Καρυδόπιτα με κρέμα & η Θεσσαλική "Σπάτουλα"


Καρύδι, κανέλα, γαρίφαλο, άρωμα Χριστουγέννων έρχεται από την κουζίνα. Μην ξεχνιόμαστε... οι μέρες τρέχουν, η μεγάλη γιορτή πλησιάζει και μαζί της έρχονται αρώματα και γεύσεις λατρεμένες! Από πού;;;; Από παντού...σχεδόν... από κάθε γωνιά της γης μια και κάθε χώρα κάποιο γευστικό λιθαράκι έχει να προσθέσει στην γιορτή της γέννησης του Θεανθρώπου. Η ποικιλία των Χριστουγεννιάτικων γεύσεων είναι μοναδική κι αν θέλεις ακολουθώντας τις γεύσεις μπορείς άνετα να κάνεις τον γύρο του κόσμου σε πολύ λιγότερο από 80 ημέρες. 🎄
Χριστούγεννα! 'Αλλοτε παραδοσιακά, άλλοτε λίγο πιο μοντέρνα αλλά πάντα μια γιορτή γεμάτη θαλπωρή, νοστιμιά και αγάπη. Η σημερινή ανάρτηση αφορά σε μια αγαπημένη γλυκολιχουδιά που είναι εντελώς ελληνική και μας έρχεται σαν δώρο από την Θεσσαλία. Ένα γλυκό που δεν το γνώριζα αλλά μόλις συστηθήκαμε γίναμε φίλοι κολλητοί μια και θυμίζει έντονα την γνωστή κι αγαπημένη καρυδόπιτα χωρίς αλεύρι.
Τούτη η πουτίγκα καρυδιού ή, αν θέλεις... καρυδόπιτα είναι η παραδοσιακή Θεσσαλική "Σπάτουλα" ή μάλλον περίπου μια και η πρώτη συνταγή (η δική μου) είναι παραλλαγή και μετρημένη σε γραμμάρια. Ωστόσο η αυθεντική συνταγή του γλυκού σε περιμένει ακριβώς κάτω από την τελευταία φωτογραφία ...αν επιμένεις και είσαι απόλυτα πιστή στην παράδοση.
Η πουτίγκα αυτή με τα καρύδια της, με το αρωματικό της σιρόπι και την θεσπέσια γεύση της  μπορεί να συνοδεύσει επάξια το καλύτερο μενού και σίγουρα το γιορτινό μενού των Χριστουγέννων. Με απλή διαδικασία αν και ελαφρώς απαιτητική σε χρόνο μια που έχεις να κάνεις ψήσιμο, κρύωμα, σιρόπιασμα και κρέμα αξίζει απόλυτα την προσοχή σου.
Η νοστιμότατη κρέμα έρχεται να την μετατρέψει σε ένα είδος ...τούρτας ή καλύτερα σε μια ακόμα πιο πλούσια λιχουδιά από κείνες που δεν κλαις για τις θερμίδες που παίρνεις αλλά απολαμβάνεις μέχρι την τελευταία κουταλιά καθώς η νοστιμιά καταλαμβάνει όλες τις αισθήσεις σου. Ένα γλυκό που θα μπορούσες να το κάνεις για κάποια γενέθλια αλλά και για ένα Κυριακάτικο τραπέζι μια που και ο πιο απαιτητικός ουρανίσκος λυγίζει μπροστά στην εθιστική γεύση του.
  • Μερίδες : 10 - 12 (ανάλογα με το μέγεθος)
  • Συνολικός χρόνος : 1.30 - 1.40 λεπτά + 2 ώρες αναμονή για να κρυώσει η κρέμα
  • Επίπεδο : Εύκολο
ΥΛΙΚΑ για στρογγυλό ταψάκι με διάμετρο 24 εκ.
8 αυγά μεγάλα (L)
200 γρ. ζάχαρη καστανή (ή άσπρη)
4 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
180 γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
110 γρ. φρυγανιά (γαλέτα)
1 κ.σ. σιμιγδάλι
2 κ.γλ. κανέλα
2/3 κ.γλ. γαρίφαλο
1 φακελάκι βανίλια
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για το σιρόπι
500 ml νερό
400 γρ. ζάχαρη
2 κ.σ. μέλι
1 ξυλάκι κανέλας
Για την κρέμα
500 ml γάλα
110 γρ. αλεύρι
100 γρ. ζάχαρη
2 κρόκους αυγών
2 φακελάκια βανίλια
1 ξυλάκι κανέλας
200 ml κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
Για την επικάλυψη
Αμύγδαλο ψημένο θρυμματισμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ετοιμάζουμε την καρυδόπιτα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στον αέρα, στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολ, βάζουμε την γαλέτα, τα καρύδια, την κανέλα, το γαρίφαλο, το σιμιγδάλι, το μπέικιν, την βανίλια και το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά.
Σε άλλο μπολ, χτυπάμε τα αυγά με την ζάχαρη, μέχρι να αφρατέψουν, να διπλασιαστούν σε όγκο και να αποκτήσουν ένα υπόλευκο χρώμα.
Με απαλές κινήσεις και ανακατεύοντας προσεκτικά με μια σπάτουλα, ρίχνουμε,σταδιακά, στο υγρό μείγμα των αυγών το μείγμα με τα καρύδια, την γαλέτα και τα υπόλοιπα υλικά.
Μόλις τα δύο μείγματα ενσωματωθούν, αλείφουμε με ελαιόλαδο το ταψάκι ή την φόρμα μας και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Βάζουμε στον φούρνο και ψήνουμε για 40-50 λεπτά.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε την καρυδόπιτα να κρυώσει μέχρι να ετοιμάσουμε το σιρόπι.
Ετοιμάζουμε το σιρόπι
Βάζουμε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε να βράσουν για 8 λεπτά, μετρώντας από την στιγμή που θα αρχίσει το σιρόπι να κοχλάζει.
Σιροπιάζουμε την καρυδόπιτα ενώ το σιρόπι είναι ζεστό και το γλυκό κρύο.
Αφήνουμε το γλυκό να απορροφήσει το σιρόπι πριν προσθέσουμε την κρέμα.
Ετοιμάζουμε την κρέμα
Διαλύουμε το αλεύρι στο μισό γάλα και προσθέτουμε τους δύο κρόκους.
Χτυπάμε ελαφρώς το μείγμα έτσι ώστε να ομογενοποιηθεί.
Το υπόλοιπο γάλα το βάζουμε σε μια κατσαρόλα μαζί με την ζάχαρη, την κανέλα, την βανίλια και το αφήνουμε να ζεσταθεί καλά.
Πριν αρχίσει να βράζει, προσθέτουμε το γάλα με το αλεύρι και τα αυγά και αφήνουμε την κρέμα να σιγοβράσει μέχρι να πήξει, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα (αυγοδάρτη).
Μόλις η κρέμα ετοιμαστεί, την αποσύρουμε από την εστία και την καλύπτουμε με διαφανή μεμβράνη έτσι ώστε η μεμβράνη να ακουμπά στην επιφάνεια της κρέμας για να μην δημιουργηθεί "κρούστα".
Την αφήνουμε για 2 ώρες να κρυώσει καλά.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε ελαφριά σαντιγύ και την προσθέτουμε στην κρύα κρέμα, ανακατεύοντας προσεκτικά μέχρι να έχουμε ένα ομογενοποιημένο μείγμα.
Απλώνουμε την κρέμα επάνω στην πουτίγκα, πασπαλίζουμε με το ψημένο αμύγδαλο και απολαμβάνουμε.
Πηγή: Παραλλαγή συνταγής από το Περιοδικό "OLIVE" , τεύχος Δεκεμβρίου 2016 όπου υπάρχει η αυθεντική συνταγή του γλυκού "Σπάτουλα" που έχει ως εξής :
🎄🎄 Για την καρυδοπουτίγκα "Σπάτουλα" 
9 αυγά, 9 κ.σ. ζάχαρη, 9 κ.σ. καρύδια, 9 κ.σ. γαλέτα, 2 κ.σ. ψιλό σιμιγδάλι, 4 κ.γλ. κοφτά μπέικιν, 1 κ.γλ. κανέλα, 1 πρέζα γαρίφαλο, ξύσμα από 1 πορτοκάλι, 2 βανίλιες.
Για το σιρόπι
3 φλ.τσ. νερό, 2 1/2 φλ.τσ. ζάχαρη, 1 ξυλάκι κανέλας, φλούδα από 1 πορτοκάλι, 1 βανίλια
Για την κρέμα
1 1/2 φλ.τσ. αλεύρι,1 φλ.τσ. ζάχαρη, 2 κρόκους αυγών, 2 βανίλιες, 3 ποτήρια φρέσκο γάλα, 2 φλ.τσ. κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγύ.
Για το γαρνίρισμα
Ψημένο αμύγδαλο & κανέλα

Tante Kiki
11 Comments
No