Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη


Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη

Όπως κάθε χρόνο σε περιόδους νηστείας οι συνταγές που βρίσκεις εδώ είναι μικτές δηλαδή νηστίσιμες αλλά και μη νηστίσιμες. Για τη σημερινή ανάρτηση σκεφτόμουν, λοιπόν, να ανεβάσω μια μη νηστίσιμη συνταγή αλλά όταν τυχαία "έπεσα πάνω" στη συγκεκριμένη... εντυπωσιάστηκα. Γιατί; Πολύ απλά, γιατί είναι η διαφορετική όψη ενός αγαπημένου γλυκού, του σιμιγδαλένιου χαλβά που, λίγο πολύ, υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι.

Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη

'Ετσι, η σημερινή πρόταση είναι ένας χαλβάς νηστίσιμος αλλά χωρίς σιμιγδάλι και άρα χωρίς γλουτένη για όσους την αποφεύγουν αλλά και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν το αγαπημένο, παραδοσιακό γλυκό σε άλλη εκδοχή. Αυτός ο χαλβάς δεν υστερεί καθόλου σε νοστιμιά και μάλιστα στην δική μου εκδοχή, με τις σταγόνες σοκολάτας και τη μαρμελάδα φράουλα γίνεται εντελώς ανοιξιάτικος και απογειώνεται. Αν, μάλιστα, προσθέσουμε και λίγες φρέσκες φράουλες στην επιφάνειά του αποκτά και μια ακόμα φρουτένια δροσιά.

Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη

Δεν θα πω τίποτε άλλο γι' αυτόν τον χαλβά, παρά μόνον ότι τον αγάπησα για δύο λόγους. 
Ο πρώτος είναι ότι εντυπωσιάστηκα γιατί το αλεύρι αμυγδάλου ή η αμυγδαλόσκονη συμπεριφέρεται ακριβώς όπως το σιμιγδάλι κάτι που, ειλικρινά, δεν το είχα σκεφτεί. 
Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχει μια βαθιά νοστιμιά και ταιριάζει απίστευτα με τη σοκολάτα και τη φράουλα παρά το γεγονός ότι προσωπικά δεν αγαπώ ιδιαίτερα τον συνδυασμό σοκολάτας με σιρόπι.
Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να τον αφήσουμε, πάντα ανακατεύοντας, να απορροφήσει όλο το νερό που έχουμε προσθέσει. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα με τη φλούδα τους ή όχι και να τα ψιλοκόψουμε εμείς στο multi.

Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη

Χαλβάς με σκόνη αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη
         Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη
         Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Ένας χαλβάς χωρίς γλουτένη που δεν υπολείπεται σε νοστιμιά από τον παραδοσιακό.
Μερίδες: 6
ΥΛΙΚΑ
    • 60 γρ. ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο 
    • 250 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη (αλεύρι αμυγδάλου)
    • 380 ml νερό 
    • 160 γρ. ζάχαρη
    • 1 κ.γλ. κανέλα
    • 40 γρ. σταγόνες σοκολάτας
    • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

    Για την επικάλυψη
    • Μαρμελάδα φράουλα (ελαφρά αραιωμένη)
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε τις σταγόνες σοκολάτας στην κατάψυξη για 10 λεπτά, πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τον χαλβά για να μην λιώσουν πολύ γρήγορα όταν θα τις προσθέσουμε στον χαλβά.
        2. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου και την καβουρδίζουμε μέχρις ότου πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα.
        3. Σε άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, ετοιμάζουμε το σιρόπι και αφού το αφήσουμε να πάρει μια βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά.
        4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι στο καβουρδισμένο αμύγδαλο, ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην καούμε γιατί πιτσιλάει (όπως ακριβώς και στον σιμιγδαλένο χαλβά).
        5. Αφήνουμε τον αμυγδαλοχαλβά να σιγοβράσει ανακατεύοντας συνέχεια μέχρις ότου απορροφηθεί (εξατμιστεί) το νερό και πήξει ο χαλβάς.
        6. Προσθέτουμε την κανέλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5-6 λεπτά τον χαλβά να κρυώσει πριν προσθέσουμε τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε ξανά.
        7. Αδειάζουμε το μείγμα σε ελαφρώς λαδωμένη φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια και αφήνουμε να κρυώσει για 1-1.5 ώρα πριν τον ξεφορμάρουμε.
        8. Τον περιχύνουμε με μαρμελάδα φράουλα που έχουμε αραιώσει ελαφρά με 1 κ.σ. χυμό λεμόνι και λίγο νερό.
        9. Προαιρετικά, τον στολίζουμε πασπαλίζοντας με λίγη ακόμα καβουρδισμένη σκόνη αμυγδάλου ή μερικές φρέσκες φράουλες.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Εναλλακτικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις σταγόνες σοκολάτας με μαύρες σταφίδες, το ξύσμα λεμονιού με ξύσμα πορτοκαλιού και τη μαρμελάδα φράουλα της επικάλυψης με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή πορτοκάλια γλασέ με κουβερτούρα.

        Παραλλαγή συνταγής από το περιοδικό "Γαστρονόμος".

        Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη
        Tante Kiki
        0 Comments
        No