Σοφρίτο ...η κερκυραϊκή παραδοσιακή νοστιμιά και μια τούρτα...

Καλημέρα, καλημέρα!!! 
Η εβδομάδα της παράδοσης αυτή και σήμερα ταξιδεύουμε στην Κέρκυρα, το αγαπημένο μου νησί και απολαμβάνουμε ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της, το σοφρίτο έχοντας σαν βάση μια συνταγή του γνωστού σεφ  Έκτορα Μποτρίνι. Η λέξη "σοφρίτο" έχει τις ρίζες της στην Ισπανία και σημαίνει "σοτάρισμα".
Η πρώτη αναφορά της τεχνικής sofregit (όπως λεγόταν) υπάρχει σε ένα από τα πιο παλιά βιβλία μαγειρικής της περιοχής της Καταλονίας και χρονολογείται γύρω στο 1324.
Κατά τα άλλα, το σοφρίτο είναι ένα φαγητό κατσαρόλας με μεγάλη ποσότητα σκόρδου και ξιδιού που, αν και ξενίζει κατά την ανάγνωση της συνταγής, ωστόσο εκπλήσσει ευχάριστα στο τελικό αποτέλεσμα όταν ανακαλύπτεις ότι έχει μια ιδιαίτερα ευγενική γεύση-νοστιμιά και μια μοναδική επίγευση.
Βέβαια, πρέπει να ομολογήσω ότι είναι ελαφρώς βαρύ για το στομάχι αλλά πάλι αξίζει!! 
Αν, λοιπόν, θέλετε να ταξιδέψετε με ένα φαγητό μέχρι την αγαπημένη Κέρκυρα δεν έχετε παρά να μαγειρέψετε το σοφρίτο και να απολαύσετε τη μερίδα σας χωρίς να επιτρέψετε στις τύψεις των θερμίδων να χαλάσουν αυτή την απόλαυση.
Πάμε να δούμε πώς γίνεται;;;
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
1 κιλό μοσχαρίσιο κιλότο κομμένο σε φέτες πάχους 1.5 εκ. περίπου
6 σκ.σκόρδο
110 γρ. μαϊντανός
1 ποτήρι λευκό κρασί
1/2 ποτήρι λευκό ξίδι
1 κύβος ζωμός λαχανικών
Αλεύρι για το πασπάλισμα
Ελαιόλαδο για το σοτάρισμα
αλάτι και πιπέρι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Αλευρώνουμε τις φέτες του κρέατος και τα βάζουμε στο ζεστό ελαιόλαδο και σε δυνατή φωτιά.
Τα αφήνουμε να σοταριστούν μέχρι να ροδίσουν και μετά τα μεταφέρουμε σε κατσαρόλα.
Στο τηγάνι που σοτάραμε το κρέας ρίχνουμε το σκόρδο και το μαϊντανό και τα σοτάρουμε για 2 λεπτά.
Σβήνουμε με το κρασί και το ξίδι.
Στο τέλος, προσθέτουμε τον κύβο και μόλις διαλυθεί μεταφέρουμε το μείγμα στην κατσαρόλα.
Προσθέτουμε τόσο νερό όσο χρειάζεται για να σκεπαστεί το κρέας.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά κι αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 2 περίπου ώρες  ή μέχρι να δούμε ότι το κρέας έχει μαλακώσει.
Εάν χρειαστεί στο ενδιάμεσο προσθέτουμε λίγο νερό για να μην καεί.
Αφού το κρέας μαλακώσει και μείνει με το ζουμάκι του, σβήνουμε τη φωτιά.
Συνοδεύουμε με πουρέ (ή απλά βραστές πατάτες θρυμματισμένες με το πηρούνι), παπαρδέλες, πιλάφι ή τηγανιτές πατάτες.
TIPS
* Εάν μαγειρέψουμε το φαγητό μας στη χύτρα ταχύτητας χρειαζόμαστε 45-50 λεπτά από τη στιγμή που θα σφυρίξει η βαλβίδα.
Ύστερα, ανοίγουμε τη χύτρα και αφήνουμε σε σιγανή φωτιά έτσι ώστε να εξατμιστούν τα επιπλέον υγρά και να μείνει το φαγητό με το λάδι του.
Πηγή: ΕΔΩ
Αυτή την εβδομάδα όμως είχαμε και το τέλος της σχολικής χρονιάς (όχι για μένα φυσικά ακόμα) αλλά για την Ιωάννα και την μικρή Βασιλική μας που αφήνει το νηπιαγωγείο για το δημοτικό.  Η επιθυμία της, λοιπόν,  ήταν να γιορτάσει τα γενέθλιά της (που, παρεπιπτόντως είναι στις 10 Ιουλίου αλλά το γεγονός αυτό καθεαυτό είχε ελάχιστη σημασία για την ίδια... χαχαχα) με τους συμμαθητές και την αγαπημένη της δασκάλα. Η δεύτερη επιθυμία της ήταν μια τούρτα με θέμα τη ζωγραφική που τόσο αγαπάει. Και φυσικά, η επιθυμία της είναι ...διαταγή για τη θεία της που όλο το προηγούμενο Σαββατοκύριακο επιδόθηκα στο σπορ "φτιάχνω τούρτα και μπισκότα". Και να το πινέλο και να το κουτί με τη χυμένη μπογιά, να οι πιτσιλιές, τα σωληνάρια με τη λαδομπογιά... "θέλω και καβαλέτο" ήρθε τηλεφωνικά η παραγγελιά μια που η ίδια έκανε μπάνιο στην Πέραμο κι εγώ στη βάση μου, ζυμώνοντας, ψήνοντας και στολίζοντας. Έγινε και το καβαλέτο κι όταν η Βασιλικούλα επέστρεψε και είδε την τούρτα και τα μπισκότα της έτοιμα είχε εκείνη την αντίδραση που με "λιώνει" και με κάνει να ξεχνάω κούραση, ζέστη κι οτιδήποτε άλλο... άνοιξε διάπλατα τα ματάκια της φωνάζοντας "τέλεια είναι!!!! Σ' ευχαριστώ!!!!! Σε λατρεύω!!!" και εισέπραξα δύο τεράστια φιλιά και μια υπέροχη αγκαλιά.

44 σχόλια:

  1. Ποσο νοστιμα τα κλασικα πιατα!

    http://beautyfollower.blogspot.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ετσι φιλη μου! να τιμαμε τη παραδοση! φιλακια πολλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φανταστικηηηη κ ποσο πρωτοτυπη η τουρτα της Βασιλικης!! Πραγματικα ποση ωρα χαζευω τις φωτος!! Δε θα τολμουσα να κοψω ουτε τοσο δα μικρο κομματακι... Μπραβο σου Κικιτσα μου κ πολλα συγχαρητηρια!! Να τη χαιρεστε βεβαιως τη Βασιλικουλα! Φιλακια πολλα! Ευη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Εύη μου!!! Ήταν όμορφη και νόστιμη και την ευχαριστήθηκε πολύ! Ευχαριστώ για τις ευχές!!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  4. Πολύ ωραίο φαγητό, πολύ αγαπημένο!
    Να τη χαίρεσαι την ανηψούλα, το κέικ και η τούρτα είναι υπέροχα! Τι καλύτερο από ένα φιλι και αγκαλιά από τη μικρούλα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Μαρία μου!!! Ευχαριστώ! Πόσο δίκιο έχεις!!!! :)

      Διαγραφή
  5. Α, όλα κι όλα: Σήμερα θα προσπεράσω γρήγορα-γρήγορα το (υπέροχο κατά τ' άλλα φαγητάκι σου!) και θα στραφώ στο γλυκάκι!!!
    ΖΩΓΡΑΦΙΣΕΣ, λέμε!!!
    ;-)
    Να πάρω μια... παλέτα???! (Δεν μπορείς να μου αρνηθείς! Έχω γενέθλια σήμερα!!!)
    ΣΣΣΣΣΜΟΥΤΣ πολλά, Κική μου!!
    Να ΜΑΣ χαίρεσαι!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει Ιωάννα μου... Να πάρεις όσες παλέτες θέλεις κι ένα μεγάλο κομμάτι τούρτας για τα γενέθλιά σου!!!!!!!! :)
      Να σας χαίρομαι!!!!!!!!!

      Διαγραφή
  6. Σοφρίτο πολυαγαπημένο!!!!
    Από τις πιο νόστιμες συνταγές της κερκυραϊκής κουζίνας!
    Μπόλικο σκορδάκι, μπόλικος μαϊντανός και φυσικά ξυδάκι απαραιτήτως!
    Το πέτυχες τέλεια Κική μου!
    Φιλάκια, καλό μεσημέρι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι είναι Έλενά μου!! Είναι πεντανόστιμο!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  7. ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΜΟΥ EVER!!!!!! Και γιατί αυτό;;;;;;;;;; Μα είναι το πρώτο φαγητό που μαγείρεψα. Ταξίδι του μέλιτος πήγαμε στην Κέρκυρα, το φάγαμε μας άρεσε τόοοοοοοοοοσο πολύ που μόλις γυρίσαμε το μαγείρεψα! Είχα πάρει φυσικά την συνταγή από την κυρία που είχε το ταβερνάκι αλλά όντας 18 και κάτι και μη έχοντας ξαναμαγειρέψει ποτέ στη ζωή μου, έναν φόβο τον είχα. Το έκανα όμως τέλειο και από τότε εδώ και 30 χρόνια μας συντροφεύει αρκετά Κυριακάτικα μεσημέρια. Πολλά φιλιά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ααααα, σου έφερε πολύ όμορφες αναμνήσεις Χριστίνα μου και χαίρομαι πολύ γι αυτό!!!! Φαντάζομαι τη νοστιμιά του κι ελπίζω να μη με κρίνεις αυστηρά. Ευχαριστώ που μοιράστηκες τις όμορφες στιγμές σου Χριστίνα μου!!
      Φιλάκια!!!

      Διαγραφή
  8. Δεν το έχω μαγειρέψει ποτέ και τώρα μου κέντρισες το ενδιαφέρον να το κάνω για κάτι διαφορετικό!!
    Είσαι η καλύτερη θεία που έχω ακούσει, οι τούρτες φανταστικές, να την χαίρεσαι την Βασιλική, και εκείνες επίσης την θεία τους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να το φτιάξεις Μάχη μου... δεν θα το μετανιώσεις!!!!
      Σ' ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια και ...ναι, προσπαθώ να είμαι καλή θεία γιατί τις λατρεύω και τις δυό!!!

      Διαγραφή
  9. Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ σοφρίτο, φαίνεται πολύ καλά μαγειρεμένο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή - θα τη φτιάξω σίγουρα !!!! Και η τουρτα ΥΠΕΡΟΧΗ !!!!
    Να τη χαίρεστε τη Βασιλικούλα !!!! (και ο γυιος μου έχει γεννεθλια στις 10 Ιουλίου )
    πολλα φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να τη φτιάξεις Νίκη μου!! Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  11. Βάλε μια μεριδούλα, σοφρίτο Κική μου, αλλά και ένα καλό κομμάτι, από την τόσο χρωματιστή και λαχταριστή τούρτα της Βασιλικής σας!!
    Καλή πρόοδο και σ' αυτό το παιδάκι εύχομαι...μπαίνει στα "βάσανα" με την σειρά της
    :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έτοιμη την έχω τη μερίδα!!!! Και μετά ...τούρτα!!!!!!
      Να είσαι καλά!!

      Διαγραφή
  12. Φανταστική συνταγή!!!!
    Να την χαίρεστε την Βασιλικούλα και να την καμαρώσετε όπως επιθυμείτε!!
    Καταπληκτική η τούρτα και τα μπισκότα!!!
    Φιλάκια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Στέλλα!!! Χαίρομαι που σου άρεσε κι ευχαριστούμε για τις ευχές!!!

      Διαγραφή
  13. Εεεεεεε ναι! Το σοφρίτο είναι φαγητάρα! Αγαπημένη Κέρκυρα! Φιλάκια πολλά Κική μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η Κέρκυρα με τις νοστιμιές της και τις ομορφιές της είναι καταπληκτική!!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  14. Από τα αγαπημένα μου πιάτα μόνο που δεν θέλω το μαϊντανό μιας και δεν έχουμε καλές σχέσεις ιδιαίτερα στην ωμή του μορφή.
    Καλημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μπορείς να μη βάλεις μαϊντανό ή απλά να τον βάλεις μέσα στο φαγητό και να τον μαγειρέψεις Ξανθή!

      Διαγραφή
  15. Από τα πολύ νόστιμα παραδοσιακά φαγητά από την αγαπημένη και πανέμορφη Κέρκυρα...
    Να χαίρεστε την μικρή ζωγράφο!
    Καλημέρα, φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πράγματι Αγγελική ...αξίζει το φαγητό!
      Ευχαριστώ πολύ για τις ευχές!
      Φιλιά καλημέρας!

      Διαγραφή
  16. Το φαγάκι αυτό της πολυαγαπημένης μου Κέρκυρας το λατρεύω!! Τέλεια η εκδοχή σου! Επίσης τα γλυκάκια και η τούρτα είναι είναι πραγματικά έργα τέχνης! Γειά στα χεράκια σου Κική μου!! Να την χαίρεστε! Πολλά φιλιά την καλημέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να είσαι καλά Αθηνά κι ευχαριστούμε για την ευχή!!
      Φιλιά καλημέρας!

      Διαγραφή
  17. Κική μου πολύ νόστιμο το φαγάκι σου, θα έτρωγα και δεύτερη μερίδα άνετα!!!
    Να τη χαίρεστε τη Βασιλικούλα, καλή πρόοδο να χει και να είναι πάντα γερή και ευτυχισμένη!Τέλεια η τούρτα!
    Φιλάκια πολλά!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 'Αντε έλα στη Θεσσαλονίκη και θα σου το φτιάξω!!! Να είσαι καλά Ελένη μου, ευχαριστούμε και ό,τι επιθυμείς!!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  18. Πιάτο που έχω ακούσει αρκετές φορές αλλά δεν έχει τύχει να δοκιμάσω ακόμα.
    Η αλήθεια είναι ότι το ξίδι με δυσκολεύει αρκετά, μιας που δεν μπορώ τη μυρωδιά του, ειδικά εάν δεν είναι μαγειρεμένο.
    Με βλέπω να βάζω τον Κωστή να το μαγειρέψει :)
    Σε φιλώ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αξίζει να το δοκιμάσεις Ερμιόνη μου! Μπορείς να χρησιμοποιήσεις μηλόξιδο που δεν μυρίζει έντονα Ερμιόνη μου!
      Φιλιά!

      Διαγραφή
  19. Από τα αγαπημένα μου πιάτα Κική!! Αχ μαγευτικό νησί η Κέρκυρα!!! Όσο για την μικρή σας να την χαίρεστε! Η τούρτα καταπληκτική! Τα φιλιά μου!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Μαγευτικό κι αγαπημένο νησί! Το δε σοφρίτο είναι θεϊκό!!!
    Φιλια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!