Χρόνια πολλά! Τα Χριστούγεννα πέρασαν κι εγώ εφέτος, προτίμησα αντί για τον κλασσικό κορμό που φτιάχνω κάθε φορά, να ετοιμάσω μια ποικιλία από ατομικά γλυκάκια. Επειδή, λοιπόν, η γνωστή σοκολάτα με το κανταϊφι μου είχε εξάψει την περιέργεια αφού την βλέπουμε παντού και επειδή λατρεύω το κανταϊφι και τη βουτυρένια γεύση του ειδικά όταν είναι χωρίς σιρόπι, μπήκα, λοιπόν, στον πειρασμό να φτιάξω κάτι αντίστοιχο για τα Χριστούγεννα που θα μαζευόμασταν αγαπημένοι συγγενείς και φίλους στο σπίτι.
Έτσι, όπως έφτασαν κατά τις 11.00 κουρασμένοι από το ταξίδι, ένας καφές με μια γλυκομπουκιά ήταν ό,τι καλύτερο. Βέβαια, δεν μπορώ να κρύψω ότι έναν προβληματισμό τον είχα. Αναρωτιόμουν αν αυτά τα τρουφάκια-σοκολατάκια θα ήταν νόστιμα, αν θα πλάθονται εύκολα, αν θα αρέσουν σε όσους τα δοκιμάσουν.
Η πρώτη δοκιμή έγινε με τον καφέ! Εσύ δοκίμασες ποτέ καφέ με σοκολάτα; Αξίζει ο συνδυασμός ειδικά αν λατρεύεις τον καφέ και αγαπάς τη σοκολάτα.
Μετά το Χριστουγεννιάτικο γεύμα και τη δεύτερη δοκιμή όπου κάποια άλλα γλυκά απόμειναν μόνα τους στη πιατέλα, βγήκε η ετυμηγορία! Οι μεγάλοι τα λάτρεψαν άσχετα αν γνώριζαν για την viral σοκολάτα (που δεν γνώριζαν γιατί οι περισσότεροι ήταν άνω των εβδομήντα) ενώ οι "μικρές" μας (19 και 16 ετών) ούτε που πλησίασαν να τα δοκιμάσουν! Όσο για μένα, κυριολεκτικά τα λάτρεψα!
Κρατσανιστά με το βουτυρένιο κανταϊφι, με τη νοστιμιά της πραλίνας φιστικιού και την επίγευση της σοκολατένιας τους φορεσιάς με κέρδισαν αμέσως! Ισορροπημένα στη γλύκα τους, μπορούν να γίνουν και με κουβερτούρα με στέβια και να μην έχουν καθόλου ζάχαρη!
Σε κερνάω, λοιπόν, σήμερα απ' αυτά τα σπιτικά τρουφάκια, αλλά πρόσεξε γιατί όσο εύκολα ετοιμάζονται άλλο τόσο εύκολα γίνονται εθισμός!
Τρουφάκια με viral άρωμα "Ντουμπάι"
Περιγραφή : Απίστευτα εύκολα και νόστιμα
Μερίδες: 25 τρουφάκια των 10 γρ.
ΥΛΙΚΑ
- 120 γρ. κανταϊφι
- 60 γρ. βούτυρο
- 150-160 γρ. πραλίνα φιστικιού*
- 1 πρέζα αλάτι (προαιρετικά)
Για την επικάλυψη
- 100 γρ. σταγόνες πικρής κουβερτούρας
- 80 γρ. σταγόνες κουβερτούρας γάλακτος
- 1 κ.σ. ηλιέλαιο
- Φιστίκια Αιγίνης θρυμματισμένα για διακόσμηση
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Ψιλοκόβουμε το κανταϊφι στο multi.
- Σε αντικολλητικό χαρτί, βάζουμε το βούτυρο και μόλις λιώσει προσθέτουμε το κανταϊφι.
- To ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δούμε ότι έχει πάρει ένα καστανό χρώμα και έχει γίνει κρατσανιστό, ανακατεύοντάς το συνεχώς για να μην καεί.
- Το βγάζουμε σε πιάτο και το αφήνουμε για 6-7 λεπτά για να κρυώσει λίγο.
- Πριν κρυώσει εντελώς, το βάζουμε σε μπολ, προσθέτουμε την πραλίνα φιστικιού και ανακατεύουμε καλά.
- Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, κλείνουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή μέχρι να το δούμε ότι έχει παγώσει και άρα μπορούμε να πλάσουμε τα τρουφάκια.
- Πλάθουμε μικρά τρουφάκια των 10 γρ. και τα ξαναβάζουμε στο ψυγείο.
- Σε ένα μπολ λιώνουμε τις σταγόνες σοκολάτας, προσθέτουμε 1 κ.σ. ηλιέλαιο και ανακατεύουμε καλά.
- Mε δύο πιρουνάκια βουτάμε τα τρουφάκια στη λιωμένη κουβερτούρα και τα τοποθετούμε σε σχάρα ή σε πιάτο με αντικολλητικό χαρτί.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.
- Εάν θέλουμε μια πιο γρήγορη διαδικασία βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να παγώσει και να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ που πρέπει να γνωρίζω
* Εγώ χρησιμοποίησα την πραλίνα που είναι με στέβια, γνωστής μάρκας με πολλά είδη πραλίνας γιατί εκτός του ότι είναι χωρίς ζάχαρη, έχει "σφιχτή" υφή και τα τρουφάκια πλάθονται πολύ εύκολα.
** Προαιρετικά, αν θέλουμε πιο τέλεια την εμφάνισή τους, μπορούμε με ένα μαχαιράκι που το ζεσταίνουμε λίγο να τριμάρουμε (κόψουμε) προσεκτικά τη σοκολάτα που περισσεύει.