Κοτόπουλο μιλανέζα... à la Tante Kiki

Καλή σας μέρα και καλό μήνα!!! Έφτασε και ο Οκτώβριος, οι πρώτες ψύχρες, εγώ άρχισα να ονειρεύομαι Χριστούγεννα  και Πρωτοχρονιά (!!). Και κάπου εκεί στα όνειρα τρύπωσε πριν μερικές μέρες ένα πιάτο που το λατρεύαμε οικογενειακώς όταν ήμουν μικρή και που έχω χρόνια να το απολαύσω! Κοτόπουλο Μιλανέζα!
Ένα πιάτο που, μπορεί να θυμίζει Μιλάνο και Ιταλία αλλά είναι, μάλλον δημιούργημα του αγαπημένου, κλασσικού και διαχρονικού πια Σιφνιώτη σεφ Ν.Τσελεμεντέ! Ένα πιάτο που στόλιζε τα τραπέζια της δεκαετίας του 60, με περισσή περηφάνεια και άφθονη νοστιμιά κυρίως όταν υπήρχαν επίσημοι καλεσμένοι! Ένα πιάτο με γαλλική καταγωγή (όπως απεδείχθη) και ελληνική παραλλαγή. Άλλοτε καροτάκια βρασμένα και κομμένα σε ροδέλες ή μπαστουνάκια κι άλλοτε λίγο κίτρινο από το σαφράν στόλιζαν τη λευκομπέζ νοστιμιά που ξάπλωνε νωχελικά σε πιάτα από πορσελάνη Ιωνίας επάνω στο κοφτό, ολοκέντητο τραπεζομάντηλο. Προσωπικά, πάντα μου άρεσε αυτή η νοστιμιά σε αχνό μπεζ χρώμα... τόσο ουδέτερο και χαμηλών τόνων για μια γεύση που, αφού τη δοκιμάσεις... την αποζητάς!
Τα χρόνια πέρασαν... το συγκεκριμένο φαγητό κράτησε τη νοστιμιά του αλλά όχι και την αίγλη του, μισοξεχάστηκε κι έμεινε απλά χαραγμένο στη γευστική μας μνήμη μαζί με πολλές άλλες νοστιμιές!
Το προηγούμενο Σαββατόβραδο όμως έμελλε να το θυμηθώ!! Μια τόση δα μικρή αναφορά στον αγαπημένο της σεφ από τη μαμά μου (που, ως νιόπαντρη, είχε τον οδηγό μαγειρικής του... κάτι σαν "ευαγγέλιο") με έκανε να πω αυθόρμητα ... μήπως αύριο να μαγειρέψουμε κοτόπουλο μιλανέζα; Σε μια τέτοια πρόταση ποιός μπορεί να αντισταθεί; Ένα φαγητό με αίγλη, vintage σχεδόν, που άλλοτε σηματοδοτούσε τραπεζώματα επίσημα, με νοστιμιά τόσο μα τόσο μαμαδίστικη και καθησυχαστική πάντα είναι καλοδεχούμενο... σχεδόν απ' όλους!
Από κει και μετά... όλα ακολούθησαν τον δρόμο τους... ακόμα και οι αυτοσχεδιασμοί μου!! Ο μαύρος, δερματόδετος οδηγός μαγειρικής εμφανίστηκε, η συνταγή  του Ν.Τσελεμεντέ... διαβάστηκε αλλά και "πειράχτηκε", τα καροτάκια που σε κάποιους στην οικογένεια (ξέρουν οι ίδιοι) δεν αρέσουν... αφαιρέθηκαν και λίγη τριμμένη γραβιέρα πήδησε μέσα στην μπεσαμέλ! 
Το αποτέλεσμα ήταν ένα νοστιμότατο πιάτο, ιδανικό για μικρούς και μεγάλους που εκτιμούν την απόλυτη υπεροχή της απλότητας, με μια ελαφριά τυρένια μπεσαμέλ χωρίς αυγό (φυσικά). Η παρουσίασή του άλλαξε και τα έδεσμα δεν μπήκε σε φόρμα (όπως συνηθίζονταν άλλοτε) αλλά σερβιρίστηκε πολύ απλά, σε μια minimal εκδοχή της εργαζόμενης νοικοκυράς διατηρώντας μόνον τη διαδικασία παρασκευής του που απαιτεί λίγο περισσότερο χρόνο! Εξάλλου, το σημαντικό σ' αυτό το πιάτο είναι να σερβιριστούν και τα τρία συστατικά του (κοτόπουλο, ρύζι και σάλτσα) ενώ ακόμα είναι ζεστά (αλλά όχι καυτά) για να εξασφαλίσουμε την υπέρτατη γεύση είτε μπει σε φόρμα είτε όχι!
ΥΛΙΚΑ για 4 άτομα
4 μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
2 φλ.τσ. ρύζι μακρύκοκκο +1 φλ.τσ. ζωμό κοτόπουλου
2 κ.σ. βούτυρο
Για την άσπρη σάλτσα
2 κ.σ. βούτυρο
4 κ.σ. αλεύρι
3 φλ.τσ. από το ζωμό του κοτόπουλου χλιαρό
200 ml γάλα χλιαρό
100 ml κρασί λευκό
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
Αλάτι και πιπέρι λευκό
1 πρέζα μοσχοκάρυδο 
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε το κοτόπουλο
Βάζουμε τα μπουτάκια σε μια κατσαρόλα με τα φύλλα δάφνης, το κρεμμύδι ολόκληρο και προσθέτουμε νερό τόσο όσο να καλύπτει τα υλικά.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 30-35 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Αφήνουμε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και παίρνουμε τον ζωμό.
Τον περνάμε από σουρωτήρι τον βάζουμε σε ένα μπολ.
Βγάζουμε το μισολιωμένο κρεμμύδι από το σουρωτήρι και το πιέζουμε να λιώσει εντελώς.
Στην κατσαρόλα που αφήσαμε το κοτόπουλο ρίχνουμε το λιωμένο κρεμμύδι, το βούτυρο και σοτάρουμε το κοτόπουλο απ΄όλες τις πλευρές.
Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα.
Ετοιμάζουμε το ρύζι
Βάζουμε το ρύζι να βράσει σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας και αντικαθιστώντας το 1 φλ.τσ. νερό με 1 φλ.τσ. ζωμό κοτόπουλου. 
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα
Στην ίδια κατσαρόλα ρίχνουμε το υπόλοιπο βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύοντας.
Σταδιακά προσθέτουμε το χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε γρήγορα για να μην σβολιάσει η μπεσαμέλ.
Προσθέτουμε το κρασί και το ζωμό του κοτόπουλου.
Μόλις το μίγμα ομογενοποιηθεί ρίχνουμε την τριμμένη γραβιέρα, αλάτι (όσο θέλουμε και ανάλογα με το πόσο αλμυρή είναι η γραβιέρα που θα χρησιμοποιήσουμε), πιπέρι και μοσχοκάρυδο.
Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ελαφρώς παχύρρευστη σάλτσα.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά.
Μέχρι να σερβίρουμε το κοτόπουλο με το ρύζι, η σάλτσα μας θα κρυώσει λίγο και θα γίνει παχύρρευστη.
Σερβίρουμε το κοτόπουλο με ρύζι και το περιχύνουμε με την άσπρη σάλτσα.
Εάν θέλουμε πασπαλίζουμε με λίγη ακόμα ψιλοτριμμένη γραβιέρα.

36 σχόλια:

  1. Αχ Κική μου, με έκανες να θυμηθώ τα παιδικά μου χρόνια! Το κοτόπουλο μιλανέζα ήταν το αγαπημένο κυριακάτικο φαγητό μας! και έχω χρόνια να το φτιάξω, καλά, πολύ καλά έκανες και το ανέσυρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι Αμαλία που σου έφερα ευχάριστες αναμνήσεις και να το φτιάξεις! Είναι μαμαδίστικο και εύκολο φαγητό!

      Διαγραφή
  2. Κλασσική και αξεπέραστη νοστιμιά το κοτόπουλο Μιλανέζα, Κική μου!! Ποια μαμά δεν το έχει φτιάξει;;!! Ωραιότατο και στην μίνιμαλ εκδοχή σου!!
    Σου εύχομαι καλό και δημιουργικό Οκτώβριο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι πολύ ωραίο κοτόπουλο Ειρήνη μου και πολύ κλασσικό πιάτο της περασμένης δεκαετίας!!
      Ευχαριστώ για την ευχή και αντεύχομαι!

      Διαγραφή
  3. Τι μου θύμισες!!!
    Ενα από τα πιο αγαπημένα μας φαγάκια (ο μικρός μου γιος του έχει ιδιαίτερη αδυναμία), που κι εγώ έχω καιρό να το φτιάξω και απορώ γιατί!
    Ωραιότατο το μαγείρεψες Κική μου!
    Φιλιά, καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μα είναι τόσο νόστιμο που είναι φυσιολογικό να του έχει αδυναμία Έλενά μου!!!
      Φιλάκια!!

      Διαγραφή
  4. Πωπω! Πόσο λαχταριστό φαίνεται! Νομίζω πως θα είναι το τελευταίο μου μαγείρεμα πριν φύγω από Χίο μιας και της μικρής μου της αρέσει το κοτόπουλο. Ευχαριστούμε Κική μου άλλη μια φορά για την υπέροχη συνταγή και καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι, να το μαγειρέψεις και να της αφήσεις Χριστίνα μου για να έχει σπιτικό φαγάκι!!
      Να είσαι καλά και όλα να σας πάνε καλά!!!
      Καλή αρχή στην κορούλα σου!1

      Διαγραφή
  5. εγω αυτο το φαγακι δεν το ξερω δεν το εχουμε κανει!!! φαινεται πεντανοστιμο !!! το πιατακι ειναι τελειο σχεδιο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Βρε παιδί μου από το όνομα φαίνεται ότι είναι σικάτο φαγητό...Μιλανέζα!!Λατρεμένο Κική μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είναι ένα πιάτο που προέρχεται από την γαλλική κουζίνα και υιοθετήθηκε από την αστική ελληνική κοινωνία της περασμένης δεκαετίας Λίλια!!! Ωστόσο, είναι απλό και νόστιμο!

      Διαγραφή
  7. Τι ωραιο το φαγητακι σου κικη μου!!!
    Νομιζω ειναι ενα μαμαδιστικο/οικογενειακο φαγητο και ως μαμαδιστικο σημαινει οτι ειναι τελειο!!!Ο νεος ειναι ωραιος αλλα ο παλιος ειναι αλλιως(αναφερομαι στον σεφ τσελεμεντε.....χμμμ λες να τον "καλεσω" στην κουζινα μου?)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι νοστιμότατο φαγάκι και πολύ κλασσικό! Να τον καλέσεις και θα χαρώ να διαβάσω τα νεότερα!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  8. Ιδιαίτερα κλασικό πιάτο της αστικής κουζίνας, το λες και παραδοσιακό! Το έχουμε φάει πολύ! Μου αρέσει και η σύγχρονη εκδοχή σου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Χρύσα μου και όλοι, νομίζω, το έχουμε απολαύσει κατά κόρον παλιότερα!!
      Η συγκεκριμένη εκδοχή μου προέκυψε επειδή βιαζόμουν... και σκέφτηκα ότι πράγματι ο χρόνος μας είναι πλέον αρκετά περιορισμένος οπότε το απολαμβάνουμε καθημερινά με απλό σερβίρισμα!

      Διαγραφή
  9. Ηπρώτη φωτογραφία υπερ-λαχταριστή!

    Καλό μήνα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αχ Κικίτσα μου τί μού θύμισες!Αγαπημένο πιάτο!!Τό έφτιαχνα μόλις είχα παντρευτεί καί μετά σέ διάφορες γιορτές!Τό ζήλεψα!!!Η φωτογραφική σου παρουσίαση,μοναδική!!Μπαίνη στήν λίστα γιά τήν γιορτή μου!!!Νάσαι καλά!!Καλό καί ευλογημένο μήνα!!Φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Είδες Δήμητρά μου είναι ένα πιάτο που έχει μπει σε όλα τα τραπέζια!! :)
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή
  11. Κική μου έμεινε τίποτα και για μενα;;;;
    Μια σαλιαρα έστω!
    Καλό μας μήνα!
    Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να σου στείλω ένα πιάτο Αριάδνη!!!
      Φιλιά! :)

      Διαγραφή
  12. καλο μηνα Κικη μου αυριο κιολας θα εκτελεστει ιδανικη συνταγη !!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ναι είναι πολύ ωραία συνταγή Μαριλίζ... εγώ την φτιάχνω και την παραμονή Πρωτοχρονιάς (ειδικά για σένα)!

      Διαγραφή
  13. Πολύ όμορφη και νοσταλγική η συνταγή που μας έφτιαξες!
    Ακόμα το τρώω με μεγάλη ευχαρίστηση!
    Φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε κι εγώ το απολαμβάνω πολύ ευχάριστα!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Καλό μήνα αγαπημένη μου Κικίτσα!!απογείωσες την πρωτομηνιά με τη μιλανέζα που λατρεύουμε στο σπίτι!!για να πω όμως την αλήθεια έχουμε καιρό να την τιμήσουμε!θα δοκιμάσω φυσικά τη δική σου πρόταση με την προσθήκη γραβιέρας-του Τσελεμεντέ το έχουμε κι εμείς στην οικογένεια-όντως βρε παιδί μου περιμένω σαν παιδί κι εγώ τα Χριστούγεννα να φτιάξει λίγο και η διάθεση να μυρίσει το σπίτι λιχουδιέ!!γιαυτό κούκλα μου ανασκουμπώσου κατέβασε ιδέες γιατί πέραν των παραδοσιακών θέλουμε και κάτι extreme!αν και πίσω να πάω στο ιστολόγιό σου έχει γλυκά και πρωτότυπα μενού άπειρα!ε εντάξει θέλουμε τα καινούρια όμως..αφού μας έχεις καλομάθει!!!!φιλάκια και την αγαπη μου!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Επίσης Καιτούλα μου γλυκιά κι αγαπημένη!
      Χαχαχα... σας έχω έτοιμες κάτι ιδέες και κάτι λιχουδιές ...που θα σας αρέσουν!
      Χαίρομαι που σας έχω καλομάθει κι εξάλλου σας έχω αδυναμία, πώς να γίνει;;;;
      Πολλά φιλάκια και να περνάτε καλά!

      Διαγραφή
  15. Από τα πλέον απίθανα και κλασικά ας πούμε πιάτα.
    Ο συνδυασμός ρυζάκι-κοτόπουλο-λευκή σάλτσα είναι υπέρ-νόστιμος και αρέσει πολύ σε όλους.
    Το αστείο βέβαια είναι ότι δεν έχω φτιάξει ποτέ το συγκεκριμένο πιάτο!
    Ωστόσο όταν ήμουν μικρότερη, θυμάμαι ότι το έτρωγα συχνά στο σπίτι μιας φίλης.
    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το δοκιμάσεις Ερμιόνη μου και πιστεύω ότι μπορεί να αρέσει και στις μικρές σου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  16. Καλημέρα και καλό μήνα γεμάτο νοστιμιές, Κική μου!!
    Τι μου κάνεις τώρα "ξημερωματιάτικα";;; Πιο λαχταριστή συνταγή δεν υπάρχει με τέτοια παρουσίαση. Θέλω κι εγώ να το φτιάξω κι ελπίζω να έχει την επιτυχία που είχαν κι άλλες συνταγές που ακολούθησα από το μπλογκ σου! Τον Τσελεμεντέ τον ευγνωμονώ αλλά υποκλίνομαι στο δικό σου ταλέντο να κάνεις την κοιλίτσα μου να γουργουρίζει κάθε φορά!!! Φιλιά πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αφροδίτη μου να το φτιάξεις γιατί είναι ένα πιάτο εντελώς comfort! Χαίρομαι που σου αρέσει και η παρουσίαση των συνταγών και ...γουργουρίζει η κοιλίτσα σου!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  17. Η σάλτσα είναι τέλεια, πεντανόστιμη, που σε συνδυασμό με το κοτόπουλο δίνει υπέροχες νότες στο ουρανίσκο μας!
    Σούπερ γευστικό πάτο, φορτωμένο με μνήμες αλλοτινών καιρών.
    Συγχαρητήρια Βασιλική μου!

    Ζ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πολλές μνήμες Ζαμπία μου και πράγματι είναι υπέροχο, comfort πιάτο που το τιμούσαμε πολύ παλιότερα!
      Να είσαι καλά γλυκιά μου φίλη!!

      Διαγραφή
  18. Κική μου πεντανόστιμο φαγάκι και η δική σου εκδοχή είναι υπέροχη. Πολύ λαχταριστό πιάτο και με ωραία παρουσίαση!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαίρομαι που σου άρεσε Ελένη μου... δοκίμασέ το και στην μικρή σου ... στις δικές μας άρεσε πολυ!!
      Φιλάκια πολλά!

      Διαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!