Είμαι από τους ανθρώπους που θέλω να πειραματίζομαι και να δοκιμάζω νέες γεύσεις και νέες ιδέες στα φαγητά και τα γλυκά μου. Επίσης μου αρέσει πολύ να "πειράζω" τα παραδοσιακά φαγητά αλλά και τα γλυκά προκειμένου να αποκτήσουν νέο γαστρονομικό ενδιαφέρον χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν σέβομαι τα παραδοσιακά μαγειρέματα.
Φέτος, λοιπόν, άργησα να φτιάξω κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Λίγο η κούραση της καθημερινότητας, λίγο οι αυξημένες οικογενειακές υποχρεώσεις, λίγο από δω λίγο από κει έφτασα μιαν ανάσα από τις γιορτές χωρίς τα παραδοσιακά γλυκά. Ωστόσο, δεν γίνεται να μη μυρίσει το σπίτι άρωμα Χριστουγέννων. Κι έτσι για φέτος ετοίμασα τους πιο γρήγορους και αφράτους κουραμπιέδες.
Χωρίς μίξερ, χωρίς ζύμωμα, με αμύγδαλα καβουρδισμένα αλλά με τη φλούδα τους και με χυμό πορτοκαλιού (δική μου παραλλαγή). Το αποτέλεσμα; Ούτε εγώ δεν το πίστευα!
Αφράτοι όσο αυτοί που γίνονται στο μίξερ, νόστιμοι, βουτυρένιοι και με το αμύγδαλο να κάνει αισθητή την παρουσία του αν και μείωσα λίγο την ποσότητά του για να μπορούν και οι παππούδες μας να τους απολαύσουν άνετα. Διαφορά; Καμία, κυριολεκτικά! Συνολικός χρόνος προετοιμασίας υλικών και ζυμώματος; Ούτε 10 λεπτά! Κι άλλα 20 λεπτά ψήσιμο κι αυτό ήταν... οι κουραμπιέδες που θα υποδεχθούν το 2025 έτοιμοι!
Αφράτοι κουραμπιέδες χωρίς μίξερ
Περιγραφή : Κουραμπιέδες σε χρόνο ρεκόρ
Μερίδες: 34 κουραμπιέδες των 20 γρ.
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. βούτυρο αιγοπρόβειο
- 70 γρ. άχνη
- 320 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 120 γρ. αμύγδαλα καβουρδισμένα και χοντροκομμένα
- 1 κ.γλ. baking powder
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 ζαχαροβανίλια
- 3 κ.σ. χυμό πορτοκάλι (ούζο ή κονιάκ)
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Αφήνουμε το βούτυρο εκτός ψυγείου να μαλακώσει καλά.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς Κελσίου.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το βούτυρο, το αλάτι, τη ζαχαροβανίλια και την άχνη και τα ανακατεύουμε καλά για 2-3 λεπτά με μια ξύλινη κουτάλα ή με το χέρι (μέχρι να γίνουν μια απαλή κρέμα).
- Προσθέτουμε το αλεύρι σε μια δόση, τα αμύγδαλα και τον χυμό (ή το κονιάκ) και ανακατεύουμε έως ότου έχουμε μια μαλακή, ομοιογενή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Πλάθουμε σε μπαλίτσες των 20γρ. και τις βάζουμε σε λαμαρίνα που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
- Ψήνουμε στη μεσαία θέση για 18-20 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο).
- Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν για 5-10 λεπτά και μετά αχνίζουμε.
- Μετά από 10 λεπτά αχνίζουμε ξανά και τοποθετούμε σε πιατέλα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
Εάν θέλουμε λίγο διαφορετικούς τους κουραμπιέδες μας, "κρύβουμε" μέσα στις μπαλίτσες 2 σταγόνες σοκολάτας.
Παραλλαγή από ΕΔΩ