Κέικ αμυγδάλου με άμυλο πατάτας, χωρίς γλουτένη


Κέικ με άμυλο πατάτας, χωρίς γλουτένη

Τα προϊόντα χωρίς γλουτένη γίνονται όλο και περισσότερο δημοφιλή για διάφορους λόγους και εξαιτίας διάφορων ερευνών οι οποίες ενοχοποιούν την γλουτένη για διάφορα άσχημα που συμβαίνουν στον οργανισμό μας. Δεν θα πω αν συμφωνώ ή όχι γιατί δεν είμαι επιστήμονας σχετικός με το θέμα, εκείνο όμως που πιστεύω είναι, ότι στην περίπτωση που δεν ανήκουμε στην ομάδα των ατόμων με δυσανεξία ή, ακόμα περισσότερο κοιλιοκάκη, καλό είναι να μην βγάλουμε την γλουτένη εντελώς από την διατροφή μας (τουλάχιστον αυτή ήταν η συμβουλή κάποιου διατροφολόγου του οποίου την συμβουλή ζήτησα).

Κέικ αμυγδάλου με άμυλο πατάτας, χωρίς γλουτένη

Αυτό το κέικ, ωστόσο, είναι αφιερωμένο στην αγαπημένη μου φίλη Νικολέττα, η οποία, μια μέρα, μου έφερε το άμυλο πατάτας σαν δωράκι για να το δοκιμάσω μια και δεν είχα ξαναχρησιμοποιήσει. 

Κέικ αμυγδάλου με άμυλο πατάτας, χωρίς γλουτένη

Σπεσιαλίστας... η Νικολέττα στις συνταγές χωρίς γλουτένη! Δεν έχω γνωρίσει άλλο άτομο που (αν και οικονομολόγος και όχι σεφ) να ξέρει με τόση ακρίβεια και λεπτομέρεια να φτιάχνει νοστιμιές χωρίς γλουτένη, πώς να χρησιμοποιεί και γιατί το κάθε προϊόν για να κάνει ένα κέικ ή ένα ψωμί με τέλεια υφή, πώς να κάνει το τέλειο gluten free παντεσπάνι, πώς να αλλάζει τις κανονικές συνταγές σε αντίστοιχες χωρίς γλουτένη!!  Την πρώτη φορά που δοκίμασα ψωμί χωρίς γλουτένη από τα χεράκια της δεν κατάλαβα καμιά διαφορά παρά μόνον όταν μου το είπε!! Και εντυπωσιάστηκα! 'Ηταν, απλά, τέλειο!!

Κέικ αμυγδάλου με άμυλο πατάτας, χωρίς γλουτένη

Την μέρα, λοιπόν, που μου έφερε το κουτάκι με το άμυλο πατάτας επιδόθηκα σε αναζήτηση συνταγής. Ο δρόμος και "η μοίρα" (έτσι... για να ακούγεται βαρυσήμαντο) με οδήγησε σε μια συνταγή από το yummly. 
Απολαυστικό, νόστιμο, ιδιαίτερα ανοιχτόχρωμο αλλά και πολύ αφράτο τούτο το κέικ χωρίς γλουτένη είναι ό,τι καλύτερο για το καφεδάκι, το γάλα, τον χυμό. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι ένα ...αέρινο κέικ είναι απαραίτητο κι αυτό το κέικ είναι ...αφρός! Σ' ευχαριστώ πολύ Νικολέττα μου γιατί μου έφερες αυτό το πολύτιμο δώρο!

Κέικ αμυγδάλου με άμυλο πατάτας, χωρίς γλουτένη

ΥΛΙΚΑ

Για το κέικ
  • 3 αυγά μεγάλα
  • 125 γρ. βούτυρο λιωμένο αλλά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 200 γρ. ζάχαρη καρύδας (καστανή ή απλή κρυσταλλική)
  • 250 γρ. άμυλο πατάτας (όχι πατατάλευρο)
  • 50 γρ. αμύγδαλο άσπρο που το έχουμε ψιλοκόψει στο multi (σε σκόνη)
  • 20 γρ. μπέικιν πάουντερ (χωρίς γλουτένη)
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας 
  • 2 κ.γλ. εκχύλισμα αμυγδάλου
Για την επικάλυψη
  • Αμύγδαλο φιλέ για το γαρνίρισμα, ελαφρώς ψημένο (προαιρετικά)
  • Ζάχαρη άχνη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα.
  2. Αλείφουμε με λίγο βούτυρο και πασπαλίζουμε με λίγο αλεύρι χωρίς γλουτένη μια κλασσική φόρμα του κέικ.
  3. Χωρίζουμε τους κρόκους από τα ασπράδια.
  4. Βάζουμε σε ένα μπολ, το άμυλο πατάτας, την αμυγδαλόσκονη και το μπέικιν πάουντερ.
  5. Βάζουμε σε άλλο μπολ τα ασπράδια και τα χτυπάμε σε σφιχτή μαρέγκα με λίγο αλάτι ή μερικές σταγόνες χυμό λεμονιού.
  6. Σε ένα τρίτο μπολ, βάζουμε την ζάχαρη καρύδας, τους κρόκους, τα εκχυλίσματα βανίλιας και αμυγδάλου και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα κρεμώδες, ανοιχτόχρωμο μείγμα που έχει φουσκώσει.
  7. Συνεχίζοντας το χτύπημα στην πολύ χαμηλή ταχύτητα*, προσθέτουμε το βούτυρο και το άμυλο πατάτας (με το μπέικιν και την αμυγδαλόσκονη).
  8. Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί σταματάμε το χτύπημα και προσθέτουμε την μαρέγκα ανακατεύοντας από κάτω προς τα πάνω, με μια μαρίζ (σπάτουλα σιλικόνης) για να μην χάσει το μείγμα τον όγκο του.
  9. Αδειάζουμε στην φόρμα.
  10. Ψήνουμε για 30-40 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι το κέικ έχει ψηθεί εσωτερικά, μπήγοντας την λάμα ενός μαχαιριού στο κέντρο του.
  11. Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε για 30-40 λεπτά πριν το ξεφορμάρουμε.
  12. Με λίγη άχνη και νερό, κάνουμε ένα ελαφρό γλάσο. Αυτό είναι προαιρετικό για να κολλήσουν τα ψημένα αμυγδαλάκια.
  13. Περιχύνουμε το κέικ και το πασπαλίζουμε με το ψημένο αμύγδαλο.
  14. Εάν θέλουμε, το πασπαλίζουμε και με λίγη άχνη.
*Κολπάκι : Εάν η πολύ χαμηλή ταχύτητα του μίξερ δεν είναι και τόσο σιγανή (όπως στο δικό μου μίξερ χειρός), για να μην γεμίσουμε παντού "αλεύρι" ( ή άμυλο ή άχνη) ανακατεύουμε πρώτα το μείγμα με κλειστό το μίξερ και μετά αρχίζουμε το χτύπημα. 


Κέικ αμυγδάλου με άμυλο πατάτας, χωρίς γλουτένη
Η αρχική συνταγή ΕΔΩ

Tante Kiki
5 Comments
No