Λαγάνα στο μίξερ... γρήγορη και επιτυχημένη


Λαγάνα στο μίξερ... γρήγορη και επιτυχημένη

Καλησπέρα σας! Μια ακόμα χρονιά κατέφθασαν τα κούλουμα και οι λαγάνες. Πρέπει να το παραδεχθώ! Με τις λαγάνες έχω ένα κόλλημα! Πρέπει να το ομολογήσω... όσες συνταγές κι αν έχω ψάχνω κι άλλες!!! "Αυτό αγγίζει τα όρια της διαστροφής" μου είπε αγαπημένο πρόσωπο εντελώς καλοπροαίρετα και γελώντας. "Φούρναρης της Καθαράς Δευτέρας θα γίνεις;;" συνέχισε! " Όχι καλέ" του απάντησα "αλλά να... οι λαγάνες πέρα από το αγαπημένο άζυμο ψωμί της Καθαράς Δευτέρας γίνονται και τέλεια σάντουιτς με το ψωμάκι να ανοίγει σαν ...τσεπούλα για να χωρέσεις μέσα του ό,τι λιχουδιά έχεις κατά νου, αλμυρή ή γλυκιά! Με ή χωρίς σουσάμι, με ή χωρίς καλαμποκάλευρο, η λαγάνα, εξακολουθεί να σου παίρνει το μυαλό με την αφράτη, μαλακή ψίχα της και την κρατσανιστή κρούστα!

Λαγάνα στο μίξερ... γρήγορη και επιτυχημένη

Εξάλλου, η καλοφτιαγμένη λαγάνα πώς ξεχωρίζει; Σίγουρα όχι από το πόσο τραγανή είναι η κρούστα γιατί αυτά είναι γούστα ...άλλος θέλει τραγανή κρούστα, άλλος πιο μαλακή. Σίγουρα όχι από το πάχος της μια και άλλοι την θέλουν πιο χοντρούλα κι άλλη πιο ...skinny (που λένε και στο χωριό μου)! Η καλοφτιαγμένη λαγάνα ξεχωρίζει από το πόσο εύκολα χωρίζει το πάνω με το κάτω μέρος της δηλαδή από το πόσο εύκολα ανοίγει σαν τσεπούλα για να χωρέσει τα καλούδια που λαχταράμε. 

Λαγάνα στο μίξερ... γρήγορη και επιτυχημένη

Για πρόσεξε στην φωτογραφία... είδες πόσο πρόθυμη φαίνεται να γίνει ...τσεπούλα; Μεγάλη, κομμένη σε κομμάτια ή μικρή ατομική, στο ταπεράκι για το σχολείο ή το γραφείο, στην σακουλίτσα για το πικ νικ ή για το πάρκο όπου ένα μικρό στοματάκι θα έρχεται να παίρνει μια μπουκίτσα την ώρα που θα παίζει Φαντάσου τώρα να αγγίζεις την λαγάνα και η πρώτη αίσθηση να είναι αφρατοτραγανή, μοσχοβολιστή κι όταν φτάνει στο στόμα με την πρώτη μπουκιά να σε ξετρελλαίνει με την υπέροχη γεύση της. Μοναδική νοστιμιά και απόλαυση! Γι αυτό λέω... η λαγάνα δεν χρειάζεται μόνον την Καθαρά Δευτέρα! 

Λαγάνα στο μίξερ... γρήγορη και επιτυχημένη

Και η συγκεκριμένη λαγάνα σου υπόσχομαι δεν θα σε κουράσει καθόλου! Δεν έχει ζύμωμα στο χέρι, μια και ζυμώνεται στο μίξερ αλλά δεν έχει και μεγάλο χρόνο αναμονής. Μέσα σε λίγο χρόνο βρίσκεται στο ταψί για το πρώτο της φούσκωμα κι αν το ταψί το βάλεις στον φούρνο μειώνεις και τον χρόνο φουσκώματος. Τί άλλο, άραγε, θέλεις για να την ετοιμάσεις με υλικά που ξέρεις την ποιότητά τους; 

Λαγάνα στο μίξερ... γρήγορη και επιτυχημένη

Λαγάνα στο μίξερ
Λαγάνα στο μίξερ... γρήγορη και επιτυχημένη

Print Friendly and PDF
Περιγραφή : Λαχταριστή λαγάνα στο μίξερ, χωρίς ζύμωμα στο χέρι και χωρίς πολύ χρόνο αναμονής.
Κομμάτια: 4 λαγάνες
ΥΛΙΚΑ
    • 500 γρ. αλεύρι σκληρό
    • 350 γρ. χλιαρό νερό
    • 9 γρ. ξηρή μαγιά (1 φακελάκι)
    • 1 κ.γλ. μέλι
    • 10 γρ. αλάτι
    • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
    Για την επιφάνεια
    • 4 κ.σ. νερό
    • 2 κ.γλ. μέλι
    • Σουσάμι & καλαμποκάλευρο 
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      1. Στο μπολ του μίξερ, βάζουμε το νερό, 2 κ.σ. αλεύρι, την ζάχαρη και την μαγιά.
      2. Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά, έτσι ώστε η μαγιά να φουσκώσει και να ενεργοποιηθεί.
      3. Μόλις περάσει αυτός ο χρόνος, προσθέτουμε στο μπολ το ελαιόλαδο, το αλάτι και το αλεύρι.
      4. Αφήνουμε το μίξερ να ζυμώσει τη ζύμη για 5-7 λεπτά έτσι ώστε να ενεργοποιηθεί η γλουτένη και να αποκτήσει ελαστικότητα η ζύμη.
      5. Αλείφουμε τα χέρια μας με λίγο ελαιόλαδο και ανασηκώνουμε την μαλακή ζύμη για να την ξεκολλήσουμε από τον κάδο του μίξερ.
      6. Αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και το μπολ και ξαναβάζουμε τη ζύμη μέσα.
      7. Καλύπτουμε το μπολ με διαφανή μεμβράνη και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος (ή στον φούρνο της κουζίνας στους 40 βαθμούς) για 2 ώρες έτσι ώστε η ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε όγκο.
      8. Αφού φουσκώσει, ξεφουσκώνουμε και βγάζουμε τη ζύμη από το μπολ και την χωρίζουμε σε δύο μέρη.
      9. Καλύπτουμε δύο λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
      10. Αρχίζουμε να ανοίγουμε την κάθε μια μπάλα ζύμης με τα χέρια και την βάζουμε στο ταψί.
      11. Εάν χρειάζεται, χρησιμοποιούμε και τον πλάστη για να ανοίξουμε ακόμα περισσότερο την ζύμη.
      12. Αφήνουμε το ταψί σε ζεστό μέρος για 30-35 λεπτά για να ξαναφουσκώσουν οι λαγάνες.
      13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου, στις αντιστάσεις (εάν έχουμε πάνω από 1 ταψί ψήνουμε στον αέρα αυξάνοντας λίγο τον χρόνο ψησίματος)
      14. Ανακατεύουμε σε μπολ το νερό με την ζάχαρη και αλείφουμε τις λαγάνες.
      15. Κάνουμε στην επιφάνειά τους τις κλασσικές δαχτυλιές και μετά πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι ή με καλαμποκάλευρο.
      16. Ψήνουμε για 20-30 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν οι λαγάνες ένα ωραίο καστανόξανθο χρώμα.
      17. Για μαλακή κόρα απλά βγάζοντας τις λαγάνες από τον φούρνο τις ψεκάζουμε με λίγο νερό και τις σκεπάζουμε για 5 λεπτά με μια καθαρή πετσέτα.

      Λαγάνα στο μίξερ... γρήγορη και επιτυχημένη
      Πηγή: ΕΔΩ, Άκης Πετρετζίκης

      Tante Kiki
      5 Comments
      No