Πώς θα πετύχω τους κουραμπιέδες; Τα μυστικά του καλού κουραμπιέ και 5 σίγουρες συνταγές.


Τί λέτε ...φέτος θα τους πετύχουμε;   😊


Καλημέρα και καλή εβδομάδα! Μυρίζει Χριστούγεννα δεν συμφωνείτε;; Και μπορεί να μην έχω ακόμα στολίσει το σπίτι αλλά, σήμερα, εγκαινιάζεται η φετινή εορταστική περίοδος κι αρχίζουν οι Χριστουγεννιάτικες αναρτήσεις. Καλές γιορτές να έχουμε κι εφέτος και ξεκινάμε με ένα από τα πιο αγαπημένα κεράσματα.
Χιονισμένοι κουραμπιέδες και ολόγλυκα μελομακάρονα στολίζουν το τραπέζι. Χριστούγεννα, η μαγική εποχή που μόνον χαρά μπορεί να φέρει ακόμα και σε μια τόσο ταραγμένη και δύσκολη εποχή. Η βουτυρένια γλύκα τους σε κάνει να ξεχνάς για λίγο όλα τα άλλα!
Η ιστορία του χιονάτου γλυκού ξεκινά κάπου στα βάθη της Ανατολής, ίσως στην Περσία ή μπορεί και στον Λίβανο. Στην Ισπανία και τις ισπανόφωνες χώρες συναντάμε παρόμοια γλυκομπισκότα με το όνομα polvorones. Στην Ελλάδα η παραδοσιακή τους συνταγή έφτασε με τους Μικρασιάτες πρόσφυγες κάπου στο 1924 όταν αυτοί πρωτοπήγαν στη "Νέα Καρβάλη" της γενέτειράς μου Καβάλας. 
Το όνομά τους προέρχεται από το τουρκικό Kurabiye που σημαίνει ξηρό μπισκότο. 


Ο τέλειος κουραμπιές θέλει καλά υλικά και τέχνη έλεγε η γιαγιά καθώς 'χτυπούσε' το βούτυρο με το χέρι μια που μίξερ δεν υπήρχε ούτε γι' αστείο!
Ο κουραμπιές για πολλά χρόνια αντιπροσώπευε την τέχνη, την εμπειρία, την δυσκολία για μένα! Εξάλλου, με συντρόφευε κάθε χρόνο η υπέροχη γεύση των κουραμπιέδων της Νέας Καρβάλης που η φήμη τους έχει ταξιδέψει ακόμα και εκτός της χώρας μας.
Μέχρι που... με μια καλή συνταγή, μερικά μυστικά και καλή διάθεση έφτασα στους πρώτους μου κουραμπιέδες! Κουραμπιέδες μεταμφιεσμένους με εμφάνιση... αμυγδαλωτού και υφή ...κριτσινιού!!! 


Η τύχη του πρωτάρη μάλλον είχε χάσει τον δρόμο!! Μερικά χρόνια αργότερα... η επιθυμία για σπιτικούς κουραμπιέδες επανήλθε δριμύτερη! Μια νέα συνταγή πολλά υποσχόμενη έκανε την εμφάνισή της, γεμάτη διαπιστευτήρια ικανά να πείσουν ακόμα και τον πιο δύσπιστο! Και ... το θαύμα έγινε! Οι κουραμπιέδες που ήθελαν να κρατήσουν τα μυστικά τους, τη φήμη της δυσκολίας τους απομυθοποιήθηκαν κι έγιναν ένα "μπισκότο" που, έκτοτε, μας συντροφεύει κάθε χρόνο με την ίδια τραγανοαφράτη υφή και την ίδια βουτυρένια νοστιμιά. Γιατί ο τέλειος κουραμπιές θέλει τα μυστικά του που όμως πια δεν είναι καθόλου αφανέρωτα! Ας δούμε μερικά που θα κάνουν πιο εύκολη αυτή την χιονισμένη, χριστουγεννιάτικη λιχουδιά.


👉 Οι καλές πρώτες ύλες πάντα χρειάζονται για να έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα.
👍
👉 Οι κουραμπιέδες θέλουν βούτυρο αιγοπρόβειο, εκείνο που βρίσκουμε σε βαζάκια στο μάρκετ για να έχουν το ιδιαίτερο βουτυρένιο τους άρωμα.
👍
👉 Ποτέ δεν βάζουμε ζάχαρη κρυσταλλική αλλά πάντα άχνη ζάχαρη και μάλιστα σε μικρή ποσότητα γιατί αλλιώς δεν φουσκώνουν καλά.
👍
👉 Το βούτυρο θα το βγάλουμε από το ψυγείο και, αφού το κόψουμε σε κυβάκια θα το χτυπήσουμε μαζί με την άχνη σε δυνατή ταχύτητα για 10-15 λεπτά ή μέχρις ότου έχουμε ένα πολύ αφράτο μείγμα, σχεδόν σαν ...σαντιγύ.
👍
👉 Προσθέτουμε το αλεύρι τελευταίο σε 3 ή 4 δόσεις για να μην σφίξει το μείγμα πολύ γρήγορα και ανακατεύουμε είτε με το μίξερ στην πιο χαμηλή του ταχύτητα είτε με μια ξύλινη κουτάλα είτε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
👍
👉 Βάζουμε τα αμύγδαλα είτε ολόκληρα και, κατά προτίμηση, ολόκληρα με τις φλούδες ή κομμένα, καβουρδισμένα (σε ταψί ή σε αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ύλη). 
Πριν τα προσθέσουμε στο μείγμα των κουραμπιέδων τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
👍
👉 Πλάθουμε τους κουραμπιέδες και τους τοποθετούμε σε ταψί που δεν το έχουμε αλλείψει με ελαιόλαδο ή βούτυρο γιατί, απλά, δεν χρειάζεται.
👍
👉 Ψήνουμε τους κουραμπιέδες σε χαμηλή θερμοκρασία και δεν τους αφήνουμε να σκουρύνουν. Αν παραψηθούν θα χάσουν την βουτυρένια τους γεύση.
👍
👉 Αφήνουμε τους κουραμπιέδες να κρυώσουν τελείως πριν τους αχνίσουμε (πριν τους πασπαλίσουμε με ζάχαρη άχνη) για να μην κάνουν ένα νοτισμένο στρώμα στην επιφάνεια.
👍
👉 Αν θέλουμε να μην νοτίσουν καθόλου με το πέρασμα των ημερών προσθέτουμε ελάχιστο κόρν φλάουρ στην άχνη που θα τους πασπαλίσουμε.
👍
👉  Διατηρούμε τους κουραμπιέδες σε αεροστεγές κουτί για να μην πάρουν υγρασία από το περιβάλλον. 
Αν τους βάλουμε σε διπλή σειρά βάζουμε ανάμεσα στις σειρές αντικολλητικό χαρτί.

Ας δούμε τώρα μερικές από τις συνταγές που, ήδη, φτιάξαμε, για σίγουρα επιτυχημένους κουραμπιέδες :

1- Παραδοσιακοί κουραμπιέδες




Tante Kiki
25 Comments
No