Κατακόκκινο γλυκό καρπούζι


Κατακόκκινο γλυκό καρπούζι

Το καλοκαίρι προχώρησε, έτρεξε ...το ευχαριστήθηκα το φετινό καλοκαίρι κι ακόμα το ευχαριστιέμαι! Απλό, όμορφο, χωρίς εξάρσεις, ούτε προς τα πάνω ούτε προς τα κάτω! Επίπεδο πάντως δεν ήταν! Γέμισε με όμορφες στιγμές! Θάλασσα και κολύμπι, βιβλία, συλλογή κοχυλιών, φωτογραφίες, μικροαποδράσεις, λίγο μαγείρεμα, πολλά γλυκά κι ακόμα περισσότερα φρούτα. Χρόνια είχα να χαλαρώσω έτσι και το είχα ανάγκη!  Χρόνια είχα να απολαύσω τόσο τα καλοκαιρινά φρούτα που λατρεύω! Θαρρείς κι εφέτος είχαν άλλη νοστιμιά... ίσως γιατί το προηγούμενο καλοκαίρι δεν τα χόρτασα μια και βρισκόμουν εκτός χώρας που, κι εκεί έβρισκα φρούτα αλλά καμιά σχέση η γεύση τους με τα δικά μας!


Κατακόκκινο γλυκό καρπούζι

Με τούτα και με τ' άλλα κι επειδή το καλοκαίρι για μένα δεν είναι καλοκαίρι χωρίς καρπούζι προχθές κόβω το καταπράσινο, μακρόστενο καρπουζάκι και νααααα!! Κόκκινο μεν αλλά από γλύκα... μάπα το καρπούζι!! Τί να κάνω όμως που δεν μπορώ και να το πετάξω; Άσε που οι υπόλοιποι ήταν σίγουροι ότι θα το φάω γιατί θα το λυπηθώ και δεν θα μπορώ να το απαρνηθώ και η κοροϊδία πήγαινε σύννεφο!! Οκ! Δεν το αρνούμαι... ένα μεγάλο μέρος το έφαγα... όχι όλο μόνη μου (μην τρομάζεις) αλλά όταν κατέφθασε στην κουζίνα ένα άλλο μισό, πολύ πιο γλυκό... υπέκυψα! Το απαρνήθηκα και το άφησα σε μια γωνιά του ψυγείου χωρίς να μπορώ να αποφασίσω για την τύχη του. 

Κατακόκκινο γλυκό καρπούζι

Έλα όμως που η τύχη αποφάσισε γι αυτό και το βλέμμα μου έπεσε σε μια σελίδα στο περιοδικό "Γλυκές Αλχημείες" που έδειχνε γλυκό καρπούζι αλλά όχι το γνωστό, διάφανο, τριφτό που θα βρείτε ΕΔΩ ούτε το δίχρωμο που θα βρείτε ΕΔΩ. ΓΑυτή τη φορά, γλυκιά κατακόκκινη σάρκα καρπουζιού πόζαρε με περισσή αλλαζονεία και φαινόταν τόσο προκλητικά όμορφη! Αυτό ήταν, η τύχη του είχε καθοριστεί! Αυτό το, κατά τα άλλα, άγλυκο και άγευστο καρπούζι έγινε ένα ωραιότατο γλυκό του κουταλιού... που μπορεί να ταιριάσει θεϊκά με κρέμα, cheesecake ανθότυρου ή ένα απλό κομμάτι μανούρι! 


Κατακόκκινο γλυκό καρπούζι

Δοκιμάσέ το γιατί αν δεν το δοκιμάσεις ένα είναι σίγουρο... θα χάσεις! Κι αν ξεμείνει και κάποιο κουκουτσάκι ...εεεε, δεν έγινε και τίποτα!! 😄😉


Κατακόκκινο γλυκό καρπούζι

Κατακόκκινο γλυκό καρπούζι

Print Friendly and PDF
'Ενα καλοκαιρινό, κατακόκκινο γλυκό κουταλιού καθόλου συνηθισμένο που  εκπλήσσει ευχάριστα κάθε ουρανίσκο
Ποσότητα: 2 βάζα των 250 γρ.
ΥΛΙΚΑ
    • 500 γρ. σάρκα καρπουζιού (το κόκκινο μέρος)
    • 150 γρ. φρουκτόζη
    • 80-100 γρ. μέλι ανθέων
    • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
    • χυμό από 1/2 λεμόνι
    • 1 μικρό κομμάτι ξύλο κανέλας (προαιρετικά)


      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      1. Κόβουμε την σάρκα του καρπουζιού μόνον σε κύβους και αφαιρούμε όλα τα κουκούτσια.
      2. Βάζουμε όλα τα υλικά (εκτός από τον χυμό λεμονιού) σε μια κατσαρόλα και αφού ανακατέψουμε απαλά με ένα κουτάλι βάζουμε την κατσαρόλα να βράσει σε μέτρια φωτιά.
      3. Αφήνουμε το γλυκό να βράσει για 20-25 λεπτά (ή και λίγο παραπάνω) ή μέχρι να δούμε ότι η επιφάνειά του έχει γεμίσει "φούσκες" και το γλυκό έχει "δέσει" δηλαδή έχει γίνει ένα παχύρρευστο σιρόπι.
      4. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά και την αφήνουμε να σταθεί για 3-4 ώρες ή και για μια νύχτα ώστε να βγάλει ό,τι υγρό έχει απομείνει.
      5. Ύστερα, αν το γλυκό έχει αραιώσει (δηλαδή έχει βγάλει υγρό) ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά σε μέτρια φωτιά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και αφήνουμε το γλυκό να βράσει για άλλα 10 -15 λεπτά, ώστε να "δέσει" και πάλι.
      ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
      * Ο χρόνος που θα χρειαστεί βράσιμο την δεύτερη φορά εξαρτάται από το πόσο υγρό έβγαλε, οπότε καλό είναι, αν δεν έχουμε πείρα από γλυκά του κουταλιού, να το παρακολουθούμε για να μην καραμελώσει. 
      * Το μυστικό για να έχουν τα γλυκιά του κουταλιού ωραίο χρώμα, όσο το δυνατόν πιο κοντά στο φυσικό τους, είναι ο βρασμός σε μέτρια προς δυνατή φωτιά κάτι που απαιτεί την παρουσία μας πάνω από την κατσαρόλα.

      Κατακόκκινο γλυκό καρπούζι

      Κατακόκκινο γλυκό καρπούζι
      Tante Kiki
      Tante Kiki
      5 Comments
      No