Μελιτζάνες & φέτα σε βάζο


Μελιτζάνες & φέτα σε βάζο

Τα καλοκαιρινά λαχανικά είναι στα καλύτερά τους τώρα που είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και μια και οι ρυθμοί μου είναι πολύ πιο αργοί και ράθυμοι είναι ευκαιρία να φτιάξω μερικά βάζα που θα συνοδεύουν το ουζάκι ή την κρύα μπυρίτσα τις ζεστές βραδιές στη βεράντα. Εδώ που τα λέμε, αυτή την εποχή το ουζάκι και η μπυρίτσα πρωταγωνιστούν κι όλο και κάποιοι φίλοι, γνωστοί, συγγενείς μαζευόμαστε έτσι ξαφνικά και χωρίς ιδιαίτερο λόγο... πολύ απλά, γιατί το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για χαλαρές μαζώξεις και ατελείωτη κουβεντούλα! Δεν είναι, λοιπόν, υπέροχο να υπάρχουν στο ψυγείο μερικά έτοιμα μεζεδάκια που απογειώνουν τη γεύση και το κέφι της παρέας;

Μελιτζάνες & φέτα σε βάζο

Μετά το πέστο δυόσμου και τα μεζεδάκια του (που θα βρείτε ΕΔΩ), τις πολύχρωμες πιπεριές σε βάζο (ΕΔΩ), το πατέ ντοματοπιπεριάς σε μπρουσκέτες (ΕΔΩ) και τα γρήγορα αγγουράκια πίκλες (ΕΔΩ) τώρα θα τιμήσω και τις μελιτζάνες που τόσο αγαπώ. 'Ετσι, έκανα μια συνταγή που είχα βρει χρόνια πριν σε ένα περιοδικό που, δυστυχώς, δεν θυμάμαι ακριβώς ποιο ήταν! Ήταν ένα χαρτάκι "κολλημένο" με μαγνητάκι - μελιτζάνα στο πλαϊνό μέρος του ψυγείου μας στο εξοχικό μας. Εκεί, "καρφωμένο" και ακίνητο διαβάστηκε πολλά καλοκαίρια με την υπόσχεση να γίνει πραγματικότητα αλλά πάντα κάτι γινόταν και το χαρτάκι έμενε εκεί και η συνταγή έμενε συνταγή! Να όμως που έφτασε η ώρα και η συνταγή διαβάστηκε και τα βάζα γέμισαν με νοστιμότατες φέτες μελιτζάνας και κυβάκια φέτας. Ελαιόλαδο ανάμικτο με ηλιέλαιο (προαιρετικά, για να μην έχει γεύση και να μην παγώσει το ελαιόλαδο στο ψυγείο), δεντρολίβανο, θυμάρι, σκόρδο, πιπέρι μπήκαν σαν συνοδευτικά για να τελειοποιήσουν τη νοστιμιά του μεζέ καθώς θα περιμένει τους μερακλήδες που θα τον γευθούν!

Μελιτζάνες & φέτα σε βάζο

ΥΛΙΚΑ για 2 βάζα των 500 γρ.
  • 1.200 γρ. μελιτζάνες φλάσκες ή τσακώνικες (καθαρό βάρος), σε φέτες 
  • 300 γρ. τυρί φέτα (κατά προτίμηση σκληρή, πικάντικη, βαρελίσια)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • Δεντρολίβανο και θυμάρι φρέσκο, 2-3 κλαδάκια για κάθε βάζο
  • Αλάτι και μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο & Ηλιέλαιο σε αναλογία 3:1 ( 3 μέρη ελαιόλαδο και 1 μέρος ηλιέλαιο)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας να ξεπικρίσουν για μισή ώρα σε αλατισμένο νερό.
  2. Αφού περάσει αυτή η ώρα, τις ξεπλένουμε καλά τις στύβουμε με τα χέρια μας, προσεκτικά και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα και βάζουμε μέσα τα βάζα για 10 λεπτά έτσι ώστε να αποστειρωθούν.
  4. Αφού βγάλουμε τα βάζα, αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 190-200 βαθμούς Κελσίου (ανάλογα με τον φούρνο) για να ψήσουμε τις μελιτζάνες.
  5. Καλύπτουμε δύο λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  6. Αλατίζουμε λίγο τις φέτες και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη.
  7. Τις απλώνουμε στο ταψί και τις βάζουμε στο φούρνο  να ψηθούν για 25-30 λεπτά.
  8. Τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τις ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, έτσι ώστε να ψηθούν καλά και να μαλακώσουν χωρίς να καούν.
  9. Σβήνουμε τον φούρνο και βάζουμε μέσα τα βάζα (και τα καπάκια τους), που τα έχουμε ήδη πλύνει στο πλυντήριο πιάτων ή με βραστό νερό, για 5 λεπτά.
  10. Βγάζουμε από τον φούρνο τις μελιτζάνες, τις αφήνουμε για λίγα λεπτά να "πέσει" η θερμοκρασία τους (δεν μας πειράζει γιατί τις διατηρούμε στο ψυγείο) και μετά τα γεμίζουμε ως εξής.
  11. Ρίχνουμε πρώτα λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε 2 φέτες μελιτζάνες, 1-2 κύβους τυριού, δεντρολίβανο, θυμάρι, 1 κόκκο πιπεριού και 2 φέτες σκόρδο.
  12. Γεμίζουμε τα βάζα, προσθέτουμε ελαιόλαδο και ηλιέλαιο έτσι ώστε να καλυφθούν οι μελιτζάνες και η φέτα και κλείνουμε τα καπάκια.
  13. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 4-5 μέρες πριν τα ανοίξουμε για κατανάλωση.
Μελιτζάνες & φέτα σε βάζο
Tante Kiki
13 Comments

13 σχόλια:

  1. Καλημέρα. Ενδιαφέρουσα συνταγή, σκέφτομαι να την δοκιμάσω. Η θερμοκρασία ψησίματος, θεωρώ ότι είναι λάθος, δεν μπορούμε να ψήσουμε στους 100 βαθμούς, μάλλον στους 200 θα θέλατε να πείτε. Αν θέλετε διευκρινίστε το σας παρακαλώ. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα και ευχαριστώ γιατί κάπως έσβησα τα μισά από το σημείο εκείνο. Μόλις το διόρθωσα.
      Όσον αφορά στη συνταγή γίνεται πολύ ωραίος μεζές!
      Την καλημέρα μου!

      Διαγραφή
  2. ειμαι φαν της μελιτζανας
    ετσι βεβαια δεν περιμενα να τη δω ποτε
    μπραβο φιλη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Κική μου... δοκίμασε τις μελιτζάνες αυτές και δεν θα το μετανιώσεις. Είναι υπέροχος ουζομεζές!

      Διαγραφή
  3. Τι κρίμα που είσαι τόσο μακριά Κική μου, ώστε να έκανα κι' εγώ ένα καλοκαιρινό "ντου" στα μεζεδάκια του ψυγείου σας.
    Αυτό με τις μελιτζάνες και την φέτα, πάντως φαίνεται εξαιρετικό!
    Χαιρετισμούς πολλούς σας στέλνω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλημέρα Πηνελόπη μου! Είναι πράγματι ωραιότατη συνταγή και πράγματι αν ήσουν κοντά θα είχαμε συχνά πυκνά ουζάκια!!
      Τους χαιρετισμούς μου και καλά να περνάτε!

      Διαγραφή
  4. Πράγματι πολύ εύγευστο και ταυτόχρονα υγιεινό μεζεδάκι. Μόνο με τα βότανα, το σκορδάκι του και το ελαιόλαδο. Μου έλυσες και το πρόβλημα του λαδιού που παγώνει στο ψυγείο, αυτό με την προσθήκη ηλιέλαιου ομολογώ πως δεν το ήξερα! Την επόμενη φορά που θα μαγειρέψω μελιτζάνες θα κρατήσω μία να την κάνω έτσι. Με τέτοια μεζεδάκια και ουζάκι, ακόμα κι αν δεν υπάρχει παρέα δεν πειράζει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Kαι πανεύκολο! Ναι το ελαιόλαδο ειδικά το παρθένο και το έξτρα παρθένο παγώνουν κι αυτό δείχνει ότι δεν έχουν προσμίξεις, δεν είναι νοθευμένα. Αν προσθέσουμε ηλιέλαιο αποφεύγουμε αυτό το "πάγωμα".

      Διαγραφή
  5. Μελιτζανα με φετα τελειος συνδιασμός Κικη μου και μαλιστα με τα μυρωδικα που τοσο της πανε..σιγουρα θα ειναι νοστιμοτατος μεζες!!!
    Καλα να περνας οτι και να μαγειρεύεις ..καλο υπολοιπο καλοκαιριού φιλακιααααα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα Ρούλα μου!
      Είναι υπέροχος μεζές και πανεύκολος... αξίζει να τον δοκιμάσετε!
      Επίσης καλό υπόλοιπο καλοκαιριού και σε σας!!
      Φιλάκια!

      Διαγραφή
  6. Λατρεύω τις μελιτζάνες Κική μου και σίγουρα είναι μια υπέροχη ιδέα έστω και αν δεν πίνω ουζάκι , και με κρασάκι υπέροχες θα είναι μη σου πω και για πρωινό!!! Καλό καλοκαίρι με την αγάπη μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πεντανόστιμο μεζεδάκι Κική μου! Ότι πρέπει για τα καλοκαιρινά ουζάκια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Η γνώμη σας είναι πολύτιμη!

No