Κοτόπουλο κοκκινιστό με μελιτζάνες και πατάτες


Κοτόπουλο κοκκινιστό με μελιτζάνες και πατάτες

Προχθές, που λες, ζεστό, καλοκαιρινό βραδάκι, καθισμένοι στην βεράντα κι έχοντας ένα ποτήρι κρύο νερό μπροστά μας συζητούσαμε για το κυριακάτικο φαγητό. Τί να φτιάξω, τί να ετοιμάσω... μια και η παρουσία μιας φίλης θα έκανε τη μέρα και την κυριακάτικη μάζωξη λίγο διαφορετική. Ο ένας δεν ήθελε μοσχάρι, η άλλη αρνούνταν πεισματικά το χοιρινό, η τρίτη ήθελε μπιφτέκια και η μικρή... κοτόπουλο! Άντε βγάλε άκρη! Κι επειδή ...όπου λαλούν πολλά κοκκόρια αργεί να ξημερώσει ...όπως έλεγε και η γιαγιά μου, η τελική απόφαση πάρθηκε εντελώς δημοκρατικά από ένα άτομο... δηλαδή εμένα! Στο κάτω κάτω, "εγώ θα μαγειρέψω" έθεσα το ατράνταχτο επιχείρημα κι όλοι έκαναν πέρα! χαχαχα.. μου αρέσουν οι "δημοκρατικές διαδικασίες" κάποιες φορές, είναι απαραίτητες ...πώς να το κάνουμε!!

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μελιτζάνες και πατάτες

Κοτόπουλο λοιπόν αλλά τί κοτόπουλο; Κοκκινιστό και μάλιστα στην κατσαρόλα. Αθάνατο ελληνικό φαγητό, χρόνια τώρα. Ποιός μπορεί να του αντισταθεί; Συνήθως, στην οικογένειά μας το κοκκινιστό κοτόπουλο συνηθίζουμε να το κάνουμε με ρύζι, μακαρόνια, πατάτες. Τούτη τη φορά, με οδηγό τη φαντασία και τη διάθεση για κάτι λίγο διαφορετικό οι μελιτζάνες έκαναν την εμφάνισή τους. Γιατί όχι; Ποιος λέει, δηλαδή, ότι οι μελιτζάνες γίνονται μόνον με κρέας; Το αποτέλεσμα; Τόσο νόστιμο, σχεδόν θεϊκό, που υιοθετήθηκε απ' όλους και μπήκε στον κατάλογο με τα αγαπημένα!

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μελιτζάνες και πατάτες

Καλοκαιρινό φαγητό, σχεδόν κλασσικό που δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Ο συνδυασμός της μελιτζάνας με την πατάτα με την κατακόκκινη σάλτσα από φρέσκες ντομάτες μαζί με την ρίγανη και τον βασιλικό δημιουργούν ένα ακαταμάχητο πιάτο. Από την άλλη το κοτόπουλο κάνει τη νοστιμιά αυτή πιο ελαφριά και εύπεπτη και είναι ιδανικό για όσους δεν θέλουν το μοσχάρι.

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μελιτζάνες και πατάτες

Γι αυτό σου λέω... κάποιες φορές οι "δημοκρατικές διαδικασίες" πρέπει να υπάρχουν, ειδικά στην κουζίνα! Δοκίμασε να το φτιάξεις κι εσύ έτσι το κοτόπουλο μια και είναι εύκολο, γρήγορο και πεντανόστιμο. Εξάλλου, ψήνοντας τις μελιτζάνες και τις πατάτες από την προηγούμενη μέρα, ο χρόνος προετοιμασίας του φαγητού μειώνεται δραστικά. 


Κοτόπουλο κοκκινιστό με μελιτζάνες και πατάτες

Άσε που μπορείς να το μαγειρέψεις από την προηγούμενη μέρα και να είναι ακόμα πιο νόστιμο μετά το ζέσταμα κι επιπλέον μπορείς να το κάνεις σε χύτρα ταχύτητας και να γίνει σε 25 λεπτά (20 λεπτά για το κοτόπουλο κι άλλα 5-6 λεπτά με ανοιχτή τη χύτρα αφού προσθέσουμε τις ψημένες μελιτζάνες και πατάτες). Τί άλλο να ζητήσει κανείς; 

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μελιτζάνες και πατάτες


Κοτόπουλο με μελιτζάνες και πατάτες

Print Friendly and PDF
Περιγραφή: Πιάτο καλοκαιρινό και ιδιαίτερα πλούσιο σε γεύση και άρωμα
Μερίδες: 4-6 ανάλογα το μέγεθος
ΥΛΙΚΑ
    • 4 μπουτάκια κοτόπουλου, χωρίς κόκκαλο, κομμένα στη μέση
    • 4-5 μελιτζάνες (κατά προτίμηση άσπρες)
    • 4-5 μέτριες πατάτες
    • 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
    • 5 μεγάλες ντομάτες, ξεφλουδισμένες 
    • 1 πιπεριά Φλωρίνης, σε καρεδάκια
    • 1 σκελίδα σκόρδο
    • 200 ml κόκκινο κρασί
    • Ελαιόλαδο 
    • 1/2 κ.γλ. ρίγανη
    • 1/2 κ.γλ. βασιλικό
    • 1 κ.γλ. ζάχαρη
    • Αλάτι - Πιπέρι 
    • Ψιλοκομμένο μαϊντανό για το σερβίρισμα
        
        ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ
        1. Από την προηγούμενη μέρα (προαιρετικά) καθαρίζουμε και κόβουμε σε φέτες χοντρές (ή σε κύβους) τις μελιτζάνες και τις πατάτες.
        2. Τις βάζουμε σε νερό με αλάτι και τις αφήνουμε για μισή ώρα έτσι ώστε να ξεπικρίσουν*.
        3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
        4. Απλώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε μια λαμαρίνα φούρνου και τις τοποθετούμε δίπλα δίπλα.
        5. Τις αλατίζουμε ελαφρά και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
        6. Σε μια άλλη λαμαρίνα φούρνου, καλυμμένη με αντικολλητικό χαρτί, τοποθετούμε τις πατάτες.
        7. Τις αλατίζουμε και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
        8. Βάζουμε τις λαμαρίνες στον φούρνο για να ψηθούν οι πατάτες και οι μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν το χρώμα της ψημένης (όχι παραψημένης) μελιτζάνας (περίπου 20-30 λεπτά, ανάλογα με τον φούρνο). 
        9. Οι πατάτες που θα πρεπει να έχουν ψηθεί τόσο ώστε να κάνουν κρούστα ψημένης πατάτας και να ροδίσουν λίγο στις άκρες.
        10. Μόλις ψηθούν τις βάζουμε σε μπολ και τις διατηρούμε στο ψυγείο για την επόμενη μέρα.
        11. Την επόμενη μέρα, βάζουμε στην κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά και το κοτόπουλο μαζί.
        12. Μόλις σοταριστούν ελαφρά, προσθέτουμε το κρασί και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει έως ότου εξατμιστεί το αλκοόλ.
        13. Προσθέτουμε τις ντομάτες πολτοποιημένες (ή ψιλοκομμένες), τη ζάχαρη, τη ρίγανη, τον βασιλικό, αλάτι και πιπέρι (όσο συνηθίζουμε) και 1 ποτήρι νερό.
        14. Αφήνουμε το κοτόπουλο να βράσει σε σιγανή φωτιά για 40 -50 λεπτά, περίπου, μέχρι να δούμε ότι είναι σχεδόν έτοιμο. 
        15. Εάν δούμε ότι τα υγρά του μειώνονται πολύ, προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό.
        16. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τις ψητές μελιτζάνες και τις πατάτες και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για άλλα 5-10 λεπτά και να μείνει με την σάλτσα του.
        17. Σερβίρουμε το φαγητό χλιαρό, το πασπαλίζουμε με φρέσκο, ψιλοκομμένο μαϊντανό και το συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα και ψωμί.
        ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
        * Αν χρησιμοποιήσουμε άσπρες μελιτζάνες οι πιθανότητες να είναι πικρές μειώνονται, ωστόσο καλό είναι να τις αφήνουμε για μισή ώρα σε αλατόνερο... για σιγουριά.

        Κοτόπουλο κοκκινιστό με μελιτζάνες και πατάτες

        Tante Kiki

        Tante Kiki
        3 Comments
        No