Παγωτό αβοκάντο με lime... το φυτικό παγωτό


Η εβδομάδα του παγωτού έφτασε στο τέλος της!! Σήμερα έχω την τιμή να σας παρουσιάσω ένα πολύ ιδιαίτερο παγωτό. Αβοκάντο με αρώματα εσπεριδοειδών και σοκολάτα!
Αβοκάντο το αγαπημένο θα μπορούσα να πω... για μένα τουλάχιστον!
Το αβοκάντο με ξετρελλαίνει... αλμυρό ή γλυκό με γυρίζει πίσω πολλά χρόνια, όταν πρωτοέφαγα γουακαμόλε και από τότε ο ...έρωτας ήταν κεραυνοβόλος!! Για πολλά χρόνια, όσο εγώ και η ...κουζίνα δεν είχαμε τόσο στενές σχέσεις, ούτε που είχα φανταστεί το αβοκάντο σε γλυκό!
Ήταν ένα υλικό που πάντα επισκεπτόταν το τραπέζι σε αλμυρή έκδοση! Πότε σαν κλασσικό γουακαμόλε και πότε σαν κυβάκια δε διάφορες σαλάτες. Η μόνη περίπτωση που συνάντησα σε γλυκιά εκδοχή το επονομαζόμενο... "αχλάδι του αλιγάτορα" ήταν αλειμμένο σε ψωμί σαν βούτυρο (μην ξεχνάμε ότι το λένε και βουτυρόδεντρο) με μέλι από πάνω για το παιδάκι κάποιου χορτοφάγου συναδέλφου!
Μη διαχειρίσιμη πληροφορία-γεγονός από μένα ...εκείνη εκεί την εποχή. Την εποχή όπου ακόμα τριγυρνούσα μέσα σε ένα πλήθος από διατροφικά ...στεγανά σε σχέση με διάφορα τρόφιμα και ακόμα περισσότερο τα ...εξωτικά τρόφιμα που σε μια μικρή πόλη σαν την γενέτειρά μου Καβάλα ήταν σχεδόν άγνωστα αλλά και σπάνια να τα δεις σε πάγκο του μανάβη!!
Τα χρόνια πέρασαν, τα στεγανά έπεσαν, η γενέτειρα αντικαταστάθηκε από μια πόλη όπου βρίσκεις τα πάντα ή σχεδόν τα πάντα, οι αντιλήψεις άλλαξαν με τους διατροφικούς ορίζοντες να διευρύνονται και με την χρήση του Ίντερνετ  να συμβάλλει σε ...νέες γνωριμίες και άπειρες δοκιμές στο πεδίο της γαστρονομίας. Αυτή ήταν η πορεία προς το παγωτό αβοκάντο. Μια πορεία με προδιαγεγραμμένη την αγάπη για ένα παγωτό φυτικό, υγιεινό αλλά και πολύ αρωματικό! Όχι, δεν θα μιλήσω για θερμίδες μια και το αβοκάντο τα έχει τα ...λιπαρά του αλλά, ωστόσο, αυτά είναι ποιοτικά καλύτερα για την υγεία από τα αντίστοιχα ζωικά αν και, προσωπικά, είμαι φανατική οπαδός του "παν μέτρον άριστον" (έστω και με μονοτονικό!!) θεωρώντας ότι εκεί βρίσκεται το ...μυστικό της υγείας.
Απολαύστε, λοιπόν, ένα παγωτό αβοκάντο (βασική προϋπόθεση να σας αρέσει η γεύση του που δεν εξαφανίζεται με την σοκολάτα και το lime) σε δύο εκδοχές με κομματάκια σοκολάτας και λεμονιού αλλά και εντελώς σοκολατένιο.
ΥΛΙΚΑ
3 μεγάλα πολύ ώριμα αβοκάντο
500 ml γάλα καρύδας
4 κ.σ. μέλι (ανάλογα πόσο γλυκό θέλουμε το παγωτό)
1 κουβερτούρα με κομματάκια λεμόνι
1/2 κ.γλ. ξύσμα μοσχολέμονου (lime)
1 κ.σ. αράπικα φιστίκια ωμά, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
1 κ.γλ. χυμό μοσχολέμονου (lime)
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Ζεσταίνουμε 100ml γάλα καρύδας και προσθέτουμε το μέλι.
Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί εντελώς και μετά το αφήνουμε να κρυώσει.
Λιώνουμε σε μπεν μαρί (ή στον φούρνο μικροκυμμάτων) την μισή κουβερτούρα.
Την υπόλοιπη κουβερτούρα την τρίβουμε στον τρίφτη ή την ψιλοκόβουμε στο multi και την διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε.
Ξεφλουδίζουμε τα αβοκάντο και αφού βγάλουμε το κουκούτσι  τα βάζουμε στο multi με το γάλα καρύδας, το μείγμα με το γάλα καρύδας και το μέλι, το ξύσμα και τον χυμό του μοσχολέμονου (lime).
Μόλις το μείγμα ομογενοποιηθεί, το χωρίζουμε στη μέση.
Στο μισό ανακατεύουμε ελαφρά την τριμμένη κουβερτούρα.
Στο άλλο μισό ανακατεύουμε την λιωμένη κουβερτούρα μέχρι να έχουμε ένα σοκολατένιο μείγμα.
Εάν θέλουμε, σε κάποιο από τα δύο ή και στα δύο προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα αράπικα φιστίκια.
Βάζουμε στην κατάψυξη και σερβίρουμε μετά από 2-3 ώρες.
Tante Kiki
20 Comments
No