Παγωμένη τούρτα τιραμισού (χωρίς αυγά)


Παγωμένη τούρτα τιραμισού (χωρίς αυγά)

Καλοκαιράκι; Εεε ναι, λοιπόν! Μια ακόμα σχολική χρονιά (έστω και τόσο ιδιαίτερη) τελείωσε για τα δημοτικά, τα γυμνάσια, τις δύο τάξεις του λυκείου. Κάτι λίγο έμεινε ακόμα...κουράγιο παιδιά! Και από κει που έβρεχε κάθε μέρα και είχε ψύχρα μπήκαμε τρέχοντας στον καύσωνα! Άντε να βγάλεις άκρη! Έφτασε λοιπόν η εποχή που περιμέναμε εναγωνίως για να αρχίσουμε τα παγωτά και το μέτρημά τους! Παλιά! Όχι τώρα γιατί τώρα με κάθε ευκαιρία... να κι ένα παγωτό στο τραπέζι! Ακόμα και τα Χριστούγεννα! Μα... έχουμε τόσο ανάγκη πια τις ενδορφίνες που κατακλύζουν τον εγκέφαλο όταν απολαμβάνουμε αυτή την λίγο ένοχη απόλαυση! Δεν συμφωνείτε;

Παγωμένη τούρτα τιραμισού (χωρίς αυγά)

Κάθε παγωτό είναι μοναδικό! Κάθε ευκαιρία για παγωτό είναι μια γιορτή! Ωστόσο αυτή τη φορά βρήκα ακόμα μια πολύ καλή ευκαιρία για παγωμένη απόλαυση... τις άριστες βαθμολογίες των κοριτσιών που σηματοδότησε το τέλος τους Δημοτικού για την μικρή και της πρώτης τάξης του Λυκείου για την μεγάλη, μετά από μια τόσο ιδιαίτερη χρονιά! Το παγωτό για το Κυριακάτικο οικογενειακό τραπέζι έπρεπε να είναι αντάξιό τους!! Και ήταν, αυτό είναι σίγουρο!

Παγωμένη τούρτα τιραμισού (χωρίς αυγά)

Μια παγωμένη τούρτα με περισσή νοστιμιά, ειδικά για όσους λατρεύουν τον καφέ και το γλυκό τυραμισού αλλά και μια ακόμα όπου τον καφέ είχε αντικαταστήσει το ρόφημα σοκολάτας για όσους δεν θέλουν ή δεν κάνει να καταναλώνουν καφέ. Οι δύο, αυτές, εκδοχές της παγωμένης τούρτας... με το σιρόπι καφέ και η άλλη με το σιρόπι σοκολάτας (είπαμε... για τους ανήλικους 😉 ή τους σοκολατομανείς 😄) έτσι κι αλλιώς χαμένες δεν πρόκειται να πάνε. Το παγωτό άνετα διατηρείται στην κατάψυξη για έναν, τουλάχιστο, μήνα αν και το δικό μας δεν φτάνει ποτέ το δεκαπενθήμερο!! Πέρα όμως απ' αυτό, κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί σε ένα παγωτό με φρέσκα υλικά, σπιτικό και, ειδικά, με μαλακή, υπέροχη υφή και γεύση που γίνεται εύκολα με το μίξερ, χωρίς παγωτομηχανή! 

Παγωμένη τούρτα τιραμισού (χωρίς αυγά)

Τούρτα παγωτού τιραμισού (χωρίς αυγά)
Παγωμένη τούρτα τιραμισού (χωρίς αυγά)

           Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Η αγαπημένη γεύση του τιραμισού τώρα και σε παγωτό!
Μερίδες: Τσέρκι 22-24 εκ.  -  10-12 κομμάτια
ΥΛΙΚΑ
    • 1 φυτική κρέμα γάλακτος 500 ml
    • 500 γρ. μασκαρπόνε
    • 120 γρ. ζαχαρούχο γάλα
    • 1 φακελάκι βανίλια
    • 3 κ.σ. αμαρέτο
    • 1 πακέτο μπισκότα σαβαγιάρ
    • 200 ml νερό ζεστό     
    • 4 κ.γλ. δυνατό εσπρέσσο (σκόνη) (ή 4 κ.γλ. ρόφημα σοκολάτας)
    • 200 γρ. ζάχαρη 
    • 12 μπισκότα σαβαγιάρ
    • κακάο για το πασπάλισμα
    • 100 γρ. κουβερτούρα σε νιφάδες
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      1. Για να φτιάξουμε το σιρόπι, βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το νερό, τον καφέ εσπρέσο (ή το ρόφημα σοκολάτας) και τη ζάχαρη.
      2. Τα αφήνουμε να βράσουν για 1-2 λεπτά και τα αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνοντας το σιρόπι να κρυώσει πριν το χρησιμοποιήσουμε για να βρέξουμε τα μπισκότα.
      3. Χτυπάμε στο μίξερ το μασκαρπόνε για λίγο έτσι ώστε να το αφρατέψουμε.
      4. Χτυπάμε την φυτική κρέμα γάλακτος με το ζαχαρούχο γάλα, την βανίλια και το αμαρέτο, μέχρι να έχουμε μια παχύρρευστη (όχι σφιχτή) σαντιγύ.
      5. Προσθέτουμε τη σαντιγύ στο μασκαρπόνε και τα χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν.
      6. Βάζουμε ένα τσέρκι 22-24 εκ. επάνω σε πιατέλα (που μπαίνει στην κατάψυξη) και ρίχνουμε μέσα λίγη από την κρέμα που την έχουμε μοιράσει σε 3 μέρη.
      7. Επάνω, τοποθετούμε τα 6 από τα σαβαγιάρ αφού πρώτα τα βρέξουμε καλά στο σιρόπι του καφέ.
      8. Πασπαλίζουμε με λίγο κακάο και λίγες από τις νιφάδες κουβερτούρας.
      9. Απλώνουμε λίγη ακόμα από την κρέμα.
      10. Τοποθετούμε τα υπόλοιπα 6 σαβαγιάρ αφού τα βρέξουμε πρώτα καλά στο σιρόπι του καφέ.
      11. Απλώνουμε την υπόλοιπη κρέμα και βάζουμε στην κατάψυξη.
      12. Αφού κρυώσει και σφίξει το παγωτό, πριν να το σερβίρουμε το πασπαλίζουμε με κακάο και τέλος τις νιφάδες κουβερτούρας και σερβίρουμε.

      ΣΗΜΕΙΩΣΗ
      Εννοείται, ότι για να κάνουμε τις 2 εκδοχές της τούρτας, κάνουμε 2 τούρτες και άρα διπλασιάζουμε τα υλικά, αντικαθιστώντας απλώς την πρώτη ύλη στο σιρόπι με το οποίο βρέχουμε τα σαβαγιάρ.

      Παγωμένη τούρτα τιραμισού (χωρίς αυγά)

      Tante Kiki
      0 Comments
      No