Τα vegan τρουφάκια της Σαρακοστής


Τα vegan, light τρουφάκια της Σαρακοστής

Αχ αυτά τα τρουφάκια! Μικρές, θεϊκές μπουκιές που δεν γνωρίζω αν υπάρχει κάποιος που δεν τα λατρεύει όποια κι αν είναι τα υλικά τους. Κι έχουν τα άτιμα χίλιες δυο παραλλαγές κάτι σαν τις "χίλιες και μια νύχτες" που σε κάνουν να τα ονειρεύεσαι. Μα, πείτε μου... δεν έχω δίκιο; Δεν συμφωνείς; Μια γλυκομπουκιά με διεθνή καριέρα κα αναγνωρισιμότητα μια και δεν υπάρχει χώρα που να μην έχει τα δικά της τρουφάκια, σοκολατένια ή όχι. Εξ άλλου, τις περισσότερες φορές έχουν τέτοιο μέγεθος που ακόμα κι αν κάποιος προσέχει τη διατροφή του δεν έχει λόγο να τα απαρνηθεί και ειδικά αυτά που έχουν τόσο υγιεινά υλικά.

Τα vegan, light τρουφάκια της Σαρακοστής

Τα συγκεκριμένα τρουφάκια ήταν έμπνευση της στιγμής που ξεπήδησε από το συνδυασμό υλικών που λατρεύω, δηλαδή αμυγδάλου, καρυδιού, σοκολάτας, πορτοκαλιού και βρίσκονταν στο ψυγείο μου εδώ και μέρες. Θα μπορούσα να τα αποκαλέσω και μπουκίτσες ευτυχισμένης υγείας ή υγιεινής ευτυχίας γιατί είναι υγιεινά αλλά και άκρως εθιστικά τόσο που σε κάνουν να χαμογελάς καθώς τα γεύεσαι. Από τη στιγμή που θα αρχίσεις να ετοιμάζεις τα υλικά καταλαβαίνεις το μεγαλείο της απλότητας ενώ ταυτόχρονα τα αρώματα του καβουρδισμένου αμυγδάλου και του πορτοκαλιού μαζί με την προσθήκη της κουβερτούρας σε προετοιμάζουν για τη βαθιά νοστιμιά τους που είναι η επιτομή του "τόσο... όσο" χωρίς να σε μπουκώνουν ούτε να σε λιγώνουν. Έτσι κι εγώ τα βάφτισα τα τρουφάκια της Σαρακοστής!


Βέβαια, για μένα τα τρουφάκια βρίσκονται στο κουτάκι με τις τρυφερές, όμορφες αναμνήσεις μια και είναι το πρώτο γλυκάκι που έφτιαξα για μια κοριτσομάζωξη όταν ήμουν στο λύκειο. Η συνταγή θυμάμαι ήταν από τον οδηγό μαγειρικής της μαμάς μου και είχαν εξαφανιστεί σε χρόνο ρεκόρ. Πώς, λοιπόν, να μην τα λατρεύω αυτά τις μικροσκοπικές γλυκοβομβίτσες όποια κι αν είναι τα υλικά τους;
Αν, λοιπόν, θέλεις κι εσύ να νιώσεις αυτές τις μπαλίτσες να λιώνουν στο στόμα  δεν έχεις παρά να ψάξεις στο ψυγείο σου γιατί, είμαι σίγουρη, ότι έχεις ήδη αμύγδαλα και καρύδια κι έτσι το μόνο που σου μένει να αγοράσεις είναι μερικά πορτοκάλια γλασαρισμένα με κουβερτούρα. Όσο για το σιρόπι σφενδάμου, μπορείς να το αντικαταστήσεις με μέλι ή ακόμα και κάποια μαρμελάδα πορτοκάλι (γιατί όχι;). Κι αν τα φτιάξεις... τότε θα καταλάβεις ακριβώς τί λέω!! Και σου έχω κι ένα μυστικό... σαν επιδόρπιο συνδύασε το τρουφάκι με λίγο λικέρ πορτοκάλι... άλλο πράγμα σου λέω!!!

Τα vegan και light τρουφάκια της Σαρακοστής

Τα vegan τρουφάκια της Σαρακοστής  
        Τα vegan και light τρουφάκια της Σαρακοστής
        Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Μικρά, θεϊκά τρουφάκια που θα τα λατρέψετε.
Κομμάτια:20-25 κομμάτια ανάλογα με το μέγεθος
ΥΛΙΚΑ
    Για τα τρουφάκια
    • 150 γρ. αμύγδαλα άσπρα
    • 50 γρ. καρύδια
    • 8 φέτες πορτοκαλιού γλασέ με κουβερτούρα
    • 2 φρυγανιές στρογγυλές (ή 20 γρ. φρυγανιά)
    • 40 ml σιρόπι σφενδάμου (αγαύης ή μέλι)
    • 50 ml νερό (σε θερμοκρασία δωματίου)

    Επικάλυψη
    • 200 γρ. τρούφα
    • Κακάο ή Ινδοκάρυδο
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε τα αμύγδαλα σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία και τα καβουρδίζουμε σε μέτρια θερμοκρασία, ανακατεύοντάς τα συνεχώς μέχρι να πάρουν λίγο χρώμα.
        2. Τα αφήνουμε να κρυώσουν πολύ καλά.
        3. Βάζουμε στο multi τα αμύγδαλα, τα καρύδια και τις φρυγανιές, τα ψιλοκόβουμε και τα βάζουμε σε ένα μπολ.
        4. Ψιλοκόβουμε (με μαχαίρι) τα πορτοκάλια γλασέ με κουβερτούρα και τα προσθέτουμε στο μείγμα των ξηρών καρπών και της φρυγανιάς.
        5. Προσθέτουμε το σιρόπι σφενδάμου και τα 2/3 από το νερό και ζυμώνουμε.
        6. Αν το μείγμα μας έχει τόση υγρασία όση χρειάζεται για να ζυμωθεί σε μικρά τρουφάκια δεν προσθέτουμε άλλο νερό.
        7. Αν το μείγμα μας είναι αραιό προσθέτουμε λίγη ακόμα τριμμένη φρυγανιά.
        8. Αφού τα πλάσουμε τα περνάμε από τρούφα, κακάο ή ινδοκάρυδο ανάλογα με ποιά επίγευση θέλουμε να έχουν.
        9. Βάζουμε στο ψυγείο και απολαμβάνουμε.


        Tante Kiki
        0 Comments
        No