Σούπερ σοκολατένιο κέικ μπανάνας, χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ


Σούπερ σοκολατένιο κέικ μπανάνας, χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!  Ξέρω, χάθηκα για μια εβδομάδα γιατί η περίοδος αυτή, μέχρι να τακτοποιηθεί το πρόγραμμα, είναι λίγο δύσκολη ξεφύτρωσε κι ένα ταξίδι λίγων ημερών στα Χανιά κι έτσι πήγε πίσω αυτό το υπέροχο σοκολατένιο μπανανοκέικ γιαουρτιού με αμύγδαλα που είναι ιδανικό για κάθε ώρα της ημέρας και κυρίως για κολατσιό στο σχολείο και γίνεται πανεύκολα, χωρίς μίξερ.
 
Σούπερ σοκολατένιο κέικ μπανάνας, χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ

Και όχι μόνον χωρίς μίξερ αλλά και χωρίς αυγά και βούτυρο με αραβοσιτέλαιο. Όσο για τη νοστιμιά του... μόλις διαβάσεις τη συνταγή θα καταλάβεις ότι είναι ένα πολύ εθιστικό κέικ. Ωστόσο, μη σταματήσεις στη συνταγή. 

Σούπερ σοκολατένιο κέικ μπανάνας, χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ

Διάβασε και τί άλλο μπορείς να αλλάξεις στο κέικ αυτό και θα δεις ότι μπορείς να κάνεις πολλές φορές την ίδια συνταγή αλλά διαφορετικό κέικ έτσι ώστε να μην το βαρεθεί κανείς, μικρός ή μεγάλος. Ειδικά τα παιδιά που πηγαίνουν στο σχολείο το λατρεύουν.

Σούπερ σοκολατένιο κέικ μπανάνας, χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ

Και βέβαια, δεν θα μπορούσα να μη σου πω ότι επειδή ακριβώς είναι ένα τόσο εύκολο και πλούσιο σε γεύση κέικ μπορείς να το προσφέρεις και σαν γλυκό συνοδεύοντάς το με παγωτό βανίλια ή καραμέλα, με μια απλή σαντιγί ή με μια ωραιότατη και δροσερή μους γιαουρτιού. Αξίζει να το δοκιμάσεις, έτσι δεν είναι;;;

Σούπερ σοκολατένιο κέικ μπανάνας, χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ

Σούπερ σοκολατένιο κέικ μπανάνας, χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ
           Σούπερ σοκολατένιο κέικ μπανάνας, χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ
            Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Ένα φουλ σοκολατένιο μπανανοκέικ.
Μερίδες: 1 φόρμα του κέικ 20 εκ.
ΥΛΙΚΑ
    • 2 πολύ ώριμες μπανάνες
    • 200 γρ. γάλα
    • 50 γρ. γιαούρτι (απλό)
    • 120 γρ. αραβοσιτέλαιο (ή ελαφρύ ελαιόλαδο)
    • 1 φακελάκι βανίλια
    • 250 γρ. φαρίνα που φουσκώνει
    • 120 γρ. καστανή ζάχαρη
    • 50 γρ. σοκολατούχο ρόφημα
    • 200 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη  (130 γρ. για μέσα στο κέικ)
    • 2-3 κ.σ. θρυμματισμένο αμύγδαλο, ψημένο, αλατισμένο (προαιρετικά)

    Για την επιφάνεια
    • 70 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη (η υπόλοιπη)
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Πολτοποιούμε τις μπανάνες.
        2. Κοσκινίζουμε τη φαρίνα με το σοκολατούχο ρόφημα και τη βανίλια.
        3. Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
        4. Σε ένα μπολ, βάζουμε το αραβοσιτέλαιο, το γιαούρτι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα.
        5. Προσθέτουμε τα 130 γρ. από τη θρυμματισμένη κουβερτούρα και το θρυμματισμένο αμύγδαλο και ανακατεύουμε καλά.
        6. Ύστερα, προσθέτουμε το γάλα, ανακατεύουμε και αρχίζουμε να προσθέτουμε το αλεύρι με το σοκολατούχο ρόφημα και τη βανίλια σε τρεις δόσεις.
        7. Αφού ανακατέψουμε τα υλικά τόσο ώστε να έχουμε ένα καλά ομογενοποιημένο μείγμα, το βάζουμε στη φόρμα του κέικ.
        8. Ψήνουμε στη μεσαία θέση του φούρνου για 45-50 λεπτά.
        9. Πριν ξεφουρνίσουμε, δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι εάν το κέικ έχει ψηθεί μέχρι μέσα (το μαχαίρι πρέπει να βγαίνει καθαρό).
        10. Αφήνουμε να κρυώσει για 10-12 λεπτά και ξεφορμάρουμε.
        11. Απολαμβάνουμε σκέτο ή με παγωτό.

        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        • Τί μπορούμε να αλλάξουμε στο κέικ;
        1- Μπορούμε αντί για σοκολατούχο ρόφημα το οποίο έχει ζάχαρη να βάλουμε κακάο (χωρίς ζάχαρη) αυξάνοντας, αν θέλουμε, κατά 20 γραμμάρια τη ζάχαρη.

        2- Μπορούμε αντί για απλή καστανή ζάχαρη να χρησιμοποιήσουμε ζάχαρη καρύδας.

        3- Μπορούμε αντί για γάλα και γιαούρτι ζωικά να χρησιμοποιήσουμε σκέτο γάλα φυτικό οπότε να έχουμε ένα μπανανοκέικ vegan.

        4- Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τα 50 γρ. φαρίνας με 50 γρ. αλεύρι βρώμης (δηλαδή αλεσμένες νιφάδες).

        5- Μπορούμε αντί αμύγδαλα να βάλουμε καρύδια και κανέλα.

        Σούπερ σοκολατένιο κέικ μπανάνας, χωρίς αυγά, βούτυρο και μίξερ
        Tante Kiki
        0 Comments

        Μοσχαράκι κοκκινιστό, μπρεζέ με μανιτάρια


        Μοσχαράκι κοκκινιστό με μανιτάρια, καρότα, πιπεριά

        Braisé (μπρεζέ) είναι ένας όρος που τον συναντούμε συχνά σε μενού εστιατορίων και που χαρακτηρίζει ένα κρέας όταν μαγειρεύεται σε κλειστό σκεύος με αρωματικά και συνδυάζοντας ένα ή περισσότερα υγρά όπως ζωμό, κρασί ή νερό. Μπρεζέ μαγειρεύουμε κρέατα που είναι σκληρά, δεν μαλακώνουν εύκολα (π.χ. μοσχάρι, χοιρινό, αρνί) και έχουν κάποια λιπαρά (δεν είναι, δηλαδή, εντελώς άπαχα). Στόχος είναι  να μαλακώσουν αλλά και να γίνουν νόστιμα επειδή ο ζωμός του μαγειρέματος μένει στην κατσαρόλα με το φαγητό. Συχνά, τα πιάτα μπρεζέ τελειώνουν με ψήσιμο στο φούρνο. Ωστόσο, εγώ σήμερα θα σας δείξω τον πιο εύκολο και γρήγορο τρόπο για ένα καταπληκτικό κοκκινιστό μοσχαράκι που γίνεται εύκολα και γρήγορα χωρίς να χάσει ίχνος από τη νοστιμιά του.

        Μοσχαράκι κοκκινιστό (μπρεζέ) με μανιτάρια, καρότα και πιπεριά

        Το κοκκινιστό μοσχαράκι είναι ένα πιάτο κλασσικό, διαχρονικό και πάντα λαχταριστό κι αγαπημένο στην ελληνική οικογένεια. Ποιος δεν το λατρεύει; Για μένα είναι ένα φαγητό που δεν επηρεάζεται από τις εποχές και μάλιστα όταν το καλοκαίρι αντικαθιστούμε τις ντομάτες "κονκασέ"  με φρέσκες, καλοκαιρινές ντομάτες γίνεται ακόμα καλύτερο.

        Μοσχαράκι κοκκινιστό (μπρεζέ) με μανιτάρια, καρότα και πιπεριά

        Στο δικό μας οικογενειακό τραπέζι το πιάτο αυτό ήταν και είναι ένα πιάτο που κάνει συχνά την εμφάνισή του. Έτσι κι αλλιώς το φαγητό αυτό δεν τρώγεται καυτό γιατί χάνει μέρος της νοστιμιάς του οπότε ακόμα και το καλοκαίρι είναι ευπρόσδεκτο απ' όλους μας. Με το συγκεκριμένο πιάτο γιορτάσαμε τον Δεκαπενταύγουστο, την επιτυχία της μεγάλης μου ανιψιάς στη Φιλολογία Θεσσαλονίκης, όπως ήθελε και τα γενέθλια της αδελφής. Σας προτείνω να το δοκιμάσετε και είμαι σίγουρη ότι θα ξετρελαθείτε.

        Μοσχαράκι κοκκινιστό (μπρεζέ) με μανιτάρια, καρότα και πιπεριά

        Μοσχαράκι κοκκινιστό (μπρεζέ) με μανιτάρια
                       
                         
                           
                           Print Friendly and PDF
        Περιγραφή :Κλασσικό πιάτο με μοναδική νοστιμιά στη γρήγορη εκδοχή του
        Μερίδες: 6
        ΥΛΙΚΑ
          • 1.600 γρ. μοσχαράκι (ποντίκι), σε κομμάτια
          • 300 γρ. μανιτάρια σε φέτες
          • 2 καρότα σε ροδέλες
          • 1 πιπεριά Φλωρίνης σε καρεδάκια
          • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
          • 2 σκελίδες σκόρδο
          • 300 γρ. μικρά στρογγυλά κρεμμυδάκια
          • 300 γρ. ντοματάκια κονκασέ
          • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
          • 100 ml κόκκινο κρασί 
          • 6 κ.σ. ελαιόλαδο
          • 1 κ.γλ. ζάχαρη
          • Αλάτι - Πιπέρι - Μπαχάρι
              
              ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
              1. Βάζουμε στη χύτρα ταχύτητας το ελαιόλαδο και τα κομμάτια του κρέατος.
              2. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τα αφήνουμε να σοταριστούν καλά από όλες τις πλευρές.
              3. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια, κρεμμυδάκια, τα καρότα, την πιπεριά και το σκόρδο και τα αφήνουμε να σοταριστούν.
              4. Σβήνουμε με το κόκκινο κρασί και αφήνουμε το φαγητό να βράσει για 3-4 λεπτά μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
              ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
              Συνοδεύουμε με πουρέ πατάτας, με ρύζι ή με πατάτες τηγανιτές.


              Tante Kiki
              0 Comments

              Πατατοσαλάτα με σως κεφίρ



              Καλό μήνα! Καλό Σεπτέμβριο να έχουμε!
              Οι σαλάτες είναι πάντα μια εύκολη, δροσερή, ελαφριά και χορταστική λύση για κάθε μέρα είτε πρόκειται για γεύμα είτε για δείπνο. Είναι μια καλή λύση όμως και για να μπει σε βάζο ή τάπερ για όσες και όσους γευματίζουν στο γραφείο.
              Η πατατοσαλάτα που σας προτείνω σήμερα είναι όχι απλά χορταστική και γευστική αλλά και πολύ υγιεινή μια και, αντί για μαγιονέζα, έχει dressing/sauce φτιαγμένη με γιαούρτι κεφίρ... τί καλύτερο, έτσι δεν είναι;


              Βέβαια, όπως κάθε σαλάτα, επιδέχεται διάφορες προσαρμογές στα δικά σου γευστικά δεδομένα μια και μπορείς να προσθέσεις και να αφαιρέσεις υλικά που η φαντασία και η γεύση σου λατρεύουν. Μπορείς, ας πούμε, να προσθέσεις κάποιο αλλαντικό, όποιο σου αρέσει (εγώ της πρόσθεσα κάποια φορά το αγαπημένο μου σαλάμι αέρος και της πήγε τέλεια). Επίσης, μπορείς να της προσθέσεις ψιλοκομμένο δυόσμο για ακόμα περισσότερη δροσιά ή και κομμένη κόκκινη πιπεριά Φλωρίνης ψημένη ή αν δεν σου αρέσει το πεκορίνο πρόσθεσέ της κύβους από όποιο κίτρινο τυρί αγαπάς λίγο cottage μέσα στη sauce κεφίρ. Φαντασία και όρεξη να έχεις και οι συνδυασμοί δεν τελειώνουν. Και μια που είναι ακόμα, σχεδόν, καλοκαίρι, πρόσθεσέ της κι ένα πολύ καλοκαιρινό, κατακίτρινο σαν τον ήλιο καλαμπόκι που θα της χαρίσει τη γλύκα του.


              'Οπως και να είναι, πάντως, με όποιον συνδυασμό και αν την κάνεις, ένα είναι σίγουρο ότι θα τη λατρέψεις κι αυτή για να σε ανταμείψει θα σε χορτάσει με τον πιο υγιεινό τρόπο. 

              Πατατοσαλάτα με σως κεφίρ

              Πατατοσαλάτα με σως κεφίρ
                        Πατατοσαλάτα με σως κεφίρ
                     Print Friendly and PDF
              Περιγραφή : Μια πλούσια πατατοσαλάτα με σως κεφίρ ιδανική για ελαφρύ γεύμα
              Μερίδες: 2
              ΥΛΙΚΑ
                • 3-4 μέτριες πατάτες βρασμένες και κομμένες
                • 8 ντοματίνια κομμένα
                • 1/2 πράσινη πιπεριά (κέρατο), σε καρεδάκια
                • 1 μικρό καρότο χοντροτριμμένο
                • 1 μικρό κρεμμύδι, σε φέτες
                • 100 γρ. καλαμπόκι βρασμένο
                • 2 αυγά βρασμένα, σε φέτες
                • 2 κ.σ. ελιές σε ροδέλες
                • 1 κ.σ. άνηθο
                • 3 κ.σ. πεκορίνο Αμφιλοχίας τριμμένο

                Sauce κεφίρ
                • 1 γιαούρτι κεφίρ
                • 2 κ.σ. ελαιόλαδο (έξτρα παρθένο)
                • 2 κ.γλ. μουστάρδα
                • 1 κ.σ. λευκό ξίδι
                • Αλάτι & Πιπέρι (τετράχρωμο)
                    
                    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
                    1. Βάζουμε τις πατάτες, τα ντοματάκια, το καρότο, την πιπεριά, το κρεμμύδι, το καλαμπόκι, τις ελιές και τον άνηθο. 
                    2. Ανακατεύουμε προσεκτικά και χωρίς να ανησυχούμε για το αν θα σπάσουν κάποιες πατάτες γιατί έτσι γίνεται πιο νόστιμη η σαλάτα.
                    3. Τοποθετούμε γύρω γύρω και τις φέτες των αυγών.
                    4. Ετοιμάζουμε τη σως ανακατεύοντας καλά όλα τα υλικά της και περιχύνουμε την πατατοσαλάτα.
                    5. Ανακατεύουμε και πάλι, βάζουμε για 10 λεπτά στο ψυγείο και σερβίρουμε πασπαλίζοντάς την με το τριμμένο πεκορίνο.

                    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
                    • Στη σαλάτα μπορούμε να προσθέσουμε και κάποιο αλλαντικό της αρεσκείας μας.


                    Tante Kiki
                    0 Comments
                    No