Πανακότα λεμονιού χωρίς ζελατίνη


Η ιδανική panna cotta για τα παιδιά

Καλημέρα και καλή εβδομάδα!
Η απλότητα κρύβει, πάντα ή σχεδόν πάντα, ένα μεγαλείο. Απλότητα στην εμφάνιση, στην συμπεριφορά, στον τρόπο ζωής αλλά και στη γεύση. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια πριν την κρίση η λέξη απλότητα όχι μόνον είχε ξεχαστεί, παραμεληθεί, περιφρονηθεί αλλά είχε αποκτήσει ένα πρόσωπο ...παρακατιανό... θαρρείς και ήταν κακό!
Η νοοτροπία φαινόταν παντού... από τα σπίτια, τα αυτοκίνητα και τα ρούχα μέχρι τα γλυκά και τις τούρτες που, συνήθως, ήταν ...υπερπαραγωγές! Όχι αυτό δεν είναι κακό... καθόλου μάλιστα! Το θέμα όμως είναι να μην υποτιμούμε και την απλότητα σε σχέση με την πολυπλοκότητα! Κάθε μια έχει την θέση της στη ζωή του ανθρώπου! Θα μου πεις, δευτεριάτικα διαβάζω ένα κείμενο για την απλότητα και δεν καταλαβαίνω πώς "κολλάει" με την πανακότα. Κάνε λίγη υπομονή και σε λίγο θα καταλάβεις! 


Σπάνια βλέπω τηλεόραση το πρωί! Συνήθως δεν έχω χρόνο γιατί έχω κάτι άλλο να κάνω, δουλειές, μαγείρεμα, διορθώσεις, προετοιμασία για τα απογευματινά μαθήματα. Προχθές, όμως, την ώρα που ετοιμαζόμουν να βάλω το φαγητό στον φούρνο και ενώ η γιαγιά έβλεπε την Αργυρώ, ακούω μια φράση, μια φράση που μου κέντρισε το ενδιαφέρον και με έκανε να σταθώ μπροστά στην οθόνη. "Πανακότα χωρίς καθόλου ζελατίνη"...εντάξει η πρώτη μου (άχρηστα απαξιωτική... οφείλω να ομολογήσω) σκέψη... με άγαρ-άγαρ ή με ζελέ φρούτου! Στέκομαι κι ακούω... πανακότα από έναν Ιταλό σεφ ...με χυμό λεμονιού και λίγη ζάχαρη! Τί πιο φυσικό και αναμενόμενο από το να ... σημειώσω την συνταγή. 


Το πρώτο που σκέφτηκα ήταν... μια πανακότα ιδανική για παιδιά! Έχουμε συνηθίσει στην ιδέα της ζελατίνης αλλά.. όσον αφορά στα παιδιά, η αλήθεια είναι ότι προτιμώ να μην την καταναλώνουν συχνά! Έτσι, συνήθως όταν κάνω κρεμώδες γλυκό για τα κορίτσια συνήθως το "δένω" με κόρν φλάουρ, αλεύρι ή αυγά! Αυτή τη φορά, όμως, τα πράγματα είναι ...εντυπωσιακά απλά!


Κάτι, λοιπόν, η περιέργεια, κάτι η αγάπη για την πανακότα, κάτι οι μικροί και μεγάλοι στο τριώροφο που ποτέ δεν λένε όχι σε ένα τόσο ελαφρύ και νόστιμο, κρεμώδες γλυκάκι και σίγουρα το γεγονός ότι δεν χρειάζεσαι παρά υλικά που, πάντα, υπάρχουν στην κουζίνα έκαναν την κρέμα γάλακτος και τα λεμόνια να βγουν από το ψυγείο και μαζί με τη ζάχαρη που ήταν στο διπλανό ντουλάπι να ορμήσουν στην κατσαρόλα. Η κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη έβρασε και η φλούδα μαζί με τον χυμό των λεμονιών έπαιξε τον ρόλο της ζελατίνης.
Η πανακότα γέμισε μικρά ποτηράκια που μπήκαν στο ψυγείο-ησυχαστήριό τους προκειμένου να γίνουν ...μια σωστή πανακότα απαλλαγμένη από κάθε ίχνος ζελατίνης.


Εεεε, λοιπόν τα αποτελέσματα υπήρξαν εντυπωσιακά. Μια κρέμα ...σχεδόν κανονική πανακότα, με μόνες διαφορές το ότι δεν στέκεται σε πιάτο αν θελήσεις να την βγάλεις με φόρμα και το ότι λίγο μετά την ...έξοδό της από το ψυγείο μαλακώνει αρκετά. 
Συμπέρασμα; Υπέροχα δροσερή και λεμονάτη για να γεμίσει ποτηράκια που θα καταναλωθούν αμέσως μόλις βγούν από το ψυγείο. "Σφιχτή" σαν κανονική πανακότα και, σίγουρα, ιδανική για παιδιά αλλά και για μεγάλους που δεν θέλουν ζελατίνη.


ΥΛΙΚΑ για 6-8 ποτηράκια
  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. ζάχαρη*
  • χυμό από 2 λεμόνια 
  • άσπρη φλούδα από το ένα λεμόνι
Για το κουλί με χυμό από πορτοκάλι, μήλο, βερίκοκο
  • 500 γρ. χυμό 
  • 4 κ.σ. κόρν φλάουρ
  • 4 κ.σ. ζάχαρη

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος με τη ζάχαρη.
  2. Ξεφλουδίζουμε τα λεμόνια και τα στύβουμε.
  3. Κρατάμε την άσπρη φλούδα από το ένα λεμόνι.
  4. Μόλις το μείγμα αρχίσει να βράζει προσθέτουμε την φλούδα από το ένα λεμόνι και τον χυμό από τα δύο λεμόνια.
  5. Βράζουμε για 2-3 λεπτά και μετά αποσύρουμε από τη φωτιά.
  6. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και ισομοιράζουμε σε ποτηράκια.
  7. Βάζουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες ή καλύτερα για 1 νύχτα έτσι ώστε να σφίξει. 
  8. Βγάζουμε από το ψυγείο, γαρνίρουμε με φρέσκα φρούτα ή γλυκό του κουταλιού ή σιρόπι σοκολάτας.
Ετοιμάζουμε το κουλί 
  1. Γεμίζουμε ένα μικρό ποτήρι με 150 γρ. από τον χυμό που έχουμε.
  2. Βάζουμε τον υπόλοιπο χυμό σε μια μικρή κατσαρόλα με την ζάχαρη και τον αφήνουμε να ζεσταθεί τόσο όσο χρειάζεται χωρίς να βράσει.
  3. Ρίχνουμε μέσα τον χυμό που έχουμε διαλύσει το κόρν φλάουρ και αφήνουμε το κουλί να πάρει να βράσει για 1-2 λεπτά.
  4. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν γαρνίρουμε μ' αυτό την πανακότα μας.
TIPS
* Εάν θέλουμε την πανακότα πιο γλυκιά μπορούμε είτε να προσθέσουμε ζάχαρη είτε αφού βράσει να προσθέσουμε 2-3 κ.σ. μέλι, να το ανακατέψουμε και μετά να την μοιράσουμε στα ποτηράκια.

Πηγή: ΕΔΩ (Video)
Tante Kiki
32 Comments

Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου


Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου

Καλοκαιράκι, δροσερό αεράκι, βεράντα και βραδάκι με παρέα. Κουβεντούλα κι ένα ποτήρι ευωδιαστό ροζέ κρασί ή μια ...κατακόκκινη δροσερή μπύρα στο χέρι και κάπου εκεί δίπλα ένα άρωμα φρεσκάδας να φτάνει στην ψυχή... δυόσμος!

Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου

'Ενα μικρό άσπρο μπολάκι γεμάτο με καταπράσινη, μοσχοβολιστή νοστιμιά και λίγο πιο κει... μικρά τριγωνάκια πίτας. Ένα σαγανάκι με κομματάκια από ψημένο χαλούμι κι ένα μπολ γεμάτο μικρά, μακρόστενα, ολόγλυκα, κατακόκκινα ντοματάκια.

Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου

Ο καλύτερος μεζές... ο απόλυτα καλοκαιρινός μεζές. Κάθε μπουκιά και μια νοστιμιά που αγγίζει νου και ψυχή. Κάθε μπουκιά και μια απόλαυση Ελλάδας... γιατί πουθενά αλλού ο δυόσμος δεν μοσχοβολά έτσι. Πουθενά αλλού τα φιστίκια Αιγίνης δεν είναι τόσο νόστιμα και τόσο τραγανοτρυφερά!

Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου

Όλα τούτα έρχονται στο νου καθώς το multi γυρνά και φέρνει όλο και πιο κοντά την αρωματική απόλαυση του καταπράσινου πέστο με δυόσμο. Κι όταν το multi τελειώσει τη δουλειά του, το μαχαιράκι αρχίζει να απλώνει στα τριγωνάκια πίτας ένα πράσινο στρώμα ενώ το κυπριακό χαλουμι αποκτά με την ησυχία του ένα καστανό χρώμα σιγοψιθυρίζοντας στο σαγανάκι. Όλα γίνονται τόσο γρήγορα κι όμως η αναμονή της γευστικής απόλαυσης είναι τόσο τυρρανική! Μέχρι που φτάνει η στιγμή και το κατακόκκινο, ώριμο, πια, ντοματάκι στρογγυλοκάθεται πάνω πάνω και σε κάνει να απλώνεις το χέρι, με την υπομονή εξαντλημένη και να το σπρώχνεις γρήγορα στο στόμα. Και τότε... συνειδητοποιείς το μεγαλείο της μεσογειακής γεύσης. Πολυσύνθετη μέσα στην φυσική της απλότητα!

Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου

Τούτο το καλοκαίρι ας χαρούμε τουλάχιστον τις νοστιμιές της αγαπημένης μας χώρας ...αυτό δεν μπορούν να μας το στερήσουν. Ας γεμίσουμε τον κήπο ή τις γλάστρες μας με αρωματικά κι ας απολαύσουμε μια ακόμα θεϊκή σάλτσα πέστο! 

Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου

ΥΛΙΚΑ
Για το πέστο δυόσμου
  • 1 φλ.τσ. φύλλα δυόσμου
  • 1 μικρή σκελίδα σκόρδου (ή λίγο σκόρδο γκρανυλέ για πιο ήπια γεύση)
  • 1 κ.σ. φιστίκια Αιγίνης, καθαρισμένα και ψημένα
  • 2 κ.σ. πεκορίνο ή κεφαλοτύρι ψιλοτριμμένο
  • 4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. λευκό ξίδι βαλσαμικό
  • 1/3 κ.γλ. ζάχαρη
  • Αλάτι & Πιπέρι
Για τα μεζεδάκια
  • 200 γρ. χαλούμι σε κομματάκια ανάλογα με τα τρίγωνα της πίτας
  • 2-3 πίτες για σουβλάκια, σε τριγωνάκια
  • μερικά ντοματάκια για γαρνίρισμα

Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου
Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για το πέστο δυόσμου

  1. Βάζουμε στο multi τα φύλλα δυόσμου, το σκόρδο, τα φιστίκια, το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, το ξίδι, το κεφαλοτύρι, αλάτι και πιπέρι.
  2. Πολτοποιούμε μέχρι να έχουμε ένα παχύρρευστο πέστο.
  3. Εάν το θέλουμε πιο αραιό μπορούμε να προσθέσουμε 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο ή ελάχιστο χλιαρό νερό για μια πιο ελαφριά εκδοχή.
Για τα μεζεδάκια
  1. Ψήνουμε σε αντικολλητικό τηγανάκι ή σε γκριλιέρα, χωρίς λιπαρή ύλη και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά το χαλούμι μέχρι να μαλακώσει και να αποκτήσει καστανά σημάδια.
  2. Αλείφουμε σε κάθε τριγωνάκι λίγο πέστο, προσθέτουμε ένα κομμάτι χαλούμι, μισό ντοματάκι και απολαμβάνουμε περισσή νοστιμιά.
Μεζεδάκια με πέστο δυόσμου
Καλό Σαββατοκύριακο!!  :)

Tante Kiki
7 Comments

Οι σάλτσες πέστο και οι συνταγές τους


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα! Μια που το καλοκαιράκι έρχεται τρέχοντας είναι ώρα να γνωρίσουμε λίγο καλύτερα και, αν δεν το έχουμε ήδη κάνει, να βάλουμε στην κουζίνα μας τις σάλτσες πέστο. Ας τις γνωρίσουμε, όμως, από λίγο πιο κοντά!
Οι σάλτσες πέστο προέρχονται από την Ιταλική κουζίνα. Η καταγωγή τους είναι ασαφής αν και κάποια ιστορικά γράμματα που βρέθηκαν σε αρχεία της Γένοβας, στην περιοχή της Λιγουρίας, ανέφεραν κάποια σάλτσα με το όνομα "battuto d'aglio" (κυριολεκτικά "χτυπημένο  ή λιωμένο σκόρδο) ήδη από το 1600.
Οι αρχαίοι Ρωμαίοι έφτιαχναν μια πάστα από τυρί, σκόδο και βότανα και λεγόταν moretum. Η πρώτη αναφορά της συνταγής για πέστο, όπως είναι γνωστή σήμερα, είναι από το βιβλίο La Cuciniera Genovese,  γραμμένο το 1863 από τον Giovanni Battista Ratto. Η λέξη προέρχεται από το ρήμα «pestare» που σημαίνει το χτύπημα ενός υλικού σε γουδί μέχρι να πολτοποιηθεί. O βασιλικός όμως, πρωτοκαλλιεργήθηκε στην Ινδία και μετά ταξίδεψε στην Αγγλία όπου και χρησιμοποιήθηκε για το πέστο.
Το αυθεντικό πέστο ετοιμάζεται σε μαρμάρινο γουδί με το γουδοχέρι και η κίνηση του καρπού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο έτσι ώστε να αναδειχθεί όλο το άρωμα του φυτού (βασιλικού, ρόκας, μαϊντανού). Γενικά, το πέστο χρησιμοποιείται σαν σάλτσα για ζυμαρικά, κοτόπουλο, φιλέτο ψαριού ακόμα και μπιφτέκι. Η σύγχρονη, δημιουργική μαγειρική το χρησιμοποιεί και επάνω σε μπρουσκέτες για να ετοιμαστούν νοστιμότατα μεζεδάκια-ορεκτικά, σαν γέμιση σε αυγά, πατάτες, μανιτάρια, σε πίτσα αντί για σάλτσα ντομάτας αλλά και σαν σάλτσα-ντιπ. Σήμερα, η λέξη pesto χρησιμοποιείται σαν γενικός όρος λόγω του ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη αυτής της σάλτσας.

Πόσα είδη πέστο υπάρχουν;
v  Το αρχικό και αυθεντικό πέστο (pesto) περιείχε βασιλικό, που ήταν άφθονος λόγω μικροκλίματος στη Γένοβα, λάδι, παρμεζάνα, κουκουνάρια και σκόρδο. Η αυθεντική, αυτή, σάλτσα με τον βασιλικό και τα κουκουνάρια, ονομάζεται πλέον "pesto alla genovese" και γίνεται από φύλλα βασιλικού της Γένοβας, σκόρδο, αγνό παρθένο ελαιόλαδο της περιοχής της Λιγουρίας, Ευρωπαϊκά κουκουνάρια (ψημένα ή όχι), και τριμμένο τυρί (Parmigiano Reggiano Grana Padano και  pecorino Sardo or pecorino romano).
v  Ένα άλλο πέστο, είναι αυτό που φτιάχνουν στη γαλλική Προβηγκία (pistou de Provence) που επίσης περιέχει βασιλικό, μαϊντανό, σκόρδο, λάδι αλλά ποτέ δεν περιέχει κουκουνάρια. Κάποιες φορές περιέχει τριμμένο τυρί, ψημένα αμύγδαλα και μερικές φορές φύλλα μέντας. Χρησιμοποιείται σε μια σούπα πράσινων λαχανικών (soupe au pistou).
v  Γνωστό επίσης είναι το κόκκινο πέστο της Σικελίας (pesto rosso) στο οποίο χρησιμοποιούν ντομάτα, αμύγδαλα ψημένα αντί για κουκουνάρια και πολύ λιγότερο βασιλικό.
v  Ένα άλλο πέστο, το Pesto alla calabrese, γίνεται στην περιοχή της Καλαβρίας με ψημένες  πολύχρωμες πιπεριές και μαύρο πιπέρι, για πιο πικάντικη γεύση.
v  Στο Περού, για παράδειγμα, φτιάχνουν ένα πέστο με σπανάκι και λάδι, που λέγεται "tallarines verdes". Δεν βάζουν κουκουνάρια γιατί στο Περού είναι σπάνια και με απαγορευτικό κόστος και το σερβίρουν με ψητές πατάτες.
v  Στην Αμερική φτιάχνουν πέστο με λιαστές ή φρέσκες ντομάτες, μαϊντανό, φασκόμηλο, παντζάρι, καρότο, σπανάκι, μέντα, κόλιανδρο αλλά και ρίγανη χρησιμοποιώντας διάφορους ξηρούς καρπούς και διάφορα τυριά.
Πώς αλλιώς να  χρησιμοποιήσω το πέστο;
1-  Μέσα σε κεφτεδάκια με κιμά κοτόπουλου, γαλοπούλας  ή μοσχαρίσιο προσθέτοντας 2 κ.σ. πέστο για κάθε κιλό κιμά.
2-  Για συνοδευτικό σε μπέργκερ ή ψητά μπιφτέκια, ανακατεμένο με μαγιονέζα σε αναλογία 1 κ.γλ. πέστο για κάθε 1 κ.σ. μαγιονέζα.

3- Είστε σε διατροφή; Ετοιμάστε ένα συνοδευτικό για μπιφέκια, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι ανακατεύοντας στραγγιστό γιαούρτι με 0% λιπαρά και το πέστο που αγαπάτε. Η ιδανική αναλογία εξαρτάται το πόσο έντονα θέλετε να φαίνεται το πέστο. Η δική μου ιδανική αναλογία είναι μισό γιαούρτι στραγγιστό και χωρίς λιπαρά με 1 κ.σ. πέστο.
4- Το πέστο που θα περισσέψει μπορούμε να το βάλουμε σε παγοθήκες και να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη.
Ας θυμηθούμε όμως μερικές συνταγές για νοστιμότατα πέστο...
Πέστο ρόκας & καλοκαιρινή ντοματοσαλάτα
Tante Kiki
13 Comments

Τούρτα τιραμισού με μπισκότο Σαβοϊας... η γαλλοϊταλική συμμαχία



Savoyard & Tiramisu!  2 χώρες & 2 συνταγές. 
Γαλλία & Ιταλία, δυο χώρες αγαπημένες, κάθε μια για διαφορετικό λόγο, με εκπληκτικά γλυκά που ξεχειλίζουν από νοστιμιά!
Παρασκευή βραδάκι... ώρα για ξεκούραση μετά το τρέξιμο όλης της εβδομάδας αλλά και ώρα για να κάνει ο νους τα δικά του ταξίδια στον κόσμο της ζάχαρης με το Κυριακάτικο τραπέζι να βρίσκεται ...προ των πυλών! 


Καθισμένη στην αγαπημένη πολυθρόνα με ένα βιβλίο ορθάνοιχτο να περιμένει την δική του εξερεύνηση έρχεται στο νου ένα φλιτζάνι λαχταριστού καφέ κι από 'κει ο νους ξεφεύγει και περιπλανιέται σ' ένα πολύ αγαπημένο γλυκό... το τιραμισού. Κι οι συνειρμοί καλά κρατούν! Το μπισκοτοκέικ της περιοχής της Σαβοϊας (όχι τα γνωστά μπισκοτάκια) μπαίνει κι αυτό στον χορό... αλλά με σοκολατένια μορφή κι όλα προχωρούν κανονικά.


Ένα διαφορετικό τιραμισού, μια άλλη μορφή της ίδιας νοστιμιάς. Ένα σοκολατένιο μπισκότο Σαβοϊας (απ΄όπου κατάγονται και τα μικρά σαβαγιάρ) και μια κρέμα τυρένια με αυγά αλλά σε μορφή ψημένης κρέμας (crème anglaise).

Το ήθελα το τιραμισού με αυγά αν και όχι με αυγά ...ωμά! Πώς να το κάνουμε; Με χαλάει η σκέψη ότι τρώω αυγό ωμό έστω κι αν όταν ήμουν μικρή τα έφαγα με το ...τσουβάλι τα "χτυπητά", όπως τα έλεγαν τότε, αυγά!! Ή μήπως γι αυτό δεν τα θέλω τώρα; Μπααα, όχι ...απλά φοβάμαι την σαλμονέλα! Έτσι, η κρέμα zabaglione είναι για μένα η καλύτερη λύση ...και αυγά έχει η κρέμα για το γλυκό και είναι ψημένα άρα ακίνδυνα!! 

ΥΛΙΚΑ

Μπισκότο Σαβοϊας (για δύο δίσκους 22-24 εκ.)
  • 90 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 2 αυγά μεγάλα
  • 40 γρ. αλεύρι
  • 10 γρ. κόρν φλάουρ
  • 100 γρ. βούτυρο σε κομμάτια
  • 1 βανίλια
Κρέμα
  • 250 γρ. μασκαρπόνε
  • 250 κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 2 κρόκους + 100 ml γάλα χλιαρό
  • 120 γρ. ζάχαρη
  • 1 σφηνάκι ημίγλυκο κρασί Μοσχάτο Λήμνου ή Σάμου ή κρασί Marsala
Σιρόπι καφέ
  • 200 ml ζεστό νερό
  • 5 κ.σ. ζάχαρη
  • 2 κ.σ. εσπρέσο στιγμής
  • 1 κ.σ. λικέρ καφέ
Για το γαρνίρισμα
  • Τριμμένη σοκολάτα & κακάο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ετοιμάζουμε το μπισκότο Σαβοϊας
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Χτυπάμε τα ασπράδια σε σφιχτή μαρέγκα και τα αφήνουμε στην άκρη.
  3. Σε μια κατσαρολίτσα και σε πολύ χαμηλή φωτιά βάζουμε να λιώσουν το βούτυρο με την κομμένη κουβερτούρα και τη ζάχαρη.
  4. Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και ανακατεύουμε με το μίξερ χειρός μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το αλεύρι και το κόρν φλάουρ και μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί προσθέτουμε την μαρέγκα και ανακατεύουμε με μαι σπάτουλα σιλικόνης με φορά από κάτω προς τα πάνω και προσεκτικά για να μην φύγει ο αέρας από το μείγμα.
  6. Βάζουμε το μείγμα σε φόρμα που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
  7. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι το κέικ μας έχει ψηθεί.
  8. Αποσύρουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πριν κόψουμε σε δύο δίσκους.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι καφέ
  1. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια μικρή κατσαρόλα και τα βράζουμε για 1 λεπτό.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και το λικέρ.
  3. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει.
  2. Επάνω στερεώνουμε ένα μπολ που δεν πρέπει να ακουμπά στο νερό.
  3. Βάζουμε τους κρόκους των αυγών με την βανίλια και ανακατεύουμε συνεχώς με το μίξερ χειρός σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ζεσταθούν καλά, να φουσκώσουν και να πάρουν ένα ανοιχτό κίτρινο χρώμα (αυτή είναι η κρέμα zabaglione).
  4. Προσθέτουμε το κρασί και αποσύρουμε την κρέμα από το μπεν μαρί. 
  5. Αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν την χρησιμοποιήσουμε.
  6. Μόλις η κρέμα κρυώσει, χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη και το μασκαρπόνε και ενσωματώνουμε σ' αυτά και την κρέμα με τα αυγά.
  7. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε το παντεσπάνι.
Φτιάχνουμε την τούρτα τιραμισού
  1. Βάζουμε τον πρώτο δίσκο του κέικ σε μια πιατέλα και το βρέχουμε καλά με το σιρόπι καφέ.
  2. Απλώνουμε επάνω την μισή κρέμα και πασπαλίζουμε με λίγη τριμμένη σοκολάτα.
  3. Τοποθετούμε τον δεύτερο δίσκο και τον ραντίζουμε με σιρόπι.
  4. Απλώνουμε και την υπόλοιπη κρέμα και πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα.
  5. Λίγο πριν σερβίρουμε πασπαλίζουμε και με κακάο (αν μας αρέσει η υπερβολή).
Σας εύχομαι ένα ήρεμο και νόστιμο Σαββατοκύριακο! :)


Tante Kiki
9 Comments

Mousse Kinder Bueno με 3 υλικά!


Mousse Kinder Bueno με 3 υλικά!

Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Αν η προηγούμενη ήταν εβδομάδα super food αυτή θα είναι μια γλυκιά εβδομάδα. 
Κι όμως υπάρχουν!! Δεν συμφωνείς;; Θα μου πεις... να συμφωνήσεις σε τί;; Στο ότι υπάρχουν; Ποιές; Μα ...οι νεράιδες, φυσικά! Είναι ολοφάνερο, έτσι δεν είναι;
Κι όχι μόνον υπάρχουν αλλά πηγαίνουν και κάθονται σε πανέμορφους κήπους μόνον που... οι δικές μας δεν κάθισαν στον κήπο αλλά σε δύο γλάστρες μια και ήθελαν να έχουν παρέα τις μικρές πριγκίπισσες της καρδιάς μας... και μην πάει ο νους σας πουθενά αλλού ξεκινώντας από τη λέξη "πριγκίπισσες" !!!

Tantekiki

Ξημέρωσε λοιπόν το Σάββατο... και τέσσερις μικρές νεραϊδούλες που, μέχρι τώρα ήταν μια χαρά βολεμένες σε κοριτσίστικα υπνοδωμάτια πάνω σε κάτι ράφια με βιβλία, δήλωσαν ευθαρσώς ότι βαρέθηκαν να διαβάζουν και αποφάσισαν, μια και η άνοιξη μας έφτασε, να βρουν μικρούς κήπους για να περάσουν τις μέρες και τις νύχτες τους μέχρι τον χειμώνα!! Κι όχι τίποτα άλλο αλλά το ανακοίνωσαν πρώτα στην μικρή Βασιλικούλα που, συναισθάνθηκε το μέγεθος της ευθύνης να μας το μεταφέρει και να το ...υλοποιήσει (σε καθόλου νεραϊδίστικη διάλεκτο)!!
Έτσι με τις νεραϊδούλες στο χέρι ή μάλλον στην αγκαλιά ψάξαμε και βρήκαμε τα νέα τους σπίτια. Μια γλάστρα με έναν φίκο που, όμως φιλοξενούσε κι άλλα λουλουδάκια βρήκαν οι δύο και μια φόρμα για κέικ παλιά που είχε γίνει γλάστρα με βρύα, μια φραουλίτσα κι άλλα μικρά φυτά, βρήκαν οι άλλες δύο! Η μετακόμισή τους υπήρξε άκρως επιτυχής και μετά την τόση... ευτυχία μας χρειαζόταν μια γλυκοκουταλιά για να ξεκουραστούμε αλλά και να ανταμειφθούμε για την καλή πράξη να εκπληρώσουμε την επιθυμία τους!

Mousse Kinder Bueno με 3 υλικά!

Αχχ, αυτά τα Kinder Bueno! Η μεγάλη μας αδυναμία! Αλλά δεν τα θέλαμε σκέτα! Κι έτσι η θεία μας (που εδώ που τα λέμε ...χατήρι δεν μας χαλάει... αν μπορεί ας κάνει κι αλλιώς με την αδυναμία που μας έχει) από δω το είχε ...από κει το είχε... μας βρήκε τη λύση! Mousse Kinder Bueno και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ!

Mousse Kinder Bueno με 3 υλικά!

Mousse Kinder Bueno μόνον με 3 υλικά! Απλή, απλούστατη! Καθόλου δεν κουράστηκε και πολύ το χάρηκε που την απολαύσαμε μετά την τόση κούραση!
Αλλά για να πούμε και το παράπονό μας, βαρεθήκαμε να την βλέπουμε να τριγυρίζει με δυο από τα ποτηράκια στο χέρι και να βγάζει φωτογραφίες αν και μη νομίζετε... τη δικιά μας mousse την έβαλε σε μπολάκια κι όχι σε ποτηράκια!!!

Mousse Kinder Bueno με 3 υλικά!

Πάντως ήταν υπέροχη, αφράτη αλλά και κριτσανιστή με τα κομματάκια από τα Kinder Bueno να σκάνε στο δόντι! Αμ, εκείνο το σοκολατένιο σιρόπι ήταν σκέτη απόλαυση! Βάλαμε και λίγη τριμμένη κουβερτούρα... έτσι για την υπερβολή!! Και είπαμε, εεεε; Χωρίς να κουραστεί καθόλου, σε χρόνο ρεκόρ! Ευτυχώς που είχαμε τα Kinder!! Kάτι ξέρουμε εμείς που θέλουμε να υπάρχουν πάντα στο ντουλάπι! 

Mousse Kinder Bueno με 3 υλικά!

Μια mousse που δεν θα αφήσει κανέναν ασυγκίνητο, πόσο μάλλον τους λάτρεις του Kinder Bueno. Η ευκολία παρασκευής της είναι ένα ακόμα πλεονέκτημα που έχει.

Mousse Kinder Bueno με 3 υλικά!

Mousse Kinder Bueno με 3 υλικά!
                  Mousse Kinder Bueno με 3 υλικά!
       Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Μια θεϊκή mousse με 3 υλικά και χωρίς κόπο
Μερίδες: 4-6 ανάλογα με την ποσότητα/μέγεθος
ΥΛΙΚΑ
    • 500 ml κρέμα γάλακτος ζαχαροπλαστικής (35% λιπαρά) 
    • 5 Kinder Bueno για την μους + 2 Kinder Bueno  για την διακόσμηση
    • 200 γρ. κουβερτούρα σε κομμάτια
    • Σιρόπι σοκολάτας για την διακόσμηση 
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Βάζουμε τα 150 γραμμάρια της κρέμας γάλακτος να ζεσταθεί καλά αλλά χωρίς να βράσει.
        2. Ρίχνουμε μέσα στη ζεστή κρέμα γάλακτος τα κομμάτια της κουβερτούρας και την αφήνουμε για 3 λεπτά έτσι ώστε να λιώσει.
        3. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιημένη ganache. 
        4. Την αφήνουμε να κρυώσει.
        5. Mόλις κρυώσει την χτυπάμε με το μίξερ για να έχουμε μια αφράτη κρέμα.  
        6. Βάζουμε τα 5 Kinder Bueno στην κατάψυξη για 15 λεπτά έτσι να μπορούμε να τα θρυμματίσουμε.
        7. Τα βγάζουμε από την κατάψυξη και τα θρυμματίζουμε στο multi.
        8. Βάζουμε τα 5 Kinder Bueno στην κατάψυξη για 15 λεπτά έτσι να μπορούμε να τα θρυμματίσουμε.
        9. Τα βγάζουμε από την κατάψυξη και τα θρυμματίζουμε στο multi.
        10. Τέλος, προσθέτουμε την χτυπημένη ganache και ανακατεύουμε απαλά με την σπάτουλα τόσο όσο να έχουμε μια δίχρωμη mousse.
        11. Μοιράζουμε σε μπολάκια ή ποτηράκια και γαρνίρουμε, προαιρετικά, με σιρόπι σοκολάτας και κομμάτια από τα υπόλοιπα Kinder Bueno.
        12. Διατηρούμε στο ψυγείο και πριν σερβίρουμε αφήνουμε εκτός ψυγείου για 5 λεπτά.

        Mousse Kinder Bueno με 3 υλικά!
        Tante Kiki
        35 Comments

        Πιπεριές σκαφάκια με κινόα & κιμά μανιταριών


        Καλημέρα σας! Έφτασε και πάλι Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο είναι κοντά! 
        Στον απολογισμό της εβδομάδας κατέληξα ότι η εβδομάδα που μας πέρασε ήταν επικοδομητική!
        Tante Kiki
        24 Comments
        No