Εύκολα τσουρέκια στην κουζινομηχανή


Εύκολα τσουρέκια στην κουζινομηχανή

Μεγάλη Τρίτη σήμερα και τα φετινά μας τσουρέκια είναι έτοιμα. Αυτά τα τσουρέκια είναι για τους βιαστικούς, για τους εργαζόμενους αλλά και για όσους κάνουν για πρώτη φορά τσουρέκια αρκεί να έχουν κουζινομηχανή. Γίνονται εύκολα και χωρίς να απαιτούν πολύ από τον χρόνο μας μια και όλα τα υλικά μπαίνουν στην κουζινομηχανή που τα ζυμώνει κι αυτό είναι όλο!

Εύκολα τσουρέκια στην κουζινομηχανή

Φυσικά, αν κάποιος θέλει να τα ζυμώσει χωρίς κουζινομηχανή γίνεται αλλά θέλει... υπομονή για να ζυμώσει τη ζύμη για 20 περίπου λεπτά, έως ότου ενεργοποιηθεί η γλουτένη και η ζύμη γίνει ελαστική. Κατά τα άλλα, εξακολουθούν να είναι υπέροχα. Αν λοιπόν θέλετε την εμπειρία του ζυμώματος τσουρεκιών δεν έχετε παρά να τα φτιάξετε είτε με κουζινομηχανή είτε στο χέρι. Εξάλλου, η διαδικασία δεν είναι απλά μια εμπειρία αλλά μια ιεροτελεστία κυριολεκτικά. Νιώθεις πια ότι πλησιάζει το Πάσχα όταν βλέπεις αυτή τη μαλακή και τρυφερή ζύμη που, κυριολεκτικά, γλιστράει από τα χέρια κι όταν αναπνέεις πορτοκάλι, μαχλέπι, κακουλέ.

Εύκολα τσουρέκια στην κουζινομηχανή

Παραδοσιακά στο σπίτι μας τα τσουρέκια ετοιμάζονταν τη Μεγάλη Τετάρτη (και όχι την Μεγάλη Πέμπτη, για να μοιράζονται οι δουλειές). Ωστόσο, τώρα πια με τους ρυθμούς της καθημερινότητας τα τσουρέκια τα ετοιμάζω κάπου ανάμεσα στη Μεγάλη Δευτέρα και τη Μεγάλη Τετάρτη, όπου δεν έχουμε μπει για τα καλά στις πασχαλιάτικες προετοιμασίες. Βέβαια, ενώ άλλες χρονιές τα ζύμωνα στο χέρι, φέτος είπα να αλλάξω κι έτσι ζυμώθηκαν στην κουζινομηχανή. Το ένα πλεονέκτημα είναι ότι έτσι μπορείς να κάνεις ταυτόχρονα κι άλλες δουλειές (εγώ διόρθωνα γραπτά) όση ώρα ζυμώνονται, το άλλο ότι γίνονται πολύ αφράτα!

Εύκολα τσουρέκια στην κουζινομηχανή


Εύκολα τσουρέκια στην κουζινομηχανή
            https://akispetretzikis.com/recipe/7870/to-pio-grhgoro-tsoureki
          Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Αφράτα τσουρέκια χωρίς κόπο
Μερίδες: 3 τσουρεκάκια των 383 γρ. (περίπου)

ΥΛΙΚΑ
    • 120 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
    • 2 κ.σ. ξύσμα πορτοκαλιού
    • 200 γρ. γάλα πλήρες
    • 2 αυγά  μεγάλα
    • 560 γρ. αλεύρι για τσουρέκι, κοσκινισμένο
    • 1 πρέζα αλάτι
    • 20 γρ. ξηρή μαγιά
    • 1 φακελάκι μαχλέπι
    • 1 φακελάκι κακουλέ
    • 100 γρ. βούτυρο σε κύβους, σε θερμοκρασία δωματίου
    • 3 κ.σ. ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο

    Για την επάλειψη
    • 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με 1.5 κ.σ. γάλα
    • Αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι για την επιφάνεια
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Ρίχνουμε στον κάδο της κουζινομηχανής, το γάλα, τα αυγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα, το αλάτι, τη μαγιά, το μαχλέπι, τον κακουλέ και το μισό αλεύρι.
        2. Αρχίζουμε το ζύμωμα σε μέτρια ταχύτητα και προσθέτουμε και το υπόλοιπο αλεύρι. 
        3. Ζυμώνουμε λίγο και προσθέτουμε τους κύβους του βουτύρου.
        4. Αλείφουμε τα χέρια μας κι ένα μεγάλο μπολ με το σπορέλαιο και αφού βγάλουμε τη ζύμη από το μπολ της κουζινομηχανής το μεταφέρουμε στο λαδωμένο μπολ.
        5. Το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και μια πετσέτα και το βάζουμε στον φούρνο της κουζίνας, στη μεσαία σχάρα.
        6. Γεμίζουμε ένα ταψάκι με πολύ ζεστό νερό, το βάζουμε κάτω από το μπολ και κλείνουμε τον φούρνο.
        7. Αφήνουμε τη ζύμη για 1-1,5 ώρα ή μέχρις ότου φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο.
        8. Βγάζουμε το μπολ από τον φούρνο, ξεφουσκώνουμε τη ζύμη και κάνουμε 3-4 διπλώματα (όχι ζύμωμα).
        9. Κόβουμε τη ζύμη σε 3 κομμάτια (συνολικά είναι περίπου 1.150 γραμμάρια) και το κάθε ένα σε άλλα 3 κομμάτια για να φτιάξουμε τα φυτίλια που θα πλέξουμε σε τσουρέκια.
        10. Πλάθουμε ανά 3 τα φυτίλια και τα πλέκουμε σε πλεξίδα. Αν η ζύμη κολλάει λίγο στα χέρια μας δεν βάζουμε αλεύρι αλλά ελάχιστο σπορέλαιο.
        11. Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί 26x36 και, αφού επαναλάβουμε την ίδια διαδικασία και για τα άλλα δύο τσουρέκια, τα τοποθετούμε στο ταψί κατά μήκος της στενής του πλευράς.
        12. Τα σκεπάζουμε και πάλι με διαφανή μεμβράνη και πετσέτα και τα αφήνουμε σε ζεστό μέρος να ξαναφουσκώσουν για 1 ώρα (περίπου).
        13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
        14. Χτυπάμε 1 αυγό με 1 κ.σ. γάλα και αλείφουμε τα τσουρέκια μας.
        15. Πασπαλίζουμε με αμύγδαλο φιλέ ή σουσάμι και τα φουρνίζουμε.
        16. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά.
        17. Μόλις δούμε ότι ψήθηκαν, βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν.
        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        Εάν θέλουμε να αυξήσουμε τη ζάχαρη πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μαγιά ζαχαροπλαστικής που είναι πιο δυνατή.

        Πηγή : Παραλλαγή από ΕΔΩ

        https://akispetretzikis.com/recipe/7870/to-pio-grhgoro-tsoureki
        Tante Kiki
        0 Comments

        Αφράτο καρβέλι ολικής άλεσης, χωρίς ζύμωμα



        Κάποτε για να γίνει το ψωμί χρειαζόταν χρόνος, διαδικασία αν και παρόλα αυτά πολλά σπίτια, ειδικά στα χωριά, είχαν το δικό τους ζυμωτό ψωμί φυσικά, με προζύμι που έφτιαχναν από βασιλικό. Φυσικά, το ψωμί ήταν απαραίτητο σε μικρούς και μεγάλους μια και είναι το πιο βασικό είδος διατροφής.
        Για όλους εμάς που αγαπάμε το ψωμί πίσω από τη λέξη αυτή κρύβεται μια τεράστια ποικιλία από διαφορετικά είδη που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και τον πιο δύσκολο ουρανίσκο μια και ανάλογα με το αλεύρι, τη μαγιά, το προζύμι, τα υπόλοιπα υλικά που ίσως προστεθούν κάθε ψωμί έχει κι άλλη προσωπικότητα και νοστιμιά.


        Κοινός παρονομαστής όλων ήταν μέχρι πριν λίγα χρόνια ο χρόνος που χρειαζόταν ένα ψωμί για να είναι έτοιμο να το απολαύσουμε. Κι όσο οι ρυθμοί της ζωής αυξάνονταν και οι απαιτήσεις για δουλειά μεγάλωναν τόσο, οι περισσότεροι από μας, ξεχνούσαμε κι αφήναμε στην άκρη το ζυμωτό ψωμί, που, εδώ που τα λέμε, δεν συγκρίνεται με το έτοιμο ούτε σε αγνότητα υλικών και φυσικά ούτε σε νοστιμιά.


        Κι ύστερα... κάποια στιγμή, κάποιος έφτιαξε ένα ψωμί χωρίς ζύμωμα! Ένα ψωμί που δεν ήθελε γερά μπράτσα για να ενεργοποιηθεί η γλουτένη και να γίνει αφράτο αλλά μόνον χρόνο ηρεμίας για να φουσκώσει. Προσωπικά, το ψωμί αυτό το πρωτοείδα σε κάποιο αμερικανικό blog και το δοκίμασα γεμάτη δυσπιστία (οφείλω να το ομολογήσω). Κι όμως! Το ψωμί έγινε καταπληκτικό! Κι έτσι όταν χάλασε ο αρτοπαρασκευαστής μου δεν αγόρασα άλλον. 


        Κι έπειτα, ήρθε η πανδημία κι αναγκαστήκαμε να μείνουμε σπίτι περισσότερες ώρες και τότε, μ' αυτή την "ευκαιρία", εγώ άρχισα να ζυμώνω 2-3 φορές την εβδομάδα. Κάπως έτσι, το σπιτικό ψωμί μας έγινε συνήθεια! Και σιγά σιγά, ήρθε η ώρα να δοκιμάσουμε ψωμί με διαφορετικά άλευρα, με προζύμι ή μαγιά αλλά και προσθέτοντας διάφορα άλλα υλικά.
        Το σημερινό είναι ένα απλό, απλούστατο ψωμί ολικής άλεσης, φυσικά χωρίς τον κόπο του ζυμώματος και χωρίς τη χρονοβόρα διαδικασίας του ολονύχτιου φουσκώματος. 
        Αν κι εσύ αγαπάς το ψωμί και κάθε είδους αρτοσκεύασμα, δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις για να απολαύσεις τη νοστιμιά του.


        Αφράτο καρβέλι ολικής άλεσης, χωρίς ζύμωμα
                   
                  Print Friendly and PDF
        Περιγραφή : Πολύ νόστιμο και υγιεινό καθημερινό ψωμί.
        Μερίδες: 1 καρβελάκι
        ΥΛΙΚΑ
          • 350 αλεύρι ολικής άλεσης, λεπτοαλεσμένο
          • 200 ml χλιαρό νερό
          • 1 κ.γλ. μαγιά ξηρή
          • 1 κ.γλ. αλάτι
          • 1 κ.γλ. ζάχαρη ή μέλι
          • 1,5 κ.σ. ελαιόλαδο
             
              ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
              1. Βάζουμε σε ένα μπολ, το αλεύρι, τη ζάχαρη, και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
              2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
              3. Διαλύουμε στο χλιαρό νερό το αλάτι και προσθέτουμε το μισό στο μείγμα του αλεύρου.
              4. Ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό.
              5. Ανακατεύουμε μέχρι να έχουμε μια ομογενοποιμένη ζύμη.
              6. Βάζουμε στα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο και αλείφουμε τη ζύμη μας γύρω γύρω.
              7. Την αφήνουμε στο μπολ για περίπου 1 ώρα ή μέχρις ότου φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο.
              8. Ύστερα, την ξεφουσκώνουμε και κάνουμε 2-3 διπλώματα έτσι ώστε να κρατήσει αέρα η ζύμη.
              9. Την βάζουμε σε αντικολλητική φόρμα (αν θέλουμε μπορούμε να αλείψουμε με ελαιόλαδο τον πάτο της φόρμας) και την αφήνουμε για μισή ώρα ακόμα για να ξεκουραστεί και να προθερμανθεί ο φούρνος στον αέρα, στους 180 βαθμούς Κελσίου.
              10. Ψήνουμε για 40 λεπτά (περίπου και πάντα ανάλογα με τον φούρνο).
               
              ΣΗΜΕΙΩΣΗ
              1. Εάν σου αρέσει η τραγανή κόρα, ψήσε το ψωμί σε μια διάτρητη φόρμα. Το ψωμί ψήνεται πιο ωραία.

              Tante Kiki
              0 Comments

              Κουλουράκια νηστίσιμα με κανέλα και σουσάμι


              Κουλουράκια νηστίσιμα με κανέλα και σουσάμι

              Γνωστά, παραδοσιακά, νηστίσιμα και κυρίως θεϊκά νόστιμα! Αυτά είναι τα σημερινά κουλουράκια που, αν και νηστίσιμα, δεν είναι μόνον για τις περιόδους των νηστειών. Ταιριάζουν απίστευτα με καφέ, γάλα αλλά και τσάι και είναι ιδανικά για μικρούς και μεγάλους.

              Κουλουράκια νηστίσιμα με κανέλα και σουσάμι

              Για να είμαι ειλικρινής, δεν ανήκω σ' αυτούς που καταναλώνουν κουλουράκια και μπισκότα. Ακόμα και με τον απογευματινό μου καφέ μπορώ κάλλιστα να απολαύσω μια μικρή φρυγανιά! Ωστόσο, το ξέρω ότι αποτελώ εξαίρεση και όχι αδικαιολόγητα! Βέβαια, όπως όλοι μας, έχω κι εγώ τις αδυναμίες  μου. Κι αυτά τα κουλουράκια είναι μια απ' αυτές. Γιατί; Πολύ απλά γιατί έχουν ...σουσάμι κι ότι περιέχει σουσάμι και ταχίνι το λατρεύω. Γι αυτό και στο "tantekiki" θα βρείτε κι άλλα κουλουράκια και μπισκότα με σουσάμι και είμαι σίγουρη ότι όσα δοκιμάσετε θα τα αγαπήσετε.

              Κουλουράκια νηστίσιμα με κανέλα και σουσάμι

              Τα κουλουράκια αυτά τα έφτιαχνε κάποια γνωστή μου συμφοιτήτρια με συνταγή της μαμάς της αλλά τότε το μόνο που δεν είχα σκεφτεί ήταν να της ζητήσω τη συνταγή! Τα έφτιαχνε, τα απολάμβανε όλη η παρέα αλλά... Κι ύστερα, τα χρόνια πέρασαν κι εμείς χαθήκαμε, μια και η κάθε μια πήρε το δρόμο της. Ωστόσο, τα κουλουράκια έμειναν χαραγμένα στη γευστική μου μνήμη.

              Κουλουράκια νηστίσιμα με κανέλα και σουσάμι

              Κι όταν θέλησα να τα φτιάξω έψαξα στο δίκτυο και βρήκα αυτά του Α.Πετρετζίκη. Με μια μικρή παραλλαγή μπορώ να πω ότι γευστικά είναι σχεδόν ίδια (τουλάχιστον όσο θυμάμαι τη γεύση και την επίγευσή τους). Μια μικρή παραλλαγή χρειάστηκα κι έφτασα σ' αυτό το πολύ κοντινό μ' εκείνη τη γεύση αποτέλεσμα αλλά και την υφή, τραγανά εξωτερικά με αφράτη καρδιά.

              Κουλουράκια νηστίσιμα με κανέλα και σουσάμι

              Κουλουράκια νηστίσιμα με σουσάμι

                Print Friendly and PDF
              Περιγραφή: Τραγανά, πεντανόστιμα κουλουράκια
              Μερίδες: 23 κουλουράκια των 30 γρ. (περίπου)
              ΥΛΙΚΑ
                • 100 γρ. ελαιόλαδο
                • 60 γρ. κονιάκ
                • 65 γρ. χυμό πορτοκαλιού
                • 100 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
                • 370 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
                • 1/2 κ.γλ. κανέλα
                • 1 πρέζα γαρίφαλο
                • 1 πρέζα αλάτι
                • 1/2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ  
                • 1/4 κ.γλ. μαγειρική σόδα
                • 100 γρ. σουσάμι
                    
                    ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
                    1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
                    2. Σε ένα μπολ, βάζουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, τον χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ, το αλάτι και ανακατεύουμε με το σύρμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
                    3. Κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε σ' αυτό το μπέικιν.
                    4. Ρίχνουμε στο μείγμα των υγρών τη σόδα και ανακατεύουμε για να αφρίσει.
                    5. Ύστερα, προσθέτουμε σταδιακά, σε 2-3 δόσεις, το αλεύρι με το μπέικιν, στην αρχή ανακατεύοντας.
                    6. Μόλις το μείγμα πήξει, ανακατεύουμε με τα χέρια μας μέχρις ότου τελειώσει το αλεύρι και έχουμε μια μαλακή, ομογενοποιημένη ζύμη.
                    7. Προσοχή! Δεν ζυμώνουμε πολύ γιατί η ζύμη θα βγάλει λάδι.
                    8. Η ζύμη γίνεται περίπου 708 γραμμάρια.
                    9. Τη χωρίζουμε σε 23 κομμάτια των 30 γραμμαρίων περίπου.
                    10. Σε ένα μπολ, βάζουμε το σουσάμι και τοποθετούμε ένα ένα τα κουλουράκια.
                    11. Καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί μια λαμαρίνα φούρνου και τοποθετούμε τα κουλουράκια.
                    12. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά, σβήνουμε τον φούρνο και τα αφήνουμε μέσα για άλλα 5 λεπτά.
                    13. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.

                    ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
                    Προσοχή! Δεν αφήνουμε τα κουλουράκια πολύ ώρα μέσα στον σβησμένο φούρνο γιατί θα γίνουν σκληρά. 

                    Παραλλαγή από συνταγή του Άκη Πετρετζίκη

                    Κουλουράκια νηστίσιμα με κανέλα και σουσάμι
                    Tante Kiki
                    0 Comments

                    Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά


                    Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο

                    Τί βλέπεις στη φωτογραφία; Ένα ψωμί ζυμωτό, παραδοσιακό, ένα καρβέλι που όπως το βλέπεις (εγώ τουλάχιστον) το μόνο που αποζητάς είναι και λίγη φέτα από δίπλα ή λίγο κασέρι! Θα μπορούσα να περάσω μέρες και μέρες τρώγοντας ψωμί και τυρί, όπως τότε... όταν ήμουν μικρή που αυτό ήταν το αγαπημένο μου κολατσιό. Αλλά, εδώ που τα λέμε το ψωμοτύρι, όπως το έλεγα παλιότερα, πάντα θέλει καλό, χωριάτικο ψωμί με κόρα κριτσανιστή και ψίχα μαλακή και μοσχοβολιστή. Δεν συμφωνείς; 

                    Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο

                    Ψωμί πάντα μου άρεσε να φτιάχνω. Η διαδικασία, από την αρχή που το αλεύρι μπαίνει στην γαβάθα μέχρι την ώρα που το καρβέλι βγαίνει από τον φούρνο ενώ έχει γεμίσει το σπίτι με μια μοναδική μοσχοβολιά πάντα με γοητεύει. Όλα άρχισαν με έναν αρτοπαρασκευαστή που είχα αγοράσει. Έτσι, με τη γευστική μνήμη των παιδικών μου χρόνων από το ψωμί που καταβρόχθιζα τα καλοκαιρινά μεσημέρια στο σπίτι της γιαγιάς, μπήκε το σπιτικό ψωμί στο σπίτι. Κι όταν ο αρτοπαρασκευαστής χάλασε δεν τον αντικατέστησα γιατί γνώριζα πια ότι η διαδικασία είναι ακόμα καλύτερη όταν ζυμώνεις με το χέρι. Εξάλλου, τώρα πια, μπορεί κάποιος  να φτιάξει καταπληκτικά ψωμιά με ελάχιστο ζύμωμα.

                    Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο

                    Το σημερινό ψωμί είναι ιδιαίτερο, όχι γιατί είναι ένα παραδοσιακό ψωμί που και την επόμενη μέρα δεν μοιάζει μπαγιάτικο, που δεν θέλει γερά μπράτσα και χρόνο για πολύ ζύμωμα αλλά κυρίως γιατί έχει δύο συστατικά που το κάνουν ιδιαίτερο. 
                    • Το πρώτο είναι το ξίδι, που για πρώτη φορά χρησιμοποίησα και ενισχύει τη δράση της μαγιάς. 
                    • Το δεύτερο είναι μια ελαφρώς πικάντικη γεύση από τον κουρκουμά που περιέχει.
                    Βέβαια, μια και πρόσθεσα κουρκουμά για πρώτη φορά έβαλα λίγο γιατί, ακριβώς, δεν ήξερα αν θα το αγαπήσει η υπόλοιπη οικογένεια. Κι όμως το αγάπησε κι έτσι την επόμενη φορά θα το κάνω λίγο πιο πικάντικο, προσθέτοντας λίγο περισσότερο.

                    Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο

                    Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί

                                Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο
                              Print Friendly and PDF
                    Περιγραφή : Ένα ιδιαίτερο, ζυμωτό καρβελάκι με κουρκουμά
                    Μερίδες: 1 καρβελάκι
                    ΥΛΙΚΑ
                      • 500 γρ. αλεύρι κίτρινο, σκληρό για ζυμωτό ψωμί
                      • 1 φακελάκι μαγιά στιγμής
                      • 2 κ.σ. μηλόξιδο
                      • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
                      • 1 κ.σ. ζάχαρη
                      • 1 κ.γλ. κουρκουμά
                      • 1 κ.γλ. αλάτι
                      • 280 ml χλιαρό νερό
                          
                          ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
                          1. Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, τη μαγιά, τη ζάχαρη, το μηλόξιδο, τον κουρκουμά και το ελαιόλαδο.
                          2. Προσθέτουμε τα 2/3 από το νερό και το αλάτι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε.
                          3. Προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό και ζυμώνουμε για 4-5 λεπτά έως ότου έχουμε μια ομοιογενή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια (ή έστω κολλάει ελαφρώς αλλά χωρίς να μένει στα χέρια).
                          4. Πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και με μια πετσέτα και αφήνουμε τη ζύμη για 1 ώρα (περίπου) να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
                          5. Ύστερα, ξεφουσκώνουμε τη ζύμη, τη διπλώνουμε 2-3 φορές, σχηματίζουμε ένα καρβελάκι (εγώ το έκανα στρογγυλό) και την τοποθετούμε σε ταψί που έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
                          6. Πασπαλίζουμε την επιφάνειά του με αλεύρι και το πιέζουμε λίγο με το χέρι μας για να κολλήσει.
                          7. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε το καρβελάκι, το σκεπάζουμε πάλι με μια πετσέτα και το αφήνουμε για άλλη μισή με μία ώρα, να ξαναφουσκώσει.
                          8. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς Κελσίου στον αέρα και βάζουμε το ταψί στη μεσαία σχάρα.
                          9. Ψήνουμε για 40 λεπτά (περίπου και πάντα ανάλογα με τον φούρνο) ή μέχρι να δούμε το ψωμί έχει αποκτήσει ένα ωραίο χρυσόξανθο χρώμα.

                          ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
                          • Μπορούμε αντί για μηλόξιδο να χρησιμοποιήσουμε κανονικό ξίδι από σταφύλι.

                          Ζυμωτό, παραδοσιακό ψωμί με κουρκουμά και μηλόξιδο
                          Tante Kiki
                          0 Comments

                          Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη


                          Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη

                          Όπως κάθε χρόνο σε περιόδους νηστείας οι συνταγές που βρίσκεις εδώ είναι μικτές δηλαδή νηστίσιμες αλλά και μη νηστίσιμες. Για τη σημερινή ανάρτηση σκεφτόμουν, λοιπόν, να ανεβάσω μια μη νηστίσιμη συνταγή αλλά όταν τυχαία "έπεσα πάνω" στη συγκεκριμένη... εντυπωσιάστηκα. Γιατί; Πολύ απλά, γιατί είναι η διαφορετική όψη ενός αγαπημένου γλυκού, του σιμιγδαλένιου χαλβά που, λίγο πολύ, υπάρχει σε κάθε ελληνικό σπίτι.

                          Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη

                          'Ετσι, η σημερινή πρόταση είναι ένας χαλβάς νηστίσιμος αλλά χωρίς σιμιγδάλι και άρα χωρίς γλουτένη για όσους την αποφεύγουν αλλά και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν το αγαπημένο, παραδοσιακό γλυκό σε άλλη εκδοχή. Αυτός ο χαλβάς δεν υστερεί καθόλου σε νοστιμιά και μάλιστα στην δική μου εκδοχή, με τις σταγόνες σοκολάτας και τη μαρμελάδα φράουλα γίνεται εντελώς ανοιξιάτικος και απογειώνεται. Αν, μάλιστα, προσθέσουμε και λίγες φρέσκες φράουλες στην επιφάνειά του αποκτά και μια ακόμα φρουτένια δροσιά.

                          Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη

                          Δεν θα πω τίποτε άλλο γι' αυτόν τον χαλβά, παρά μόνον ότι τον αγάπησα για δύο λόγους. 
                          Ο πρώτος είναι ότι εντυπωσιάστηκα γιατί το αλεύρι αμυγδάλου ή η αμυγδαλόσκονη συμπεριφέρεται ακριβώς όπως το σιμιγδάλι κάτι που, ειλικρινά, δεν το είχα σκεφτεί. 
                          Ο δεύτερος λόγος είναι ότι έχει μια βαθιά νοστιμιά και ταιριάζει απίστευτα με τη σοκολάτα και τη φράουλα παρά το γεγονός ότι προσωπικά δεν αγαπώ ιδιαίτερα τον συνδυασμό σοκολάτας με σιρόπι.
                          Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουμε είναι να τον αφήσουμε, πάντα ανακατεύοντας, να απορροφήσει όλο το νερό που έχουμε προσθέσει. Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αμύγδαλα με τη φλούδα τους ή όχι και να τα ψιλοκόψουμε εμείς στο multi.

                          Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη

                          Χαλβάς με σκόνη αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη
                                   Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη
                                   Print Friendly and PDF
                          Περιγραφή : Ένας χαλβάς χωρίς γλουτένη που δεν υπολείπεται σε νοστιμιά από τον παραδοσιακό.
                          Μερίδες: 6
                          ΥΛΙΚΑ
                            • 60 γρ. ελαφρύ ελαιόλαδο ή ηλιέλαιο 
                            • 250 γρ. αμύγδαλο σε σκόνη (αλεύρι αμυγδάλου)
                            • 380 ml νερό 
                            • 160 γρ. ζάχαρη
                            • 1 κ.γλ. κανέλα
                            • 40 γρ. σταγόνες σοκολάτας
                            • 1 κ.σ. ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά)

                            Για την επικάλυψη
                            • Μαρμελάδα φράουλα (ελαφρά αραιωμένη)
                                
                                ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
                                1. Βάζουμε τις σταγόνες σοκολάτας στην κατάψυξη για 10 λεπτά, πριν αρχίσουμε να φτιάχνουμε τον χαλβά για να μην λιώσουν πολύ γρήγορα όταν θα τις προσθέσουμε στον χαλβά.
                                2. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά και μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε τη σκόνη αμυγδάλου και την καβουρδίζουμε μέχρις ότου πάρει ένα χρυσόξανθο χρώμα.
                                3. Σε άλλη κατσαρόλα, βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη, το ξύσμα λεμονιού, ετοιμάζουμε το σιρόπι και αφού το αφήσουμε να πάρει μια βράση το αποσύρουμε από τη φωτιά.
                                4. Προσθέτουμε σιγά σιγά το ζεστό σιρόπι στο καβουρδισμένο αμύγδαλο, ανακατεύοντας και προσέχοντας να μην καούμε γιατί πιτσιλάει (όπως ακριβώς και στον σιμιγδαλένο χαλβά).
                                5. Αφήνουμε τον αμυγδαλοχαλβά να σιγοβράσει ανακατεύοντας συνέχεια μέχρις ότου απορροφηθεί (εξατμιστεί) το νερό και πήξει ο χαλβάς.
                                6. Προσθέτουμε την κανέλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5-6 λεπτά τον χαλβά να κρυώσει πριν προσθέσουμε τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε ξανά.
                                7. Αδειάζουμε το μείγμα σε ελαφρώς λαδωμένη φόρμα ή σε ατομικά φορμάκια και αφήνουμε να κρυώσει για 1-1.5 ώρα πριν τον ξεφορμάρουμε.
                                8. Τον περιχύνουμε με μαρμελάδα φράουλα που έχουμε αραιώσει ελαφρά με 1 κ.σ. χυμό λεμόνι και λίγο νερό.
                                9. Προαιρετικά, τον στολίζουμε πασπαλίζοντας με λίγη ακόμα καβουρδισμένη σκόνη αμυγδάλου ή μερικές φρέσκες φράουλες.

                                ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
                                Εναλλακτικά, μπορούμε να αντικαταστήσουμε τις σταγόνες σοκολάτας με μαύρες σταφίδες, το ξύσμα λεμονιού με ξύσμα πορτοκαλιού και τη μαρμελάδα φράουλα της επικάλυψης με γλυκό του κουταλιού πορτοκάλι ή πορτοκάλια γλασέ με κουβερτούρα.

                                Παραλλαγή συνταγής από το περιοδικό "Γαστρονόμος".

                                Χαλβάς με "αλεύρι" αμυγδάλου, χωρίς γλουτένη
                                Tante Kiki
                                0 Comments
                                No