Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά


Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο

Τί βλέπεις στη φωτογραφία; Ένα ψωμί ζυμωτό, παραδοσιακό, ένα καρβέλι που όπως το βλέπεις (εγώ τουλάχιστον) το μόνο που αποζητάς είναι και λίγη φέτα από δίπλα ή λίγο κασέρι! Θα μπορούσα να περάσω μέρες και μέρες τρώγοντας ψωμί και τυρί, όπως τότε... όταν ήμουν μικρή που αυτό ήταν το αγαπημένο μου κολατσιό. Αλλά, εδώ που τα λέμε το ψωμοτύρι, όπως το έλεγα παλιότερα, πάντα θέλει καλό, χωριάτικο ψωμί με κόρα κριτσανιστή και ψίχα μαλακή και μοσχοβολιστή. Δεν συμφωνείς; 

Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο

Ψωμί πάντα μου άρεσε να φτιάχνω. Η διαδικασία, από την αρχή που το αλεύρι μπαίνει στην γαβάθα μέχρι την ώρα που το καρβέλι βγαίνει από τον φούρνο ενώ έχει γεμίσει το σπίτι με μια μοναδική μοσχοβολιά πάντα με γοητεύει. Όλα άρχισαν με έναν αρτοπαρασκευαστή που είχα αγοράσει. Έτσι, με τη γευστική μνήμη των παιδικών μου χρόνων από το ψωμί που καταβρόχθιζα τα καλοκαιρινά μεσημέρια στο σπίτι της γιαγιάς, μπήκε το σπιτικό ψωμί στο σπίτι. Κι όταν ο αρτοπαρασκευαστής χάλασε δεν τον αντικατέστησα γιατί γνώριζα πια ότι η διαδικασία είναι ακόμα καλύτερη όταν ζυμώνεις με το χέρι. Εξάλλου, τώρα πια, μπορεί κάποιος  να φτιάξει καταπληκτικά ψωμιά με ελάχιστο ζύμωμα.

Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο

Το σημερινό ψωμί είναι ιδιαίτερο, όχι γιατί είναι ένα παραδοσιακό ψωμί που και την επόμενη μέρα δεν μοιάζει μπαγιάτικο, που δεν θέλει γερά μπράτσα και χρόνο για πολύ ζύμωμα αλλά κυρίως γιατί έχει δύο συστατικά που το κάνουν ιδιαίτερο. 
  • Το πρώτο είναι το ξίδι, που για πρώτη φορά χρησιμοποίησα και ενισχύει τη δράση της μαγιάς. 
  • Το δεύτερο είναι μια ελαφρώς πικάντικη γεύση από τον κουρκουμά που περιέχει.
Βέβαια, μια και πρόσθεσα κουρκουμά για πρώτη φορά έβαλα λίγο γιατί, ακριβώς, δεν ήξερα αν θα το αγαπήσει η υπόλοιπη οικογένεια. Κι όμως το αγάπησε κι έτσι την επόμενη φορά θα το κάνω λίγο πιο πικάντικο, προσθέτοντας λίγο περισσότερο.

Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο

Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί

            Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο
          Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Ένα ιδιαίτερο, ζυμωτό καρβελάκι με κουρκουμά
Μερίδες: 1 καρβελάκι
ΥΛΙΚΑ
    • 500 γρ. αλεύρι κίτρινο, σκληρό για ζυμωτό ψωμί
    • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
    • 2 κ.σ. μηλόξιδο
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    • 1 κ.σ. ζάχαρη
    • 1 κ.γλ. κουρκουμά
    • 1 κ.γλ. αλάτι
    • 280 ml χλιαρό νερό
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μηλόξιδο, τον κουρκουμά και το ελαιόλαδο.
        2. Προσθέτουμε τα 2/3 από το νερό και το αλάτι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε.
        3. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά έως ότου έχουμε μια ομοιογενή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια (ή έστω κολλάει ελαφρώς αλλά χωρίς να μένει στα χέρια).
        4. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα (περίπου) να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
        5. Ύστερα, ξεφουσκώνουμε τη ζύμη, τη διπλώνουμε 2-3 φορές, σχηματίζουμε ένα καρβελάκι (εγώ το έκανα στρογγυλό) και την τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
        6. Πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με αλεύρι και το πιέζουμε λίγο με το χέρι μας για να κολλήσει.
        7. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε το καρβελάκι, το σκεπάζουμε πάλι με μια πετσέτα και το αφήνουμε για άλλη μισή με μία ώρα, να ξαναφουσκώσει.
        8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα.
        9. Ψήνουμε για 40 λεπτά (περίπου και πάντα ανάλογα με τον φούρνο) ή μέχρι να δούμε το ψωμί έχει αποκτήσει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        • Μπορούμε αντί για μηλόξιδο να χρησιμοποιήσουμε κανονικό ξίδι από σταφύλι.

        Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο
        Tante Kiki
        0 Comments
        No