Το ελληνικό ...brunch, γκιουζλεμέδες με κασκαβάλι, λαχανικά και αυγά


Το ελληνικό ...brunch, γκιουζλεμέδες με κασκαβάλι, λαχανικά και αυγά

Καλό μήνα!! Μακάρι ο Αύγουστος να είναι πιο χαρούμενος από τον Ιούλιο! Καλοκαιράκι και brunch πάνε μαζί ...έτσι δεν είναι; Αν και το να ξυπνάει κάποιος λίγο αργότερα είναι μια συνήθεια που δεν έχει εποχή, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, το καλοκαίρι κατά την διάρκεια της άδειας αυτό γίνεται αγαπημένη συνήθεια.
Ειδικά όσοι δεν αγαπούν το πρωινό μπάνιο αλλά το απογευματινό θα βρουν σ' αυτό το ποστ την χαρά τους! Αλλά σίγουρα θα το αγαπήσουν και όσοι παραμένουν, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα, στην πόλη μια που έχουν την άνεση να απολαύσουν, μέσα σε τούτη τη ζέστη, ένα ελαφρύ αλλά πολύ χορταστικό και απολαυστικό πρωινό και γεύμα μαζί.


Το ελληνικό ...brunch, γκιουζλεμέδες με κασκαβάλι, λαχανικά και αυγά

Αυτούς τους γκιουζλεμέδες, όμως, τους αγάπησα για άλλο λόγο... γιατί μοιάζουν με πίτα και οι πίτες, για μένα, είναι ...εθισμός! Εξάλλου, αντικειμενικά είναι ένα ιδανικό και υπερχορταστικό γεύμα ή δείπνο. Αλλά και για μαζώξεις και για πάρτυ είναι ιδανικό! Κι έπειτα, είναι κι αυτό το κασκαβάλι Λήμνου, ένα ημίσκληρο, αιγοπρόβειο τυρί που ο τρόπος παραγωγής του χάνεται στα βάθη των αιώνων και που το άρωμά του με σαγηνεύει πάντα και δεν μου αφήνει περιθώρια αντίστασης.


Το ελληνικό ...brunch, γκιουζλεμέδες με κασκαβάλι, λαχανικά και αυγά

Ξεφυλλίζοντας, λοιπόν, το περιοδικό "Γαστρονόμος", το μάτι μου έπεσε πρώτα στην, γεμάτη χρώματα, φωτογραφία και μετά έτρεξε στην συνταγή. Θέμα απόφασης δεν υπήρχε... το να τους φτιάξω ήταν μονόδρομος! Ωστόσο, κάτι διαφορετικό ήθελα στην συνταγή, κάτι για να τους φέρω στις δικές μου γευστικές προτιμήσεις, έτσι μπήκαν οι πιπεριές (άλλη λατρεία) και το κασκαβάλι Λήμνου, επιλογές που τους ταίριασαν καταπληκτικά!

Το ελληνικό ...brunch, γκιουζλεμέδες με κασκαβάλι, λαχανικά και αυγά

Τί λάθος έκανα; 
Επειδή ήμουν αναποφάσιστη όσον αφορά στο να προσθέσω το αυγό ολόκληρο ή ελαφρά χτυπημένο τα έκανα ...σαλάτα! Τα μισά αυγά τα χτύπησα λίγο και τα άλλα μισά τα έβαλα ολόκληρα. Ωστόσο, ο χώρος που άφησα, δηλαδή η "λακούβα" ή ο "κρατήρας" (όπως κι αν το πώ) δεν ήταν  αρκετά άνετος και τα"τοιχώματά" του δεν στάθηκαν ικανά για να κρατήσουν το αυγό με αποτέλεσμα μέχρι,  το χτυπημένο αυγό, να πήξει να έχει χυθεί προς κάθε κατεύθυνση!! Ούφφφφ!!! Όσο για τα υπόλοιπα μισά αυγά που τα έβαλα ολόκληρα είχαν καλύτερη τύχη αλλά πάλι όχι την ιδανική μια και λίγο από το ασπράδι "δραπέτευσε" αλλά, ευτυχώς, όχι όλο!!! 
ΠΡΟΣΟΧΗ λοιπόν στο Νο 12 της διαδικασίας!!!  Είναι ζωτικής σημασίας!

Το ελληνικό ...brunch, γκιουζλεμέδες με κασκαβάλι, λαχανικά και αυγά

ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα (8 γκιουζλεμέδες)

Για τη ζύμη των γκιουζλεμέδων
  • 500 γρ. αλεύρι κίτρινο, σκληρό
  • 1 κ.γλ. μαγιά ξηρή
  • 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι
  • 140-170 ml χλιαρό νερό
  • 120 γρ. τυρί κασκαβάλι Λήμνου, ψιλοτριμμένο 
  • 80 γρ. βούτυρο λιωμένο (σε θερμοκρασία δωματίου) για τα φύλλα
Για την "γέμιση"
  • 8 γεμάτες κ.σ. τυρί Μελίχλωρο (1 για κάθε γκιουσλεμέ)
  • 7 πιπεριές (2 κίτρινες - 2 κόκκινες - 2 πορτοκαλί - 1 πράσινη)
  • 300 γρ. σπανάκι
  • 4 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα (το άσπρο και το πράσινο μέρος)
  • 1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
  • 8 αυγά μικρά
    Το ελληνικό ...brunch, γκιουζλεμέδες με κασκαβάλι, λαχανικά και αυγά
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ετοιμάζουμε τη ζύμη των γκιουζλεμέδων
  1. Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαγιά, το ελαιόλαδο και το μισό χλιαρό νερό.
  2. Στο υπόλοιπο νερό προσθέτουμε και διαλύουμε το αλάτι.
  3. Ανακατεύουμε καλά και σταδιακά προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό ζυμώνοντας έως ότου έχουμε μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη.
  4. Ρίχνουμε λίγο αλεύρι στο μπολ, βάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 30-45 λεπτά έτσι ώστε να ξεκουραστεί και να φουσκώσει.
Ετοιμάζουμε την "γέμιση"
  1. Βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι λίγο ελαιόλαδο και σωτάρουμε το σπανάκι και τα κρεμμυδάκια για 1-2 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε λίγο νερό και αφήνουμε να βράσουν για λίγο μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
  3. Βγάζουμε το σπανάκι από το τηγάνι και βάζουμε τις πιπεριές μαζί με ελάχιστο ελαιόλαδο και λίγο νερό να πάρουν μια βράση μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς.
Φτιάχνουμε τους γκιουζλεμέδες
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Χωρίζουμε το βούτυρο και το κασκαβάλι σε 4 μέρη.
  3. Σε μια ξύλινη επιφάνεια αλευρωμένη, ανοίγουμε τη ζύμη σε λεπτό φύλλο, με πάχος 3-4 χιλιοστά.
  4. Αλείφουμε με το 1/4 από το λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζουμε με το 1/4 από το τριμμένο κασκαβάλι.
  5. Διπλώνουμε στα τέσσερα το φύλλο, σαν πακέτο (όπως κάνουμε και στην σφολιάτα) και ξανανοίγουμε σε λεπτό φύλλο.
  6. Επαναλαμβάνουμε άλλες τρεις φορές την ίδια διαδικασία.
  7. Τέλος, ανοίγουμε σε παραλληλόγραμμο φύλλο διαστάσεων 30x45 εκατοστά και το κόβουμε σε 8 κομμάτια (10x15 εκ. το κάθε κομμάτι).
  8. Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και τοποθετούμε επάνω τα κομμάτια της ζύμης.
  9. Τα αφήνουμε για 10-15 λεπτά να ξεκουραστούν.
  10. Ψήνουμε τους γκιουζλεμέδες για 10-15 λεπτά ή έως ότου δούμε ότι έχουν φουσκώσει (χωρίς να ροδίσουν ιδιαίτερα).
  11. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία στους 170 βαθμούς Κελσίου.
  12. Χωρίζουμε τα λαχανικά της γέμισης σε 8 μέρη.
  13. Με ένα κουτάλι, πιέζουμε τον γκιουσλεμέ στην μέση που είναι φουσκωμένος για να τον ξεφουσκώσουμε λίγο και να κάνει ένα μικρό βαθούλωμα.
  14. Με το ίδιο κουτάλι,  βάζουμε επάνω στον γκιουζλεμέ το ανάλογο μείγμα της γέμισης και μια κουταλιά τριμμένο κασκαβάλι αφήνοντας στο κέντρο μια λακούβα τόση ώστε να χωράει το αυγό (ολόκληρο ή χτυπημένο).
  15. Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά έως ότου ροδίσει το φύλλο.
  16. Βγάζουμε από τον φούρνο και απολαμβάνουμε.
Το ελληνικό ...brunch, γκιουζλεμέδες με κασκαβάλι, λαχανικά και αυγά
Tante Kiki
10 Comments
No