Η Λαμπρή θέλει σοκολάτα & φράουλες



Το Πάσχα προ των πυλών... κι εγώ δεν έχω αποφασίσει ακόμα τί γλυκό θα φτιάξω για το Πασχαλινό τραπέζι. Έχοντας τη... διαστροφή του food blogger ψάχνω πάντα κάτι νέο ...κάτι που δεν το έχω ξανακάνει.
Αυτό είναι κάτι που με ενθουσιάζει αλλά αυτή τη φορά δεν είναι καθόλου βολικό μια και οι ετοιμασίες τρέχουν κι εγώ τις ακολουθώ... ασθμαίνοντας αν και χωρίς να παραπονιέμαι! :)


Ας αφήσουμε όμως τα δικά μου κι ας δούμε αυτή την υπέροχη τούρτα που ετοίμασα για τον αγαπημένο μας μπαμπά και παππού που έκλεισε αισίως τα 90 του χρόνια με όλη μας την αγάπη και κάθε ευχή για υγεία και ευτυχία.


Μια τούρτα που το παντεσπάνι της δεν είναι παντεσπάνι αλλά ένα υπέροχο νηστίσιμο κέικ γνωστού σεφ. Αυτό το κέικ με τα κομματάκια σοκολάτας να σκάνε στο δόντι είναι το πιο νόστιμο και ελαφρύ σοκολατένιο κέικ που έχω γευτεί! Ένα κέικ που δεν του λείπουν καθόλου τα αυγά και το βούτυρο και που η νοστιμιά του περισσεύει.


Έτσι η τούρτα έγινε με ένα αφράτο σοκολατένιο κέικ, σαντιγύ στην οποία πρόσθεσα μερικές κουταλιές νηστίμη λεμονόκρεμα, φρεσκοφτιαγμένη, σπιτική μαρμελάδα φράουλα και τί έμεινε;;; Μα μερικές φρέσκες κομμένες φράουλες που του χαρίζουν λίγη από την υπέροχη νοστιμιά τους και ισορροπεί την γλύκα της κρέμας. Και η τούρτα ακολούθησε τον δρόμο του αμερικάνικου naked cake με απίστευτη νοστιμιά και τον εορτάζοντα να ενθουσιάζεται με την αέρινη υφή της κρέμας, το βρεγμένο κέικ και την νοστιμιά του αγαπημένου φρούτου.


Μια τούρτα που θα κάνει ευτυχισμένους τους λάτρεις του ιδανικού συνδυασμού σοκολάτας - σαντιγύ - φράουλας. 

ΥΛΙΚΑ για φόρμα 22-24 εκατοστά
Για το κέικ
  • 350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, κοσκινισμένο
  • 100 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη (ή σε σταγόνες)
  • 2,5 κ.σ. κακάο
  • 250 γρ. ζάχαρη
  • 1/2 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
  • 100 γρ. ηλιέλαιο
  • 2 κ.σ. κονιάκ
  • 250 γρ. χλιαρό νερό
  • 1/4 κ.γλ. σόδα φαγητού (σκόνη)
  • 1 φακελάκι βανίλια
  • 1 πρέζα αλάτι
Για την κρέμα
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • Ξύσμα από 1 ακέρωτο λεμόνι (ή 4-5 κ.σ. λεμονόκρεμα +1 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού)
  • 4 κ.σ. άχνη
Για το σιρόπι σοκολάτας
  • 1 ποτήρι νερό
  • 2-3 κ.σ. κακάο
  • 5-6 κ.σ. ζάχαρη
Για την μία στρώση
  • Μαρμελάδα φράουλα
Για το γαρνίρισμα
  • 6-7 φρέσκες φράουλες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε το κέικ
  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
  2. Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το νερό, το κονιάκ, το ηλιέλαιο, το αλάτι, την βανίλια, το κακάο και τη σόδα.
  3. Μέσα στο αλεύρι ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα.
  4. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και το αλεύρι.
  5. Το μείγμα γίνεται ελαφρώς σφιχτό αλλά το θέλουμε γιατί είναι κέικ νηστίσιμο και αν γίνει αραιό θα τρίβεται μετά το ψήσιμο.
  6. Βάζουμε σε φόρμα ή ταψάκι 22-24 εκατοστά.
  7. Ψήνουμε για 40-45 λεπτά.
  8. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά πριν επιχειρήσουμε να το κόψουμε.
  9. Όταν κρυώσει καλά κόβουμε το νηστίσιμο κέικ στη μέση.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι σοκολάτας
  1. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζουμε το νερό, το κακάο και τη ζάχαρη και το αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό.
  2. Το αφήνουμε να κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
  1. Βάζουμε την κρέμα γάλακτος, την άχνη και το ξύσμα λεμονιού ή την λεμονόκρεμα και χτυπάμε το μείγμα έως ότου έχουμε μια σφιχτή σαντιγύ.
  2. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να χρησιμοποιήσουμε. 
Ετοιμάζουμε την τούρτα
  1. Βάζουμε τον ένα δίσκο σε μια πιατέλα και τον βρέχουμε με το μισό από το σιρόπι.
  2. Απλώνουμε επάνω μια στρώση μαρμελάδα φράουλα.
  3. Ύστερα, βάζουμε επάνω από την μαρμελάδα τη μισή σαντιγύ.
  4. Καλύπτουμε με το δεύτερο κέικ.
  5. Απλώνουμε επάνω την υπόλοιπη σαντιγύ και ρίχνουμε από πάνω τις κομμένες φράουλες.
Και μ' αυτή την υπέροχη τούρτα σας εύχομαι ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!! Καλή Ανάσταση με υγεία και χαρά!!!
Tante Kiki
18 Comments

Αρωματικό κατσικάκι στη γάστρα


Μεγάλη Εβδομάδα, η Εβδομάδα των Παθών και το Πάσχα είναι, πια, προ των Πυλών... μιαν ανάσα! Το Ελληνικό Πάσχα είναι μια γιορτή καθαρά οικογενειακή, μια γιορτή που μαζεύει γύρω από το Πασχαλινό τραπέζι (με ή χωρίς οβελία) την ευρύτερη οικογένεια, τους αγαπημένους, τους φίλους.
Το τραπέζι στρώνεται, εμείς συναντιόμαστε, τσουγκρίζουμε αυγά, η σούβλα γυρίζει, ο οβελίας ψήνεται και η συζήτηση ανάβει και καταλήγει σε αστεία, γέλια, χαρά... εξάλλου είναι γιορτή χαράς, Ανάσταση Κυρίου!Έφτασε ακόμα ένα Πάσχα λοιπόν! Ένα Πάσχα που το περιμένουμε με λαχτάρα αν και τα τελευταία χρόνια κάθε Πάσχα είναι πιο δύσκολο από το προηγούμενο. Ωστόσο, με την καρδιά γεμάτη αγάπη, το νου γεμάτο οικογενειακές εικόνες κι αναμνήσεις ας γιορτάσουμε και φέτος με την ελπίδα ότι η Ανάσταση του Θεανθρώπου θα φέρει κάποια στιγμή και την Ανάσταση της χώρας μας και μαζί της και τη δική μας.
Τα πιάτα της μέρας είναι πλούσια, πολυποίκιλα, γεμάτα νοστιμιά! Μεζέδες, πίτες, κόκκινα και πολύχρωμα αυγά, κατσικάκι ή αρνάκι ψητό στη σούβλα, στα κάρβουνα, στη γάστρα αλλά παντού ο αέρας γεμάτος ευωδιαστή κνίσα. Εσείς αποφασίσατε λοιπόν; Κατσικάκι ή αρνάκι γι αυτή την Λαμπρή; Κάθε ένα έχει τους οπαδούς του. 
Το αρνάκι έχει περισσότερες θερμίδες από το κατσικάκι αλλά και πιο έντονη μυρωδιά και υψηλές συγκεντρώσεις σε σελήνιο και ψευδάργυρο! Από την άλλη, το κατσικάκι περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου και καλίου, όχι τόσο έντονη μυρωδιά, λιγότερες θερμίδες γιατί έχει λιγότερο λίπος αλλά χρειάζεται περισσότερη ώρα ψήσιμο. Όπως και να έχει πάντως ένα είναι σίγουρο... θα είναι γεμάτο νοστιμιά!

Προσωπικά προτιμώ το κατσικάκι κι επειδή δεν είναι πάντα εφικτό να βρίσκεσαι εκεί που θα ήθελες... δηλαδή στο χωριό με άλλους συγγενείς και να απολαμβάνεις μεζέδες με φόντο τον οβελία, σήμερα σας προτείνω ένα αρωματικό κατσικάκι που είναι το ίδιο νόστιμο με τον οβελία αν όχι καλύτερο μια και σιγοψήνεται κλεισμένο στη γάστρα! Όσο για το ρύζι που το συνοδεύει... σκέτο λουκούμι!!! Αν, λοιπόν, κι εσείς ψήσετε στον φούρνο το κατσικάκι σας αυτή η συνταγή δεν θα σας απογοητεύσει... αντίθετα θα κάνει τον ουρανίσκο ευτυχισμένο! 
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
2.500 γρ. στήθος από κατσικάκι, κομμένο σε κομμάτια
3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
3 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
2-3 κλωναράκια φρέσκο μαϊντανό
4-5 φύλλα φρέσκο δυόσμο
3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
Χυμός από 1/2 λεμόνι
1 φλ.τσ. χλιαρό νερό
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
1 κ.γλ. μέλι
1 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη ή έτοιμη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1/2 κ.γλ. ρίγανη ξερή
2 φλ.τσ. ρύζι μακρύκοκκο
1 κ.σ. βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε αλάτι, πιπέρι και ξερή ρίγανη.
Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε στη γάστρα.
Με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε μερικά σημεία και μπήγουμε μέσα λίγο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Πασπαλίζουμε εξωτερικά το κρέας με λίγο ακόμα αλατοπίπερο και ρίγανη.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το νερό, το κρασί, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το μέλι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε το κρέας με το μείγμα αυτό και προσθέτουμε τα κλωναράκια από τα φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, μαϊντανό, δυόσμο).
Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί τη γάστρα και βάζουμε από πάνω το καπάκι της.
Ψήνουμε για 50-55 λεπτά.
Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Το αφήνουμε για λίγο να μαραθεί και προσθέτουμε το ρύζι.
Αφού το σοτάρουμε κι αυτό για δευτερόλεπτα, ανακατεύοντάς το συνεχώς ρίχνουμε 1 φλ.τσ. νερό, αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε το ρύζι για 10 λεπτά (αν είναι ρύζι που βράζει σε 10 λεπτά το βράζουμε για 5 λεπτά) έτσι ώστε να έχει μισοβράσει.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βγάζουμε τη γάστρα και γυρίζουμε το κρέας.
Προσθέτουμε το μισοβρασμένο ρύζι, ξαναβάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Ύστερα, αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κρέας και να κάνει κρούστα το ρύζι.
Καλή κι ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα να έχετε!



Tante Kiki
13 Comments

Cheesecake με γιαούρτι και ανθότυρο... για το Πασχαλινό τραπέζι


Ένα αγαπημένο, ξενόφερτο γλυκό που ντύνεται στα ελληνικά χρώματα και γίνεται εκπληκτικό σε όποια εκδοχή κι αν διαλέξουμε. Cheesecake greek style! Με λίγα λιπαρά, με τη δροσιά του ελληνικού γιαουρτιού, με παραδοσιακό ανθότυρο και μέλι ή γλυκό του κουταλιού... έτσι... για να ταιριάζει στο δικό μας παραδοσιακό Πάσχα!
Ξέρω... εσύ που διαβάζεις τούτες τις γραμμές αυτή τη στιγμή σκέφτεσαι... τί έκανε πάλι; Για να πάρεις την απάντηση διάβασε μόνον λίγες ακόμα γραμμές...
Εδώ και λίγο καιρό δυο μικρές κυρίες έχουν "κολλήσει" στα cheesecake! Με τυρί κρέμα, με σοκολάτα, με βανίλια, με φράουλες. Τρώνε όλο το κομμάτι τους εκτός από τη μπισκοτένια βάση! Αυτή μένει πάντα στο πιάτο... παραπονεμένη, στα αζήτητα! Πότε τους φαίνεται σκληρή, πότε τους φαίνεται άνοστη, πότε έτσι και πότε αλλιώς! 
Από την άλλη το Άγιο Πάσχα καταφθάνει σε λίγες μέρες... ένα Πάσχα ελληνικότατο που, παρά το γεγονός ότι δεν μοιάζει ούτε καν με το προηγούμενο ως προς την καθημερινότητά μας, δεν παύει να είναι μια από τις πιο παραδοσιακές γιορτές της χώρας μας. Οβελίας (αν και όπου υπάρχει, δυστυχώς), κοκορέτσι, κόκκινα αυγά, κουλουράκια (συνήθως με αμμωνία με τη συνταγή της γιαγιάς) και κάπου εκεί προς το τέλος κάποιο γλυκό που θα κλείσει την μέρα με την ευχή του χρόνου να είναι καλύτερη!
Όλα αυτά πού οδηγούν το νου σου; Ειδικά τον δικό σου που διαβάζεις τούτο το ημερολόγιο κουζίνας εδώ και καιρό. Είμαι σίγουρη ότι τον οδηγούν σε επερχόμενες "επεμβάσεις" στο ξενόφερτο αλλά πολυαγαπημένο cheesecake.
Ακριβώς!! Χτύπησες διάνα! Σε τούτο το cheesecake τα χοντροσπασμένα μπισκότα βγήκαν από την βάση και όρμησαν μέσα, το ανθότυρο αντικατέστησε κάθε άλλο τυρί, το γιαούρτι χάρισε δροσιά και το μέλι την υπέροχη γλύκα του! Κάπου εκεί κρύφτηκε και το γλυκό του κουταλιού που δεν ήθελε πια να κάθεται ψηλά στην κορυφή αλλά προτίμησε να προσφέρει με διακριτικό τρόπο την περίσσια νοστιμιά του! Το γλυκό έγινε ακόμα πιο εύκολο γιατί μπήκαν όλα μαζί στο μπολ, ανακατώθηκαν και ...προωθήθηκαν σε ένα απλό ταψάκι ντυμένο με διαφανή μεμβράνη!
Αλήθεια... δεν σου ακούγεται άκρως δελεαστικό; Εθιστικό θα το έλεγα! Εύκολο, γρήγορο, οικονομικό, ελληνικότατο και πολύ ελαφρύ... ό,τι καλύτερο για να κλείσει ένα γεύμα με πολλές λιχουδιές σαν αυτό της Ελληνικής Πασχαλιάς! 
Δοκιμασέ το ...θα ενθουσιαστείς και θα το υιοθετήσεις όχι μόνον για το Πάσχα αλλά και για όλο το καλοκαίρι!!
Καλημέρα! Εύχομαι σε όλους ένα όμορφο Σαββατοκύριακο!
ΥΛΙΚΑ για μια φόρμα 20-22 εκ.
200 γρ. γιαούρτι Αctivia με γεύση λεμόνι (με 2% λιπαρά)
200 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (με 2% λιπαρά)
200 γρ. ανθότυρο θρυμματισμένο με πιρούνι
1-2 κ.σ. μέλι*
100 ml κρέμα γάλακτος 
1 φακελάκι (10γρ.) σκόνη ζελατίνης (ή 6 φύλλα ζελατίνης)
8 μπισκότα digestive ή petit-beurre χοντροσπασμένα + 2-3 ψιλοθρυμματισμένα για την επικάλυψη
3 κ.σ. γλυκό του κουταλιού βύσσινο (ή άλλο της αρεσκείας μας) για το εσωτερικό + λίγο ακόμα για την επιφάνεια του γλυκού
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Βάζουμε σε ένα μπολ, 5 κ.σ. κρύο νερό και ρίχνουμε μέσα την σκόνη ζελατίνης.
Την αφήνουμε για 10-12 λεπτά ή μέχρις ότου πήξει.
Βάζουμε τα 100ml κρέμα γάλακτος και τη ζεσταίνουμε χωρίς να βράσει.
Ρίχνουμε μέσα τη ζελατίνη και το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν εντελώς.
Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει και μετά το χτυπάμε λίγο με το μίξερ μέχρι να αφρίσει.
Σε ένα άλλο μπολ, βάζουμε τα δύο γιαούρτια, το ανθότυρο και τα χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρις ότου έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Προσθέτουμε και το μείγμα της κρέμας γάλακτος με το μέλι και τη ζελατίνη και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε το μείγμα για 5-10 λεπτά στο ψυγείο για να "πήξει" λίγο.
Στο μεταξύ, καλύπτουμε μια φόρμα ή ένα μικρό ταψάκι με διαφανή μεμβράνη.
Μόλις το μείγμα μας πήξει ελαφρά, προσθέτουμε τα χοντροσπασμένα μπισκότα.
Ανακατεύουμε τόσο όσο να είναι ισομοιρασμένα.
Στο τέλος, προσθέτουμε το γλυκό του κουταλιού και ανακατεύουμε έτσι ώστε να πάει παντού αλλά χωρίς να ενσωματωθεί εντελώς στο μείγμα το σιρόπι.
Βάζουμε στη φόρμα και πασπαλίζουμε από πάνω με 2-3 ψιλοθρυμματισμένα μπισκότα.
Καλύπτουμε τη φόρμα με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
Για το σερβίρισμα, αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα τη φόρμα και αφαιρούμε την διαφανή μεμβράνη.
Ρίχνουμε λίγο ακόμα σιρόπι και μερικά βυσσινάκια (ή το γλυκό που έχουμε επιλέξει) και ένα σπασμένο μπισκότο και σερβίρουμε.
TIPS
* Πριν προσθέσουμε τα μπισκότα δοκιμάζουμε το μείγμα μας μήπως το θέλουμε πιο γλυκό ούτως ώστε να προσθέσουμε κι άλλο μέλι.
** Γίνεται εξίσου υπέροχο και πολύ ανοιξιάτικο με γλυκό κουταλιού φράουλα αλλά και χωρίς γλυκό του κουταλιού μόνον με μέλι μέσα στο μείγμα αλλά κι από πάνω μαζί με ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς.
*** Όσον αφορά στα μπισκότα αυξομειώνουμε την ποσότητά τους ανάλογα με την επιθυμία μας.
Tante Kiki
26 Comments

Τα Μεσογειακά scones και ο... οβελίας


Συνοδεύουν τέλεια μια δροσερή, απογευματινή μπυρίτσα αλλά και τσάι ζεστό ή κρύο. Τρώγονται μια χαρά και μόνα τους... έτσι για να κόψουν μια ξαφνική λιγούρα! Είναι όμως και ένα τέλειο μεζεδάκι για να περιμένουμε να ψηθεί ο Πασχαλιάτικος οβελίας γιατί κι αυτός θέλει την υπομονή του αλλά και τα μεζεδάκια του!
Μικρά τρυφερά και αφράτα αγγλοσαξωνικά scones μετακόμισαν στη χώρα μας και έγιναν... μεσογειακά και μάλιστα ελληνικά! Λιαστές ντομάτες, τυρί φέτα και αρωματικός άνηθος ή δεντρολίβανο τρύπωσαν σ' αυτήν την απλή αλλά υπέροχα αφράτη ζύμη και της έδωσαν άλλη χάρη κι άλλη νοστιμιά!
Το μεγαλείο της απλότητας και η επιτομή της μεσογειακής νοστιμιάς κρύβονται σ' αυτά τα μικρά τετραγωνάκια που δεν είναι καθόλου απαραίτητο να κοπούν με κάποιο φορμάκι γιατί είναι εξίσου καταπληκτικά κι όταν κοπούν απλά με μαχαίρι.
Θα μπορούσα να προσθέσω και ελιά ή να τα βουτήξω σε ελληνικότατο τζατζίκι αλλά και να τα κόψω σαν μπαστουνάκια κι ας μην είναι κριτσίνια αλλά, όπως και νάχει, σε λίγες στιγμές μετά την πρώτη μπουκιά η πείνα έχει κάνει φτερά νικημένη από την εκπληκτική τους γεύση.
Ωστόσο γίνονται λίγα! Εντυπωσιακά λίγα! Είναι να μην δαγκώσεις το πρώτο γιατί, αμέσως μετά απλώνεις το χέρι και πιάνεις ένα δεύτερο κι ύστερα ένα τρίτο κι ένα τέταρτο... εεεεεεεεεεε... τί κάνεις; Θα τα εξαφανίσεις όλα! Άσε και για κανέναν άλλο! Ναι, ναι για κανέναν... συμφωνώ! Ας κανόνιζες να κάνεις 2-3 δόσεις κι όχι μόνον μία! Εντάξει! Αύριο θα ξαναφτιάξω... εξάλλου γίνονται σε χρόνο ρεκόρ και με τόσο καθημερινά υλικά!
Για τον οβελία ...λοιπόν! Μικρά αγγλοσαξωνικά scones που επισκέφθηκαν την μεσογειακή, ταλαιπωρημένη χώρα μας και πήραν άλλη... αξία! Γιατί έτσι γίνεται συνήθως... η μικρή μας χώρα προσφέρει αξία όπου χαρίζει τις λιχουδιές της!
ΥΛΙΚΑ για 23 μικρά scones
200 γρ. φαρίνα που φουσκώνει μόνη της κοσκινισμένη
1/4 κ.γλ. αλάτι
40 γρ. βούτυρο κρύο και ψιλοκομμένο
100 γρ. γάλα
60 γρ. τυρί φέτα τριμμένο ή κεφαλοτύρι
4 φέτες λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες
1 κ.γλ. άνηθο ψιλοκομμένο
Για την επιφάνεια
Λίγο γάλα και λίγο αλάτι για την επικάλυψη
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε σε ένα μπολ, την φαρίνα,  με το ψιλοκομμένο βούτυρο και το αλάτι.
Τρίβουμε το μείγμα με τα ακροδάχτυλά μας μέχρις ότου έχει "ψιχουλιαστή" υφή.
Προσθέτουμε το γάλα, τις λιαστές ντομάτες και ζυμώνουμε.
Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή αλλά να μην κολλάει στα χέρια.
Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1-1.5 εκατοστό.
Κόβουμε τα scones στο σχήμα που θέλουμε.
Αλείφουμε με το γάλα και ρίχνουμε λίγο αλάτι.
Βάζουμε στο φούρνο για 10 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ένα ελαφρώς χρυσαφένιο χρώμα.
Αφήνουμε να κρυώσουν για λίγο και σερβίρουμε μετά.
Tante Kiki
22 Comments

Banoffee Cheesecake ...για πάντα!


Άνοιξη για τα καλά και τα κοντομάνικα μπλουζάκια έκαναν για τα καλά την εμφάνισή τους. Ήδη, η ατμόσφαιρα είναι γεμάτη από Πασχαλιάτικο άρωμα!!Ωστόσο, εγώ δεν λέω να εγκαταλείψω τις μπανάνες...αν και οι ανταγωνίστριες φράουλες προσπαθούν να τις παραμερίσουν για να κερδίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. 
Το banoffee είναι από τα γλυκά που, κυριολεκτικά, λατρεύω... ειδικά όταν είναι σε ποτηράκια. Ατομικές μερίδες, περισσότερο ή λιγότερο χορταστικές έχουν τη δική τους χάρη και μιαν απίστευτη ευκολία στο να ταιριάζουν σε κάθε τραπέζι και σε κάθε ουρανίσκο.
Υπάρχει όμως και ένας άλλος λόγος που λατρεύω αυτά τα μικρά μπανανοκαραμελένια ποτηράκια... κι αυτός δεν είναι άλλος παρά η αυξημένη ποσότητα δροσερής κρέμας που δέχονται σε σχέση με την ποσότητα του μπισκότου που υπερέχει στην αντίστοιχη τάρτα.
Το συγκεκριμένο banoffee δεν είναι το κλασσικό. Είναι ένα banoffee cheesecake μια και η κρέμα του έχει τυρί που "σπάει" ευχάριστα τη γλύκα του καραμελωμένου γάλακτος στη mousse. Είναι όμως και μεθυσμένο γιατί... ροδέλες μπανάνας και μπισκότο βρέχονται με μοσχάτο, αρωματικό, γλυκό κρασί από τη Σάμο και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο αμφισβήτησης της νοστιμιάς που μας περιμένει. Και για το τέλος, κανέλα και ξύσμα πικρής σοκολάτας έρχονται να στολίσουν την κατάλευκη, αφράτη σαντιγύ για να μας χαρίσουν μοναδικές στιγμές γευστικής απόλαυσης χωρίς όρια!

Αν είστε κι εσείς από τους φανατικούς οπαδούς της μπανάνας ...σας συνιστώ να το δοκιμάσετε!!
ΥΛΙΚΑ για 8 άτομα
Για την mousse καραμέλας
1 κουτί ζαχαρούχο dulce de leche
200 γρ. τυρί κρέμα (ή  μασκαρπόνε)
150 γρ. κρέμα γάλακτος
Για την σαντιγύ
150 γρ. κρέμα γάλακτος
1-2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Για τη βάση
8-10 μπισκότα κανέλας χοντροτριμμένα
3 μπανάνες κομμένες σε ροδέλες
1 φλ.τσ. μοσχάτο γλυκό κρασί "Σάμος" (Vin doux Samos) (προαιρετικά)
Για το γαρνίρισμα
Κανέλα & τριμμένη κουβερτούρα (προαιρετικά)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Από το προηγούμενο βράδυ, βγάζουμε την ετικέτα από το κουτί με το ζαχαρούχο γάλα και το βάζουμε να βράσει στην χύτρα ταχύτητας για 30 λεπτά από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει η βαλβίδα ή για 2.30 ώρες σε απλή κατσαρόλα.
Αφήνουμε το καραμελωμένο γάλα να κρυώσει (μέσα στο κουτί χωρίς να το ανοίξουμε).
Την άλλη μέρα, βάζουμε το καραμελωμένο γάλα, το τυρί-κρέμα (ή το μασκαρπόνε) και την κρέμα γάλακτος σε ένα μπολ και τα χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά.
Βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα ποτήρια.
Βάζουμε στον πάτο του ποτηριού μερικές ροδέλες μπανάνας και από πάνω ρίχνουμε από 2 κ.σ. μπισκότα.
Ραντίζουμε με 1 κ.σ. γλυκό κρασί (προαιρετικά).
Με ένα κορνέ, προσθέτουμε από πάνω την mousse καραμέλας και βάζουμε στο ψυγείο.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την άχνη σε μια σφιχτή σαντιγύ.
Με ένα άλλο κορνέ, προσθέτουμε επάνω στην mousse καραμέλας μια μεγάλη ροζέτα σαντιγύ.
Πασπαλίζουμε με κανέλα και, προαιρετικά, με τριμμένη σοκολάτα.
Βάζουμε στο ψυγείο και απολαμβάνουμε μετά από 1/2 με 1 ώρα.

Tante Kiki
28 Comments

Γλυκό ψωμί γεμιστό με ταχίνι, καρύδια και κράνα



Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 
Ανάμεσα στα υλικά που λατρεύω είναι το ταχίνι, το μαχλέπι, το κάρδαμο (ή κακουλέ). Τί άρωμα, τί γεύση, τί θεϊκή απόλαυση για τον ουρανίσκο! Σου θυμίζουν ανατολή, σου χαρίζουν υγεία και απόλαυση!
Τί άλλο να ζητήσεις από κάποιες μικρές στιγμές γευστικής αναζήτησης μέσα στην σκούρα και δύσκολη καθημερινότητα;

Το φαγητό είναι για να ζεις και να έχεις ενέργεια... εντάξει... αυτή είναι η μία άποψη! Η άλλη άποψη είναι ότι θέλεις να ζεις και με μερικές απολαύσεις και μια απ' αυτές βασίζεται στη γεύση! Δεν συμφωνείς;; Όχι βέβαια!!! Δεν εννοώ να τρως υπερβολικές ποσότητες από διάφορα παχυντικά και ανθυγιεινά φαγητά! Είμαι σίγουρη ότι κατάλαβες τί θέλω να πω!! Μια μικρή ποσότητα από μια υπέροχη και χορταστική γεύση σε γεμίζει απόλαυση! Σε κάνει να ξεχνάς προβλήματα και προβλήματα... έστω και για λίγο! 
Το φαγητό είναι παρηγοριά στις δύσκολες ώρες και παρέα στις χαρούμενες ώρες! Εξ άλλου τί είναι η ζωή;; Για κάποιους, με τους οποίους συμφωνώ κι εγώ, είναι μια συλλογή ευτυχισμένων στιγμών και κάπου εκεί ανάμεσα μπερδεύεται και η γεύση χορεύοντας το δικό της χορό!
"Πφφφ! Αμπελοφιλοσοφίες"!!! Το ξέρω ότι το σκέφτεσαι γι αυτό σταματώ εδώ και δηλώνω ευθαρσώς ότι αυτό το γλυκόψωμο, γεμισμένο με ταχίνι, μέλι, καρυδόψιχα και ψιλοκομμένα κράνμπερις (ελληνιστί ...κράνα) είναι ένα γευστικό ...όνειρο, ειδικά αν κάποιος αγαπά το ταχίνι και τα πασχαλινά αρώματα όπως το μαχλέπι και το κακουλέ! Με άλλα λόγια ...ένα γλυκόψωμο που ...κοντεύει να είναι ένα νηστίσιμο τσουρέκι! 
Κι αν αντί για ένα μεγάλο ψωμί το κάνουμε μικρά ψωμάκια τότε είναι ό,τι πρέπει για το σχολικό κολατσιό αλλά και για το δεκατιανό στο γραφείο.
Δεν έχεις παρά να το δοκιμάσεις και να μου πεις τη γνώμη σου...
ΥΛΙΚΑ (για ζύμη 950 γρ. περίπου)
Για το ψωμί
550 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
16 γρ. ( 1 1/2 φακελάκι) ξηρή μαγιά 
300 ml χλιαρό νερό ( ή γάλα αμυγδάλου ή γάλα καρύδας ή χυμό πορτοκαλιού)
2 κ.σ. ταχίνι
5 κ.σ. μέλι
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. μαχλέπι
1/2 κ.γλ. κακουλέ
1 κ.γλ. ξύσμα πορτοκαλιού
Για τη γέμιση
130 γρ. ταχίνι ολικής άλεσης
3 κ.σ. μέλι
50 γρ. καρυδόψιχα
50 γρ. κράνμπερις ή σταφίδες (ξανθές ή μαύρες)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε τη γέμιση
Βάζουμε το ταχίνι και το μέλι σε ένα μπολ και τα ανακατεύουμε καλά.
Βάζουμε στο multi την καρυδόψιχα με τα κράνμπερις (ή τις σταφίδες) και τα κόβουμε όσο θέλουμε.
Ανακατεύουμε το μείγμα αυτό με το μείγμα του ταχινιού με το μέλι.
Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.
Ετοιμάζουμε το ψωμί
Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι και τη μαγιά και τα ανακατεύουμε.
Βάζουμε σε ένα ειδικό μπολάκι το ταχίνι και το μέλι και τα βάζουμε να ζεσταθούν λίγο για να μπορέσουμε να τα αναμείξουμε.
Ρίχνουμε στο νερό το αλάτι και ανακατεύουμε.
Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο του αλευριού και προσθέτουμε το ξύσμα, τον κακουλέ, το μαχλέπι καθώς και το μέλι με το ταχίνι (αρκεί να μην είναι πολύ ζεστά).
Ανακατεύουμε και προσθέτουμε το μισό νερό. 
Αρχίζουμε το ζύμωμα και σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό.
Η τελική ζύμη είναι αφράτη και δεν κολλάει στα χέρια.
Την βάζουμε σε μπολ, το καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη και το βάζουμε σε ζεστό μέρος για 1-2 ώρες ή ζεσταίνουμε το φούρνο της κουζίνας στους 30 -35 βαθμούς και βάζουμε μέσα το μπολ με τη ζύμη για 45-60 λεπτά έτσι ώστε να φουσκώσει.
Μόλις η ζύμη φουσκώσει και διπλασιαστεί σε όγκο, την ξεφουσκώνουμε και τη ζυμώνουμε για 1-2 λεπτά με λίγο αλεύρι.
Την χωρίζουμε σε τρία κομμάτια.
Παίρνουμε ένα κομμάτι, το ρολάρουμε (όπως κάνουμε για το τσουρέκι) και μετά το ανοίγουμε σε πλάτος με το ρολό ζύμης.
Βάζουμε επάνω μερικές κουταλιές από τη γέμιση και αφού διπλώσουμε τις άκρες της στενής πλευράς το τυλίγουμε και το ξαναρολάρουμε για να διορθώσουμε το σχήμα του και να μην έχει φόβο να ανοίξει.
Επαναλαμβάνουμε το ίδιο και με τα άλλα δύο κομμάτια.
Ύστερα, παίρνουμε τα τρία μπαστουνάκια και τα κάνουμε μια πλεξούδα ακριβώς όπως κάνουμε με τα τσουρέκια.

Tante Kiki
23 Comments
No