά καλύτερα τα κόκκινα ή και από τα δύο) και να τις ετοιμάσεις σε χρόνο ρεκόρ το μεσημέρι και να τις απολαύσεις το βράδυ ή τις επόμενες ημέρες.
Γλυκόξινες πίκλες κρεμμυδιού
Περιγραφή : Γρήγορες πίκλες κρεμμυδιού για μια ξεχωριστή νοστιμιά
Μερίδες: 1 βάζο 500 γρ.
ΥΛΙΚΑ
- 2 μεγάλα κρεμμύδια*
- 160 ml νερό
- 130 ml μηλόξιδο ή ξίδι από κόκκινο σταφύλι
- 3 κ.σ. καστανή ζάχαρη
- 1/2 κ.γλ. αλάτι
- 10 σπόρους τρίχρωμο πιπέρι
- 1 κ.γλ. σπόρους κόλιανδρου
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Κόβουμε τα κρεμμύδια σε λεπτές φέτες ή ροδέλες.
- Αποστειρώνουμε 2 βάζα.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να πάρουν μια βράση σε σιγανή φωτιά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Αμέσως, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε για 1 λεπτό ακόμα στην κατσαρόλα.
- Ύστερα, γεμίζουμε τα βάζα που έχουμε αποστειρωμένα και προσέχουμε τα υγρά να σκεπάζουν τα κρεμμύδια.
- Κλείνουμε με το καπάκι και ανακινούμε.
- Αφήνουμε να κρυώσει το βάζο και το βάζουμε στο ψυγείο.
- Την επόμενη ημέρα οι πίκλες είναι έτοιμες να τις απολαύσουμε σε σάντουιτς με burger, σε σαλάτες, σαν συνοδευτικό σε ψητό κοτόπουλο, σουβλάκι ή γύρο αλλά και με ψητά ψάρια.
- Οι πίκλες διατηρούνται σε σφραγισμένο βάζο στο ψυγείο και μένουν νόστιμες για 2 εβδομάδες.
Και μερικά μυστικά...
- Εγώ έβαλα 1 κρεμμύδι άσπρο και 1 κόκκινο και τα έκοψα στο χέρι γιατί δεν χρησιμοποιώ μαντολίνο αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μόνον κόκκινα κρεμμύδια και ξίδι από κόκκινο σταφύλι για έντονο ροζ χρώμα.
- Εάν χρησιμοποιήσουμε άσπρα κρεμμύδια και θέλουμε να έχουν λίγο χρώμα μπορούμε στο βάζο να προσθέσουμε και μερικές φέτες παντζάρι ωμό ή ελαφρώς ζεματισμένο.
- Μπορούμε να προσθέσουμε από 3-4 σπόρους μπαχάρι, 1 αστεροειδή γλυκάνισο, άνηθο ή θυμάρι, σπόρους μουστάρδας κλπ ανάλογα με το πόσο πικάντικη θέλουμε την πίκλα κρεμμυδιού.
- Αυτές οι πίκλες κρεμμυδιού είναι τόσο εύκολες και γρήγορες στην παρασκευή τους όσο νόστιμες και πικάντικες. Ταιριάζουν τέλεια με ουζομεζέδες του καλοκαιριού και αξίζει να κάνουμε κάθε φορά που θα τις χρησιμοποιήσουμε μια μικρή ποσότητα έτσι ώστε να μην τις διατηρούμε για περισσότερο από 1 εβδομάδα στο ψυγείο γιατί χάνουν τη νοστιμιά τους.