Μπισκοτάκια κρακελέ με λεμόνι και κακουλέ

--Πάει πολύς καιρός... είναι αλήθεια! --Ναι και δεν κατάλαβα ποτέ το γιατί! --Μα δεν υπάρχει γιατί! Έτσι απλά... χωρίς ιδιαίτερο λόγο!! Να όμως που ήρθε η ώρα! --Διάλεξες, μου φαίνεται, την καλύτερη μέρα! Την τελευταία μέρα του μήνα που θα ξανάρθει μετά από τέσσερα χρόνια... το έκανες σκόπιμα; -- Φυσικά και όχι!! Αλλά ...είχα πάθει στερητικό σύνδρομο... έπρεπε, ήθελα να έχω κάτι για τον καφέ, το τσάι, το γάλα... βρε αδερφέ! Πάει καιρός που έφτιαξα τα τελευταία μου μπισκότα!! 
Αυτή η συζήτηση έγινε υπό τους ήχους του ανεμιστήρα του φούρνου της κουζίνας, στο τραπέζι ένα μπολ με υπολείμματα άχνης και μερικά λεμόνια, ένα ταψί κατάμεστο με αχνισμένες ζυμαρομπουκιές κι ένα θεϊκό λεμονοάρωμα να πλανιέται παντού. 
Έξω από το παράθυρο οι πρώτες ολάνθιστες αμυγδαλιές που διαλαλούν ότι η άνοιξη έρχεται... τουλάχιστον στη φύση και μέσα ...αχ μέσα! Αυτό το δροσερό άρωμα του λεμονιού σε κάνει να ταξιδεύεις από το χειμώνα στην άνοιξη κι από την άνοιξη στο καλοκαίρι!
Τραγανά απ' έξω, αφράτα από μέσα. Το άρωμα του λεμονιού να κυριαρχεί κι αυτό του κακουλέ να ακολουθεί και να βρίσκεται εκεί... αρκετά διακριτικά. Ελαφρώς μαστιχωτά, λιώνουν στο στόμα και δεν ζητούν παρά ελάχιστο χρόνο μέχρι να στρογγυλοκαθίσουν στη λαμαρίνα για να φουρνιστούν. Από κείνα τα φουρνίσματα που μόλις γευτείς μια πρώτη μπουκιά ξέρεις ότι ετοιμάζεσαι για το δεύτερο κι ύστερα το τρίτο και το τέταρτο φούρνισμα.
Αυτά τα μπισκότα, μικρά ή μεγαλύτερα είναι εθιστικά... γι αυτό καλύτερα να γίνονται λίγο πιο μικρά μια και ο νους αλλά κι ο ουρανίσκος δεν τα χορταίνουν... όσα και να απολαύσουν.
Κάθε μπουκιά και μια γερή δόση νοστιμιάς. Κανένας συμβιβασμός! Καμμιά υπερβολή! Μόνον θεσπέσια γεύση και εθισμός! Απίθανα με τον καφέ και το γάλα, μοναδικά με τσάι του βουνού!!
ΥΛΙΚΑ για 15-20 μπισκότα ανάλογα με το μέγεθος
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γλ. κακουλέ
1.5 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 αυγά μεγάλα
115 γρ. βούτυρο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
200 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
1 φακελάκι φυσική βανίλια
Ξύσμα από 4 μικρά λεμόνια
50 γρ. άχνη & λίγη ακόμη για το άχνισμα
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί 2 λαμαρίνες φούρνου.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το μπέικιν, τον κακουλέ, το αλάτι, το ξύσμα από τα λεμόνια και την βανίλια και τα ανακατεύουμε.
Σε άλλο μπολ, βάζουμε το μαλακό βούτυρο και την κρυσταλλική ζάχαρη.
Χτυπάμε με το μίξερ (χειρός ή σταθερό) για 3-4 λεπτά ή μέχρι να έχουμε ένα αφράτο και υπόλευκο μείγμα.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
Τέλος, προσθέτουμε σε 2 ή 3 δόσεις το μείγμα του άλευρου, ανακατεύοντας απαλά με ένα κουτάλι.
Η τελική ζύμη είναι μια ζύμη μαλακή.
Βάζουμε την άχνη σε ένα μπολάκι και με ένα κουτάλι ή σκουπ παγωτού παίρνουμε την ποσότητα ζύμης που θέλουμε (ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμούμε να έχουν τα μπισκότα μας).
Ρίχνουμε την ζύμη μέσα στην άχνη και αφού την τυλίξουμε με την άχνη την πλάθουμε σε μπαλάκι.
Την τοποθετούμε στο ταψί, πιέζοντάς την ελαφρά από πάνω.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο μέχρι να τελειώσει η ζύμη.
Προσοχή... βάζουμε τα μισά μπισκότα στη μια λαμαρίνα και τα μισά στην άλλη, για να μην κολλήσουν και χαλάσει το σχήμα τους.
Ψήνουμε για 12-14 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν (και θα απλώσουν) και να σκάσουν ελαφρά αλλά χωρίς να πάρουν καστανό χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν, πασπαλίζουμε με λίγο ακόμα άχνη (προαιρετικά) και απολαμβάνουμε θεϊκές, λεμονάτες γλυκομπουκιές.
Πηγή: Περιοδικό Α. Πετρετζίκης, "Kουζίνα έτσι απλά" 
ΚΑΛΗΜΕΡΑ & ΚΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ να έχετε!!


12 σχόλια:

  1. Λαχταριστές μπουκίτσες
    Τι μας κάνεις....κι οι περιγραφές σου απίθανες
    Καλό μήνα από αύριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Yummy! Yummy!
    Όμορφες και μυρωδάτες λιχουδιές!!!
    Καλή εβδομάδα, κορίτσι μου! ΣΣΣΣΜΟΥΤΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. These biscuits look amazing and my sister has just given me a whole bag of lemons from her tree... :-)
    Amalia
    xo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κική μου καλησπέρα!
    Σήμερα με ξάφνιασες υπέροχα και με την επίσκεψη σου και τα εξαιρετικά σου μπισκότα!
    Σου εύχομαι μια όμορφη εβδομάδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Νομίζω πως τα μυρίζω, Κική μου!!

    Μόλις τελειώσουν αυτά που έφτιαξα, καθώς και εγώ με τα λεμόνια "πάλευα" τούτες τις ημέρες, θα τα δοκιμάσω, καθώς τα αρώματά τους μου φαίνονται υπέροχα.

    Καλό βράδυ και πολλούς χαιρετισμούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μέχρι εδώ μοσχοβόλησαν Κική!
    Τι ωραίο που είναι το λεμόνι στα γλυκά.
    Ωραίες φωτογραφίες, ειδικά η πρώτη μου αρέσει πολύ!! :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλημέρα και καλό μήνα Κική μου! Υπέροχα και λαχταριστά φαίνονται τα λεμονένια σου μπισκοτάκια!! Φιλιά :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μμμμ πολύ ενδιαφέρουσα συνταγή! Μου αρέσει το ιδιαίτερο άρωμα που αφήνει το λεμόνι! Καλό μήνα! Φιλιάαα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και μόνο που έχουν λεμόνι,είναι αρκετό για μένα λατρεύω τα μπισκότα έτσι να είναι τραγανά και να έχουν αυτά τα υπέροχα υλικά Κική μου....φιλάκια και καλό μήνα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Τί νόστιμα καί μοσχομυριστά τά μπισκοτάκια σου Κικίτσα μου!
    Μού αρέσει πολύ τό λεμόνι στα γλυκά!!Καί σού πέτυχε τό κρακελέ!!!
    Καλό μήνα!!!Πολλά φιλάκια!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ω..! τι υπεροχα μπισκοτακια..!! μεχρι εδω μυρισε το αρωμα του λεμονιού Κική μου ευκολα και μυρωδατα.. τα βλεπω και σιγουρα θα τα φτιαξω . δεν μπορω να τους αντισταθω.. σου λέω..!!αλλα να σε ρωτησω .. τι ειναι το κακουλε; και που θα το βρώ; στηλε μου μεηλ η απαντησε μου εδώ πλίζζζ να περνας ομορφα με τις γλυκασιες σου.. φιλακιαααα ΚΑΛΗ ΑΝΟΙΞΗ..!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Είμαι σίγουρη ότι αυτά τα μπισκότα είναι εθιστικά!! Δείχνουν υπέροχα!! Καλό μήνα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!