Μελιτζάνες & φέτα σε βάζο


Μελιτζάνες & φέτα σε βάζο

Τα καλοκαιρινά λαχανικά είναι στα καλύτερά τους τώρα που είμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και μια και οι ρυθμοί μου είναι πολύ πιο αργοί και ράθυμοι είναι ευκαιρία να φτιάξω μερικά βάζα που θα συνοδεύουν το ουζάκι ή την κρύα μπυρίτσα τις ζεστές βραδιές στη βεράντα. Εδώ που τα λέμε, αυτή την εποχή το ουζάκι και η μπυρίτσα πρωταγωνιστούν κι όλο και κάποιοι φίλοι, γνωστοί, συγγενείς μαζευόμαστε έτσι ξαφνικά και χωρίς ιδιαίτερο λόγο... πολύ απλά, γιατί το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για χαλαρές μαζώξεις και ατελείωτη κουβεντούλα! Δεν είναι, λοιπόν, υπέροχο να υπάρχουν στο ψυγείο μερικά έτοιμα μεζεδάκια που απογειώνουν τη γεύση και το κέφι της παρέας;

Μελιτζάνες & φέτα σε βάζο

Μετά το πέστο δυόσμου και τα μεζεδάκια του (που θα βρείτε ΕΔΩ), τις πολύχρωμες πιπεριές σε βάζο (ΕΔΩ), το πατέ ντοματοπιπεριάς σε μπρουσκέτες (ΕΔΩ) και τα γρήγορα αγγουράκια πίκλες (ΕΔΩ) τώρα θα τιμήσω και τις μελιτζάνες που τόσο αγαπώ. 'Ετσι, έκανα μια συνταγή που είχα βρει χρόνια πριν σε ένα περιοδικό που, δυστυχώς, δεν θυμάμαι ακριβώς ποιο ήταν! Ήταν ένα χαρτάκι "κολλημένο" με μαγνητάκι - μελιτζάνα στο πλαϊνό μέρος του ψυγείου μας στο εξοχικό μας. Εκεί, "καρφωμένο" και ακίνητο διαβάστηκε πολλά καλοκαίρια με την υπόσχεση να γίνει πραγματικότητα αλλά πάντα κάτι γινόταν και το χαρτάκι έμενε εκεί και η συνταγή έμενε συνταγή! Να όμως που έφτασε η ώρα και η συνταγή διαβάστηκε και τα βάζα γέμισαν με νοστιμότατες φέτες μελιτζάνας και κυβάκια φέτας. Ελαιόλαδο ανάμικτο με ηλιέλαιο (προαιρετικά, για να μην έχει γεύση και να μην παγώσει το ελαιόλαδο στο ψυγείο), δεντρολίβανο, θυμάρι, σκόρδο, πιπέρι μπήκαν σαν συνοδευτικά για να τελειοποιήσουν τη νοστιμιά του μεζέ καθώς θα περιμένει τους μερακλήδες που θα τον γευθούν!

Μελιτζάνες & φέτα σε βάζο

ΥΛΙΚΑ για 2 βάζα των 500 γρ.
  • 1.200 γρ. μελιτζάνες φλάσκες ή τσακώνικες (καθαρό βάρος), σε φέτες 
  • 300 γρ. τυρί φέτα (κατά προτίμηση σκληρή, πικάντικη, βαρελίσια)
  • 3 σκελίδες σκόρδο, σε φέτες
  • Δεντρολίβανο και θυμάρι φρέσκο, 2-3 κλαδάκια για κάθε βάζο
  • Αλάτι και μερικούς κόκκους μαύρο πιπέρι
  • Ελαιόλαδο & Ηλιέλαιο σε αναλογία 3:1 (3 μέρη ελαιόλαδο και 1 μέρος ηλιέλαιο)
  • 2-3 κ.σ. μηλόξιδο (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Βάζουμε τις φέτες μελιτζάνας να ξεπικρίσουν για μισή ώρα σε αλατισμένο νερό.
  2. Αφού περάσει αυτή η ώρα, τις ξεπλένουμε καλά τις στύβουμε με τα χέρια μας, προσεκτικά και τις σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα και βάζουμε μέσα τα βάζα για 10 λεπτά έτσι ώστε να αποστειρωθούν.
  4. Αφού βγάλουμε τα βάζα, αυξάνουμε την θερμοκρασία στους 190-200 βαθμούς Κελσίου (ανάλογα με τον φούρνο) για να ψήσουμε τις μελιτζάνες.
  5. Καλύπτουμε δύο λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο.
  6. Αλατίζουμε λίγο τις φέτες και τις πασπαλίζουμε με ρίγανη.
  7. Τις απλώνουμε στο ταψί και τις βάζουμε στο φούρνο  να ψηθούν για 25-30 λεπτά.
  8. Τις γυρίζουμε από την άλλη πλευρά και τις ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά, έτσι ώστε να ψηθούν καλά και να μαλακώσουν χωρίς να καούν.
  9. Σβήνουμε τον φούρνο και βάζουμε μέσα τα βάζα (και τα καπάκια τους), που τα έχουμε ήδη πλύνει στο πλυντήριο πιάτων ή με βραστό νερό, για 5 λεπτά.
  10. Βγάζουμε από τον φούρνο τις μελιτζάνες, τις αφήνουμε για λίγα λεπτά να "πέσει" η θερμοκρασία τους (δεν μας πειράζει γιατί τις διατηρούμε στο ψυγείο) και μετά τα γεμίζουμε ως εξής.
  11. Ρίχνουμε πρώτα λίγο ελαιόλαδο, βάζουμε 2 φέτες μελιτζάνες, 1-2 κύβους τυριού, δεντρολίβανο, θυμάρι, 3-4 κόκκους πιπεριού και 2 σκελίδες σκόρδο.
  12. Γεμίζουμε τα βάζα, προσθέτουμε ελαιόλαδο και ηλιέλαιο (και μηλόξιδο προαιρετικά) έτσι ώστε να καλυφθούν οι μελιτζάνες και η φέτα και κλείνουμε τα καπάκια.
  13. Τοποθετούμε στο ψυγείο για 4-5 μέρες πριν τα ανοίξουμε για κατανάλωση.
  14. Διατηρείται στο ψυγείο (πάντα ανάλογα με την ψύξη) για 4-5 μέρες.
Μελιτζάνες & φέτα σε βάζο
Tante Kiki
14 Comments
No