Ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλο


Ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Κάθε πιάτο κρύβει, συνήθως, και μια μικρή ιστορία πίσω του. Έτσι και η δική μου ζαμπονοτυρόπιτα έχε την ιστορία της αλλά και μια ανάμνηση που την ακολουθεί. Η πίτα αυτή ήταν η πίτα της παρηγοριάς όταν ακόμη ήμουν αρχάρια στην κουζίνα. Τι εννοώ "της παρηγοριάς"; Θα σου πω αμέσως και ίσως κι εσύ ταυτιστείς μαζί μου, ίσως.

Ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Η τυρόπιτα και η ζαμπονοτυρόπιτα είναι από τις πιο αγαπημένες μου πίτες. Την πρώτη φορά, λοιπόν, που προσπάθησα να φτιάξω φύλλο ήταν μια σκέτη αποτυχία. Κι επειδή είχα στενοχωρηθεί και μάλλον τους είχα σκάσει όλους να το λέω και να το ξαναλέω, η κολλητή μου μου έδωσε τη συνταγή γι αυτή την πίτα που, ευτυχώς, δεν απέτυχε και το "ευτυχώς" αναφέρεται σ' αυτούς που υπέμεναν την γκρίνια μου.

Ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Η αλήθεια είναι ότι είχα χρόνια να την φτιάξω μέχρι πριν λίγες ημέρες που βρήκα το χαρτάκι με τη συνταγή με ...καρδούλες επάνω από την κολλητή μου. Κι έτσι, την ξαναθυμήθηκα και είπα να την απολαύσουμε οικογενειακώς. 
Εξ άλλου, οι πίτες χωρίς φύλλο πέρα από το ότι είναι ιδανικές για όσους αγαπούν τις πίτες αλλά δεν μπορούν ή δεν έχουν χρόνο να φτιάξουν φύλλο ή δεν θέλουν να αγοράσουν έτοιμο. Πέρα απ' αυτό όμως είναι ιδανικές και για πρωινό, brunch, κολατσιό ή ελαφρύ δείπνο αλλά και για το σχολικό ταπεράκι. Εύκολα, γρήγορα και νόστιμα! Θέλουμε κάτι άλλο στους γρήγορους ρυθμούς της καθημερινότητας;

Ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλο

Ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλο
        
          Ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλο
        Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Όταν κάποιος σου ζητάει πίτα κι εσύ δεν έχεις φύλλο κάνεις αυτή τη ζαμπονοτυρόπιτα
Μερίδες : Ταψί με διάμετρο 26 εκ.

ΥΛΙΚΑ
  • 350 γρ. φαρίνα αυτοδιογκούμενη 
  • 1 αυγό L
  • 100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 380 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
  • 300 gr. ανθότυρο θρυμματισμένο
  • 80 γρ. γραβιέρα Αμφιλοχίας τριμμένη
  • 100 γρ. ζαμπόν καπνιστό
  • 120 γρ. ελαιόλαδο
  • 5 κ.σ. σουσάμι
  • 1 κ.σ. παπαρουνόσπορο
  • Αλάτι - Πιπέρι - Πάπρικα γλυκιά
      
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου και βάζουμε μέσα το ταψί στο οποίο θα ψήσουμε την πίτα.
      2. Σε μεγάλο μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το νερό, το αυγό, το γιαούρτι, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, πάπρικα και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
      3. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, προσθέτουμε τα τυριά και το ζαμπόν και ανακατεύουμε ξανά καλά το μείγμα.
      4. Βρέχουμε και τσαλακώνουμε ένα αντικολλητικό χαρτί και βγάζουμε (προσεκτικά για να μην καούμε) το ταψί από τον φούρνο. 
      5. Τοποθετούμε στο ταψί το αντικολλητικό χαρτί, το γεμίζουμε με το μείγμα της πίτας και ισιώνουμε την επιφάνεια.
      6. Πασπαλίζουμε με το σουσάμι και τον παπαρουνόσπορο και βάζουμε στον φούρνο.
      7. Ψήνουμε για 45-50 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο), σβήνουμε και αφήνουμε άλλα 5 λεπτά.
      8. Βγάζουμε το ταψί και αφήνουμε να κρυώσει λίγο η πίτα πριν κόψουμε και σερβίρουμε.

      Τι πρέπει να προσέξω
      • Τίποτα περισσότερο από το να μην παραψηθεί και στεγνώσει.

      Ζαμπονοτυρόπιτα χωρίς φύλλο
      Tante Kiki
      0 Comments
      No