To ψωμί, το γιαούρτι κι εγώ...


Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Το ψωμί κι εγώ μια ιστορία μακρόχρονης σχέσης και διαρκούς αγάπης που κονταροχτυπιέται και ταυτόχρονα αλληλοσυμπληρώνεται με την άλλη μεγάλη μου αγάπη τα ...γαλακτοκομικά! 
Μεγάλωσα σε μια οικογένεια που τιμούσε ιδιαίτερα τούτα τα δύο προϊόντα! Πάντα, όσο θυμάμαι τον εαυτό μου από το τραπέζι μας το πρωί δεν έλειπε το γάλα, το μεσημέρι το τυρί και το ψωμί και το βράδυ το γιαούρτι. Ένα είδος ιεροτελεστίας,ωδή στη φύση με επίκεντρο το σιτάρι και το γάλα!
Όλα ξεκίνησαν από έναν τόσο δα σπόρο σιταριού! Έναν σπόρο που όμως κατέληξε στο να χαρίσει σε λαούς και λαούς το βασικότερο είδος επιβίωσης και διατροφής τους σε κάθε περίσταση και σε κάθε κατάσταση... το ψωμί! Ποιός, άραγε, θα μπορούσε να ισχυριστεί το αντίθετο;
Το ψωμί, σε κάθε του μορφή και με κάθε διαφορετικό όνομα που του χάριζε η καθημερινότητα του κάθε λαού ήταν, είναι και θα είναι σε ξεχωριστή θέση στην ζωή αλλά και την θρησκεία του. Ένα καρβέλι ζεστό ακόμα ψωμί, γεμίζει μοσχοβολιά την κουζίνα, ηρεμία αλλά και θύμησες το νου! Αρχέγονη νοστιμιά!
Το σημερινό ψωμάκι ακολούθησε μια περίοδο γεμάτη στρες που μου είχε στερήσει την δυνατότητα να απολαμβάνω λίγο αλάτι θαλασσινό! Μονόδρομος το ζύμωμα με αλάτι Ιμαλαϊων. Όταν το γιαούρτι το είδα παραδίπλα, εντελώς τυχαία, αποφάσισα να τα συνδυάσω... κι από τότε αυτό το μοναδικά αφράτο ψωμάκι, που δεν μπαγιατεύει ακόμα και 3 μέρες μετά στρογγυλοκάθεται καθημερινά στο τραπέζι μας αν και, τώρα πια, με κανονικό αλάτι, θαλασσινό κι ελληνικότατο!
Το πρωί παρέα με λίγο βούτυρο και μαρμελάδα μαζί με το πρωινό καφεδάκι, το απόγευμα σκέτο ή με λίγο ανθότυρο και το βράδυ με μια ωραία σαλάτα που το λάδι της το αναδεικνύει ακόμα περισσότερο! Νοστιμιά μοναδική και διαχρονική που αξίζει να δοκιμάσεις! Η κόρα του σε σωστή αναλογία, κρατσανιστή και θεϊκά νόστιμη και η ψίχα έτσι ακριβώς όπως πρέπει να είναι... αφράτη, μαλακή και με μεστή γεύση. 
Και μη μου πεις ότι είναι με άσπρο αλεύρι... ναι, είναι με άσπρο αλεύρι αλλά εσύ μπορείς να το ισομοιράσεις με κάποιο άλλο αλεύρι που αγαπάς. Γιατί όχι;;; Η νοστιμιά είναι πάντα νοστιμιά!!
ΥΛΙΚΑ για 2 καρβελάκια
  • 550 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 9 γρ. μαγιά (1 φακελάκι)
  • 1 1/3 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 300-310 ml χλιαρό νερό
  • 80 γρ. γιαούρτι
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, την μαγιά, την ζάχαρη, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο.
  • Στο χλιαρό νερό ρίχνουμε το αλάτι και ανακατεύουμε για να διαλυθεί.
  • Μετά, προσθέτουμε σε 3 δόσεις σταδιακά το νερό στο μπολ με το αλεύρι και αρχίζουμε να ζυμώνουμε.
  • Εάν η ζύμη μας κολλάει στα χέρια, δεν προσθέτουμε αλεύρι αλλά λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας και ξαναζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
  • Αλείφουμε το μπολ με ελαιόλαδο (κάτω και γύρω από την ζύμη) καθώς και την επιφάνειά της.
  • Αφήνουμε μέσα στον φούρνο της κουζίνας με αναμμένο το φωτάκι για 1-2 ώρες μέχρι να φουσκώσει η ζύμη μας.
  • Αφού φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη, την χωρίζουμε σε 2 ίσα μέρη και πλάθουμε 2 μακρόστενα ψωμάκια.
  • Παίρνουμε 2 μακρόστενες φόρμες του κέικ, τις καλύπτουμε με αντικολλητικό χαρτί που το αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα τα δύο ψωμάκια.
  • Τα αφήνουμε και πάλι στον φούρνο για 40-50 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν και να καλύψουν τα 2/3 της φόρμας τους.
  • Μέχρι να φουσκώσουν, προθερμαίνουμε τον φούρνο στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω) στους 170 βαθμούς Κελσίου.
  • Με ένα μαχαίρι χαράζουμε τα ψωμάκια διαγώνια (στην επιφάνεια) σε 4-5 μέρη, τα βρέχουμε με λίγο νερό και τα αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο (προαιρετικά).
  • Βάζουμε τα ψωμιά να ψηθούν στην δεύτερη από κάτω θέση και στον πάτο του φούρνου βάζουμε ένα ταψάκι με νερό για να υπάρχει υγρασία καθώς ψήνονται.
  • Ψήνουμε για 40-50 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι απέκτησαν ένα ωραίο καστανό χρώμα.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε για 5-10 λεπτά να πέσει η θερμοκρασία τους και τα ξεφορμάρουμε επάνω σε σχάρα για να κρυώσουν εντελώς.
  • Εάν θέλουμε, μόλις κρυώσουν μπορούμε να τα κόψουμε και να τα καταψύξουμε για να έχουμε κάθε μέρα φρεσκότατο ψωμί.
Tante Kiki
9 Comments
No