Σάλτσα πραλίνας και ένα σοκολατένιο ημισφαίριο με παγωμένη καρδιά


Καλημέρα και καλή εβδομάδα! 
Έχεις παρατηρήσει πώς κάποιοι άνθρωποι, στην εποχή μας, αρνούνται τα γλυκά και πως αυτό το ποσοστό αυξάνεται; Μια ιδιαίτερη αποστροφή προς την καταστροφική... ζάχαρη, προς κάθε γλυκιά απόλαυση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την λεπτή ισορροπία της ανθρώπινης υγείας! Σε αντίθεση αντί για ζάχαρη είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν μέλι, σιρόπι αγαύης, πετιμέζι, χυμό σταφυλιού, στέβια, φρουκτόζη αλλά και γλυκαντικά! Τελικά ...είναι μόδα; Αυτοί οι άνθρωποι βλέπουν μπροστά ή φτάνουν σε σημείο υπερβολής (εκτός κι αν έχουν κάτι παθολογικό) λόγω μόδας ή μάλλον απόψεων και καταναλωτικών τάσεων που επικρατούν; Ο χρόνος θα δείξει και το λέω αυτό γιατί η επιστήμη και η έρευνα προχωρά όπως και η ζωή!
Προσωπικά, δεν νομίζω ότι υπάρχει άνθρωπος που να μην θέλει να είναι υγιής. Αλλά δεν είναι λυπηρό να απαρνείσαι έστω και μια μπουκιά από ένα υπέροχο επιδόρπιο που, στο κάτω κάτω, δεν είναι τόσο επικίνδυνο για την υγεία και ειδικά ...όταν δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος; Θεωρώ ότι πιο επικίνδυνη σε κάθε περίπτωση είναι η υπερβολή και όχι μόνον στη διατροφή αλλά και στα πιστεύω μας και σε ό,τι κάνουμε γενικότερα.
Αρκετά παλιά, τον Ιούνιο του 1959 στο Αλγέρι γεννήθηκε κάποιος που ήταν γραφτό να αγαπήσει πολύ την γλυκιά γεύση. Ο μπέμπης έφυγε από το Αλγέρι και μεγάλωσε σε  γαλλικό ψαροχώρι (τότε) ...πόλη (τώρα) με το όνομα Bandol, στην Γαλλική Προβηγκία. Ο μπέμπης που λεγόταν Jacques Torres όταν έγινε 15 χρονών πήγε σε ένα μικρό ζαχαροπλαστείο και σχολή και απέκτησε τις πρώτες γνώσεις ζαχαροπλαστικής. Τελείωσε αριστούχος και δούλεψε στο ξενοδοχείο Νεγκρέσκο της Νίκαιας με τον, βραβευμένο με δύο αστέρια Μισελέν, σεφ Μαξιμίν. Το παιδί που λάτρευε τις γλυκές γεύσεις και αργότερα την σοκολάτα, προχώρησε κι άλλο, κι άλλο, κέρδισε άπειρα βραβεία για την αγάπη του στην ..."καταστροφική" γλύκα, μέχρι που έγινε διάσημος chocolatier και πήρε το όνομα "Mr Chocolate". Αυτός ήταν που πρωτοείπε την φράση.. 
Θα μου πεις... τί λες;; Εμείς δεν ήμαστε που απαγορεύουμε το επιδόρπιο στα παιδιά πριν τελειώσουν το φαγητό τους; Φυσικά αλλά... υπάρχει πάντα ένα αλλά! Εκεί ακριβώς, σ' αυτό το "αλλά" κρύβεται το μυστικό! Μια φράση που πρωτοείπε ο Κλεόβουλος...ένας από κείνους τους αρχαίους μας προγόνους που τους θεωρούμε πάντα ...σοφούς! "Παν μέτρον άριστον"! Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται η ουσία των πραγμάτων αλλά και το μυστικό ακόμα και για τις γλυκολιχουδιές!
Για το σοκολατένιο ημισφαίριο χρησιμοποίησα ακόμα μια φορά την αγαπημένη μου φόρμα της Silikomart.
Η σημερινή μου πρόταση γλυκολιχουδιάς είναι ιδιαίτερη, είναι εορταστική, είναι αρωματική και πολυεπίπεδη, εύκολη στην πρώτη φάση αν και θέλει προσοχή στην επόμενη φάση, αλλά ένα είναι σίγουρο... θα εντυπωσιάσει τον κάθε καλεσμένο. Ένα παγωτό καλά κρυμμένο μέσα σε ένα σοκολατένιο ημισφαίριο που λιώνει καθώς κυλά πάνω του η καυτή σάλτσα πραλίνας και ενώ το παγωτό αρχίζει να βγαίνει από το καταφύγιό του, γίνονται όλα μια θεϊκή λάβα που, αιχμαλωτίζοντας το βλέμμα, κάνει την καρδιά να αρχίσει να χτυπά άτακτα!! Στην θέα του αυτού του γλυκού με τα μικρά ή μεγαλύτερα κομμάτια καρυδιών η φαντασία καλπάζει στη στιγμή που η πρώτη κουταλιά θα εισβάλλει στο στόμα και τα καρύδια θα σκάνε στο δόντι μαζί με την χλιαρή καραμελοσοκολατένια βανίλια να γεμίζει τον ουρανίσκο ευτυχία!
Παρόλα αυτά μπορούμε να φτιάξουμε την σάλτσα πραλίνας και να την χρησιμοποιήσουμε όπως θέλουμε... σε παγωτό, σε κρέπες, σε βάφλες ακόμα και μια καρυδόπιτα ή όπου αλλού μας οδηγήσουν τα μονοπάτια της δικής μας δημιουργικής φαντασίας. Ένα είναι σίγουρο... σε όποιο γλυκό κι αν την προσθέσουμε θα το απογειώσει!
Η σάλτσα διατηρείται στο ψυγείο χωρίς να πήξει καθόλου. Μετά, την ξαναζεσταίνουμε (χωρίς να την αφήσουμε να βράσει) σε χαμηλή θερμοκρασία.
ΥΛΙΚΑ
2 φλ.τσ. καστανή ζάχαρη
1 φλ.τσ. γάλα εβαπορέ
4-5 σταγόνες φυσικό άρωμα αμυγδάλου ή βανίλιας
1/2 φλ.τσ. καρύδια κομμένα (ή άλλα της αρεσκείας μας)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Σε μια μικρή κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε την ζάχαρη, το γάλα και το φυσικό άρωμα.
Τα αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά σε σιγανή προς μέτρια φωτιά.
Προσθέτουμε τα καρύδια, ανακατεύουμε καλά και αποσύρουμε από την φωτιά.
Γαρνίρουμε παγωτό ή κρέμα με την σάλτσα σε θερμοκρασία δωματίου ή χλιαρή.
Για την παρουσίαση του παγωτού σε σοκολατένιο ημισφαίριο
Χρησιμοποιούμε την φόρμα σιλικόνης της Silikomart (ΕΔΩ)
Λιώνουμε στα μικροκύμματα ή σε μπαιν μαρί δύο κουβερτούρες των 200 γραμμαρίων.
Αλείφουμε με ελάχιστο ηλιέλαιο τις κοιλότητες της φόρμας.
Απλώνουμε με ένα πινέλο μια στρώση σοκολάτας σε κάθε κοιλότητα.
Αφήνουμε την σοκολάτα να στερεοποιηθεί και χωρίς να το βγάλουμε από την φόρμα το γεμίζουμε με παγωτό της αρεσκείας μας (το παγωτό-βανίλια αποτελεί τέλειο συνδυασμό), αφού πρώτα το έχουμε αφήσει να μαλακώσει λίγο για να μπορούμε να το πιέσουμε στην κάθε κοιλότητα ώστε να μην έχει κενά.
Βάζουμε στην κατάψυξη την φόρμα και την αφήνουμε για 2 ώρες.
Όταν θελήσουμε να σερβίρουμε, βάζουμε το παγωτό σε πιάτο βαθύ και μόλις το δώσουμε στον καλεσμένο μας, το περιχύνουμε με την σάλτσα πραλίνας ζεστή έτσι ώστε η σοκολάτα να αρχίσει να λιώνει.
TIPS

* To σοκολατένιο ημισφαίριο πρέπει να έχει μια στρώση σοκολάτας για να μπορεί να λιώσει καθώς πέφτει πάνω του η ζεστή σάλτσα πραλίνας.
* Δεν μπορούμε να το βγάλουμε πριν από ώρα από το ψυγείο γιατί το παγωτό θα αρχίσει να λιώνει εκτός κι αν αφού βάλουμε το παγωτό και το αφήσουμε να παγώσει προσθέσουμε και από πάνω μια στρώση κουβερτούρας, οπότε κλείνουμε το παγωτό εντελώς μέσα στην κουβερτούρα και μπορούμε αφού το βγάλουμε από το ψυγείο να το αφήσουμε για 5-6 λεπτά ανάλογα με την θερμοκρασία του χώρου.
Η σάλτσα πραλίνας δεν πρέπει να βράσει για δεύτερη φορά γιατί θα αρχίσει να πήζει και δεν θα έχει την απαιτούμενη ρευστότητα όταν θα πέσει επάνω στο σοκολατένιο  ημισφαίριο με το παγωτό, οπότε δεν θα είναι όμορφη. Δείτε στη φωτό τα λάθη...
Η συγκεκριμένη συνταγή θέλει λίγη προσοχή έτσι ώστε να πετύχουμε την καλύτερη στιγμή για να ρίξουμε την καυτή σάλτσα πραλίνας για να μπορέσει να λιώσει ένα τμήμα της σοκολάτας, να χυθεί το παγωτό και να αναμιχθεί παγωτό-σοκολάτα-σάλτσα πραλίνας και να έχουμε την τέλεια γεύση.
Tante Kiki
10 Comments
No