Πλακί, είναι ένας τρόπος μαγειρέματος που συνηθίζεται στην ελληνική, τουρκική αλλά και βουλγαρική κουζίνα και περιλαμβάνει πολλές πρώτες ύλες από φασόλια μέχρι ψάρια. Τα βασικά του συστατικά είναι πάντα ντομάτα, κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο και ελαιόλαδο. Φυσικά, υπάρχουν πάντα οι τοπικές παραλλαγές που περιλαμβάνουν κι άλλα λαχανικά όπως πιπεριά, σέλινο, πράσο αλλά και κάποιο αλλαντικό μια και είναι κυρίως χειμωνιάτικη συνταγή. Τα φασόλια γίγαντες οι ελέφαντες γίνονται πολύ συχνά πλακί στο φούρνο.
Προσωπικά, τα λατρεύω και συχνά προσθέτω ή λαχανικά ανάλογα με την εποχή και τη διάθεση που έχουμε ως οικογένεια. Εξάλλου, ας μη ξεχνάμε ότι είναι ένα φαγητό παραδοσιακό που είναι μια αγαπημένη συνήθεια για το Ελληνικό οικογενειακό τραπέζι.
Τι γίνεται όμως όταν είσαι φοιτητής ή βιαστικός; Η γιαγιά και η μητέρα μου έλεγαν πάντα ότι αυτό είναι ένα Κυριακάτικο πιάτο γιατί θέλει τον χρόνο του. Έλα όμως που οι εποχές άλλαξαν και κάποια μέρα ανακάλυψα στο μάρκετ ένα σακουλάκι με κατεψυγμένους γίγαντες γνωστής μάρκας που έχουν μαζί και τα υλικά που απαιτεί το φαγητό.
Μεγάλη ευκολία γιατί δεν χρειάζεται επιπλέον χρόνος για μούλιασμα ή βράσιμο δύο φορές. Βάζεις όλα τα υλικά στην κατσαρόλα, προσθέτεις ελαιόλαδο, νερό και τριμμένη ντομάτα και σε 20 λεπτά είναι έτοιμο το φαγητό να μπει στο ταψί και να μελώσει στον φούρνο για άλλα 20 λεπτά. Κι αν τους βράσεις σε χύτρα ταχύτητας αυτός ο χρόνος μειώνεται στη μισή ώρα.
Και μια συμβουλή! Τώρα που οι γίγαντες φούρνου έπαψαν να είναι ένα ιδιαίτερα χρονοβόρο φαγητό αν θέλεις να το απογειώσεις, κόψε ένα πράσο και μια μικρή σελινόριζα σε φέτες και ακολούθησε τη διαδικασία που σου περιγράφω για να δοκιμάσεις ένα πιάτο όχι απλά νόστιμο αλλά απολύτως εθιστικό.
Φασόλια γίγαντες, πλακί στον φούρνο
Περιγραφή: Μελωμένοι γίγαντες Καστοριάς στον φούρνο
Μερίδες: 4-5
ΥΛΙΚΑ
- 1 σακουλάκι (750 γρ.) γίγαντες κατεψυγμένους που έχει μέσα κρεμμύδι, καρότο, σκόρδο και κόκκινη πιπεριά
- 1/2 πράσο ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
- 120 γρ. σελινόριζα σε φέτες (προαιρετικά)
- 250 ml (1 κουτάκι) τριμμένη ντομάτα
- 1 κ.γλ. πελτέ ντομάτας
- 2-3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 κ.γλ ζάχαρη
- 1 κ.γλ. δυόσμο ξερό
- 150-200 ml ελαιόλαδο
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
Στη χύτρα ταχύτητας- Βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε μέσα το πράσο και τη σελινόριζα σε φέτες και τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρις ότου μαραθεί.
- Προσθέτουμε τον πελτέ, το περιεχόμενο του φακέλου με τους γίγαντες και τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε το φαγητό να σοταριστεί για 5-6 λεπτά.
- Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτας, τη ζάχαρη, το αλάτι, το πιπέρι, τον μαϊντανό, το δυόσμο και 400 ml νερό χλιαρό.
- Κλείνουμε τη χύτρα με τη βαλβίδα στη θέση για τα λαχανικά.
- Από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η χύτρα, χαμηλώνουμε τη φωτιά στο 5 (με τελικό το 9) και αφήνουμε το φαγητό μας να βράσει για 15 λεπτά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Ύστερα, αποσυμπιέζουμε τη χύτρα, ανοίγουμε το καπάκι και αδειάζουμε τους γίγαντες μέσα στο ταψί που θα τους ψήσουμε.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά (περίπου) ή μέχρι να δούμε ότι έχουν μείνει με λίγο ζουμάκι και το λάδι τους και στην επιφάνεια έχει σχηματιστεί μια σκουροκόκκινη κρούστα με καστανές κηλίδες.
- Προσοχή! 'Οταν σβήσουμε τον φούρνο, το φαγητό πρέπει να έχει λίγο ζουμάκι γιατί μετά καθώς κρυώνει μειώνεται.
Σε απλή κατσαρόλα
- Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία με τη διαφορά ότι μαγειρεύουμε το φαγητό μας γύρω στα 40 λεπτά, πριν το βάλουμε στο ταψί για να το ψήσουμε.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Η κανονική εκδοχή με τους γίγαντες της ίδιας προέλευσης αλλά ξερούς (σε σακουλάκι) απαιτεί να τους βάλουμε σε χλιαρό νερό για 2-3 ώρες.
- Μετά, τους βάζουμε στην κατσαρόλα με νερό και τους αφήνουμε να βράσουν για 10-12 λεπτά περίπου και χύνουμε αυτό το νερό.
- Βάζουμε στην κατσαρόλα τα ίδια υλικά, τα σοτάρουμε και μετά ρίχνουμε και τα φασόλια και τα αφήνουμε κι αυτά να σοταριστούν πριν προσθέσουμε την τριμμένη ντομάτα, τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά και συνεχίσουμε την ίδια ακριβώς διαδικασία.