Μελιτζανόπιτα... να κεράσω;


Πάει καιρός που δεν έφτιαξα πίτα! Και μου έλειψε!
Όπως ακριβώς το διαβάζεις... μου έλειψε! Μου έλειψε το ζύμωμα του φύλλου (όποιο κι αν είναι το είδος του), μου έλειψε η διαδικασία της ετοιμασίας της γέμισης (πόσο δημιουργική διαδικασία με πρωταγωνιστή την φαντασία και τη γεύση), μου έλειψε η αίσθηση ότι μέσα σε ένα τετράγωνο κομμάτι που βγαίνει ζεστό ή χλιαρό από το ταψί (καλύτερα από αλουμίνιο) κρύβεται ένας διατροφικός θησαυρός, μια μοναδική νοστιμιά αλλά και ένα υπέρ-πλήρες (τις περισσότερες φορές) γεύμα!

Εκείνο το πρωί, ξεφυλλίζοντας το περιοδικό "Γλυκές & Αλμυρές Πίτες" του Άκη Πετρετζίκη που, μόλις την προηγούμενη μέρα είχα αγοράσει, το βλέμμα μου έπεσε σε κάτι πιτάκια με λαχταριστό φύλλο! Λίγο πιο κάτω μια ωραιότατη μελιτζανόπιτα (με άλλο φύλλο) καμάρωνε, και δίκαια, μια και φαινόταν τόσο λαχταριστή στην φωτογραφία!
Από σίδερο να είσαι θα λυγίσεις... η φαντασία μου ταξίδεψε και συνάντησε τον ουρανίσκο που ονειρεύτηκε τον συνδυασμό αυτών των δύο! Αλήθεια, πόσο απέχει αυτό από το να πας μέχρι το ντουλάπι, να το ανοίξεις και να πάρεις το αλεύρι; Σχεδόν καθόλου... σε ενημερώνω! Έτσι κι αλλιώς οι μελιτζάνες υπήρχαν στο ψυγείο μου, τα ντοματίνια επίσης και, βέβαια, η συνέχεια είναι γνωστή!
Συνδυασμός από 2 συνταγές του Άκη Πετρετζίκη, από τον οποίο όποτε έχω δοκιμάσει λιχουδιές έχουν πετύχει χωρίς καμία δυσκολία! Γίνεται, λοιπόν, να μην του έχω εμπιστοσύνη; Δεν γίνεται! Και... το αποτέλεσμα με δικαίωσε!! Μια πίτα μοναδική, πεντανόστιμη που ξετρέλλανε κόσμο! Της αξίζει μια θέση στο τραπέζι κάθε νοικοκυριού και δίπλα μια κρύα μπύρα... έτσι για δροσιά, τώρα το καλοκαίρι!! Απίθανος συνδυασμός! 
ΥΛΙΚΑ για ένα ταψί 25x35 εκ. ή 26-28 εκ. διάμετρο
Για τη ζύμη

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 1/2 κ.γλ. αλάτι
  • 1 κ.γλ. ζάχαρη
  • 200 γρ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κύβους
  • 120 ml παγωμένο νερό
  • 2 κ.σ. ξίδι λευκό
  • 1 αυγό

Για τη γέμιση

  • 3 μεγάλες μελιτζάνες, ξεπικρισμένες και κομμένες σε κύβους
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 10-12 ντοματίνια κομμένα σε ροδέλες (ή 2-3 ντομάτες σε φέτες)
  • 150 γρ. φέτα θρυμματισμένη με το χέρι
  • 2 αυγά, ελαφρά χτυπημένα
  • Αλάτι - Πιπέρι - Ρίγανη
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο

Για την επικάλυψη

  • 1 αυγό χτυπημένο με λίγο νερό και αλάτι
  • 2 κ.σ. σουσάμι (προαιρετικά)

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Ετοιμάζουμε τη ζύμη

  1. Βάζουμε σε ένα μπολ το αλεύρι, το αλάτι, τη ζάχαρη και το ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι ή ένα μαχαίρι ή τα βάζουμε στο πολυμίξερ με τα μαχαίρια.
  2. Σε ένα μπολ, βάζουμε το αυγό, το ξίδι και το νερό και χτυπάμε το μείγμα με ένα πηρούνι.
  3. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να το προσθέσουμε στη ζύμη.
  4. Προσθέτουμε στο αλεύρι, το βούτυρο και ζυμώνουμε με μια σπάτουλα ή με ένα μαχαίρι (για να μην αυξήσουμε την θερμοκρασία της ζύμης) μέχρι το μείγμα να μοιάζει με ψίχουλα.
  5. Τέλος, προσθέτουμε το μείγμα του αυγού και ζυμώνουμε για 1 λεπτό, έτσι ώστε να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη, γύρω στα 920-940 γρ.
  6. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη, το ένα, γύρω στα 480 γρ. για το κάτω φύλλο και το άλλο γύρω στα 450 γρ. για το επάνω φύλλο.
  7. Ανοίγουμε τα δύο μέρη της ζύμης σε πιτάκια με διάμετρο 15-20 εκατοστά.
  8. Τυλίγουμε σε διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα, τουλάχιστον.
Ετοιμάζουμε τη γέμιση

  1. Βάζουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι και τις μελιτζάνες.
  2. Τα αφήνουμε να σοταριστούν για 1-2 λεπτά ή μέχρι να μαραθούν και τα αποσύρουμε από τη φωτιά έτσι ώστε να κρυώσουν καλά πριν τα χρησιμοποιήσουμε.
  3. Μόλις κρυώσουν, προσθέτουμε πιπέρι, ρίγανη, τα ντοματίνια σε φέτες και τη φέτα.
  4. Τέλος, προσθέτουμε τα αυγά, ανακατεύουμε προσεκτικά τα υλικά ώστε να μην διαλυθούν οι ντομάτες και, αν χρειάζεται, αλατίζουμε.
  5. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160 βαθμούς Κελσίου, στον αέρα και αντιστάσεις.
Ετοιμάζουμε την πίτα

  1. Ανοίγουμε το κάτω φύλλο και, αφού αλείψουμε το ταψί με λίγο ελαιόλαδο, στρώνουμε το κάτω φύλλο.
  2. Απλώνουμε επάνω την γέμιση.
  3. Ανοίγουμε το επάνω φύλλο και καλύπτουμε την γέμιση.
  4. Αλείφουμε το φύλλο με το μείγμα αυγού-νερού-αλατιού και πασπαλίζουμε  με σουσάμι. 
  5. Ψήνουμε την πίτα για 40-45 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει αποκτήσει ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
  6. Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και απολαμβάνουμε τη νοστιμιά της.
Πηγή: Άκης Πετρετζίκης, "Γλυκές και Αλμυρές πίτες"
Tante Kiki
11 Comments
No