Αντιοξειδωτική ρεβιθάδα με τζίντζερ και κουρκουμά


Αντιοξειδωτική  ρεβιθάδα με τζίντζερ και κουρκουμά

Χειμώνας... καιρός για ζεστές σούπες που σε γεμίζουν θαλπωρή και νοστιμιά. Εάν αυτές είναι και αντιοξειδωτικές συμβάλλοντας έστω και λίγο στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, τόσο το καλύτερο! Μια τέτοια σούπα θα σου παρουσιάσω σήμερα και είμαι σίγουρη ότι θα την αγαπήσεις!

Αντιοξειδωτική  ρεβιθάδα με τζίντζερ και κουρκουμά

Τα όσπρια, που είναι τόσο περιφρονημένα από τα μικρά, αποτελούν ιδανική βάση για όλων των ειδών τις θρεπτικές και νόστιμες σούπες. Η συγκεκριμένη σούπα μπορεί να είναι έτσι όπως την βλέπεις αλλά μπορεί να γίνει και βελουτέ προκειμένου να "κρυφτούν" τα ρεβίθια εάν πρόκειται να δοκιμάσει κάποιο πιτσιρίκι που μόνο που βλέπει όσπρια αρνείται να δοκιμάσει. 

Αντιοξειδωτική  ρεβιθάδα με τζίντζερ και κουρκουμά

Και βέβαια, μη νομίσεις ότι είναι μια ακόμα ρεβιθάδα. Το τζίντζερ και ο κουρκουμάς της δίνουν άλλη διάσταση και πιο βαθιά νοστιμιά αλλάζοντας σχεδόν ολοκληρωτικά την επίγευση της συνηθισμένης ρεβιθάδας. 

Αντιοξειδωτική  ρεβιθάδα με τζίντζερ και κουρκουμά

Εγώ την έκανα νηστίσιμη αλλά εσύ, αν δεν την θέλεις έτσι μπορείς να τη συνοδεύσεις με χωριάτικο λουκάνικο για να γίνει η απόλυτα χειμωνιάτικη ρεβιθάδα.

Αντιοξειδωτική  ρεβιθάδα με τζίντζερ και κουρκουμά

Αντιοξειδωτική ρεβιθάδα με τζίντζερ και κουρκουμά
            Αντιοξειδωτική  ρεβιθάδα με τζίντζερ και κουρκουμά
        Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Μια ιδιαίτερα νόστιμη και υγιεινή ρεβιθάδα
Μερίδες: 3-4
ΥΛΙΚΑ
    • 300 γρ. ρεβίθια στον ατμό (στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
    • 1 κρεμμύδι μέτριο 
    • 1/3 από πιπεριά Φλωρίνης σε καρέ
    • 1 πράσο κομμένο σε ροδέλες
    • 1 μικρή σελινόριζα σε κύβους ή φέτες
    • 1 μέτριο καρότο χοντροτριμμένο
    • 1 κ.γλ. τζίντζερ
    • 1/2 κ.γλ. κουρκουμάς
    • 1/2 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
    • 1 λίτρο νερό
    • Αλάτι  &  Πιπέρι
    • 150 ml ελαιόλαδο

    Ταχινολέμονο 
    • 1.5 κ.σ. ταχίνι
    • Χυμό από 1 λεμόνι
    • 1.5 κ.γλ. κόρν φλάουρ (προαιρετικά)
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε τα ρεβίθια να βράσουν για 15 λεπτά (χωρίς καπάκι) και ρίχνουμε το νερό.
        2. Ξαναβάζουμε τα ρεβίθια στη χύτρα ταχύτητας, προσθέτουμε 1 λίτρο νερό και τα αφήνουμε να βράσουν για 20 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα.
        3. Στο μεταξύ, βάζουμε το ελαιόλαδο και τα λαχανικά (κρεμμύδι, καρότο, πράσο, πιπεριά και σελινόριζα) σε αντικολλητικό τηγάνι και τα σωτάρουμε για 3-4 λεπτά, σε χαμηλή φωτιά μέχρι να μαραθούν.
        4. Τα πασπαλίζουμε με αλάτι, πιπέρι,την πάπρικα, το τζίντζερ και τον κουρκουμά και ανακατεύουμε καλά.
        5. Μόλις αποσυμπιέσουμε και ανοίξουμε τη χύτρα ταχύτητας προσθέτουμε τα λαχανικά και, εάν το νερό έχει μειωθεί πολύ, προσθέτουμε και 1 ποτήρι νερό ζεστό.
        6. Κλείνουμε ξανά τη χύτρα και αφήνουμε να βράσουν για 15 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα.
        7. Στο μεταξύ, ετοιμάζουμε το ταχινολέμονο, βάζοντας σε ένα μπολ το ταχίνι, το κορν φλάουρ, τον χυμό λεμονιού και λίγο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε έναν ομοιογενή χυλό. 
        8. Αποσυμπιέζουμε, αφαιρούμε τη βαλβίδα και ανοίγουμε τη χύτρα χαμηλώνοντας τη φωτιά.
        9. Με την κουτάλα της σούπας, προσθέτουμε στο ταχινολέμονο σταδιακά 2 κουτάλες από τη σούπα, ανακατεύοντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
        10. Το προσθέτουμε στην κατσαρόλα, ανακινούμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 6-7 λεπτά μέχρις να δέσει η σούπα.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Εάν μαγειρέψουμε τη ρεβιθάδα σε απλή κατσαρόλα, η διαδικασία είναι ίδια αλλά αλλάζουν οι χρόνοι βρασμού. 
        Έτσι, στην αρχή βράζουμε τα ρεβίθια για 15 λεπτά και αφού πετάξουμε το νερό τα ξαναβράζουμε για 1 ώρα περίπου ή μέχρι να μαλακώσουν. 
        Ύστερα, με τα λαχανικά τα βράζουμε άλλα 20 λεπτά και τέλος, προσθέτουμε το ταχινολέμονο και τα βράζουμε για 7-8 λεπτά ώστε να δέσει η σούπα.

        Αντιοξειδωτική  ρεβιθάδα με τζίντζερ και κουρκουμά

        Tante Kiki
        0 Comments
        No