Κρεατόπιτα με ψητό χοιρινό και κάστανα


Κρεατόπιτα με ψητό χοιρινό κότσι

Μετά το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι πάντα ή σχεδόν πάντα μας περισσεύει κρέας που αν δεν το καταναλωθεί την επόμενη μέρα αρχίζουν όλοι και το περιφρονούν ή το αγνοούν. Αυτό συνέβη και σ' εμάς. Απολαύσαμε χοιρινά κότσια γεμιστά με τυριά και πιπεριά αλλά η παρουσία διάφορων συνοδευτικών καθώς και η προσμονή των γλυκών στο τέλος δεν βοήθησε. Έτσι, όσο νόστιμα κι αν ήταν, το κρέας τους ήταν υπέρ αρκετό για μας και περίσσεψε. 

Κρεατόπιτα με ψητό χοιρινό κότσι

Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν να βάλω στην κατάψυξη 2 μερίδες και το υπόλοιπο να το αξιοποιήσω αλλιώς. Πώς; Μα με τον αγαπημένο και πιο εύκολο τρόπο... σε πίτα. Χωριάτικο φύλλο για πίτα υπήρχε στο ψυγείο και, πολύ απλά και εύκολα, ετοίμασα την πίτα που βλέπεις. 

Κρεατόπιτα με ψητό χοιρινό κότσι

Αρχικά, ψιλοέκοψα το κρέας (ενώ συνήθως κάνω κιμαδόπιτα), πρόσθεσα και τα υπόλοιπα υλικά και η γέμιση ήταν έτοιμη σε χρόνο ρεκόρ! Ωστόσο, επειδή στην οικογένεια όλοι λατρεύουμε τα τυριά εκτός από τη φέτα που πρόσθεσα στη γέμιση είχα και μια άλλη ιδέα ή μάλλον δύο ιδέες που θα τις δεις παρακάτω στη συνταγή.

Κρεατόπιτα με ψητό χοιρινό κότσι

Η μία ήταν να προσθέσω τριμμένο πεκορίνο Αμφιλοχίας που το υπεραγαπάμε ανάμεσα στα φύλλα. Έτσι σε κάθε φύλλο που έστρωνα πριν και μετά τη στρώση με τη γέμιση πασπάλιζα και λίγο πεκορίνο. Βέβαια, δεν μπορώ να μη σου πω ότι θα ταίριαζε τέλεια και μια ωραία γραβιέρα τριμμένη. 
Η δεύτερη ήταν να προσθέσω ψιλοκομμένα κάστανα για να γίνει λίγο πιο γιορτινή και να ταιριάζει με το πνεύμα της εποχής και, κατόπιν δοκιμής, σου τις προτείνω και τις δύο ανεπιφύλακτα.
Φυσικά, το αποτέλεσμα, μαζί με τα αυγά και το γάλα που κάλυψε τα χωριάτικα φύλλα, με δικαίωσε μια και η πίτα εξαφανίστηκε σε χρόνο ρεκόρ για βραδινό παρέα με μια ξινούτσικη λαχανοκαροτοσαλάτα.
Αν, λοιπόν, κάποια στιγμή σου περισσέψει χοιρινό ψητό στον φούρνο, μη διστάσεις... κάνε πίτα με χειροποίητο ή έτοιμο φύλλο που με τον χυλό αυτό μοιάζει με χειροποίητο.

Κρεατόπιτα με ψητό χοιρινό κότσι

Κρεατόπιτα με ψητό χοιρινό και κάστανα
          Κρεατόπιτα με ψητό χοιρινό κότσι
         Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Πώς ένα χοιρινό κότσι φούρνου έγινε μια νοστιμότατη πίτα.
Μερίδες :  για  μακρόστενο ταψί 25x 35 ή στρογγυλό ταψί 26 - 28 εκ. διάμετρο
ΥΛΙΚΑ
  • 1 πακέτο παραδοσιακό φύλλο για πίτες (6 φύλλα)
  • 600 γρ. ψητό χοιρινό  
  • 2 μέτρια κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
  • 150 γρ. βρασμένα κάστανα, ψιλοκομμένα
  • 300 γρ. φέτα θρυμματισμένη
  • 120 γρ. πεκορίνο Αμφιλοχίας, τριμμένο
  • 2 αυγά μεγάλα
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο + 1/2 φλ. για τα φύλλα

Για την επιφάνεια
  • 1 αυγό μεγάλο
  • 400 ml γάλα
  • 200 ml σόδα ή σουρωτή
  • Παπαρουνόσπορο και Σουσάμι (προαιρετικά)
      
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      1. Ψιλοκόβουμε σε κομμάτια το χοιρινό.
      2. Βάζουμε τα κρεμμύδια και την πιπεριά σε αντικολλητικό τηγάνι με τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν.
      3. Προσθέτουμε το κομμένο χοιρινό, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από την εστία για να κρυώσουν.
      4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου 
      5. Μόλις κρυώσουν, προσθέτουμε τη φέτα, τα κάστανα και τα αυγά και ανακατεύουμε καλά.
      6. Αλείφουμε το ταψί μας με ελαιόλαδο και στρώνουμε το πρώτο φύλλο.
      7. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με λίγο πεκορίνο και στρώνουμε το δεύτερο και το τρίτο φύλλο ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.
      8. Μεταφέρουμε τη γέμιση από το τηγάνι στο ταψί και καλύπτουμε με ένα από τα υπόλοιπα τρία φύλλα.
      9. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με πεκορίνο και στρώνουμε το δεύτερο φύλλο.
      10. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία και για το δεύτερο φύλλο και στρώνουμε το τελευταίο φύλλο.
      11. Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
      12. Σε ένα μπολ, χτυπάμε καλά το αυγό με το γάλα και τη σόδα.
      13. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι και με ένα κουτάλι απλώνουμε το μείγμα σε όλη την επιφάνεια της πίτας.
      14. Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 10 λεπτά ώστε να απορροφήσει το μείγμα, πασπαλίζουμε με παπαρουνόσπορο και την βάζουμε στον φούρνο.
      15. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά (ανάλογα με τον φούρνο) και μέχρι να δούμε ότι έχει πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα.
      16. Βγάζουμε το ταψί, ελέγχουμε εάν έχει ψηθεί και από κάτω και ξεφουρνίζουμε.
      17. Αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε τα κομμάτια και σερβίρουμε ιδανικά με καροτολαχανοσαλάτα.


      ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
      • Για μια πιο πικάντικη γεύση μπορούμε να αντικαταστήσουμε το πεκορίνο στα μισά φύλλα με καπνιστό μετσοβόνε ή ρεγκάτο.
      • Κι αν θέλεις μια καθαρά χειμωνιάτικη και λίγο πιο πλούσια γεύση πρόσθεσε και τα ψιλοκομμένα, βρασμένα κάστανα που σου προτείνω (αυτά που υπάρχουν στα μάρκετς είναι μια χαρά).

      Κρεατόπιτα με ψητό χοιρινό κότσι
      Tante Kiki
      0 Comments
      No