Αρωματικό κατσικάκι στη γάστρα


Μεγάλη Εβδομάδα, η Εβδομάδα των Παθών και το Πάσχα είναι, πια, προ των Πυλών... μιαν ανάσα! Το Ελληνικό Πάσχα είναι μια γιορτή καθαρά οικογενειακή, μια γιορτή που μαζεύει γύρω από το Πασχαλινό τραπέζι (με ή χωρίς οβελία) την ευρύτερη οικογένεια, τους αγαπημένους, τους φίλους.
Το τραπέζι στρώνεται, εμείς συναντιόμαστε, τσουγκρίζουμε αυγά, η σούβλα γυρίζει, ο οβελίας ψήνεται και η συζήτηση ανάβει και καταλήγει σε αστεία, γέλια, χαρά... εξάλλου είναι γιορτή χαράς, Ανάσταση Κυρίου!Έφτασε ακόμα ένα Πάσχα λοιπόν! Ένα Πάσχα που το περιμένουμε με λαχτάρα αν και τα τελευταία χρόνια κάθε Πάσχα είναι πιο δύσκολο από το προηγούμενο. Ωστόσο, με την καρδιά γεμάτη αγάπη, το νου γεμάτο οικογενειακές εικόνες κι αναμνήσεις ας γιορτάσουμε και φέτος με την ελπίδα ότι η Ανάσταση του Θεανθρώπου θα φέρει κάποια στιγμή και την Ανάσταση της χώρας μας και μαζί της και τη δική μας.
Τα πιάτα της μέρας είναι πλούσια, πολυποίκιλα, γεμάτα νοστιμιά! Μεζέδες, πίτες, κόκκινα και πολύχρωμα αυγά, κατσικάκι ή αρνάκι ψητό στη σούβλα, στα κάρβουνα, στη γάστρα αλλά παντού ο αέρας γεμάτος ευωδιαστή κνίσα. Εσείς αποφασίσατε λοιπόν; Κατσικάκι ή αρνάκι γι αυτή την Λαμπρή; Κάθε ένα έχει τους οπαδούς του. 
Το αρνάκι έχει περισσότερες θερμίδες από το κατσικάκι αλλά και πιο έντονη μυρωδιά και υψηλές συγκεντρώσεις σε σελήνιο και ψευδάργυρο! Από την άλλη, το κατσικάκι περιέχει μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου και καλίου, όχι τόσο έντονη μυρωδιά, λιγότερες θερμίδες γιατί έχει λιγότερο λίπος αλλά χρειάζεται περισσότερη ώρα ψήσιμο. Όπως και να έχει πάντως ένα είναι σίγουρο... θα είναι γεμάτο νοστιμιά!

Προσωπικά προτιμώ το κατσικάκι κι επειδή δεν είναι πάντα εφικτό να βρίσκεσαι εκεί που θα ήθελες... δηλαδή στο χωριό με άλλους συγγενείς και να απολαμβάνεις μεζέδες με φόντο τον οβελία, σήμερα σας προτείνω ένα αρωματικό κατσικάκι που είναι το ίδιο νόστιμο με τον οβελία αν όχι καλύτερο μια και σιγοψήνεται κλεισμένο στη γάστρα! Όσο για το ρύζι που το συνοδεύει... σκέτο λουκούμι!!! Αν, λοιπόν, κι εσείς ψήσετε στον φούρνο το κατσικάκι σας αυτή η συνταγή δεν θα σας απογοητεύσει... αντίθετα θα κάνει τον ουρανίσκο ευτυχισμένο! 
ΥΛΙΚΑ για 6 άτομα
2.500 γρ. στήθος από κατσικάκι, κομμένο σε κομμάτια
3-4 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι
3-4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη
3 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
2-3 κλωναράκια φρέσκο μαϊντανό
4-5 φύλλα φρέσκο δυόσμο
3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες και κομμένες στη μέση
Χυμός από 1/2 λεμόνι
1 φλ.τσ. χλιαρό νερό
1 φλ.τσ. λευκό κρασί
1 κ.γλ. μέλι
1 κ.γλ. μουστάρδα σε σκόνη ή έτοιμη
3 κ.σ. ελαιόλαδο
Αλάτι και πιπέρι
1/2 κ.γλ. ρίγανη ξερή
2 φλ.τσ. ρύζι μακρύκοκκο
1 κ.σ. βούτυρο
1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Σε ένα μπολάκι, ανακατεύουμε αλάτι, πιπέρι και ξερή ρίγανη.
Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε στη γάστρα.
Με ένα μαχαίρι το κόβουμε σε μερικά σημεία και μπήγουμε μέσα λίγο σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ρίγανη.
Πασπαλίζουμε εξωτερικά το κρέας με λίγο ακόμα αλατοπίπερο και ρίγανη.
Σε ένα μπολ, αναμιγνύουμε το νερό, το κρασί, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, το μέλι και τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά.
Περιχύνουμε το κρέας με το μείγμα αυτό και προσθέτουμε τα κλωναράκια από τα φρέσκα μυρωδικά (ρίγανη, θυμάρι, δεντρολίβανο, μαϊντανό, δυόσμο).
Σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί τη γάστρα και βάζουμε από πάνω το καπάκι της.
Ψήνουμε για 50-55 λεπτά.
Στο μεταξύ, σε μια κατσαρόλα βάζουμε το βούτυρο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρεμμύδι.
Το αφήνουμε για λίγο να μαραθεί και προσθέτουμε το ρύζι.
Αφού το σοτάρουμε κι αυτό για δευτερόλεπτα, ανακατεύοντάς το συνεχώς ρίχνουμε 1 φλ.τσ. νερό, αλάτι και πιπέρι.
Βράζουμε το ρύζι για 10 λεπτά (αν είναι ρύζι που βράζει σε 10 λεπτά το βράζουμε για 5 λεπτά) έτσι ώστε να έχει μισοβράσει.
Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς Κελσίου.
Βγάζουμε τη γάστρα και γυρίζουμε το κρέας.
Προσθέτουμε το μισοβρασμένο ρύζι, ξαναβάζουμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 15 λεπτά.
Ύστερα, αφαιρούμε το καπάκι και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει το κρέας και να κάνει κρούστα το ρύζι.
Καλή κι ευλογημένη Μεγάλη Εβδομάδα να έχετε!



Tante Kiki
13 Comments
No