Τα πιο εύκολα ελιοψωμάκια κι ένα υπέροχο δώρο!


Είστε για ταξίδι ή μήπως για εκδρομή;; Μα τί λέω; Δευτέρα πρωί κι εγώ ονειρεύομαι ταξίδια κι εκδρομές! Εντάξει, εντάξει προσγειώνομαι στην πραγματικότητα! Το πρωινό της Δευτέρας θέλει σοβαρότητα αλλά καλή διάθεση, δεν θέλει γκρίνια αλλά αισιοδοξία... πώς αλλιώς θα αντέξεις πέντε μέρες μέχρι το επόμενο Σαββατοκύριακο; 
Μμμμ... μήπως όμως το πρωινό της Δευτέρας θέλει και τις νοστιμιές του; Και γιατί να μην τις θέλει άλλωστε... ένα πρωινό είναι κι αυτό σαν όλα τ΄άλλα αν και ...λίγο πιο δύσκολο και με το μυαλό ακόμα στο ΣΚ που πέρασε!! Ναι, όταν περνάει είναι ΣΚ ενώ όταν καταφθάνει είναι Σαββατοκύριακο... χορταστικό, μεγάλο!😉
Κι εκεί που είσαι στο γραφείο δευτεριάτικα και πίνεις το καφεδάκι σου κάτι θέλεις, έτσι δεν είναι; Γλυκό ή αλμυρό μερικές φορές δεν έχει σημασία! Απλά κάτι να μασουλήσεις, να είναι νόστιμο, να κάνει καλή παρεούλα στο καφεδάκι που σε συνεφέρει και μαζεύει το νου στη δουλειά και σε κρατάει μέχρι να γυρίσεις το μεσημέρι στο σπίτι.
Εεεε αυτό το κάτι σου προτείνω σήμερα και μάλιστα με περισσή βεβαιότητα ότι θα το φτιάξεις για ένα σωρό λόγους. Να σου πω μερικούς;
Πρώτον, είναι εύκολο και γρήγορο... κι αν δεν έχεις αλεύρι αυτού του τύπου, φτιάξτο με αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή, μην ζορίζεσαι, και με φαρίνα που φουσκώνει μόνη της κι αν είσαι απ' αυτούς που δεν θέλουν λευκό αλεύρι ...χρησιμοποίησε αλεύρι ολικής... κανένα πρόβλημα!
Δεύτερον, μπορείς να το φτιάξεις από την Παρασκευή και να το βάλεις στην κατάψυξη. Το βγάζεις το πρωί, το αποθηκεύεις σε σακουλίτσα με ζίπερ, το ρίχνεις στην τσάντα σου μαζί με τα υπόλοιπα εκατό πράγματα που κυκλοφορούν εκεί μέσα κι αυτό είναι! Μέχρι να το απολαύσεις... σίγουρα θα έχει ξεπαγώσει!
Τρίτον, ξέχασες να το φτιάξεις; Don't panic (που λένε και στο χωριό μου)! Χρειάζεσαι μόνον λίγα λεπτά για να κάνεις τη ζύμη, μισή με μία ώρα για να φουσκώσει και άλλα 20 λεπτά για να ψηθούν. Μέχρι να κάνεις ένα μπάνιο, να δεις λίγο τηλεόραση και να ετοιμαστείς για ύπνο... τα ψωμάκια θα στέκονται μεγαλόπρεπα στο τραπέζι και θα σε περιμένουν!
Δεν φτάνουν αυτοί οι τρεις λόγοι;; Όχιιι;;;;;
Να σου πω κι έναν τέταρτο;;; Είναι τόσο νόστιμα κι ελαφριά που είναι το ιδανικό κολατσιό για μικρούς και μεγάλους, για το σχολείο, το γραφείο, την εκδρομή αλλά και για το σπίτι, το βράδυ μαζί με μια απλή ντοματοσαλάτα.
Σε έπεισα ή μου φαίνεται;; Αν ναι... προχώρα ένα βήμα παρακάτω και διάβασε τη συνταγή πριν τρέξεις στην κουζίνα και βγάλεις τα υλικά! 
  • Προετοιμασία : 10 λεπτά
  • Αναμονή :        30-60 λεπτά
  • Ψήσιμο :          20-25 λεπτά
  • Συνολικός Χρόνος : 60-95 λεπτά
ΥΛΙΚΑ
300 γρ. αλεύρι για πίτσα (τύπου 00) 
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κ.γλ. ζάχαρη
1/2 κ.γλ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
200-250 ml νερό  χλιαρό (ή γάλα)
6 κ.σ. ελιές σε ροδέλες ή ψιλοκομμένες
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ.
Προσθέτουμε την ζάχαρη, το ελαιόλαδο, την μαγιά και τις ελιές, ανακατεύουμε το μείγμα και κάνουμε στην μέση μια λακούβα.
Στην μισή ποσότητα νερού διαλύουμε το αλάτι και το ρίχνουμε στο αλεύρι.
Ανακατεύουμε και αρχίζουμε το ζύμωμα.
Σταδιακά προσθέτουμε και το υπόλοιπο νερό έτσι ώστε να έχουμε μια ζύμη μαλακή που κολλάει ελάχιστα στα χέρια.
Αλευρώνουμε το μπολ, βάζουμε τη ζύμη μέσα, σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα έτσι ώστε να φουσκώσει.
Αφού η ζύμη φουσκώσει, την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και την κόβουμε σε κομμάτια των 60-70 γραμμαρίων.
Πλάθουμε μικρά ψωμάκια και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα που την έχουμε καλύψει με αντικολλητικό χαρτί.
Με ένα πινέλο (ή με το χέρι) βρέχουμε την επιφάνειά τους με λίγο νερό έτσι ώστε η κόρα τους να μείνει μαλακή.
Βάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για 20-25 λεπτά ή τόσο όσο να έχουμε μικρά ροδοψημένα ψωμάκια.
5 λεπτά πριν τα βγάλουμε από τον φούρνο, τα βρέχουμε και πάλι με λίγο νερό.
Μόλις ψηθούν τα βγάζουμε από τον φούρνο, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά και μετά τα απολαμβάνουμε ή τα καταψύχουμε για να τα έχουμε για όλη την εβδομάδα.
Πριν κλείσω τη σημερινή ανάρτηση θα ήθελα να ευχαριστήσω την Μαριάννα του αγαπημένου http://latelierdemarieanne.blogspot.gr/ για την έκπληξη που μου έκανε στέλνοντάς μου αυτό το υπέροχο δώρο φτιαγμένο από τα χρυσά της χεράκια που πάντα φτιάχνουν καταπληκτικές δημιουργίες!! Μαριάννα μου σ' ευχαριστώ πολύ για την πανέμορφη έκπληξη αλλά και την τέλεια δημιουργία σου που ταίριασε απόλυτα στην κουζίνα μου!!!
Καλημέρα και καλή εβδομάδα να έχουμε!!

Tante Kiki
14 Comments
No