Cheesecake ναι αλλά λίγο διαφορετικό. Η ιστορία άρχισε όταν για το Χριστουγεννιάτικο, οικογενειακό τραπέζι αποφάσισα να φτιάξω μικρά, ατομικά γλυκάκια και όχι ένα γλυκό κι αυτό γιατί υπήρχαν διαφωνίες ως προς το είδος του γλυκού που ήθελαν και το είδος της σοκολάτας που λαχταρούσαν. Ωστόσο, η σοκολάτα σαν υλικό ήταν αδιαπραγμάτευτο για όλους. Σκέφτηκα λοιπόν, μια που είχα διαθέσιμο χρόνο να μη χαλάσω χατήρι και να κάνω μικρά τρουφάκια άλλα με μαύρη κουβερτούρα, άλλα με κουβερτούρα γάλακτος και άλλα με λευκή! Τα τρουφάκια λοιπόν, μου έλυσαν το πρόβλημα αν και πήρε λίγο περισσότερο χρόνο η διαδικασία.
Ανάμεσα στα τρουφάκια που εκτός από επικάλυψη διαφορετική είχαν και γέμιση διαφορετική (ήδη σου έδειξα το ένα από αυτά που ήταν τα τρουφάκια με άρωμα "Ντουμπάι". Στα τρουφάκια με λευκή σοκολάτα έβαλα γέμιση cheesecake, δηλαδή τυρί κρέμα, μπισκότα και άλειμμα speculoos! Το αποτέλεσμα ήταν μικρές, εξαιρετικά νόστιμες μπαλίτσες τυλιγμένες με άσπρη σοκολάτα που αγαπήθηκαν περισσότερο από όλες τις άλλες.
Έτσι, γεννήθηκε η ιδέα του σημερινού γλυκού μια που τα κορίτσια μας, ειδικά, ήθελαν και πάλι αυτά τα τρουφάκια. Εγώ πάλι, ήθελα ένα γλυκό μεγαλύτερο και κάπου στη μέση βρήκαμε ...την άκρη και γεννήθηκε το cheesecake που βλέπεις.
Και μπορεί να είναι λίγο διαφορετικό απ' όσα γνωρίζεις αλλά είναι πάρα πολύ νόστιμο και επιπλέον, για όσους δεν εκτιμούν και πολύ την τραγανή βάση από τα μπισκότα και σαφώς πιο ομοιογενές.
Cheesecake speculoos μαρμπρέ
Περιγραφή : Cheesecake speculoos λίγο διαφορετικό από τα κλασσικά
Μερίδες: φόρμα-τσέρκι 20-22 εκ.
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. τυρί κρέμα
- 200 ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
- 100 γρ. πραλίνα speculoos
- 170 γρ. λευκή κουβερτούρα (120 + 50)
- 230 γρ. μπισκότα speculoos
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Θρυμματίζουμε τα μπισκότα έτσι ώστε να μην είναι "σκόνη" αλλά ούτε και μεγάλα κομμάτια και από αυτά αφαιρούμε 4 κ.σ. για το γαρνίρισμα.
- Βάζουμε την μισή κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και προσθέτουμε τα 120 γρ. λευκής κουβερτούρας.
- Καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων σε χαμηλή θερμοκρασία για να λιώσει.
- Βγάζουμε από τα μικροκύματα, ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθεί και αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα μπολ, βάζουμε το τυρί κρέμα, την μισή κρέμα γάλακτος και την πραλίνα speculoos και τα χτυπάμε με το μίξερ έως ότου γίνουν ένα ομοιογενές και αφράτο μείγμα.
- Προσθέτουμε τη λιωμένη κουβερτούρα και ανακατεύουμε.
- Τέλος, προσθέτουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα και ανακατεύουμε.
- Βάζουμε σε τσέρκι 20 εκατοστών και μετά στο ψυγείο (στη συντήρηση) για να στερεοποιηθεί και να "παγώσει".
- Ζεσταίνουμε λίγο την πραλίνα, την ρίχνουμε επάνω στο cheesecake και το ξαναβάζουμε στο ψυγείο για 15-20 λεπτά.
- Μόλις η πραλίνα σφίξει λίγο, λιώνουμε με 1 κ.σ. ηλιέλαιο τη λευκή σοκολάτα και διακοσμούμε και τέλος προσθέτουμε τα θρυμματισμένα μπισκότα.