Κοτόπουλο στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια


Κοτόπουλο στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια

Στιφάδο ελληνικό ή μπουργκινιόν γαλλικό; Δύο συνταγές που μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, που είναι παραλλαγές της ίδιας γαστρονομικής ιδέας. Δύο πιάτα που λατρεύω σε κάθε τους εκδοχή, με ή χωρίς σάλτσα, με ή χωρίς καρότα, με κρέας ή πουλερικό.

Κοτόπουλο στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια

Από την Πέμπτη το σκεφτόμουν! Το φθινόπωρο δηλώνει απερίφραστα την παρουσία του με τις πρώτες ψύχρες, τη μουντάδα και τους πάγκους στη λαϊκή να γεμίζουν από υπέροχα μανιτάρια αλλά και κάστανα. Μπορείτε να τους αντισταθείτε; Εγώ όχι! Στο ψυγείο πάντα έχω βρασμένα κάστανα (τα προτιμώ από τα ψημένα) και, σχεδόν, κάθε Τρίτη, που πάω στη λαϊκή, τιμώ δεόντως τα μανιτάρια... πότε άσπρα πορτομπέλο, πότε καστανά και πότε πλευρώτους.

Κοτόπουλο στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια

Από τα μέσα της εβδομάδας, λοιπόν, σκεφτόμουν αυτό το πιάτο και να που σήμερα θέλω να μοιραστώ μαζί σας μια καταπληκτική γεύση κι ένα ιδιαίτερο άρωμα φθινοπώρου που μας οδηγούν αργά αλλά σταθερά προς τον χειμώνα. Αυτό το πιάτο το αγάπησα κι όχι μόνον εγώ αλλά και η μεγάλη μου ανιψιά, η μαμά μου κι ο μπαμπάς μου. Οι υπόλοιποι διαφώνησαν, ο κάθε ένας για τους δικούς του λόγους. Η μικρή μου ανιψιά γιατί δεν τρώει κρεμμύδια και μανιτάρια. Η αδελφή μου και ο γαμπρός μου γιατί δεν θέλουν την κανέλα, το μπαχάρι και τα κάστανα σε φαγητό. Ένα έχω να πω... έχασαν! 

Κοτόπουλο στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια

Βέβαια, όλα τούτα φαντάζουν ασήμαντες λεπτομέρειες γιατί ακόμα και τώρα, την ώρα που γράφω τούτες τις γραμμές η γευστική μου μνήμη έχει καταγράψει ανεξίτηλα το άρωμα και τη νοστιμιά που απολαύσαμε το μεσημέρι! Μοναδική έκρηξη γεύσεων από την πρώτη κιόλας μπουκιά κι όσο τρως τόσο το άρωμα σε σαγηνεύει! 

Κοτόπουλο στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια

Προσωπικά με γοήτευσε τόσο αυτό το πιάτο που δεν το συνόδευσα παρά μόνον με λίγο ψωμί... τίποτα άλλο γιατί δεν ήθελα να χάσω ούτε ελάχιστο από την εκρηκτική ποικιλία των γεύσεών του... μανιτάρι, κάστανο, κρεμμυδάκι και μια σάλτσα ...μοναδική! 

Κοτόπουλο στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια

Κι όσο κρατούσε η φωτογράφιση, που έγινε πριν το απολαύσω, δεν έβλεπα την ώρα να καθίσω μπροστά στο πιάτο μου και να πάρω το πιρούνι... Κι έπειτα, όταν, επιτέλους, έφτασε η στιγμή να γευθώ κι εγώ αυτό που έφτιαξα και φωτογράφισα τιμώντας το σαν το... καλύτερο μοντέλο, αποζημιώθηκα για την αναμονή. Γι αυτό επιμένω... αξίζει να το δοκιμάσετε! Κι αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε καρότο σε ροδέλες και κόκκινη πιπεριά σε καρεδάκια, να αφαιρέσετε την κανέλα ή τα μοσχοκάρφια αλλά μην αφαιρέσετε ούτε το μπαχάρι ούτε τα φύλλα δάφνης. Απολαύστε το κι αφήστε το να σας οδηγήσει στον τελευταίο μήνα του φθινοπώρου.

Κοτόπουλο στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια

Κοτόπουλο στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια
Κοτόπουλο στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια

Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Ένα κλασσικό πιάτο  φτιαγμένο με νέα οπτική και σίγουρα πολύ πιο πλούσιο σε γεύσεις και αρώματα
Μερίδες: 3-4
ΥΛΙΚΑ
    • 3 μπουτάκια κοτόπουλου χωρίς κόκκαλο
    • 750 γρ. κρεμμυδάκια για στιφάδο, κατεψυγμένα
    • 500 γρ. μανιτάρια πορτομπέλο λευκά
    • 400 γρ. κάστανα ολόκληρα ή στη μέση βρασμένα
    • 200 γρ. συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
    • 2 κ.σ. πελτέ ντομάτας
    • 4-5 φέτες λιαστής ντομάτας σε ελαιόλαδο
    • 300 ml κόκκινο, ημίγλυκο κρασί
    • 150 ml ελαιόλαδο
    • 2 φύλλα δάφνης
    • 2-3 μοσχοκάρφια (γαρίφαλα)
    • 1 πρέζα κανέλα
    • 1 πρέζα μπαχάρι
    • 1 πρέζα ζάχαρη
    • Αλάτι & μαύρο πιπέρι
      ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
      1. Κόβουμε τα μπουτάκια κοτόπουλου σε κομμάτια μεγάλα ή στη μέση.
      2. Καθαρίζουμε και κόβουμε τα μανιτάρια σε μεγάλα κομμάτια.
      3. Βράζουμε ή ψήνουμε τα κάστανα, τόσο όσο να μπορούν να καθαριστούν και να μείνουν ολόκληρα ή κομμένα στη μέση.
      4. Ψιλοκόβουμε τις λιαστές ντομάτες.
      5. Βάζουμε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και μόλις ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε τα μανιτάρια.
      6. Τα αφήνουμε να σοταριστούν για λίγο και προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια.
      7. Αφού σοταριστούν όλα μαζί, προσθέτουμε τις λιαστές ντομάτες και τα κομμάτια του κοτόπουλου.
      8. Αφήνουμε και πάλι για λίγο έτσι ώστε το κοτόπουλο να αρχίσει να αλλάζει χρώμα και σβήνουμε με το κρασί.
      9. Βράζουμε για 1-2 λεπτά (για να εξατμιστεί το αλκοόλ) και προσθέτουμε τον πελτέ και τον συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας.
      10. Προσθέτουμε, επίσης, το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, την κανέλα, τα μοσχοκάρφια, τη ζάχαρη, αλάτι και πιπέρι (όσο συνήθως βάζει ο  καθένας στο φαγητό του) και τέλος, ζεστό νερό τόσο όσο να καλύπτονται τα υλικά.
      11. Σε απλή κατσαρόλα:  --Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε με το καπάκι της κατσαρόλας μισόκλειστο για 35-45 λεπτά ή μέχρις ότου μαλακώσουν τα κρεμμυδάκια και το κοτόπουλο. -- Ύστερα προσθέτουμε τα κάστανα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για άλλα 5 λεπτά έτσι ώστε να βράσουν για λίγο μέσα στη σάλτσα και να χυλώσει η σάλτσα.
      12. Σε χύτρα ταχύτητος:  --Κλείνουμε την χύτρα και την βάζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρις ότου αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα. Χαμηλώνουμε την φωτιά και αφήνουμε να βράσει το φαγητό για 20 λεπτά. --Ανοίγουμε την χύτρα και προσθέτουμε τα κάστανα. --Αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε σιγανή φωτιά ** για άλλα 5-6 λεπτά ή μέχρι να χυλώσει η σάλτσα του.
      ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
      ** Μπορούμε να το βράσουμε (με ανοιχτή τη χύτρα) και σε λίγο πιο δυνατή φωτιά για πιο γρήγορα αλλά θα πρέπει να είμαστε συνεχώς πάνω από την χύτρα για να μην καεί.
      * Το ίδιο φαγητό είναι εξίσου νόστιμο και χωρίς το κοτόπουλο ή άλλο κρέας... απλά και μόνον με τα υπόλοιπα υλικά γίνεται ένα νοστιμότατο νηστίσιμο ή χορτοφαγικό πιάτο.

      Κοτόπουλο στιφάδο με κάστανα και μανιτάρια
      Tante Kiki
      14 Comments
      No