Γαλατόπιτα μήλου με σιρόπι κανέλας-μηλίτη


Γαλατόπιτα μήλου με σιρόπι κανέλας-μηλίτη

Καλημέρα!! Με τα Χριστούγεννα προ των πυλών, κλεισμένοι στο σπίτι λόγω covid-19 τα μαγειρέματα πάνε κι έρχονται. Αυτό είναι και καλό και κακό! Είχα πολύ καιρό να περάσω τόσες ώρες στην κουζίνα! Αρχίζω με ψωμί, συνεχίζω με φαγητά και τελειώνω με γλυκό και μια κουζίνα που είναι σαν ...βομβαρδισμένη!! Τί δεν έχω φτιάξει αυτό το διάστημα της καραντίνας από ψωμί! Το αλεύρι ρέει άφθονο!! 😄

Γαλατόπιτα μήλου με σιρόπι κανέλας-μηλίτη

Και μετά πάω στο ...κυρίως πιάτο!!! Εκεί είναι που δεν έχω αφήσει fast food για fast food!! Από σουβλάκια, σουτζουκάκια μέχρι γύρο με σπιτικές πιτούλες (αααα, ανακάλυψα νέα συνταγή, απλά καταπληκτική! Θα σκάσει μύτη κι αυτή σε λίγο!). Τί σου κάνει ο εγκλεισμός!!! Εγώ που έτρωγα γύρο μια φορά στο δίμηνο τώρα έχω φάει σκάλωμα!!! Κι έπειτα... πού το πας το έπειτα; Χωρίς γλυκό; Δεν γίνεται, σου λέω! Να είσαι στο σπίτι τόσες ώρες και να μην έχεις κάτι γλυκό, αδύνατον!!!

Γαλατόπιτα μήλου με σιρόπι κανέλας-μηλίτη

Πού να μην δούλευα! Ααααα, όλα κι όλα! Η καραντίνα... καραντίνα και τα μαθήματα... μαθήματα, έστω και διαδικτυακά που βόλεψαν αυτή την περίοδο κι εμένα και τα πιτσιρίκια μου γιατί ανακαλύψαμε νέους τρόπους να "είμαστε κοντά", να συνεχίζουμε τη "δουλειά" μας και να ανταποκρινόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες! Οπότε... ένα είναι το κακό του να μένω στο σπίτι... είμαι περισσότερες ώρες κοντά στο ψυγείο, στην κουζίνα, στις λιχουδιές.

Γαλατόπιτα μήλου με σιρόπι κανέλας-μηλίτη

Και μια και ζωή χωρίς γλυκό δεν γίνεται, ήρθε η μέρα που αποφάσισα να καταθέσω στον βωμό της κουζίνας μια συνταγή που, από καιρό, μου είχε κολλήσει! Γαλατόπιτα μήλου με σιρόπι μηλίτη-κανέλας. Ένας φρουτένιος συνδυασμός που απογειώνεται με το, γεμάτο άρωμα και γεύση, σιρόπι. Καλά, μη φανταστείς ότι η γαλατόπιτα θα απορροφήσει το σιρόπι όπως ένα ραβανί ή ένα παντεσπάνι αλλά τη νοστιμιά την παίρνει ωραιότατα κι ας κάθεται στην επιφάνεια το σιροπάκι αυτό. 😉 Η αλήθεια είναι ότι όταν την δοκιμάσεις δεν θα την χορταίνεις γιατί δεν είναι ένα βαρύ γλυκό, έχει την φρουτένια γεύση του μήλου και γιατί αυτό το σιρόπι είναι να το απολαμβάνεις με το κουτάλι κι όχι απλά στην γαλατόπιτα. Και μ' αυτή την γαλατομηλόπιτα κλείνει ο προ-Χριστουγέννων κύκλος των γλυκών γιατί τώρα πια έρχονται μελομακάρονα, κουραμπιέδες και όλα τα ...σχετικά!  Γαλατόπιτα μήλου με σιρόπι κανέλας-μηλίτη

Γαλατόπιτα μήλου με σιρόπι κανέλας-μηλίτη
Γαλατόπιτα μήλου με σιρόπι κανέλας-μηλίτη

Print Friendly and PDF
Περιγραφή:
Μερίδες: Ταψί 25x35 (12-15 μερίδες ανάλογα με το μέγεθος)
ΥΛΙΚΑ
Για την γαλατόπιτα
    • 1 λίτρο γάλα 
    • 250 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
    • 350 γρ. ζάχαρη καστανή (ή ζάχαρη καρύδας)
    • 2 κ.σ. μέλι
    • 100 γρ. βούτυρο
    • 3 αυγά
    • 1 φακελάκι βανίλια (ή 2 καψουλάκια βανιλίνης)
    • 2 κ.γλ. κανέλα
    • 2-3 μεγάλα μήλα κομμένα σε μικρούς κύβους

      Για το σιρόπι
        • 1 μπουκάλι ή ένα κουτάκι μηλίτη (330 ml)
        • 400 γρ. ζάχαρη
        • 2 ξυλάκια κανέλας
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        Για την γαλατόπιτα
        1. Βάζουμε τα ψιλοκομμένα μήλα με 2 κ.σ. από την καστανή ζάχαρη, το μισό βούτυρο και λίγη κανέλα σε ένα τηγάνι και τα αφήνουμε σε σιγανή φωτιά να ψηθούν λίγο και να καραμελώσουν.
        2. Αφού καραμελώσουν τα αποσύρουμε από τη φωτιά και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
        3. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το γάλα, το υπόλοιπο βούτυρο, την κανέλα, την ζάχαρη και το μέλι και αφήνουμε το μείγμα να ζεσταθεί αρκετά.
        4. Λίγο πριν αρχίσει το μείγμα να βράζει, προσθέτουμε το σιμιγδάλι (σαν βροχή) ανακατεύοντας συνεχώς για να μην σβολιάσει η κρέμα.
        5. Αφήνουμε την κρέμα σε μέτρια προς σιγανή φωτιά να "σφίξει", ανακατεύοντας συνεχώς.
        6. Μόλις  η κρέμα σφίξει, την αποσύρουμε από τη φωτιά για να κρυώσει λίγο.
        7. Αλείφουμε ένα ταψί με βούτυρο και το πασπαλίζουμε με λίγο σιμιγδάλι για να μην κολλήσει η κρέμα κατά το ψήσιμο.
        8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα.
        9. Μόλις πέσει λίγο η θερμοκρασία της κρέμας, προσθέτουμε τα μήλα και ανακατεύουμε.
        10. Τέλος, χτυπάμε τα 3 αυγά και τα προσθέτουμε στην κρέμα. Την ανακατεύουμε και την βάζουμε στο ταψί.
        11. Ρίχνουμε στην επιφάνεια, μερικά κομμάτια βούτυρο και ψήνουμε για 35-45 λεπτά ή μέχρις ότου η επιφάνεια της μηλο-γαλατόπιτας πάρει ένα ωραίο καστανό χρώμα.
        12. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο για να κρυώσει το γλυκό μέχρι να ετοιμάσουμε το σιρόπι.
        Για το σιρόπι
        1. Βάζουμε τον μηλίτη σε μια κατσαρόλα τον μηλίτη και περιμένουμε να φύγει ο αφρός. 
        2. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξυλάκι κανέλας και αφήνουμε το σιρόπι να βράσει για 6-7 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
        3. Αφήνουμε για 2 λεπτά ώστε να "πέσει" η θερμοκρασία του και περιχύνουμε με τα 2/3 του σιροπιού.
        4. Το υπόλοιπο σιρόπι, αν θέλουμε το κρατάμε για να το ρίχνουμε στην μερίδα που σερβίρουμε.

        Γαλατόπιτα μήλου με σιρόπι κανέλας-μηλίτη



        Tante Kiki
        4 Comments
        No