Δύο μαύρες μπανάνες και μια που τις ακολουθούσε με γοργούς ρυθμούς έχοντας ήδη μαύρα στίγματα στην κατακίτρινη φορεσιά της βρίσκονταν στη φρουτιέρα επάνω στο τραπέζι. Ώρα για κέικ μπανάνας, λοιπόν. Εύκολο, γρήγορο και χωρίς μίξερ. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, γλυκά την εβδομάδα αυτή με την ευχή να έχει πολλά χαμόγελα.
Αλήθεια, υπάρχουν πολλοί που δεν αγαπούν τις μπανάνες; Προσωπικά δεν ξέρω, ειδικά παιδιά, που να λένε όχι στην ήπια γεύση της ειδικά όταν αυτή μπαίνει σε ένα κέικ που το απογειώνουν το μέλι, οι σταγόνες σοκολάτας αλλά και τα φουντούκια.
Τι να πω γι αυτό το κέικ; Ότι ταιριάζει απόλυτα με καφέ, τσάι ή γάλα κάθε ώρα της ημέρας; Ότι είναι θεϊκά νόστιμο είτε είναι πασπαλισμένο πολύ απλά με σκέτη άχνη και κανέλα, είτε περιχυμένο με γλάσο άχνης; Μήπως να πω ότι, κυριολεκτικά, απογειώνεται και αλλάζει επίπεδο αν το περιχύσουμε με χλιαρή πραλίνα φουντουκιού; Ένα κέικ ιδανικό για το πρωινό, το κολατσιό αλλά και το σχολικό ταπεράκι. Με δυο λόγια, είναι σκέτος πειρασμός.
Τελειώνοντας, πριν σε αφήσω να διαβάσεις με την ησυχία σου τη συνταγή θα σου πω ότι το μέλι δεν είναι απαραίτητο ειδικά αν οι μπανάνες είναι μαύρες εξωτερικά που σημαίνει πολύ ώριμες εσωτερικά. Ωστόσο, οι δύο κουταλιές που έβαλα δεν το έκαναν ανυπόφορα γλυκό.
Κέικ μπανάνας με μέλι και φουντούκια, χωρίς μίξερ
Περιγραφή : Απολαυστικό κάθε ώρα της ημέρας
Μερίδες : φόρμα κέικ 22 - 24 εκ.
ΥΛΙΚΑ
- 400 γρ. μπανάνες πολύ ώριμες (3 μεγάλες)
- 110 γρ. ελαφρύ ελαιόλαδο (ή αραβοσιτέλαιο)
- 2 αυγά μεγάλα (L)
- 180 γρ. φαρίνα που φουσκώνει
- 50 γρ. φουντούκια (ή καρύδια) ψιλοτριμμένα
- 1 κ.γλ. κανέλα
- 2 κ.σ. μέλι (χλιαρό για να είναι ρευστό)
- 100 γρ. σταγόνες κουβερτούρας γάλακτος
- 1 πρέζα αλάτι
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
- Πολτοποιούμε σε ένα μπολ με το πηρούνι τις μπανάνες.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
- Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με το φουέ (σύρμα) για λίγο.
- Συνεχίζοντας το ανακάτεμα, προσθέτουμε το μέλι, το ελαιόλαδο, το αλάτι, τις πολτοποιημένες μπανάνες και την κανέλα.
- Χτυπάμε το μείγμα μέχρι να ομογενοποιηθεί καλά.
- Προσθέτουμε τα ψιλοτριμμένα φουντούκια και τις σταγόνες κουβερτούρας και ανακατεύουμε καλά.
- Αλείφουμε με ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι μια φόρμα του κέικ και τη γεμίζουμε με το μείγμα του κέικ.
- Βάζουμε να ψηθεί για 50 λεπτά (περίπου και ανάλογα με τον φούρνο).
- Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε στο τέλος μπήγοντας ένα μαχαίρι που πρέπει να βγει καθαρό εάν έχει ψηθεί.
- Ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε για 10-15 λεπτά να κρυώσει λίγο και να το ξεφορμάρουμε.
- Όταν κρυώσει τελείως, το αχνίζουμε ή το περιχύνουμε με γλάσο άχνης.
- Εάν το θέλουμε πολύ σοκολατένιο, το περιχύνουμε με χλιαρή πραλίνα φουντουκιού.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Το κέικ μπορεί να γίνει και χωρίς μέλι ή άλλο γλυκαντικό εάν οι μπανάνες είναι πολύ ώριμες.
- Επίσης, πολύ ωραίο γίνεται με την προσθήκη σταφίδων (αντί για μέλι).
- Αντί για άχνη μπορούμε να το περιχύσουμε με γλάσο άχνης ή με πραλίνα φουντουκιού που την έχουμε ζεστάνει ελαφρώς για να είναι πιο ρευστή.
- Επίσης, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φαρίνα ολικής άλεσης και να αντικαταστήσουμε τα φουντούκια με καρύδια.