Πατάτες γεμιστές ...τί καλύτερο;


Πατάτες γεμιστές ...τί καλύτερο;

Τα γεώμηλα, τα "μήλα του διαβόλου" όπως τις αποκαλούσαν οι Ρώσοι, οι πατάτες... και ποιός δεν τις αγαπά; Σίγουρα υπάρχουν κι αυτοί που δεν αγαπούν τούτο τον ιδιαίτερο βολβό που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διατροφής μας εδώ και πολλά χρόνια αλλά οι περισσότεροι τον ...λατρεύουμε μια και μαγειρεύεται με χίλιους δυο τρόπους!

Πατάτες γεμιστές ...τί καλύτερο;

Σήμερα, λοιπόν, μια πρόταση για το μεζεδάκι - ορεκτικό - πρώτο πιάτο (πες το όπως θέλεις) για το Κυριακάτικο τραπέζι και όχι μόνον! 
Αγαπάς κι εσύ τις πατάτες όπως εγώ;

Πατάτες γεμιστές ...τί καλύτερο;

Τότε διάβασε αυτήν την απλούστατη συνταγή με τα τόσο συνηθισμένα υλικά που ωστόσο θα απογειώσει τους γευστικούς σου κάλυκες και ολοταχώς προς την κουζίνα!! 
Ετοίμασε τις πατάτες και σερβίρισέ τες επάνω σε ένα στρώμα από καταπράσινα μαρουλάκια! Τα υπόλοιπα θα τα δεις σε ...χρόνο ρεκόρ! 
Πατάτες γεμιστές ...τί καλύτερο;

ΥΛΙΚΑ
  • 8 πατάτες με μέτριο προς μεγάλο μέγεθος
  • 250 γρ. γραβιέρα Νάξου τριμμένη
  • 200 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο και σοταρισμένο
  • 130 ml κρέμα γάλακτος
  • 25 γρ. βούτυρο, σε κομματάκια
  • 4 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
  • Αλάτι
  • Πιπέρι
  • Γλυκιά πάπρικα
    Πατάτες γεμιστές ...τί καλύτερο;
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
  • Ξεφλουδίζουμε τις πατάτες και, αφού τις ξεπλύνουμε, τις κόβουμε στη μέση.
  • Κόβουμε μια λεπτή φέτα από την κάτω πλευρά του κάθε κομματιού έτσι ώστε όταν το τοποθετήσουμε στην πιατέλα να στέκεται καλά.
  • Καλύπτουμε μια λαμαρίνα φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και αραδιάζουμε στο ταψί, τοποθετημένες ανάποδα.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
  • Αλατοπιπερώνουμε τις πατάτες και τις ψήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν αλλά όχι πολύ (για να μπορέσουμε να τις γεμίσουμε και να τις ξαναψήσουμε για λίγο).
  • Μόλις ψηθούν όσο χρειάζεται, τις βγάζουμε από τον φούρνο και τις αφήνουμε να κρυώσουν λίγο για να μπορέσουμε να τις γεμίσουμε.
  • Παίρνουμε το κάθε κομμάτι πατάτας, το γυρίζουμε από την πλευρά που είναι κομμένο και κάνοντας μια σταυρωτή τομή στο κέντρο το αδειάζουμε προσεκτικά με ένα κουταλάκι, τόσο όσο χρειάζεται για να βάλουμε τη γέμιση.
  • Χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
  • Σε ένα μπολ, βάζουμε το μπέικον, το τυρί, την κρέμα γάλακτος και λίγα από τα ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια.
  • Προσθέτουμε λίγο αλάτι, πιπέρι και πάπρικα.
  • Γεμίζουμε με το μείγμα τις πατάτες και από πάνω προσθέτουμε ένα μικρό κομματάκι βούτυρο.
  • Τοποθετούμε και πάλι τις πατάτες στο ταψί και τις βάζουμε στον φούρνο.
  • Αφήνουμε για 15-20 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι ψήθηκαν κανονικά.
  • Βγάζουμε από τον φούρνο και σερβίρουμε με κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα.
    Πατάτες γεμιστές ...τί καλύτερο;
Παραλλαγή συνταγής από ΕΔΩ.
Tante Kiki
22 Comments
No