Κινόα η ...μοναδική!


Καλή σας μέρα και καλή εβδομάδα!! 
Μέρες δύσκολες παρά την ομορφιά της φύσης που ντύθηκε με την πολύχρωμη ανοιξιάτικη φορεσιά της και τον ολόλαμπρο ήλιο που, θαρρείς και προσπαθούν να μας φτιάξουν τη διάθεση. Μέρες για σοκολάτα... σκεφτόμουν εχθές βλέποντας τον χαμό έξω από τη Βουλή. Κι όμως αντιστάθηκα!
Και παρά το γεγονός ότι εχθές γιόρταζαν η μανούλα μου και η αδερφή μου που είναι μανούλα αλλά και όλες οι μανούλες του κόσμου και μια θεσπέσια σοκολατένια μους στρογγυλοκάθισε μπροστά μου έχοντας δίπλα της το κατάλληλο εργαλείο ...ένα ωραιότατο ...κουτάλι, εγώ αντιστάθηκα κι απόλαυσα μόνον 2 κουταλίτσες!!! Απίστευτο έτσι;;; Απίστευτο αλλά αληθινό!! Κι έτσι προχωρώ ένα βήμα πιο κάτω και φτάνω σ΄ένα τρόφιμο που, μάλλον, άργησα να δοκιμάσω! 
Πολύς  λόγος γίνεται τελευταία για την κινόα (λευκή, μαύρη, μπλε ή κόκκινη)  η οποία έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής λόγω των θρεπτικών συστατικών της. Η επιστημονική του ονομασία είναι Chenopodium quinoa ή Χηνοπόδιο η κινόα. Προσωπικά διαβάζω πολύ συχνά πλέον άρθρα και συνταγές με κινόα αν και μόλις πριν λίγες μέρες την δοκίμασα και δεν το μετάνιωσα. Ας την γνωρίσουμε όμως λίγο καλύτερα για να καταλάβουμε για ποιούς λόγους η κινόα θεωρείται πολύ καλή διατροφική.
Με καταγωγή από την Νότια Αμερική και πιο συγκεκριμένα από το Περού και την Βολιβία όπου και φύεται (η δική μου ήταν βιολογική από το Περού) η Κινόα είναι ένα θάμνος που καλλιεργείται για τους σπόρους της που μοιάζουν σε υφή και γεύση με ξηρό καρπό. Οι χώρες αυτές όπως και ο Ισημερινός έχουν σήμερα την μεγαλύτερη παραγωγή σε κινόα. Τα τελευταία χρόνια η καλλιέργεια της κινόα επεκτείνεται και ανάμεσα στις νέες χώρες που έχουν υιοθετήσει την καλλιέργειά της βρίσκεται και η Ελλάδα μια και το φυτό ευδοκιμεί εύκολα σε ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες και είναι ανθεκτικό στην ξηρασία και την αλατότητα.
Θεωρείται αρχαίος καρπός – σιτηρό γιατί δεν έχει υποστεί καμμία μετάλλαξη εδώ και  εκατοντάδες χρόνια. Οι  ΄Ινκας την αποκαλούσαν «μητέρα όλων των σιτηρών» και την καλλιεργούσαν πριν τέσσερις χιλιάδες χρόνια κατατάσσοντάς την στις βασικές τους τροφές μαζί με την πατάτα και το καλαμπόκι. Την θεωρούσαν τόσο σημαντική που η πρώτη σπορά του χρόνου γινόταν συνήθως από τον ίδιο τον αυτοκράτορα ο οποίος χρησιμοποιούσε χρυσά εργαλεία. Όταν οι Ισπανοί έφτασαν εκεί, αρχικά την περιφρόνησαν και μετά απαγόρευσαν την καλλιέργειά της επειδή οι σπόροι της χρησιμοποιούνταν σε παγανιστικές τελετές.
Σήμερα θεωρείται μια υπερτροφή και εκτιμάται πολύ από τους διατροφοόγους για την υψηλή θρεπτική της αξία. Οι βοτανολόγοι την θεωρούν ψευδοδημητριακό δηλαδή ένα φυτό που έχει την ίδια αξία με τα δημητριακά και χρησιμοποιείται όπως αυτά αν και έχει μεγαλύτερη συγγένεια με φυτά όπως το παντζάρι, το σπανάκι ή ο αμάρανθος. Μπορεί άνετα να αντικαταστήσει το ρύζι.
Τα Ηνωμένα Έθνη την έχουν κατατάξει στις «χρυσές τροφές», ενώ ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) την έχει αναγνωρίσει ως τρόφιμο με υψηλή θρεπτική αξία και με εντυπωσιακή βιοποικιλότητα και έχει επισήμως ανακηρύξει το έτος 2013 σε Διεθνές Έτος Κινόα. 
Η NASA σκέπτεται να την εντάξει στις τροφές που θα συνοδεύουν τους αστροναύτες στα ταξίδια τους στο διάστημα.
Διατροφικά η κινόα θεωρείται ένα πολύ υγιεινό τρόφιμο ολικής άλεσης μια που καταναλώνεται ολόκληρο κι έτσι δεν χάνονται ούτε οι φυτικές ίνες αλλά ούτε τα θρεπτικά συστατικά, οι βιταμίνες και τα ιχνοστοιχεία που βρίσκονται στον φλοιό του.
Συγκεκριμένα η κινόα είναι πλούσια σε κάλιο, σίδηρο, ψευδάργυρο και διάφορες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, υδατάνθρακες, πρωτεϊνη με αυξημένη ποσότητα λυσίνης κάτι που την κάνει υψηλής αξίας πρωτεϊνη, φωσφόρο, χαλκό και αμινοξέα. Περιέχει ελαϊκό και μικρή ποσότητα άλφα-λινολεϊκού οξέος που είναι μονοακόρεστα λιπαρά. Περιέχει αντιοξειδωτικά και είναι μοναδική για μια δίαιτα χωρίς γλουτένη.
Πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι η κινόα περιέχει αντιφλεγμονώδεις ουσίες όπως η κουερσετίνη και η κεμπφερόλη που βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου. Επίσης είναι πλούσια σε ασβέστιο κι έτσι χρήσιμη σε όσους πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη και με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.
Προστατεύει την καρδιά από διάφορα καρδιαγγειακά προβλήματα, το στομάχι και το έντερο μια και βοηθά στην καλύτερη πέψη, τον οργανισμό από διαβήτη και από την παχυσαρκία.
Μαγειρεύεται απλά αντικαθιστώντας το ρύζι ΑΛΛΑ επειδή περιέχει στον φλοιό της σαπωνίνη  που είναι ένας γλυκοζίτης ο οποίος είναι καλό να αποφεύγεται αν και υπάρχει και σε άλλα τρόφιμα όπως το σπανάκι, η βρώμη, ο στιγμιαίος καφές, πρέπει να προσέχουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε αλλά και να την "χειριζόμαστε" με τον εξής τρόπο:  Μουλιάζουμε  την για 5-6 λεπτά σε ζεστό νερό και την ανακινούμε καλά πριν την χρησιμοποιήσουμε. Το νερό αυτό το πετάμε. Ύστερα, την ξαναξεπλένουμε 2-3 φορές ανακινώντας την μέσα σε σουρωτήρι και μετά την βράζουμε σε καθαρό νερό. Κάποιες φορές η σαπωνίνη έχει ήδη απομακρυνθεί μια και ο σπόρος έχει αποφλοιωθεί εντελώς πριν την συσκευασία του. Μια και στις περισσότερες συσκευασίες (απ' ότι είδα) δεν αναγράφεται καταλαβαίνουμε την έλλειψη της σαπωνίνης από την έλλειψη αφρίσματος στο νερό που θα μουλιάσουμε ή θα ζεματίσουμε τον σπόρο (είναι η σαπωνίνη που κάνει τον στιγμιαίο καφέ να αφρίζει στον φραπέ). Στην σαπωνίνη, επίσης, οφείλεται και η ελαφρά πικρή γεύση της κινόα που φεύγει με το καλό "πλύσιμο". Αφού, λοιπόν, ακολουθήσουμε σχολαστικά την παραπάνω διαδικασία μαγειρεύουμε κανονικά την κινόα.
Πηγές :

Tante Kiki
9 Comments
No