Αλμυρά μπισκοτάκια... αγαπημένα τυρογατάκια


Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 
Είναι κάποιες μέρες που, όσο και να μην πίνεις, δεν λες όχι σε ένα ποτηράκι λευκό κρασί! Έτσι, γιατί είναι Σαββατόβραδο και θέλεις να απολαύσεις μια ταινία χωμένη στον καναπέ σου ή γιατί θέλεις να χαλαρώσεις λίγο περισσότερο όταν γύρω σου όλα συνηγορούν στο να έχεις νεύρα κορδόνια! Έλα όμως που το κρασάκι θέλει το κάτι τις του!
Τα φώτα χαμηλωμένα, στην τηλεόραση η ταινία που διάλεξες να δεις και δίπλα σου στον καναπέ ο καλός σου που, ευτυχώς του άρεσε η ταινία κι έτσι δεν διαμαρτύρεται παρά βλέπει σιωπηλός και συνεπαρμένος από την πλοκή!
Παίρνει το μπουκάλι και γεμίζει δυο ποτήρια με ένα κατάξανθο, αρωματικό κρασί... μια πολύ καλή παρέα για τέτοια Σαββατόβραδα που το cocooning (αλήθεια το θυμάται κανείς τώρα που πέρασε η μόδα του;;) είναι το μόνο που επιθυμείς.
Με το τηλεκοντρόλ στο χέρι και το δάχτυλο να πιέζει το pause... σηκώνεσαι και πας τρέχοντας στην κουζίνα όπου δίπλα στις μικρές μπρουσκέτες με κοτοσαλάτα και στα χορτοπιτάκια βρίσκεται μια ακόμα πιατέλα αλλά αυτή γεμάτη με μικρές, καστανόμαυρες.... γατούλες! Γατούλες μπατόν σαλέ ή αλλιώς μικρά ελιοτυρένια, καστανόξανθα αλμυρά μπισκοτάκια που είναι ό,τι πρέπει για συνταίριασμα στον λευκό θησαυρό που γέμισε τα ποτήρια. 
Αχ αυτές οι τυρένιες γατούλες είναι άκρως δελεαστικές! Από την πρώτη στιγμή, εκεί στον πάγκο της κουζίνας, που έχεις μπροστά σου το μπολ με το κίτρινο τυρί (το Ορεινό Χανίων τα απογειώνει αλλά και το Πεκορίνο Αμφιλοχίας τους δίνει ένα εκπληκτικό αποτέλεσμα) όπου προσγειώνονται τα κομματάκια από τις ελιές Καλαμών οι αισθήσεις σου παίρνουν φωτιά! Η αίσθηση της αλμυρής ζύμης στα χέρια σου, τα αρώματα του τυριού και της ελιάς και το απαλό αλεύρι (λευκό, ολικής ή ανάμικτο) σε γεμίζουν ανυπομονησία! Υπομονή όμως! Τα μπισκοτάκια θα γίνουν, θα φουρνιστούν, θα γεμίσουν αρώματα την κουζίνα και μόλις κρυώσουν θα γίνουν οι μικρές, αμαρτωλές μπουκίτσες για κάθε ώρα και κάθε στιγμή ...πόσο μάλλον για μια ωραία ταινία με ένα ποτήρι λευκό κρασί στο χέρι.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
ΨΥΓΕΙΟ
ΨΗΣΙΜΟ
ΣυνολικΟσ χρονοσ
ΚΟΜΜΑΤΙΑ
 15 λεπτά
20-25 λεπτά
12-15 λεπτά
47-55 λεπτά
40-55 μικρά

ΥΛΙΚΑ 
125 γρ. βούτυρο από το ψυγείο
170 γρ. τριμμένη γραβιέρα "Ορεινό Χανίων" ψιλοτριμμένο
10-12 ελιές Καλαμών ψιλοκομμένες
5 κ.σ. γάλα
1 κ.γλ. αλάτι
1/2 κ.γλ. ζάχαρη
1/3 κ.γλ. πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
260-280 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Καλύπτουμε 2 λαμαρίνες φούρνου με αντικολλητικό χαρτί.
Κόβουμε σε λεπτά φετάκια το κρύο βούτυρο.
Ανακατεύουμε το τυρί με τις ελιές σε ένα μπολ.
Βάζουμε το βούτυρο σε ένα μπολ με το αλάτι, το πιπέρι και τη ζάχαρη και το χτυπάμε μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το τυρί με τις ελιές ανακατεύοντας στην πιο χαμηλή ταχύτητα.
Σταδιακά προσθέτουμε το αλεύρι και μόλις το μείγμα πήξει είτε χρησιμοποιούμε τα άγκιστρα του μίξερ για το ζύμωμα είτε ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη ελαφρώς σφιχτή.
Ανοίγουμε σε φύλλο με πάχος μισό εκατοστό περίπου και με ένα κουπ-πάτ κόβουμε στο σχήμα που θέλουμε.
Εναλλακτικά, κόβουμε με ένα μαχαίρι τετράγωνα ή μακρόστενα μπισκοτάκια.
Τοποθετούμε στις λαμαρίνες που έχουμε ετοιμάσει.
Βάζουμε τις λαμαρίνες για 20-25 λεπτά στο ψυγείο.
Στο μεταξύ, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Ψήνουμε τα μπισκότα για 12-15 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι απέκτησαν ένα χρυσόξανθο χρώμα.
Προσοχή: Όταν βγάλουμε τα μπισκότα από τον φούρνο θα είναι μαλακά αλλά θα γίνουν κανονικά μόλις κρυώσουν.
Αφήνουμε τα μπισκότα να κρυώσουν καλά πριν τα τοποθετήσουμε σε πιατέλα ή σε μπολ που κλείνει αεροστεγώς για να τα διατηρήσουμε για 1 εβδομάδα.
Tante Kiki
29 Comments
No