Γλυκοπατάτες με μέλι... το ελαφρύ επιδόρπιο!

Η έμπνευση της στιγμής μπορεί να αλλάξει πολλά! Από μια απλή μέρα μέχρι τον τρόπο που αντιλαμβάνεσαι τον κόσμο! Φέρνει πάντα, ή σχεδόν πάντα, μια αλλαγή πορείας που... ποτέ δεν είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμά της γιατί κανείς και τίποτα δεν σου εγγυάται την επιτυχία! Παρ΄όλα αυτά η έμπνευση της στιγμής είναι μια δημιουργική απελευθέρωση που μπορεί, πάντα, να σε οδηγήσει σε υπέροχα μονοπάτια γεμάτα συναισθήματα χαράς, απόλαυσης και ευδαιμονίας ενίοτε και άσχετα από το αποτέλεσμα.
Αυτή η έμπνευση της στιγμής (χέρι χέρι με την επιθυμία για μια γλυκιά, κανελάτη γεύση) με επισκέφθηκε εχθές την ώρα που στα χέρια μου στριφογύριζα μια κατακόκκινη γλυκοπατάτα που έχει γίνει πια η αγαπημένη μου!
Ξεκίνησα για ένα κέικ με γλυκοπατάτες (εξαιρετικό και θα το δεις την ερχόμενη εβδομάδα) και μια στιγμή μόνον, όπου ένα συννεφάκι ήρθε και στάθηκε εκεί κοντά μου, ήταν αρκετή για να με κάνει να αλλάξω πορεία και...
ανοίγοντας το ντουλάπι να πάρω ένα αντικολλητικό τηγάνι αντί της κατσαρόλας και να το απιθώσω επάνω στο μάτι της κουζίνας. Όχι δεν ήθελα να τηγανίσω κάτι... εξάλλου, είναι συνήθεια της γράφουσας να χρησιμοποιεί το αντικολλητικό τηγάνι σαν ...ψηστιέρα... ενίοτε και σαν κατσαρόλα (το πόσο βολικό είναι δεν λέγεται!!!)!!!
Μια γλυκοπατάτα (έτσι κι αλλιώς η άλλη αρκούσε για το κέικ) σε κύβους, μερικά ξερά δαμάσκηνα (απλά τα λατρεύω), λίγο μέλι, καρύδια και κανέλα, όλα υλικά που υπάρχουν πάντα στα ντουλάπια της κουζίνας μου ήταν υπέρ-αρκετά για ένα ελαφρύ γλυκάκι, πολύ φιλικό προς τον ..."χρήστη" από κάθε άποψη.
Κάτι σαν γρήγορο γλυκό του κουταλιού και μάλιστα με ένα απλό, αντικολλητικό τηγάνι! Ελάχιστα υλικά, άκρως υγιεινά και οικονομικά (με λίγο να "τσιμπάει" η τιμή της γλυκοπατάτας), σε μόνον 20-25 λεπτά, που θα το απολαμβάνεις σκέτο ή με γιαουρτάκι χωρίς καμιά μα καμιά επιδρομή τύψεων! Μοναδικό!!


ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
ΨΥΓΕΙΟ
μαγειρεμα
ΣυνολικΟσ χρονοσ
ΜΕΡΙΔΕΣ
 10 λεπτά
----
15 λεπτά
25 λεπτά
2-3

ΥΛΙΚΑ
1 μεγάλη γλυκοπατάτα, σε κύβους
1 κ.σ. μέλι (ή σιρόπι σφενδάμου ή σιρόπι αγαύης)
1 κ.σ. καρύδια κομμένα
1/2 κ.γλ. κανέλα
1 φλ.τσ. τσάι του βουνού (ή νερό)
4-5 ξερά δαμάσκηνα κομμένα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε στο τηγάνι τους κύβους γλυκοπατάτας και προσθέτουμε το τσάι του βουνού (ή το νερό).
Τις αφήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν εντελώς τα υγρά τους (αν θέλουμε οι γλυκοπατάτες να "κρατούν λίγο στο δόντι" μειώνουμε το τσάι ή το νερό σε μισό φλιτζάνι τσαγιού).
Ενώ είναι ακόμα το τηγάνι στην φωτιά, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και περιχύνουμε με το μέλι.
Ανακατεύουμε και πασπαλίζουμε με τα καρύδια και την κανέλα.
Το γλυκό μας είναι έτοιμο!!
Το απολαμβάνουμε σκέτο ή με γιαούρτι και πάντα με μέτρο!!

16 σχόλια:

  1. Πρέπει να είναι πολύ νόστιμο το γλυκό αυτό και ιδιαίτερα αρωματικό! Ξεχωριστή "τσααχπινιά" το τσάι του βουνού, φοβερή ιδέα! Ανήκει στα επιδόρπια που σίγουρα θα δοκιμάσω και θα...ξαναδοκιμάσω πολλές φορές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι πολύ νόστιμο ...σαν γλυκό του κουταλιού αλλά με λιγότερη ζάχαρη! Το βράσιμο στο τσάι του βουνού κάνει το σύνολο ακόμα πιο νόστιμο. Λίγες θερμίδες, υγεία και πολλή νοστιμιά Αμαλία μου... αξίζει να δοκιμαστεί!!!

      Διαγραφή
  2. Εύγε, εύγε Κική για την πρωτοτυπία!!! Και μου αρέσουν οι γλυκοπατάτες!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πρωτότυπο, εύκολο, υγιεινό, ελαφρύ και το λάτρεψα Ευγενία μου!!! Μοιάζει με το γλυκό κολοκύθα!

      Διαγραφή
  3. Απαντήσεις
    1. Είναι υπέροχο γλύκισμα Κική μου!!
      Καλό βράδυ!

      Διαγραφή
  4. Από το τίποτα εσύ φτιάχνεις
    θεϊκές γεύσεις

    Σε φιλώ και σε θαυμάζω ♥

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχαχα... ναι μου αρέσει αυτό αλλά συνήθως το κάνω εκ του ασφαλούς. Οι γλυκοπατάτες έτσι μου θυμίζουν κίτρινη κολοκύθα!!
      Φιλάκια κι εγώ σε θαυμάζω για το ποιητικό σου ταλέντο!!!

      Διαγραφή
  5. Α! Δεύτερη συνταγή με γλυκοπατάτες με διαφορά ελάχιστων ημερών.
    Κάτι πρέπει να κάνω τελικά με τούτους τους καρπούς και να μπω στην φάση να δοκιμάσω!
    Μια αλμυρή...μια γλυκιά...υλικό για μελέτη μέσα στο Σαββατοκύριακο.
    Ωραία έμπνευση είχες Κική.
    Καλό Σαββατοκύριακο εύχομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τις λατρεύω τις γλυκοπατάτες και είναι πολύ υγιεινές!! Αξίζει να τς δοκιμάσεις Πηνελόπη μου... η γεύση τους μοιάζει λίγο μ' εκείνη της κολοκύθας!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  6. Δεν μαγείρεψα ποτε γλυκοπατάτα ,ούτε καν δοκίμασα ... χαχαχα
    αλλα αυτό φαίνεται πολύ νόστιμο ...
    καλο Σαββατοκυριακο...φιλακια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει και να δοκιμάσεις και να μαγειρέψεις!!!
      Καλή εβδομάδα!

      Διαγραφή
  7. Ουτε και εγω Κική μου δεν έχω δοκιμασει ποτε μου γλυκοπατατα γίνεται να φαω τα καρυδάκια με τα δαμάσκινα και το μέλι;..χα..χα.. !! μην νομιζεις ομως οτι δεν θα δοκιμασω την συνταγή αυτή... πως θα εκφερω γνωμη αν θα μου αρεσει αν δεν δοκιμαστεί.. παντως όλο εκπληξεις είσαι φιλη μου και πολύ καλα το κανεις και εγω υπερ των δοκιμων είμαι..όπως καταλαβαινεις..σου εύχομαι να έχεις πολλες ομορφες μαγειρικες και γλυκες ιδέες να έχεις ενα ομορφο μηνα φιλακιααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να τις δοκιμάσεις Ρούλα μου... μοιάζουν λίγο με κίτρινη κολοκύθα!!
      Οι γευστικές εκπλήξεις μου αρέσουν Ρούλα μου... αρκεί να είναι εκ του ασφαλούς δηλαδή με υλικά που γνωρίζω καλά ότι θα μου αρέσουν!! χαχαχα
      Φιλάκια και καλή εβδομάδα!!

      Διαγραφή
  8. Να σου πω ένα μυστικό; Δεν έχω φάει ποτέ γλυκοπατάτα αλλά βρε παιδί μου είναι τόσο λαχταριστή η συνταγή σου που με βάζει σε πειρασμό! Ναι θα προσπαθήσω να την φτιάξω είναι ευκαιρία να μάθω την γεύση της. Πολλά φιλιά και καλό μήνα Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλέ... φυσικά και δεν πειράζει!! Θα σου πω ότι η γεύση τους μοιάζει λίγο με την κίτρινη κολοκύθα!!! Πάντως είναι μια τροφή όλο υγεία οπότε αξίζει να την δοκιμάσεις Χριστίνα μου!!!
      Πολλά φιλιά!!
      Υ.Γ. Αύριο θα ψάξω για το αυτοκόλλητο - μάρμαρο!! :)

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!