Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης... τα παραδοσιακά τηγανόψωμα

Γκιουζλεμέδες Μυτιλήνης, ένα παραδοσιακό μεζεδάκι του αγαπημένου νησιού που συνδυάζει ευκολία παρασκευής και αναπάντεχη νοστιμιά παρά τα ταπεινά του υλικά. Τα τηγανιτά αυτά τυροπιτάκια, τρίγωνα ή τετράγωνα με την μικρασιατική καταγωγή, παίρνουν το όνομά τους από το τουρκικό "goz" που σημαίνει μάτι από τις μικρές φουσκάλες που σχηματίζονται στην επιφάνειά τους κατά το τηγάνισμα. 
Μεζεδάκι που θυμίζει καλοκαίρι μια και είναι της ώρας! Ζεστό, τραγανό, τυρένιο, με το "κρατς" της πρώτης μπουκιάς να σε κάνει εθισμένο στη νοστιμιά του, την ώρα που το γνωστό ή μάλλον διάσημο ουζάκι Μυτιλήνης μοσχοβολά δίπλα στο πιάτο κι εκείνη η πολύχρωμη ντοματοσαλάτα μετατρέπεται σε μια μοναδική λιχουδιά δίπλα στο κύμα που ακούγεται να πηγαινοέρχεται ήρεμα μέσα στην ζεστή ατμόσφαιρα της εποχής! 
Μικρά, τρυφερά,  πιτάκια διπλωμένα σαν αλλοτινά μαντηλάκια που οι καλονοικοκυρές είχαν άψογα σιδερωμένα, τηγανισμένα στο ιδιαίτερο λάδι Μυτιλήνης με το χρυσόξανθο χρώμα και την ελαφριά γεύση στρογγυλοκάθονται περήφανα στο πιάτο και σε καλούν σαν τις σειρήνες του Οδυσσέα! 
Αυτά τα πιτάκια με την αλμυρή αλλά και την γλυκιά τους εκδοχή, τις απόκριες σερβίρονται με ζάχαρη, μέλι ή κανέλα αφού γεμιστούν με φρέσκια ανάλατη μυζήθρα και το καλοκαιράκι ή, μάλλον, τον υπόλοιπο χρόνο με μια ωραία σαλάτα κι ένα υπέροχο ουζάκι! Ωστόσο, ψάχνοντας βρίσκει κανείς και διάφορες άλλες παραλλαγές στην γέμισή τους που όλες είναι πεντανόστιμες! Εξάλλου, ετοιμάζονται και τηγανίζονται (πότε πότε το τηγάνι είναι χρήσιμο!) τόσο εύκολα και γρήγορα!! Κι αν θέλουμε μπορούμε να τα ψήσουμε στον φούρνο αντί να τα τηγανίσουμε!!
ΥΛΙΚΑ
Για το φύλλο
  • 200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. μηλόξιδο (ή λευκό βαλσαμικό ξίδι)
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 100 γρ. χλιαρό νερό
Για τη γέμιση
  • 400 γρ. φέτα θρυμματισμένη 
  • 1 αυγό (εγώ δεν έβαλα)
  • Λίγο πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μέχρι να έχουμε μια εύπλαστη, ελαστική και μαλακή ζύμη που δεν κολλάει καθόλου στα χέρια (περίπου 3-4 λεπτά).
  • Την αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου, τυλιγμένη με διαφανή μεμβράνη για 1 ώρα για να ξεκουραστεί.
  • Αν μείνει περισσότερο χρόνο δεν μας αγχώνει γιατί δεν υπάρχει πρόβλημα.
  • Σε ένα μπολ, θρυμματίζουμε με ένα πηρούνι την φέτα και προσθέτουμε το πιπέρι.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο (είναι περίπου 346 γρ.) και την χωρίζουμε σε 9 μπαλάκια.
  • Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε λεπτό φύλλο και βάζουμε στη μέση λίγο από το θρυμματισμένο τυρί.
  • Κλείνουμε τις 4 πλευρές του φύλλου προς τα μέσα σαν να είναι φάκελος.
  • Τηγανίζουμε σε μπόλικο ζεστό ελαιόλαδο και μόλις βγάζουμε τα φακελάκια από τη φωτιά τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν από το λάδι.
Εναλλακτικά: Ψήνουμε στον φούρνο στους 170 βαθμούς για 15-20 λεπτά ή μέχρις ότου έχουμε καλοψημένα φακελάκια.

12 σχόλια:

  1. Πολύ με ξεσήκωσες με την εικόνα δίπλα στο κύμα, παρέα με το ουζάκι και τους γκιουζλεμέδες! Προς το παρόν όμως θα παραλείψουμε κατ΄ανάγκη το κύμα και θα κρατήσουμε τα υπόλοιπα, τα ωραία και νόστιμα πιτάκια που λόγω της ευκολίας τους θα ετοιμάσω σήμερα κιόλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά το απόλυτο έδεσμα!!!!!!

    Καλή εβδομάδα Κική μου με φιλάκι ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημέρα Κική!!! Πραγματικά δείχνουν τόσο νόστιμα, τόσο υπέροχα τα πιτάκια σου! Παρόμοια τυρένια εκδοχή σερβίρουν και στη Χίο αλλά απ' ότι θυμάμαι δεν έχει κάποιο ιδιαίτερο όνομα, απλώς τυρόπιτα. Φιλάκια πολλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ και 3 μέρες γυροφέρνω στο μυαλό μου τηγανιτές πιτούλες Κική μου...
    Είναι η ώρα 12.30 και με έχεις ξεσηκώσει πάρα πολύ :-))
    Καλή εβδομάδα εύχομαι ολόψυχα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. λατρεμενες!!! με τυρι η σοκολατα! οτι πρεπει για πρωινο η απογευματινο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλα ενταξει....λιωμα μ εκανες... κι εχεις κανει και ωραιο τηγανισμα...
    Τις θελω ολες!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαπως έτσι της κανουνε και εδώ στην Κρήτη Κική μου .. μονο που εδώ εκτός απο την αλμυρή τους εκδοχή με ξυνη μυζυθρα.. τα κανουν και με γλυκια και απο πανω κανελα και μελι... με ξεσηκωσες τωρα...χα..χα.
    εκανα και το σκορδόψωμο και εγινε θαυμα..μπραβο φιλη μου.. καλά μαγειρεματα.. φιλακιαααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μοιάζουν πολύ με τα δικά μας τα κρητικά μυζηθροπιτάκια!! Τα οποία γίνονται με γλυκιά μυζήθρα και βάζουμε στο σερβίρισμα μελάκι και κανέλα από πάνω!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτά τα φακελάκια είναι κόλαση.
    Πάρα πολύ ωραία τα έκανες Κική και το μελάκι που βλέπω δίπλα, με λίγωσε πρωι πρωι :)

    Φιλιά πολλά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ, αυτό το κράτς της πρώτης μπουκιάς με τρελλαίνει! Τέλεια φαίνονται Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πως τα κανεις όλα να φαίνονται τόσο εύκολα και κυρίως ελκυστικά?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!