Το Πρωτοχρονιάτικο τραπέζι ή ο μπουφές, είτε αυτά της παραμονής είτε αυτά της πρώτης ημέρας του χρόνου, είναι συνήθως γεμάτο αγαπημένους αλλά και γεμάτο καλούδια. Παραδοσιακά, περίοπτη θέση στο τραπέζι έχουν οι κάθε είδους μεζέδες, εκτός, φυσικά, από τις βασιλόπιτες.
Ειδικά η προσμονή της αλλαγής του χρόνου, η παρέα, η κουβεντούλα δημιουργούν τις προϋποθέσεις για τσιμπολόγημα, δεν συμφωνείς; Συγκεντρωμένοι όλοι μαζί, συζητώντας, γελώντας, ελπίζοντας σε μια νέα αρχή κι έναν καλύτερο χρόνο, βλέποντας τα εορταστικά προγράμματα στη τηλεόραση, μη μου πεις ότι δεν αποζητούν κάτι να μασουλήσουν; Απαραίτητο λοιπόν στοιχείο της βραδιά οι λιχουδιές και τα μεζεδάκια, ζεστά ή κρύα.
Γι αυτό σήμερα έρχομαι να σου προτείνω μια αλμυρή νοστιμιά που ταιριάζει απόλυτα στο πνεύμα των ημερών μια και η κατανάλωση χοιρινού είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ελληνική παράδοση των ημερών αυτών. Μπρουσκέτες, όχι από ψωμί αλλά από πατάτα τούτη τη φορά, με πιπεριές κόκκινες και πράσινες, μια ιδέα σάλτσας και το χοιρινό λουκάνικο που αγαπάς.
Εάν, παρόλα αυτά, θέλεις να διαβάσεις τη δική μου πρόταση όσον αφορά στο χωριάτικο λουκάνικο, εγώ πάντα προτιμώ ένα λουκάνικο πρασάτο ή πεπερόνι που έχει και μια, λίγο πιο πικάντικη νότα. Ταιριάζει τέλεια με τα υπόλοιπα. Και θα σου πω κι ένα μυστικό. Μην αλλάξεις τη μπρουσκέτα πατάτας με μπρουσκέτα ψωμιού γιατί αυτό θα απορροφήσει τη λίγη σάλτα και θα μουλιάσει μέχρι να φαγωθεί. Αν πάλι, κάνεις τραπέζι (όπως λέμε στα μέρη μου "καθιστό") τότε μπορείς να αφαιρέσεις τις πατάτες και να βάλεις τα υπόλοιπα σε μπολ για να σερβιριστεί ο καθένας όσο θέλει.
Πατάτες γεμιστές με σπετζοφάι, ένας ιδιαίτερος μεζές
Περιγραφή: Ένας υπέροχος μεζές, σαν σπετζοφάι
Μερίδες: 12 μερίδες
ΥΛΙΚΑ
- 4 μεσαίου μεγέθους πατάτες
- 3 λουκάνικα χωριάτικα, σε ροδέλες
- 2 μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης σε καρέ
- 4 πιπεριές κέρατο σε καρέ
- 120 γρ. γραβιέρα ή κασέρι τριμμένο
- 120 ml κρασί (ροζέ ή κόκκινο)
- 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο & λίγο ακόμα για το τηγάνι
- Αλάτι & Πιπέρι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Κόβουμε κάθε πατάτα κατά μήκος σε τρεις φέτες με πάχος περίπου 1 εκ.).
- Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε νερό και αλάτι και τις φέτες πατάτας.
- Τις αφήνουμε να βράσουν για 6-7 λεπτά έτσι ώστε να βράσουν αλλά να μην λιώσουν.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο σοτάρουμε τις πατάτες μέχρι να κάνουν μια ελαφριά κρούστα.
- Τις τοποθετούμε επάνω σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι, τις αλατίζουμε και μετά σε πιατέλα κατά προτίμηση μεταλλική για να μπορούμε να τις διατηρήσουμε σε ζεστό φούρνο.
- Στο ίδιο αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τις 4 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον πελτέ, τις πιπεριές, τις ροδέλες λουκάνικου, αλάτι και πιπέρι.
- Αφήνουμε να σοταριστούν για 4-5 λεπτά, ενώ ανακατεύουμε συχνά για να μην καούν.
- Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσουν για 1-2 λεπτά έτσι ώστε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε 1/2 ή 1 ποτήρι νερό και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει μέχρι να μείνει με το λάδι του.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
- Βάζουμε επάνω σε κάθε πατάτα, τριμμένη γραβιέρα και μετά μια ποσότητα από τις πιπεριές και τα λουκάνικα.
- Προαιρετικά, μπορούμε να βάλουμε για λίγο στον φούρνο στους 120 βαθμούς έτσι ώστε να είναι ένα ζεστό ορεκτικό.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εναλλακτικά μπορούμε να ψήσουμε τις πατάτες στον φούρνο ως εξής :
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μην σπάζουν καθώς τις μετακινούμε και τις τοποθετούμε σε ένα ταψί καλυμμένο με αντικολλητικό χαρτί.
- Τις ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου ή μέχρι να δούμε ότι έχουν αποκτήσει χρυσαφένιες άκρες.