Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζο


Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζο

Τί μπορείς να κάνεις όταν ξεκαθαρίζεις το ψυγείο σου; Πάρα πολλά, νομίζω. Το βασικό είναι, όσο μπορείς, να μην πετάς τρόφιμα που δεν έχουν χαλάσει! Σ' αυτή τη φάση βρέθηκα τις προάλλες όταν κάνοντας την τακτική εκκαθάριση του ψυγείου άνοιξα το συρτάρι των φρούτων και λαχανικών και βρέθηκα μπροστά σε μια τραγανή καροτολαχανοσαλάτα που είχα αγοράσει για να κάνω spring rolls, ένα μέτριο κολοκυθάκι και δύο πιπεριές Φλωρίνης μαζί, φυσικά, με κάποια φρούτα που όμως είχαν ακόμα ζωή. Και μπορεί το λαχανόρυζο να το θεωρούσαμε χειμωνιάτικο φαγητό, όσο όμως υπάρχουν οι καροτολαχανοσαλάτες ή και λάχανα (έστω και όχι στα καλύτερά τους) άνετα μπορούμε να το απολαύσουμε.

Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζο

Το αποτέλεσμα; Τί άλλο; Ένα μαμαδίστικο φαγητό, που, λίγο πολύ, σε όλους φέρνει γευστικές αναμνήσεις από γιαγιά ή μαμά (ειδικά σε όσους έχουν περάσει ηλικιακά την εφηβεία). Λαχανόρυζο κοκκινιστό. Το λαχανόρυζο, άλλοτε λεμονάτο κι άλλοτε  κοκκινιστό, το τιμούσαμε συχνά στην οικογένεια. Είναι από τα πιάτα που κανείς ποτέ δεν έλεγε όχι γιατί αν και απλό πάντα ήταν πεντανόστιμο. Συχνά, δε, το πιάτο αυτό είχε και νότες από έμπνευση της στιγμής ειδικά από τότε που άρχισα να το μαγειρεύω κι εγώ. Τί εννοώ; Θα σου εξηγήσω αμέσως.

Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζο

Άρχιζα με την ιδέα να φτιάξω λαχανόρυζο και σιγά σιγά έμπαιναν στην κατσαρόλα και διάφορα άλλα υλικά (πάντα, βέβαια, σύμφωνα με τις γεύσεις μας) που το έκαναν να μοιάζει διαφορετικό και ιδιαίτερο. Για να καταλάβεις τι εννοώ... Έχω κάνει λαχανόρυζο με μελιτζάνα, με πιπεριές, με καρότο αλλά και με πράσινο μήλο μέσα και μπλε τυρί, με ζαμπόν, μπέικον, σύγλινο αλλά και σουτζούκι. Καταπληκτικά όλα! Το ένα πιο νόστιμο και ιδιαίτερο από τα άλλα! Τούτη τη φορά, το λαχανόρυζο έγινε με μια καροτολαχανοσαλάτα που υπήρχε στο ψυγείο και όλοι την περιφρονούσαν! Εξάλλου υπάρχει κάτι καλύτερο από το να μην πετάς τρόφιμα; 

Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζο

Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζο
           Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζ
            Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Ένα γρήγορο και εύκολο φαγητό
Μερίδες: 4
ΥΛΙΚΑ
    • 1 σαλάτα λάχανο-καρότο 300 γρ.
    • 1 κολοκυθάκι μέτριο κομμένο σε κυβάκια
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
    • 1/2 πράσο ψιλοκομμένο (μόνον το πράσινο μέρος - προαιρετικά)
    • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
    • 2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
    • 1 κ.γλ. πελτέ
    • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 2 ντομάτες ώριμες τριμμένες στον τρίφτη (ή 120 γρ. ελαφρά συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας)
    • 250-300 γρ. ρύζι Καρολίνα
    • 1/2 κ.γλ. ζάχαρη
    • 1/3 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
    • Αλάτι & Πιπέρι
    • 400-500 γρ. ζεστό νερό
    • Χυμό από 1/2 λεμόνι

      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      1. Βάζουμε σε σουρωτήρι το ρύζι και το πλένουμε μέχρι να βγαίνει καθαρό το νερό. Αυτό γίνεται για να φύγει το περίσσιο άμυλο και να μην λασπώσει.
      2. Βάζουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το πράσο, το κολοκυθάκι, την πιπεριά και την καροτολαχανοσαλάτα και τα αφήνουμε να μαραθούν σε μέτρια φωτιά.
      3. Προσθέτουμε και τον πελτέ και ανακατεύουμε.
      4. Ύστερα, σβήνουμε με τις τριμμένες ντομάτες (ή τον χυμό), προσθέτουμε τη ζάχαρη, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και τα 2/3 από το νερό.
      5. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει ανακατεύοντάς το σε τακτά διαστήματα για να μην κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας.
      6. Μόλις δούμε ότι το νερό έχει εξατμιστεί, δοκιμάζουμε το ρύζι και τα λαχανικά εάν είναι όσο βρασμένα θέλουμε.
      7. Εάν τα θέλουμε περισσότερο βρασμένα (προσωπικά δεν το θέλω ιδιαίτερα σπυρωτό το λαχανόρυζο) προσθέτουμε σιγά σιγά, ανακατεύοντας προσεκτικά και το υπόλοιπο νερό.
      8. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και ανακατεύουμε.
      9. Καλό είναι, όταν το φαγητό μας βράσει να είναι ζουμερό (δηλαδή να έχει ζουμάκι) γιατί αυτό θα απορροφηθεί καθώς θα κρυώνει.

      Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζ

      Η λαχανοσαλάτα που έγινε κοκκινιστό λαχανόρυζ
      Tante Kiki
      0 Comments

      Δεν υπάρχουν σχόλια:

      Δημοσίευση σχολίου

      Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

      No